7. den na Turnaji mistryň: O finále se utkají Garciaová se Sakkariovou a Šwiateková se Sabalenkovou

6. 11. 2022, 15:00
Previews 39
V rámci sedmého hracího dne letošního ročníku Turnaje mistryň se v americkém Texasu rozhodne o zbrusu nových finalistkách závěrečného vrcholu sezony. Nejprve se střetnou Caroline Garciaová s Marií Sakkariovou, které jedinou předchozí účast na této akci shodně zakončily v semifinále, a pak největší favoritka Iga Šwiateková s Arynou Sabalenkovou.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Semifinále dvouhry •
Garciaová (6-Fr.) - Sakkariová (5-Řec.) | PREVIEW LS | Stadium Court (22:30 SEČ)
Šwiateková (1-Pol.) - Sabalenková (7-) | PREVIEW LS | Stadium Court (pondělí 2:00 SEČ)


Caroline Garciaová (6.) - Maria Sakkariová (5.) | Stadium Court (22:30 SEČ)
První semifinále letošního ročníku Turnaje mistryň obstarají Caroline Garciaová a Maria Sakkariová. Obě aktérky na závěrečném vrcholu sezony startují podruhé v kariéře a obě předchozí účast zakončily právě v semifinále. Potkávají se potřetí, ve Wuhanu 2017 i před pár měsíci v Cincinnati slavila postup Francouzka.

Devětadvacetiletá Garciaová má v semifinálových duelech negativní bilanci 12-14, v letošní sezoně vyhrála polovinu ze šesti. Rodačka ze Saint-Germain-en-Laye má na dosah celkově 14. finálovou účast, čtvrtou v tomto roce a tu největší v kariéře. Z Francouzek se do finále Turnaje mistryň naposledy podívaly Mary Pierceová před 17 lety a Amélie Mauresmová o rok později.

Sedmadvacetiletá Sakkariová v této fázi disponuje podstatně horší úspěšností 7-16, ale letos je v pozitivních číslech (4-2). Rodačka z Atén, která stále čeká na druhou kariérní trofej, bude usilovat o své již páté letošní finále, celkově osmé a stejně jako Garciaová to největší. Řecko ještě nikdy zastoupení ve finále Turnaje mistryň nemělo (vznik v roce 1972).

Sakkariová suverénně ovládla skupinu Nancy Richeyové, jenže teď přichází fáze, ve které se jí obecně moc nedaří. Na druhou stranu letos zvládla čtyři ze šesti semifinále a možná blok definitivně zlomila. Garciaová po senzačním tažení od začátku června do konce US Open značně ztratila formu a v Texasu se prezentuje horšími výsledky i výkony než soupeřka. Zaslouženě je mírnou favoritkou na postup Řekyně.

Tip na vítězku: Maria Sakkariová

Aktuální forma
Garciaová si ještě v půlce června procházela skoro pětiletou krizí, ale s příchodem léta neskutečně ožila. Dokonce triumfovala na všech površích, na trávě v Bad Homburgu (první trofej po třech letech), na antuce ve Varšavě a na hardové "tisícovce" v Cincinnati (z kvalifikace) a vrátila se do Top 10. Navíc si na US Open zahrála své první semifinále na majorech. V následujících týdnech nedokázala porazit více než jednu soupeřku, na druhou stranu si porážky připsala proti Shuai Zhang, Danielle Collinsové a Sloane Stephensové.

Cesta turnajem
V Texasu začala hladkou výhrou nad nejmladší účastnicí a debutantkou Cori Gauffovou, ačkoli v utkání dvakrát ztratila podání. Pak přišla očekávaná porážka se světovou jedničkou Igou Šwiatekovou, s největší favoritkou uhrála jen pět gamů. V přímém souboji o semifinále přetlačila další debutantku Darju Kasatkinovou.

Historie na Turnaji mistryň
Turnaje mistryň se účastní podruhé, před pěti lety vypadla v semifinále.

Caroline Garciaová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Cincinnati,  Varšava, Bad Homburg (T);  US Open,  Lausanne,  Lyon (SF)
Největší úspěchy v hale: Lyon (SF)
Bilance: 43-20
Bilance z posledních 10 zápasů: 5-5
Bilance v hale: 5-3
Bilance proti hráčkám Top 10: 6-4 (kariérní 23-48)
Bilance v semifinále: 3-3 (kariérní 12-14)
Grandslamy: Australian Open (1K), French Open (2K), Wimbledon (OF), US Open (SF)

Caroline Garciaová - Turnaj mistryň
Kariérní bilance:
4-3
Nejlepší výsledek: semifinále (2017, 2022)
Loňský výsledek: nehrála
Bilance v semifinále: 0-1
Generálka: Tokio (2K), San Diego (1K), Guadalajara 2 (OF)
Odehrané zápasy: Gauffová (6-4 6-3), Šwiateková (3-6 2-6), Kasatkinová (4-6 6-1 7-6)

Aktuální forma
Sakkariová ještě na začátku sezony excelovala a uhrála dvě finále a jedno další semifinále. V posledních sedmi měsících si však procházela krizí a stále čeká na druhý kariérní titul. V průběhu travnaté části roku úplně ztratila stabilitu a na posledních deseti turnajích zaregistrovala pouhá dvě čtvrtfinále. Na antuce v Parmě i "tisícovce" v Guadalajaře se nakonec probojovala do finále, ale set neuhrála s Majar Šarífovou ani Jessicou Pegulaovou.

Cesta turnajem
V úvodním zápase narazila na svou poslední přemožitelku Jessicu Pegulaovou a porážku jí ve dvou tie-breacích vrátila, Američanku ani jednou nepustila do vedení brejku. Ani v dalších utkáních neztratila set, Aryně Sabalenkové povolila pouhých šest her a Ons Džabúrové ještě o jednu méně.

Historie na Turnaji mistryň
Na Turnaji mistryň poprvé účinkovala loni a skončila v semifinále.

Maria Sakkariová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Guadalajara 2,  Parma,  Indian Wells,  Petrohrad (F);  Berlín,  Dauhá (SF)
Největší úspěchy v hale: Petrohrad (F)
Bilance: 40-22
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance v hale: 7-2
Bilance proti hráčkám Top 10: 4-5 (kariérní 23-25)
Bilance v semifinále: 4-2 (kariérní 7-16)
Grandslamy: Australian Open (OF), French Open (2K), Wimbledon (3K), US Open (2K)

Maria Sakkariová - Turnaj mistryň
Kariérní bilance:
5-2
Nejlepší výsledek: semifinále (2021-22)
Loňský výsledek: semifinále
Bilance v semifinále: 0-1
Generálka: Parma (F), Ostrava (2K), San Diego (1K), Guadalajara 2 (F)
Odehrané zápasy: Pegulaová (7-6 7-6), Sabalenková (6-2 6-4), Džabúrová (6-2 6-3)


Iga Šwiateková (1.) - Aryna Sabalenková (7.) | Stadium Court (pondělí 2:00 SEČ)
Také ze druhého semifinále vzejde zbrusu nová finalistka Turnaje mistryň. Největší favoritku a suverénní světovou jedničku Igu Šwiatekovou vyzve Aryna Sabalenková. Premiérový souboj se uskutečnil loni v Mexiku právě na této události a po obratu zvítězila Běloruska. Polka měla ovšem navrch ve všech čtyřech měřeních sil v letošním roce a vede 4-1.

Jednadvacetiletá Šwiateková si může zahrát své již 10. letošní finále a celkově čtrnácté. Napříč všemi úrovněmi má rodačka z Varšavy skvělou semifinálovou bilanci 19-6, konkrétně na hlavním okruhu 13-3, a posledních devět semifinálových duelů zvládla. Jedinou polskou finalistkou a zároveň šampionkou této akce je Agnieszka Radwaňská (triumf 2015).

Čtyřiadvacetiletá Sabalenková naopak prohrála tři z pěti letošních semifinále. Rodačka z Minsku, která má poslední možnost zakončit i probíhající sezonu s alespoň jedním titulem, bude útočit na své 18. kariérní finále a vůbec největší. Z Bělorusek se v minulosti o tuto prestižní trofej prala pouze Viktoria Azarenková, ve finále ročníku 2011 podlehla Petře Kvitové.

Šwiateková se po slabším období zase chytla a od začátku US Open zvládla 17 z 18 duelů, recept na ni našla pouze rozjetá Barbora Krejčíková v ostravském finále. Na Turnaji mistryň navíc naprosto suverénně ovládla skupinu Tracy Austinové. Sabalenková si v Texasu vede solidně, ale její současná forma by neměla na nejlepší hráčku sezony stačit.

Tip na vítězku: Iga Šwiateková

Aktuální forma
Šwiateková bude jen těžko překonávat letošní sezonu. V aktuálním roce odehrála 16 turnajů a osm z nich vyhrála, přidala druhý a třetí grandslamový triumf a je jasnou královnou světového hodnocení. Navíc předvedla historicky nejdelší neporazitelnost v tomto století. Po prvenství na French Open se pár měsíců hledala, ale na posledních třech akcích prošla do finále a do Texasu přijela s parádní bilancí 14-1 z posledních 15 zápasů. Kromě triumfu na US Open a v San Diegu bojovala o titul také v ostravské hale.

Cesta turnajem
V úvodním duelu potkala svou oblíbenou soupeřku Darju Kasatkinovou, Rusce povolila jen pět gamů a vyhrála s ní suverénně i páté letošní střetnutí. Jednoznačně si poradila i s Caroline Garciaovou, které oplatila nedávnou porážku z Varšavy. Největší výprask od ní schytala Cori Gauffová.

Historie na Turnaji mistryň
Na Turnaji mistryň debutovala loni a s bilancí 1-2 skončila ve skupinové fázi.

Iga Šwiateková - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
San Diego,  US Open,  French Open,  Řím,  Stuttgart,  Miami,  Indian Wells,  Dauhá (T); Ostrava (F);  Australian Open,  Adelaide (SF)
Největší úspěchy v hale: Ostrava (F)
Bilance: 67-8
Bilance z posledních 10 zápasů: 9-1
Bilance v hale: 6-1
Bilance proti hráčkám Top 10: 15-1 (kariérní 20-7)
Bilance v semifinále: 9-2 (kariérní 13-3)
Grandslamy: Australian Open (SF), French Open (T), Wimbledon (3K), US Open (T)

Iga Šwiateková - Turnaj mistryň
Kariérní bilance:
4-2
Nejlepší výsledek: semifinále (2022)
Loňský výsledek: skupina
Bilance v semifinále: 0-0
Generálka: Ostrava (F), San Diego (T)
Odehrané zápasy: Kasatkinová (6-2 6-3), Garciaová (6-3 6-2), Gauffová (6-3 6-0)

Aktuální forma
Sabalenková se v úvodu sezony extrémně trápila se servisem a jasně vede letošní statistiku dvojchyb, i když problém před nějakou dobou vyřešila. Na první solidnější výsledek dosáhla až na konci dubna ve Stuttgartu. Ve druhé půlce roku se neprezentuje stabilní formou. Po finále v Hertogenboschi neporazila na třech akcích po sobě více než jednu soupeřku, pak uhrála semifinále v Cincinnati i na US Open, ale v San Diegu a Guadalajaře dosáhla maximálně na jednu výhru.

Cesta turnajem
V úvodním zápase měla namále a byla dva míčky od porážky, s favorizovanou Ons Džabúrovou ztrácela 3-5 v tie-breaku druhé sady a v rozhodujícím dějství doháněla manko brejku. V utkání s Mariou Sakkariovou byla naopak celkem bez šance, příliš chybovala a Řekyni sebrala jen šest gamů. V posledním duelu skupiny však ve dvou setech porazila domácí Jessicu Pegulaovou a Sakkariová jí dalším jednoznačným vítězstvím pomohla do semifinále.

Historie na Turnaji mistryň
Premiéru na Turnaji mistryň si odbyla loni a skončila ve skupině.

Aryna Sabalenková - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Hertogenbosch,  Stuttgart (F);  US Open,  Cincinnati, Řím (SF)
Největší úspěchy v hale: první turnaj
Bilance: 32-21
Bilance z posledních 10 zápasů: 6-4
Bilance v hale: 2-1
Bilance proti hráčkám Top 10: 4-5 (kariérní 20-23)
Bilance v semifinále: 2-3 (kariérní 17-12)
Grandslamy: Australian Open (OF), French Open (3K), Wimbledon (-), US Open (SF)

Aryna Sabalenková - Turnaj mistryň
Kariérní bilance:
3-3
Nejlepší výsledek: semifinále (2022)
Loňský výsledek: skupina
Bilance v semifinále: 0-0
Generálka: San Diego (ČF), Guadalajara 2 (2K)
Odehrané zápasy: Džabúrová (3-6 7-6 7-5), Sakkariová (2-6 4-6), Pegulaová (6-3 7-5)

TURNAJ MISTRYŇ 2022 - PROGRAM 7. HRACÍHO DNE
• WTA FINALS STADIUM COURT • (od 20:30 SEČ)
1. Krejčíková/Siniaková (1-ČR) - L. Kičenoková/Ostapenková (5-Ukr./Lot.)
2. Garciaová (6-Fr.) - Sakkariová (5-Řec.) / nejdříve ve 21:30 SEČ
3. Šwiateková (1-Pol.) - Sabalenková (7-) / nejdříve v pondělí v 2:00 SEČ
4. Kuděrmetovová/Mertensová (4-/Belg.) - Krawczyková/Schuursová (8-USA/Niz.)
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

39
Přidat komentář
asgard33
Když to nejde,tak to prostě nejde.Existuje určitá hranice,kterou není schopna mentálně překročit. Její mentální nastavení názorně ukázala hned první výměna,kdy vyhodila lehký míč daleko do autu. Ale nakonec je dobře,že ze skupiny postoupila Garcia, Prohrát podobným způsobem s nechutnou odrážečkou Kosatkou bych považoval za těžko stravitelný sousto.
Reagovat
Davor1
Z môjho pohľadu je to fakt veľká tragédia ženského tenisu, že hráčka ako Sakkari sa vôbec dostane na TM...A to ani nehovorím o tom, že tam môže vyhrať skupinu bez straty setu... To je tak ohromný kvalitatívny úpadok WTA, že tomu až ťažko veriť. Ešte pred pár rokmi bolo obdobie, kedy by hráčka ako Sakkari mohla na TM maximálne upratovať šatne...
Reagovat
paddy
vlastně to byl zápas o 2. místo a turnaj končí smile

potvrzuje se, že na ženské platí agresivní hra, a soupeřka se pod tlakem složí
to praktikovala úspěšně Serena a soupeřky prohrály v hlavě již před zápasem smile

Garcia chytře zvolila agresivní taktiku, na returnu stála téměř u sítě a fungovalo to

Sakkari působila odevzdaně již při nástupu v tunelu, servis špatný, špatná mezihra, plno UE

top10 letos tragická smile
Reagovat
EllNino
Lol
Reagovat
Dobry-den
Caro. smile

Máňa nezklamala. V SF nebo finále tradiční výbuch. smile
Reagovat
paddy
letos měla v SF 4-2, počty nejsou tvoje silná stránka smile
Reagovat
EllNino
A ve finale?
Reagovat
paddy
považuješ za výbuch prohrát finále s Kontaveit (která hrála ještě dobře), Swiatek nebo Pegulou?
pouze Sherif byla lehká soupeřka

třeba Garcia měla lehčí soupeřky - Bogdan, Andreeescu a Kvitová

uvidíme, jestli se zítra složí jako ve skupině smile
Reagovat
zfloyd
tvrdá a trochu riskantní hra , to Sekyrce moc nevoní a navíc výborný servis , tak to je , set zasloužený
Reagovat
tommr
Garcia vynikající a Sakkari jako obvykle v závěrečné fázi turnaje selhává ...
Reagovat
paddy
doufám, že tam holky samou radostí z postup nevytrhají radiátory jako Sparťani v Plzni smile

https://www.sport.cz/clanek/fotbal-ceska-1-liga-spartane-v-plzni-ponicili-kabinu-viktoria-scita-skody-3742740
Reagovat
paddy
v Paříži to dnes muselo vypadat podobně smile
Reagovat
tommr
ve druhým setu se KrejSi trochu zlepšily ale pořád to není ono. Snad už to ale nějak dotáhnou ...
Reagovat
tommr
a dotáhly! I přes zjevnou nervozitu a kupu chyb opět vyhrály ve dvou setech a jsou ve finále ... smile
Reagovat
Jon61
Kdyby nevydřely první set, tak by zápas neotočily. Na začátku druhého setu byly klidnější a získaly rozhodující náskok.
Reagovat
zfloyd
soupeřky byly docela zdatné a dělaly dost problémů
Reagovat
tommr
já jsem teda čekal že budou kousat víc. Na problémy si naše hráčky zadělávaly většinou samy ...
Reagovat
Fandina
Penko jede. Je agresivnější než naše holčiny, ale snad to s jejich pestřejší hrou vyjde, tak jako první set. Pojďte holky!!!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nebýt Naducánka, dneska by nehrály. Kičenok zkazila, na co sáhla a dneska to jen potvrdila deblem na závěr. V hlavě byla nejslabší na kurtu.
Reagovat
frenkie57
No, už jsem měl o osud prvního setu dost velké obavy. Kič/Ost se nebývale rozjely.
Reagovat
Jon61
Bára v něm dobře podávala, zachránila set.
Reagovat
paddy
Reagovat
Fandina
Naopak, debl je zajímavější než singly. Chceme ho víc vidět. Alespoň na TM je dávan celý, jako singly. Super TM. smilesmilesmile
Reagovat
tommr
zatím nejhorší výkon našich na turnaji. Hlavně Bára hraje příšerně ... smile
Reagovat
zfloyd
já myslím , že soupeřkám se daří , ty jejich přeběhy u sítě jsou smrtící
Reagovat
zfloyd
Ostapenko dneska bez tygřích šatů smile
Reagovat
annah
Tyhle modrozelené s prapodivným límcem jsou taky děs.
Reagovat
Jon61
Ostapenko je jako přerostlé zlobivé dítě a stejně se i obléká.
Reagovat
tommr
vypadá komicky ale hraje dobře ...
Reagovat
frenkie57
V nich by s přehledem vyhrála soutěž o nejošklivější model sezóny.smile
Reagovat
annah
smile
Reagovat
Jon61
Nejhůře oblékaná a nesympatická tenistka.
Reagovat
zfloyd
no co , obléká si co chce ona , kašle na to co si o tom ostatní myslí a hraje pěkně zarputile
Reagovat
Jon61
Je to takový vzteklý buldoček. smile
Reagovat
frenkie57
To je trefné.smile Dneska tam házela dobrý ksichty, komentátoři si z ní pořád utahovali.smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To ona vždycky, prostě Naducánek. Ale dřív bývala sympatičtější, teď bývá taková zatrpklá a vzteklá až přes čáru.
Reagovat
George_Renel
Taková báryšňa je to.smile
Reagovat
paddy
vypadá to, že nás bude čekat finále dvou neporažených
papírově vyrovnanější zápas dnes naštěstí dali jako první smile

nechápu, proč se nehraje neděle-neděle, ale pondělí-pondělí - klasická WTA se senilním Simonem
finále mohlo být v rozumnějším čase, protože neděli to mohli dát pro Američany už odpoledne (pozdní večer v Evropě)
V pondělí to musí být večer pro Amíky kvůli práci, takže v noci jim na to Evropa hodí bobek smile smile
Reagovat
Fandina
Doufám, že vyhrají moje holčiny, Iguška a Caroline. Go go go!!! Pojďte!!! Daj Alez!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist