8. den na Turnaji mistrů: Djokovič může vyrovnat rekordmana Federera. Ve finále se utká s Ruudem

20. 11. 2022, 07:00
Previews 43
V rámci osmého hracího dne Turnaje mistrů se rozhodne o vítězích letošního ročníku. Novak Djokovič bude na šestý triumf na akci pro osm nejlepších tenistů sezony, kterým by vyrovnal rekordmana Rogera Federera, útočit proti Casperovi Ruudovi. Deblové finále obstarají bývalé světové jedničky a neporažené páry Nikola Mektič, Mate Pavič a Rajeev Ram, Joe Salisbury.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Finále dvouhry •
Ruud (3-Nor.) - Djokovič (7-Srb.) | PREVIEW LS | Centre Court (19:00 SEČ)
• Finále čtyřhry •
Mektič/Pavič (4-Chorv.) - Ram/Salisbury (2-USA/Brit.) | Centre Court (16:00 SEČ)


• Finále dvouhry •
Casper Ruud (4.) - Novak Djokovič (8.) | Centre Court (19:00 SEČ)
Casper Ruud absolvuje své premiérové finále na halových akcích ATP a bude v něm útočit na svůj největší kariérní titul. V závěrečném zápase letošního Turnaje mistrů vyzve pětinásobného šampiona a největšího favorita Novaka Djokoviče, který by šestým triumfem vyrovnal rekordmana Rogera Federera. Všechny tři předchozí souboje včetně toho loňského v tomto dějišti vyhrál Djokovič, s Ruudem dosud neztratil set.

Třiadvacetiletý Ruud je dle očekávání prvním norským finalistou Turnaje mistrů, ovšem ze skandinávských zemí závěrečný vrchol sezony ovládli Björn Borg (1979-80) a Stefan Edberg (1989). Rodáka z Osla čeká 15. kariérní finále (9-5) a sedmé v letošní sezoně (3-3). Všech devět svých trofejí posbíral na nejmenších podnicích série ATP 250 a pouze jednou se radoval mimo antukové dvorce. Ve finálových duelech mimo "dvěstěpadesátky" má bilanci 0-3 (vše letos).

Pětatřicetiletý Djokovič se může pochlubit finálovou úspěšností 89-39, v letošní sezoně 4-2 a v hale 16-6. Na dosah má 91. kariérní vavřín. Na Turnaji mistrů si zahraje finále již poosmé (4-2), v posledních dvou prohrál (Andy Murray 2016 a Alexander Zverev 2018) a k jednomu z nich nenastoupil Federer. Rodák z Bělehradu je jediným srbským finalistou i šampionem v historii akce pro osm nejlepších tenistů sezony a může se stát jejím nejstarším vítězem, nyní rekord drží Federer (2011, 30 let). Pokud v neděli uspěje, jako první od Federera v roce 2010 ovládne turnaje všech pěti kategorií, letos kraloval v Tel Avivu (250), Astaně (500), Římě (Masters) a Wimbledonu (grandslam).

Ruud v případě triumfu vyrovná své maximum a vrátí se na post světové dvojky za Carlose Alcaraze, v live žebříčku je momentálně třetí. Djokovič se nehledě na výsledek finále posune na pátou pozici. Druhý jmenovaný může jako neporažený šampion získat šek na rekordní částku, a to 4.740.300 dolarů.

Ruuda čeká čtvrté velké finále v tomto roce a zároveň v kariéře, na Masters v Miami neuhrál set s Alcarazem, na French Open schytal výprask od Rafaela Nadala a za kratší konec tahal i na US Open proti Alcarazovi. Na obě své semifinálové účasti na halových podnicích ATP dosáhl v tomto dějišti.

Djokovič má s finálovými zápasy mnohem více zkušeností, je celkově lepším hráčem, mnohem kvalitnějším halařem a s Ruudem ještě neztratil ani set, přestože se dvakrát střetli na antuce. Jeho největším problémem bude fyzická kondice. Po maratonské bitvě s Daniilem Medveděvem se včera v semifinále s Taylorem Fritzem nepředstavil v nejlepší formě a bude se nejspíše muset podstatně zlepšit, pokud hodlá potvrdit roli jasného favorita.

Tip na vítěze: Novak Djokovič

Aktuální forma
Ruud si na US Open zahrál své druhé grandslamové finále a celkově šesté v sezoně a mohl získat čtvrtý letošní titul, první na majorech, a stát se světovou jedničkou. V tomto roce se zase o kus zlepšil na tvrdých površích a nic na tom nemění ani nepovedené poslední dva měsíce. Po skončení US Open se mu totiž úplně přestalo dařit. Na následujících čtyřech akcích se dočkal pouhých dvou vítězství, přičemž na halových turnajích prohrál se Stanem Wawrinkou a Lorenzem Musettim a dokázal najít recept pouze na Richarda Gasqueta.

Cesta turnajem
V Turíně začal překvapivou výhrou nad favorizovaným Augerem-Aliassimem, v utkání nečelil jedinému brejkbolu a sám jedinou šanci využil, trefil však více nevynucených chyb než vítězných úderů. Pak si poradil i s druhým debutantem, Taylora Fritze přetlačil v tie-breaku rozhodující sady a zajistil si prvenství ve skupině. Do závěrečného skupinového duelu s Rafaelem Nadalem zřejmě nešel na 100% a prohrál ve dvou setech. V semifinále nedal šanci chybujícímu Andrejovi Rubljovovi.

Historie na Turnaji mistrů
Turnaj mistrů si poprvé vyzkoušel loni a prošel do semifinále, v němž ho zastavil Daniil Medveděv.

Casper Ruud - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Gstaad,  Ženeva,  Buenos Aires (T); US Open,  French Open,  Miami (F);  Montréal,  Řím (SF)
Největší úspěchy v hale: Paříž (OF)
Bilance: 51-21
Bilance z posledních 10 zápasů: 5-5
Bilance v hale: 5-3
Bilance proti hráčům Top 10: 5-5 (kariérní 9-20)
Bilance ve finále: 3-3 (kariérní 9-5)
Grandslamy: Australian Open (-), French Open (F), Wimbledon (2K), US Open (F)

Casper Ruud - Turnaj mistrů
Kariérní bilance:
5-3
Nejlepší výsledek: finále (2022)
Loňský výsledek: semifinále
Bilance ve finále: 0-0
Generálka: Basilej (1K), Paříž (OF)
Odehrané zápasy: Auger-Aliassime (7-6 6-4), Fritz (6-3 4-6 7-6), Nadal (5-7 5-7), Rubljov (6-2 6-4)

Aktuální forma
Djokovič kvůli odmítání vakcíny proti Covidu-19 letos absolvoval pouhých 10 turnajů a přišel o kompletní australské léto i sezonu amerických betonů. Přesto posbíral šest finálových účastí, získal čtyři trofeje, obhájil triumf ve Wimbledonu, skončil v Top 8 v letošní race a zvládl 33 z posledních 35 duelů na individuálních turnajích. Po úspěšné obhajobě ve Wimbledonu se na klasické turnaje vrátil až na konci září a na halových betonech exceloval. Přemožitele nenašel v Tel Avivu ani Astaně a k dalšímu triumfu měl blízko na Masters v Paříži, kde ve finále podlehl Holgerovi Runemu.

Cesta turnajem
V úvodních dvou zápasech potvrdil roli favorita a zajistil si první místo ve skupině, s bývalým šampionem Stefanosem Tsitsipasem ani Andrejem Rubljovem neztratil set. Přestože už mu v pátek proti Daniilovi Medveděvovi o nic nešlo, Rusovi nedovolil utkání dopodávat a po více než třech hodinách zvítězil v tie-breaku rozhodující sady. V semifinále se představil ve slabší formě i fyzické kondici, ale Taylora Fritze přetlačil ve dvou tie-breacích.

Historie na Turnaji mistrů
Turnaj mistrů hraje popatnácté v kariéře, pětkrát jej ovládl a pouze čtyřikrát neprošel skupinovou fází. Poslední dva ročníky pro něj skončily v semifinále a dnes má další šanci vyrovnat rekord Rogera Federera.

Novak Djokovič - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Astana,  Tel Aviv, Wimbledon, Řím (T);  Paříž,  Bělehrad (F);  Madrid (SF)
Největší úspěchy v hale: Astana, Tel Aviv (T); Paříž (F)
Bilance: 41-7
Bilance z posledních 10 zápasů: 9-1
Bilance v hale: 18-2
Bilance proti hráčům Top 10: 10-3 (kariérní 239-107)
Bilance ve finále: 4-2 (kariérní 89-39)
Grandslamy: Australian Open (-), French Open (ČF), Wimbledon (T), US Open (-)

Novak Djokovič - Turnaj mistrů
Kariérní bilance:
45-17
Nejlepší výsledek: triumf (2008, 2012-15)
Loňský výsledek: semifinále
Bilance ve finále: 4-2
Generálka: Astana (T), Paříž (F)
Odehrané zápasy: Tsitsipas (6-4 7-6), Rubljov (6-4 6-1), Medveděv (6-3 6-7 7-6), Fritz (7-6 7-6)


• Finále čtyřhry •
/ N. Mektič / M. Pavič - / R. Ram / J. Salisbury | Centre Court (16:00 SEČ)
Ještě před singlovým finále budou o titul bojovat deblisté. Ve finále letošního Turnaje mistrů se střetnou bývalé světové jedničky a neporažené páry Rajeev Ram, Joe Salisbury a Nikola Mektič, Mate Pavič. Zkušenost s finálovou účastí na akci pro osm nejlepších týmů sezony nemá pouze poslední jmenovaný. Ve vzájemné bilanci vedou 4-2 Chorvaté, nicméně poslední dva souboje včetně toho loňského v tomto dějišti ovládl americko-britský tandem.


Mektič s Pavičem zahájili spolupráci loni a posbírali devět trofejí. Letos se jim tolik nedaří, přesto patří k nejlepším dvojicím a svou sbírku trofejí rozšířili o dalších pět kousků. Třiatřicetiletý Mektič vlastní 22 vavřínů a předloni na Turnaji mistrů triumfoval s Wesleym Koolhofem, o čtyři roky mladší Pavič má o 10 titulů více a absolvuje své první finále na této události.

Cesta turnajem
RR: Dodig/Krajicek (6-4 3-6 10-7)
RR: Koolhof/N. Skupski (6-4 7-6)
RR: Kokkinakis/Kyrgios (7-6 7-6)
SF: Glasspool/Heliövaara (6-4 6-7 10-6)


Ram se Salisburym spolu hrají mnohem déle a na kontě mají osm prvenství, tři slavili v letošním roce a loni ve finále Turnaje mistrů prohráli s Pierrem-Huguesem Herbertem a Nicolasem Mahutem. Osmatřicetiletý Ram dosáhl na 25 titulů a ve finále závěrečného vrcholu sezony neuspěl v roce 2016 ani loni. Třicetiletý Salisbury dosud triumfoval 11krát, loni se stal prvním britským finalistou deblové soutěže na této akci.

Cesta turnajem
RR: Granollers/Zeballos (6-3 6-7 10-8)
RR: Glasspool/Heliövaara (7-5 6-4)
RR: Arévalo/Rojer (3-6 7-6 10-5)
SF: Koolhof/N. Skupski (7-6 6-4)

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

43
Přidat komentář
paddy
Skóre zápasu je milosrdné vzhledem k předvedené hře. Slabé hráče na tomto povrchu drží servis. U Ruuda jen ten první, ze druhého dost ztrácel. Nepochopitelně pak stál hluboko za baseline při returnu 2. servisu. Nedostal se ani k BB. Potápěla ho jeho velmi pasivní mezihra s antukovými kopci, které Djokovič bez problémů zabíjel. Herní inteligence pokulhávala. Neschopnost vybrat správnou stranu kurtu, příp. nahrávání přímo na raketu Djokoviče. To je faktor, který rozděluje nejlepší a ostatní hráče. Většina tenistů hraje rukama a Big3 hraje i hlavou.

Djokovičovi přál los. V play-off ho totiž čekala trojice jeho fackovacích panáků (Fri/Rub/Ruu). Ruuda držel ve hře svými chybami. Zápas se odehrál jen jednu bránu. Připomínalo to seriál z americké věznice, ve kterém se vězeň Ruud ve sprše shýbá pro mýdlo.

rekord vyrovnán, ale hlavní pozornost je teď upřena na soutěž v počtu GS, která asi vyvrcholí příští rok
Reagovat
annah
A je to. Dle očekávání. Ruud neměl šanci. To rozhazování rukama a povzbuzování publika v závěru si mohl Novak odpustit. Ale ke cti mu budiž řečeno, že konečně vynechal operetní subretu. :-)
Reagovat
Patik
Casper zatiaľ nemá čím i keď mu ten titul želám ale nemá žiadny hotshot žiadny magic z rakety nič co by Djokovic nevedel spracovať..ked už hrá rutinné údery s jednotvarnou silou a intenzitou aspoň by mohol takticky voliť údery..pokusit sa trebárs o protipohyby chytať ho na hluchej nohe a podobne nachytavky.. No a teraz pozerám ze ho Novak brejkol tak je hotovo.. Obrovská škoda toľko šancí na veľký titul v tejto sezóne a nič lebo proste nemá takú úroveň.
Reagovat
annah
Aspoň má Casper velmi sympatického tatínka. :-) Kdyby existovala nějaká soutěž na toto téma, obsadil by pan Ruud starší asi jedno z čelných míst. Společnost by mu tam dělal Robert Federer. Otec Tsitsiho by byl spíš v dolní polovině a suterén až dno by obsadil Noleho otec.
Reagovat
Patik
Casperov otec tomu by som dal čierne sako kravatu sluchátko do ucha na strunkovom kábli deviatku zbraň do ruky a čistý tajný agent.
Reagovat
paddy
Ruudův ustrašený tenis vítězství nemůže přinést
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Casper není ochoten přidat něco nad 100%, ale bez toho prostě nemůže porazit ani Jokera ani Nadala, i kdyby byli o berlích.smile
Reagovat
Alien
Pro mně je GOTTEM jednoznačně Novák! A jestli jím není oficiálně, tak příštím rokem jím bude 100 %! Tečka!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Novák Gottem nikdy být nemůže - byl to Moravák a Gott Pražáksmilesmile
Reagovat
Alien
NOVAK!
Reagovat
Krisboy
Když Gott, tak jedině Karel!
Reagovat
Krisboy
Kája byl myslím Plzeňák
Reagovat
Mantra
mi silně připomíná Davida Ferrera, snad překročí ten stín, který David nepřekročil. smile
Reagovat
Mantra
dneska se nic nestane, ten se na tom bb tak podělal
Reagovat
No-le
Je tak.
Reagovat
No-le
Proměňování bb jeví se opět jako problém...
Reagovat
woody
Ujj
Reagovat
paddy
Djo měl na výběr ATP nebo Nitto (strany mince), a tak zvolil Nitto, čímž potěšil zástupce sponzora

je to obratný diplomat smile

zápas začal a uvidíme, zda se Joker utopí v Caspickém moři smile
Reagovat
annah
Neutopí. Přeplave...
Tohle moře memá dost vysoké vlny. :-)
Reagovat
paddy
včera dávali i livestream

na konci ezoterická atmosféra, to dnes v Turíně nebude
https://www.youtube.com/watch?v=DdyD6a2JfPk&t=828s

každopádně lidí tam bylo víc než na WTA finals ve Forth Worthu smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Me hlavne zaujaly ty pekne komentare pod videem.:)
Reagovat
paddy
min. s půlkou se dá souhlasit smile
Reagovat
Pavol
Na tohoročnom TM padali kurzy nad 2 len Djoko to kazil. Kto si na začiatku povedal že pôjde po vyšších kurzoch ten zrejme zarobil.
Finále je 50 na 50 a ten kurz nad 4 sa mi páči. Takže Ja nemám čo riešiť. smile
Reagovat
Marduch
Nolda jen v dnešním utkání hraje o $3.670.300,- (oba finalisté uz připsali 1.070.000,-) Už se někdy v historii hrálo v jedinem zápase o takovej ranec?
Reagovat
paddy
dnes hraje jen o přírůstek 2,2 mil. (max. 4,74 mil. USD)
Barty v r. 2019 hrála finále o 2,325 mil. smile

Barty vydělala 4,42 mil. USD za WTA Finals 2019 v Číně, a to ztratila 305 tis. za prohru ve skupině (max. 4,725 mil.)

bez čínských peněz je WTA v prdeli, nemá podzimní turnaje a Simon se už třepe, aby se v Číně začalo hrát, tam se nehraje nikoli kvůli trapnému trestu ze strany WTA (demonstrativní rušení neexistujícího turnaje), ale kvůli covidu smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Reagovat
Marduch
Máš recht, nascitavalo se to už ze skupiny.
Reagovat
paddy
má dva úhly pohledu

1) Vítěz je jasný, Ruud je proti Big3 neškodný i na pro něho silné antuce.
Bude také záležet, jak se oběma bude dařit servis. Na tom rychlém ledu (Sáblíková by si libovala) hráči vyhrávají 80-90% bodů z 1. servisu, takže se dá brejkovat jen přes 2. servis příp. když má někdo gem blbec.
Ruud v posledních týdnech nemá dobrou bilanci, na TM možná nabyl sebevědomí, ale uvidíme, jak nervově zvládne velké finále. Djokovič v posledních 6 zápasech 3x ztratil min. set.

2) Fyzička, o které se tady často spekuluje, většinou nehraje roli, protože muži jsou dobře připraveni. Výjimečně může dojít k situaci, jak se stalo nyní, že díky programu tam nějaký vliv může být. Djo skupina hrála jako druhá, neměl volný den před SF. Kdyby Fritz dopodával 2. set, pak by Djo hrál další 3-hodinový zápas, což by bylo cítit. Od pátku hrál Djo 5 hodin a Ruud měl jen hodinový trénink.

Nelze také zapomínat, že Djo v posledních letech na TM překvapivě prohrával v play-off, což si dokážu představit i dnes. Každý zápas je jiný, i styl soupeře je jiný. Když Djo nepůjde servis, pak je to otevřené jako flaška slivovice.

Uvidíme, jestli na konci zápasu budou létat srdíčka nebo něco předvede Ruudova sestra Caroline smile smile

https://tennistonic.com/tennis-news/466997/casper-ruuds-stunning-sisters-and-girlfriend-maria-galligani/
Reagovat
Vlk-v-trave
Ja bych necekal, a tu flasu slivovice otevrel hned:D)))

https://www.youtube.com/watch?v=nm5E-83QZ5E
Reagovat
Kozoroh
Matchup s Ruudem No1emu vyhovuje, Ruud je výborný obranář, umí přitvrdit FH, ale jak ukazují statistiky, No1e má na letošním TM ještě tvrdší FH, lepší než všichni ostatní účastníci:
https://twitter.com/i/web/status/1593918768769822725

Pokud No1e nepředvede blackout mód, tak očekávám, že si dojde pro triumf. V útočné aktivitě Caspera předčí (krom pozemní hry i hrou na síti) a na big pointech se projeví Novakovy bohaté zkušenosti s velkými zápasy.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Na konci sezóny 2019 byl Djokovič o čtyři roky mladší a také měl supr formu. A co se nestalo. V Paříži jej v SF utavil Federer tak, že ve finále neměl dostatek sil. A něco podobného přišlo i ve finále TM. Den před sice nehrál tak namáhavou bitvu, ale jakoby neměl dostatek sil bojovat tehdá. Nic není jistého dnes. Výhra Ruuda by mě nepřekvapila.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
*sezóny 2018
Reagovat
Marduch
Tehdy mne trochu přišlo, jak měl Djoko ještě to sluníčkove období po návratu v 2018, že tyhle dvě finále těm mladým klukům docela přál :)
Reagovat
Vlk-v-trave
H2H je pro Caspera drsne, jeste nevzal Djokovicovi ani set... bude to asi o tom, na kolik bude Casper klidny ve finale, a jak ho zvladne.

Pro Djoka ten povrch tu je dost rychly, asi souhlasim s paddym, ze uz to je trochu moc, zapasy pak jsou pomalu na par vymen, a na hardu to neni moc sledovatelne, pokud se hraci nedostanou do nejakych chyb, atd.

Jen takova myslenka...Djok na hardu je skvely, ale tady v hale na tom ficaku se proste musi vic obracet:) Vzhledem k jeho stylu mu to musi dat asi vic zabrat, nez kdyby to byk outdoor na hardu.

To muze byt dneska cesta pro Caspera... trebas mu to vyjde:) Ve vymenach je tady velmi stabilni... prohra s Nadalem tu nema zadnou vypovedni hodnotu, jen to, ze vime, ze Bejk zvladne treningovy match. Takze do te Parize muze byt zase v top forme:) Ma na to pul roku, to je celkem realne...

Jestli jde o dnesni finale, uvidime na kurtu:) Trebas to Casperovi dnes vyjde.
Reagovat
Patik
rovnako tak ako sa musí obracať na kurte Djokovič tak sa musí obracať aj Ruud..no Djokovič vzhladom na jeho elasticitu má narozdiel od Caspera väčšie rozpätie krídel a Casper bol donedávna stavaný pohybom a hrou viac na antuku proti zabehnutému komplexnému halárovi dosť slušná nevýhoda..doteraz mu nevzal ani set takže to nebude ani tak o tom čo zahrá ale o tom ako sa Djokovič vyspí..môj názor.
Reagovat
Vlk-v-trave
Ja se vetsinou snazim najit moznost jak nekdo muze nekoho prehrat:) Kazdy je porazitelny. Je tu jen jeden velky problem, navyk, styly hry... proto si myslim, ze Casper bude muset zahrat extra a trochu i jinak, a to i v pripade, ze Djokovi nebude mit uplne den a bude trochu trebas utaveny.

Rozhodne se urcite na kurtu, to je jasne:)

Ale mohu jit do tipovaciho debla s Ondrou Jiraskem, tipnu Casper a nase 100% uspesnost je zarucena:) Nemuzeme se minout:)))
Reagovat
Patik
o Djokoviča sa nebojím po fyzickej stránke už niekoľkokrát zvládol dva zápasy denne na antuke s top hráčmi..ak niekto vie veľmi dobre regenerovať tak je to práve Djokovič a Ruud neni vracač nemožno čakať dlhé výmeny..a je to ich posledný zápas sezóny no keď tam nechá všetko čo má tak v dvoch setoch musí Caspera utrieť (casper nič v zlom rešpektujem ťa ale na takýto zápas nemáš skúsenosti ani kvality) Djokovič tu zažil trošku iné skúšky s inými menami.
Reagovat
com
Dve letosni prohrane GS finale, tak snad si to ted Ruud osefuje, aby to zase neprojel smilesmile
Reagovat
baba
taky mám strach, že to nevydrží fyzicky. Ruud se moc neunavil a jak sám říkal, cítí se dobře, je rychlý a hbitý. Což se o Nolem říci nedá. Takže zvítězí opět vůle nad kondičkou?!?!
Reagovat
Tennisfan77
Vrcholí závěrečný turnaj roku pro nejlepší hráče sezóny, ve finále GS vítěz a finalista dvou GS - zcela v pořádku.
Reagovat
Vlk-v-trave
jak pro koho:DDD
- za mne pochopitelne ok, ale jsou tu na TP jiste vyhrady:)
Reagovat
Drzymalski
Djokovičova kondice se mi nějak nezdá. Nemá nějaký problém? Měl by před AO pořádně potrénovat...
Reagovat
No-le
Tak on se utavil na tom zápase s Medveděvem. Tipuji že prohraje 6:3,6:4smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist