800 týdnů nepřetržitě v Top 10. Nadal překonal další milník

19. 1. 2021, 10:45
Aktuality 96
800 týdnů v řadě, tak dlouho už se Rafael Nadal drží v elitní desítce žebříčku ATP. Antukový král a majitel 20 grandslamových titulů v Top 10 figuruje už přes 15 let, včera to bylo přesně 5 600 dní.
Profily hráčů
Rafael Nadal

Nadal v listopadu překonal rekordmana Jimmyho Connorse (789 týdnů) a jeho rekord se bude jen velmi těžko překonávat. Když 34letý rodák z Manacoru naposledy figuroval mimo elitní desítku, Facebook byl teprve rok starý a Twitter ani Instagram ještě nevznikly.

Nadal se do elitní desítky poprvé dostal v dubnu 2005 a nikdy z ní nevypadl. Tehdy mu bylo 18 let a o pár týdnů později slavil svůj první ze 13 triumfů na antukovém French Open. Za posledních skoro 16 let byl většinou světovou jedničkou či dvojkou.

Párkrát mu však hrozilo, že nejlepší desítku opustí, hlavně když delší dobu laboroval se zraněním. Například v létě 2015 elitní desítku uzavíral, na přelomu let 2016 a 2017 byl na devátém místě.

Jeho dva největší rivalové v souboji o titul tzv. GOATa už Španěla s největší pravděpodobností nepřekonají. Roger Federer o svou sérii 734 týdnů v Top 10 (říjen 2002 - říjen 2016) přišel kvůli zranění pravého kolene a pobyt Novaka Djokoviče v nejvyšším patře žebříčku (2007 - 2017) skončil ke konci roku 2017, důvodem byl zraněný loket.

Nadal má stále co překonávat. V celkovém počtu strávených týdnů v Top 10 je "až" třetí, za Federerem (931) a Connorsem (816), Djokovič je až na šestém místě (656).

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

96
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Krisboy
Prosímvás, kdo je ten nový Smazaný účet?
Reagovat
gigin
Nepoznáš? Jas jasů.
Reagovat
peRFect
:-D
Reagovat
Nola
mozme si tipnut kolko vydrzi bez diskusie na TP smile

mazanie uctov je zvlastna cinnost, nevidim v tom ziadny zmysel.... staci si dat pauzu a neprispievat nejaku dobu, resp. vobec....
Reagovat
Patik
myslíš že keď si dá pauzu a vráti sa po čase naspäť tak to bude iné ? nájde tu to isté a tých istých... netreba si dávať pauzu a byť niekde kde neprispievaš nemá zmysel..treba si len nastaviť ignore na tých správnych ľudí..ale v dnešnej dobe celkovo nemá zmysel zapájať sa kdekoľvek do nejakej internetovej diskusie.
Reagovat
sojka1
kazdopadne me uz pred casem paradne nastval, kdyz mi tu pro dele trvajici "acka" smazali ucet, chtela jsem se takto prihlasit.... a ono ouha, no ps... :-(
Reagovat
sojka1
myslim zaregistrovat, samozrejme....
Reagovat
sojka1
jo a ty GOATi debaty uz jsou smesne, stejne nikdo uz s nicim novym neprijde a nikdo technicky lepsi nez Fedex se taky uz neobjevi... :-)))
Reagovat
a.magerova
Já si myslím, že určití diskutující si tady potřebují porovnávat své pindíky a tak to dělaj prostřednictvím Rafy a Rogera... co Ty na to? smile
Reagovat
sojka1
tak urciteeeeee.... :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Nerád ti zasahujem do tvojho šatníka a výberu vhodných módnych doplnkov.

Ale tie ružové okuliare, myslím, že je na čase porozmýšať nad niečim aktuálnejším.
Reagovat
sojka1
ze nepoznas nadcasovy kousek, vim davno... :-)
Reagovat
gigin
Tak ale on je zastánce jinej módy, já se divím, že ti v tomto případku vůbec jako radí.
Reagovat
a.magerova
Myslíš nový nick Smazaný účet nebo nově smazaný účet... smile
Reagovat
a.magerova
Protože když tu šlo kdysi založit účet "Moje vlákno" (pamatuješ gigine?), tak co by nešlo mít nick Smazaný účet... smile

I když tady se celkem jasně ví, kdo je kdo... smile
Reagovat
gigin
Pamatuju. Za kačky jde věcí...
Reagovat
FulnekUltras
třeba se ještě dočkáme smile
Reagovat
Pe3k
Legenda antukového tenisu, jeden z nejlepších španělských tenistů Federerovy éry smile
Rafa měl velké štěstí, že za celou kariéru neměl žádné zranění, díky tomu tento rekord...Ty jeho záněty kolena se vyřešili kortikosteroidy a pod kudlu nikdy nemusel, šťastlivec. To Roger hned 3x smile
Reagovat
Patik
aj Djokoviča čo má možnosti liečby a predispozície ako ultron tak ho vyradil lakeť na takmer dve sezóny mimo top10 ak nie top20..Rafa je kúzelník :)
Reagovat
Rafaeoli25
Ještě tě ty trapné komentáře baví? Nejlepší bude až Nadal vyhraje ještě tak pět grandslamů a v top 10 dosáhne na 1000 týdnů v řadě. Ty sice budeš i potom furt dokola říkat to samé, to ale historické statistiky fakt zajímat nebude fanatiku smile
Reagovat
Rafaeoli25
Jinak pokud bude finále Austrálie Nole vs Rafa, kterou ztrátu Rogerových rekordů oželíš raději - týdny na No1 nebo největší počet GS titulů? smile
Reagovat
Amputace
U obou je více než pravděpodobné, že budou dříve či později překonány, takže si asi těžko vybere :)
Reagovat
Rafaeoli25
Jasně, ale v případě takového finále Austrálie to bude fakt buď a nebo, doslova, taková bolestná Sofiina volba, sám bych nevěděl čeho bych se vzdal s bolestí menší smile
Reagovat
Patik
Nič ohromné čo by sa nedalo čakať..keď makáš nadčasy tri mesiace za sezónu na jednom povrchu celú kariéru..800 týždňov v top10 z toho možno len osmina na poste jednotky čo vlastne podčiarkuje celého Nadala a jeho tenis..

Rafa čo je po DelPotrovi (ktorý sa objaví na kurte asi tak často ako zatmenie slnka)..snáď druhým najviac zdravotne trpiacim hráčom paradoxne láme rekordy v držaní sa v top ten..ako to ten chlap robí..
Reagovat
smazaný uživatel
By mě zajímala statistika, kolik z těch týdnů, které je Nadal v TOP10 reálně hrál.

Počítám, že tak 50%

Monte Carlo, Barcelona, Madrid, Řím, RG = 5.500 bodů, kdyby tam Nadal udělal v průměru 4k každý rok, tak mu stačí hrát 3 měsíce v roce a bude v TOP10 do konce života. smile

Rozhodně nejlepší antukář všech dob a 5-6 nejlepší hráč na jiných površích. smile
Reagovat
smazaný uživatel
Jenom dodám, že důležitější jsou ty týdny v kuse na n.1, nebo weeks n.1, to vypovídá o stabilitě hráče napříč všemi povrchy.

Tam je všude Nadal až poslední, což logicky znamená, že dominuje jednomu povrchu.

Potvrdené, spečetané.
Reagovat
smazaný uživatel
A celkovo stále prvý :)

+1 podmnozinky.

+2 ze si samoreakciou konecne nasiel sposob, aby mali tvoje bezobsazné prispevky aku taku pozornost :)
Reagovat
smazaný uživatel
Těžko bude první hráč, který získal 13 GS a 70% všech kariérních úspěchů na pěti turnajích a jednom povrchu.

Ale dále žij svůj sen. smile
Reagovat
smazaný uživatel
Naopak. Prvy musi byt zakonite hrac, ktory dominuje svojmu povrchu a nikdy nedovolil dominovat rivalom na tom ich.

Urcite nie hrac, ktory nikdy nevedel dominovat ani na tom svojom a mimo trávy dostával všade naložené viac ako dekádu.

Porozmyslaj ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Naopak, tohle je statistika, kterou sis vymyslel během svého pseudofandění tenisu a věříš jí jenom ty, nikdo jiný. A to je vlastně dobře. smile
Reagovat
Rafaeoli25
Vidíš a stejně i velcí experti tenisu prostě berou jako fakt, že Nadal je s Federerem na 20 titulech a nerozebírají z jakého povrchu je maji. Tak se s tím smiř, to je to tak těžké?
Reagovat
Rafaeoli25
Ber to tak, že pokud bude mít Nadal nakonec 25 titulů a bude první tak tam zkrátka bude svítit číslovka 25 a bez dodatků z jakého povrchu které byly.
Reagovat
dappe
Nadal tak moc nikdy nedovolil dominovat ostatním na jiných površích, až rekordní počet titulů ve Wimbledonu drží Federer a na AO Djokovič.

Navíc Federer s Djokovičem předvedli během svých kariér dlouhodobou dominanci tenisu, které Nadal jen přihlížel z druhého místa.

Celé se to omlouvá tím, že měl smůlu na zranění. Při přečtení tohoto článku ale zjistíš, že se ho vlastně žádné dlouhodobé zranění ani týkat nemohlo, jinak by nemohl být 800 týdnů nepřetržitě v top 10.
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, tej Federerovej dominanci Nadal přihlížel zo stredoškolských lavíc. Akonáhle zmaturoval, bolo v podstate po Federerovej kariére.

To, že drzi Federer a Djokovic rekord v jednom konkretnom GS sa predsa nijako nevylučuje s tym, co tvrdím. Ze ziadna hardova ani travnata dominancia neexistovala, vzdy bola rozbitá Nadalom :)

7-8 mesačne zranenie samozrejme dlhodobe zranenie je.

Djokovic dominoval dva roky, Nadal rok. To je pre mna prijatelný rozdiel. Federer v golden ere nikdy nedominoval a nevyhral koncorocnu jednotku; jeho dominancia bola len mimo BIG3. Aj preto je povazovany za jednookeho krála slepych.
Reagovat
dappe
Jeden rok není dominance, ale skvělá sezona. Nadal tenisu nedominoval nikdy. Všechno ostatní je jen vysvětlování zřejmého.

Federer je možná jednooký král slepých, ale pořád alespoň král svého sportu. Nadal pouze svého povrchu.
Reagovat
Amputace
Jak jako král svého sportu? Vždyť antuce nikdy nedominoval... Ano, byl komplexnější než Nadal napříč povrchy, o tom se asi zbytečné přít, ale zase nedělejte, jako by to Federer celé zdominoval a Nadal byl dobrý jen na antuce. Federer antuce nevládl ani v době, kdy Nadal ještě neexistoval na okruhu a už vůbec ne potom, naopak Nadal se dokázal prosadit na všech površích přes Federera i Djokoviče a navíc si totálně zdominovat svůj povrch. Vezmi si z toho, co chceš, ale tak to zkrátka bylo. Nadal nemohl být nikdy král mezi slepými, protože celou svoji kariéru čelil Federerovi, Djokovičovi, potažmo oběma.
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal v podstate neodohral kompletne dve sezóny, preto "logicky" nemohol byt suvisle 2-3 roky prvy.

To nikdy nebol ani Federer a Djokovic, sam neviem ci mal dve plne sezony na poste cislo 1.

Kazdopadne Djokovic bol v podstate celu sezonu 2020 prvy. V tvojich ociach teda dominoval. V mojich ociach vyhral jeden Grandslam a nedominoval.
Reagovat
smazaný uživatel
To je samozrejme velmi zlá interpretácia.

Federer samozrejme nemoze byt králom svojho sportu. O to viac, ked su králi traja, ale jeden je legitimne v tejto trojke do počtu.

Králom sportu nikdy nemoze byt hrac, ktory tak strasne vyrazne zaostava v detailnom porovnani big 3 navzájom.
Reagovat
peRFect
lol, zeptej se, kdo je nejlepším basketbalistou všech dob. 98-99 lidí ze sta ti řekne, že Michael Jordan. Přitom je statisticky třetí nejúspěšnější...To, že Federer je tenisová legenda všech legend, je nezpochybnitelné a sám dobře víš, že ani 30GS Nadala by to nezměnilo. Goata nedělá jen statistika (navíc z tria Fed,Nad,Djo bude mít každý v držení nějakou zásadní statistiku), ale přesah v daném sportu. A to je to, co mě baví. Nehodlám se handrkovat zdali je někdo lepší nebo horší kvůli tomu, že vyhrál 20, 21, 22, nebo 19 GS. To je totiž úplně jedno.
Reagovat
smazaný uživatel
Jablka a hrušky.

Ja samozrejme Federerovi popularitu neupieram. Netreba si to ale zamienat s pojmom NAJLEPSI TENISTA :)
Reagovat
peRFect
U mě asi není totéž nejúspěšnější a nejlepší.Každopádně ani jedno z toho není GOAT,že?
Reagovat
Amputace
Bagatelizuje se tady Nadalův rekord, protože mu stačilo uhrát antuku... Federerovi také nikdo nebránil, aby každý rok vyhrál Wimbledon plus třeba TM a mohl se v top10 držet 15 let taky. Jenže na svých top površích prostě nebyl tak dominantní jako Nadal na svém. Byl zase komplexnější napříč všemi povrchy. Jenže co je víc? Kdo to chce poměřovat? Za mě je to úctyhodné už vzhledem k tomu, že několik skoro celých sezón vynechal. Nicméně bylo mi jasné, že tady podobné dehonestující žvásty najdu ještě před tím, než jsem článek rozklikl.
Reagovat
dappe
Federerovi v tom zřejmě bránilo to zranění, že? Mezi Wimbledonem a TM je celkem dlouhá doba, v roce 2016 odehrál plnohodnotně asi 3 turnaje. Djokovič na tom byl podobně. Kdy se něco takového stalo Nadalovi?
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal pred 7-8 mes pauzou v roku 2012 vyhral RG.

Federer mohol vyhrat Wimbledon 2016. Vynechal len jeden GS (USO16) a vypadol z desiatky.

Nadal vynechal dva GS a stále v desiatke bol.
Reagovat
dappe
Federer vynechal 2 GS, na 2 zbylých byl v semifinále (1600 bodů), problém je počet zápasů/turnajů. Nadal odehrál za rok 2012 50 zápasů, Federer v roce 2016 o polovinu méně.
Reagovat
smazaný uživatel
RG vynechal dobrovolne, nie kvoli zraneniu.
Reagovat
smazaný uživatel
Federer je lepší v hale, ale naprieč GS povrchmi v komplexnosti Nadal nicim nezaostáva.

Z kazdého GS minimálne 5 finále, z kazdého GS povrchu minimálne dva tituly, kariérny GS spravil v 24r, a vsetky GS vavriny si vybojoval cez svojich sokov.

Naopak, myslim si, ze Nadal je v rámci GS vysledkov komplexnejsim tenistom.
Reagovat
dappe
Jak může být v rámci GS výsledků komplexnější, když i přes 13 titulů z jednoho GS nemá celkový počet titulů větší?
Reagovat
smazaný uživatel
Cize ak by vyhral Nadal 100x RG a 7x kazdy iny, nebol by komplexnejsi, lebo 80% vyhral z antuky?...

Si tak komplexny, jak silny si na svojom najslabsom povrchu.

Federer vyhral 5x USO, 1x RG (5 finále), Nadal vyhral 2xW, 4x USO (2x cez Djokovica)...V tomto smere si fakt nemaju co vycitat.

Rozdiel robi Austrália, kde Nadal čelil vo finále 2x Djokovicovi, 2x Federerovi a raz sa zranil.

Federer tam čelil Cilicovi, Gonzalesovi, Baghdatisovi. To je to, čo robi rozdiel.

Pre Nadala hrá navyse fakt, ze tituly mimo antuku ziskal cez Federera v top forme (W08, AO9), ako jediny tenista historie ma dve finálove vyhry s Djokovicom na harde a karierny GS ziskal, daleko ako prvy, ked mal 24. To sú faktory, ktore to celé kompenzujú.

Federer ziskal aky titul mimo W, cez rivala v top forme?...AO, RG, USO?..Myslim, ze nenajdeme žiadny.
Reagovat
dappe
První odstavec je úplná blbost. Jde o to, že kdyby to bylo s tou komplexností tak, jak píšeš, musel by mít už teď jednoznačně nejvíce GS.

"Jsi tak komplexní, jak si silný na svém nejslabším povrchu" je zaprvé trochu sporné a zadruhé z toho Nadal nevyjde dobře. Rozdíl mezi jeho nejlepším a nejhorším GS turnajem je neuvěřitelných 12 titulů.

Federer zřejmě celkem komplexní bude, když se téměř po celou jeho kariéru nehraje na opravdu rychlých površích a přesto má taková čísla.
Reagovat
smazaný uživatel
Nesúhlasím so všetkými troma odstavcami. Začnem posledným. 3/4 GS sú skôr ladené pre útočnejších hráčov, než pre defenzívnych. Už len prirodzeným charakterom povrchov, na každom z troch si výrazne dokážeš pomôcť servisom, a útočnejším pojatím hry.

Komplexnosť nie je vyrovnanosť výkonnosti na všetkých povrchoch.

Nemýlme si tieto dva pojmy.

Keď niekto v NHL urobí 200 asistencií a strelí 50 gólov za sezónu, bude mať nálepku najlepšieho nahrávača histórie, ale čo tých 50 gólov?

Toto isté platí v prípade Nadala. Nadal vyhral o dva GS menej mimo svoj top GS, ako Djokovic. Žiadny dramatický rozdiel, ale pri Djokovicovi sme sa nikdy nestretli s pochybami výkonnosti mimo svoj TOP GS. A to dokonca ani pred 3-4 rokmi, kedy mal tých vyhraných majorov mimo Austráliu ešte menej, než dnes Nadal.

Prvý odstavec, opäť uhol. Pohľadu. Keby je Federer taký komplexný a kvalitný, tak už musí mať o tretinu viac GS, než Nadal, keďže on pripisuje a môže pripísať na 3/4 GS a Nadal len na 1/4.
Reagovat
peRFect
Baghdatis,Gonzales a Cilic jsou šašové,zatímco Puerta,Berdych,Ferrer a Andersom jsou grandslamová esa.
Reagovat
smazaný uživatel
Ak by porazil Federer v Paríži vo finále Nadala, tak druhý titul, nech vyhrá kľudne aj s Jojom Kovalíkom, už to nemá cenu riešiť, lebo vyhral Paríž cez Nadala.

To isté platí pri Nadalovi. Vzhľadom k tomu, že vyhral W. cez Federera, aj Austráliu a pridal ďalšie dva hardové GS cez Djokovica. Tým pádom je nejaký Anderson úplne irelevantný.

Apropos, Puerta. Do toho turnaja vstupoval Nadal ako 18r. v semifinále porazil Federera a bolo to jeho prvé RG. Už keď tu nedokážeme prižmúriť oko, čosi je špatne, kamarát. Federer v 18. bol kde?..Na brigáde v Bazileji s ruksakom plný letákov, môj tip.
Reagovat
peRFect
A to je pro tebe měřítko, že někdo vyhrál GS jako náctiletej? Tomu nerozumím, co to dokazuje? Však oba posbírali 20GS během 15ti let (od prvního po poslední). Nebo, že Rafa Rogera jednou ze tří pokusů porazil ve W, ale Roger Rafu z pěti pokusů na FO neporazil? Víc finále po Rafovi na FO, než Roger, nikdo jiný nemá. To je za mě vypovídající. Ano, ten poslední krok může mrzet, ale není pro mě směrodatný. Pro tebe asi směrodatný je. Respektuji to.
Reagovat
peRFect
Roger
2007 AO - přes Djokovice
2007 US - přes Djokovice
2008 US - přes Djokovice a Murryho (ten vyřadil Nadala)
2012 W - přes Djokovice a Murryho v životní formě
2017 AO - přes Nadala
2018 AO - přes (trapného) Čiliče, který ale vystřílel Nadala.
Ty Wimbledony přes Rafu a některé další jsem vynechal.
Reagovat
Amputace
Nikdo z big3 nevyhrál více GS mimo největší rivaly než Federer. Nějakých 13 GS vyhrál, aniž by Nadala či Djokoviče potkal. Naopak Nadal z těch 20ti tuším jen 4x nebo 5x ani jednoho z nich nepotkal, jinak si to pokaždé uhrál přes ně (a to tam na rozdíl od tebe nepočítám Murrayho).

Cilic vystřílel Nadala, který ten zápas skrečoval... To mysliš vážně?

Já vycházím z toho, že kdyby byl Nadal tak nekomplexní a hráč pouze jednoho povrchu, jak se tady z něj často dělá, těžko by dokázal nějaké GS mimo svůj dominantní povrch vyhrát přes dva největší rivaly, kteří jsou naopak bez výtek považováni za komplexní. Konkrétně 4 GS mimo svůj povrch vyhrál přes Federera či Djokoviče. O pouhé 2 nebo 3 GS více vyhrál přes ty dva Federer celkem - včetně svého dominantního Wimbledonu. Federer byl zase schopen dlouhodoběji předvádět konstantní výkonnost, byl déle světová jednička, má celkově více titulů atd. Ale pokud jde o měření sil s jeho největšími kariérními konkurenty, v rámci big3 jednoznačně zaostává. Na tom se snad ani nedá nic zpochybnit.
Reagovat
Lukyi
To je mi záhada, že vyhrál nejméně titulů přes BIG3. Že by to bylo tím, že je o 5 resp. 6 let starší? Nadal by údajně, podle mě je to blbost, ale jsou tací, co to tvrdí, konkurenceschopný na hardu od 2009 a Nole na hardu a trávě až od roku 2011. Roky, kdy Roger oslavil 28. a 30. narozeniny. Do té doby Roger v zájemných soubojích mimo antuku vedl, nebo k nim ani nedocházelo. Je logické, že tituly sbíral hlavně do svých 30. Troufám si říct, že kdyby byl Roger naopak o 6 let mladší než ti dva, představ si tu teď 27 letého Federera. Ten by ty dva poslední roky brutálně ničil a měl by snad každý GS přes BIG3.
Pro mě je to tedy taková hezká španělská pohádka, ale irelevantní statistika.
Reagovat
smazaný uživatel
Vo Wimbledone 2008 mal Federer 26 rokov. V Austrálii 2008-2009 taktiež 26-27rokov.

Proste Nadal vyhral vo vekovej aj povrchovej nevýhode, kdežto u Federara takýto zárez chýba naprieč celou kariérou. A tých pokusov bolo haba-dej. Vzhľadom k tomu, že zlyhával aj keď mal povrch a vek na svojej strane, je ľahké si domyslieť, akoby to dopadlo, ak by boli rovesníci.
Reagovat
Lukyi
Ano. Nadal i Nole mají 1 či 2 zářezy, když byli ve velké věkové i povrchové nevýhodě. Ale to nic nedokazuje o tom, jak by to dopadlo, kdyby byli vrstevníci (o těch jsem ani nepsal btw...).
Z tvé logiky musí být třeba takový Sampras totální loser, když ve věkové, zkušenostní a povrchové výhodě byl praticky deklasován dvacetiletými GS nezkušenými kluky Safinem a o rok později Hewittem na US Open. Hráči údajně slabé generace.
Reagovat
smazaný uživatel
Ani nie. Sampras vstupoval do finále s Hewittom, či Safinom s tým, že hardový GS nevyhral 3-4 roky. Takže o povrchovej výhode by som naozaj pochyboval. Sampras na sklonku kariéry už dosť paberkoval.
Reagovat
Amputace
To není pravda, že mimo antuku ve vzájemných zápasech vedl. Až do roku 2017 měl s Nadalem negativní bilanci i na hardu (počítám i halu - bez haly byla ta hardová bilance dokonce výrazně negativní).

Těžko by někoho drtil, kdyby byli všichni tři vrstevníci, když to nedokázal s evidentní věkovou výhodou ve svých nejlepších letech kolem 26ti let.

Naopak po třicítce je na hardu lepší než Nadal po třicítce, to bezesporu. Do třicítky obou to tak ve vzájemných zápasech ale ani omylem nebylo. Federera zachraňovala prakticky jen hala.
Reagovat
Lukyi
Jak jsem Forehandovi psal výše, nedokázal to s věkovou výhodou dvakrát s Nadalem, když měl, W08 a AO09 a s Nolem na AO08, kdy měl mononukleózu. Nic reprezentativního.
A kdy Nadal tu hardovou bilanci strhnul na svou stranu? Když začínal mít silnější věkovou výhodu. Do r. 2009 jsme o Nadalovi na GS hardu výrazně neslyšeli, je tedy logické, že žádné GS přes něj získat nemohl. Nadal je získává snadněji, když hraje v Austrálii se soupeřem po třicítce. Proto jsem dal ten příklad, že kdyby byl Federer o 5 let mladší než Nadal, tak ve Wimbledonu nebo Austrálii ho rozhodně neporazí. Nadal měl svůj prime v první části své kariéry. Stejně jako Federer nebo Djokovič, je to přirozené.
Reagovat
Amputace
Hele, mě tohle už nebaví. Už jsem tady o tom napsal tuny textu, tisíckrát jsem se o tom hádal s člověkem, který taky neuměl počítat (a kterého mi mimochodem nápadně připomínáš) a závěr je za mě jasný - Federer proti svým rivalům ztrácel, proti oběma má výrazně negativní bilanci jak celkovou, tak na GS, nechal se oběma porazit na svém dominantním GS, nechal se jimi porážet na masters, Nadal ho porážel už jako teenager, kdy byl v brutální věkové nevýhodě a Federer už byl naopak držitelem několika GS a byl to protřelý hráč na okruhu, porážel ho i posléze, kdy se do věkové nevýhody dostal Federer a Federer Nadala dokázal porážet až v době, kdy i Nadal překročil třicítku a výrazně ztratil na své rychlosti - do Nadalových 30ti Federer ztrácel na všech površích kromě trávy, kde odehráli tři zápasy.
Reagovat
Amputace
A ano, Federer kdyby byl o pět let mladší, tak v době svého prvního GS by jich Nadal měl už aspoň pět. Bylo by to přesně opačně - Federer by přišel na okruh a hned zkraje by čelil držiteli několika GS a pravděpodobně světové jedničce. On by byl naopak nezkušený nováček. Navíc vezmi si tohle - 22letý Nadal porazil ve Wimbledonu 26 (nebo 27) letého Federera. Jak by asi dopadl zápas ve Wimbledonu, v Austrálii, kdekoli, kdyby oběma bylo ve stejnou chvíli třeba 25? Realita nasvědčuje tomu, že by vyhrál Nadal, protože i Nadal bez servisu a bez BH v 21-22 letech dokázal Federera opakovaně porazit mimo antuku, co pak teda verze Nadala 2010 či 2013? Vycházíš z chybného předpokladu, že Nadal byl nejlepší v první části kariéry. To ani omylem nebyl a značí to, že ho nemáš dost nasledovaného. Svůj naprostý herní top zažil v průběhu let 2010-2013, kdy mu bylo 24-26 let (přibližně podobně bylo Federerovi, když prohrál s Nadalem ve Wimbledonu - a 21letý Nadal určitě nebyl lepších hráčem než 24letý... takže si spočítej sám, kdo je pravděpodobnější, že by vyhrával vzájemné zápasy, kdyby ti dva byli vrstevníci + do toho všeho ještě Djokovič. Federer je ten poslední, kdo by na jejich věkové rovnosti mohl něco vydělat. Možná až po třicítce - proti Nadalovi, proti Djokovičovi těžko říct.
Reagovat
smazaný uživatel
Súhlasím. Už len dodám, že Nadal vyhral svoj prvý GS, do ktorého vstupoval ako 18 ročný.

Federer vyhral prvý W. dva mesiace pred svojimi 22. narodeninami.

To znamená, že ak by Federer vyhral prvý Wimlbedon, takmer ako 22 ročný, Nadal by mal v tom čase 27 rokov.

Ako 27 ročný by nemal určite 5GS, ale trúfam si povedať, že by mal GS tak 15-18GS, vzhľadom k tomu, že 27 ročný reálny Nadal mal v roku 2013, už na svojom konte 13GS. 13GS s Djokovičom po svojom boku ako rovesníkom a Federerom, ktorý práve do roku 2013 hral vždy prvé husle.

No a ak by tento 22 ročný Federer po zisku svojho prvého GS ešte mal po svojom boku 22 ročného Djokoviča. Tak je možné, že sa nedostane ani na dvojciferné číslo.
Reagovat
Lukyi
Asi souhlas s tímto příspěvkem. A v tom je celá ta pointa. Nadal by byl králem GS ale měl hnusnou bilanci s mladším Federerem, a kdyz už si ho tam přidal, tak i Djokovičem. Jemu by se poté vyčítalo, že má x GS přes slabé hráče a ne přes tyhle dva.
Prostě v této statistice, kdo uhrál GS přes BIG3, je vždy penalizován ten o generaci starší ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Urcite by mal horsiu bilanciu na harde/tráve celkovo.

Či by nevyhral hardový Wimbledon, no najmá hardovy GS vo veku 27-29 vs. Federer/Djokovic 22-24, to je vo hviezdach.

Rozdiel, oproti súčasnej situácii Federera, by však robilo RG. Rafa vyhral RG bez straty setu ako 34ročný. Federer/Djokovic by mali 29 a po nevyhranom RG by museli prist o rok do Pariza ako 30-nici.

Obaja vyhrali RG este pred 30-kou, takze je celkom mozne ze obaja alebo aspon jeden z nich by nikdy nemali karierny GS.
Reagovat
smazaný uživatel
*Wimbledon, nie hardový W..:)

zabudol som dodat, ze by bol Nadal v tomto pripade jasnym celkovym kralom co do poctu GS...

Zhodneme sa teda, ze do poctu GS je byt o 5r starsi jednoznacne vyhoda, co do poctu H2H povedzme nevyhoda.

Avsak u Federera vidime, ze na GS nevyhráva, a to je ta pointa celeho, ze sa Rafa aj z jasneho hcp, ktory mu priniesla vychodiskova pozicia dokazal vyhrabat sposobom, akym by to RF reálne nedokázal..
Reagovat
Lukyi
"Jak by asi dopadl zápas ve Wimbledonu, v Austrálii, kdekoli, kdyby oběma bylo ve stejnou chvíli třeba 25?"
Nadal vyhrál Wimbledon naposledy ve svých 24 letech. Tak si asi umíme představit, jak by to dopadlo později. AO vyhrál naposledy ve svých 22/23 letech. Tak si asi umíme též představit, jak by to dopadlo později. A ne, opravdu to pak nevyhrával, protože ho rok co rok všude zastavil Djokovič.
To je tvůj názor, že jeho herní top je 2010-2013. Můj zase je, že to bylo 2008-2011.
Reagovat
Amputace
Nadal byl jednoznačně nejsilnější v letech 2010, 11 a 13 (polovinu 12 bohužel vynechal). Měl servis, který v roce 2008 ještě ani zdaleka neměl. Měl i daleko lepší BH a pohyb v té době ještě neztrácel. Už 2008 byl skvělý, ale servis výrazně zlepšil až v roce 2010.

Wimbledon je samozřejmě nevyzpytatelný, ale tam to v případě Nadala ani tolik nebylo o big3 jako o problémech v prvních kolech. Na čemž by samozřejmě vrstevnictví s Federerem nic neměnilo a zřejmě by na sebe ve Wimbledonu ani moc nenaráželi. Ale kdyby se potkali ve 24 nebo 25 letech (tedy Nadalův rok 2010, 11), nic podle mě nenasvědčuje tomu, že by ho Federer porazil, když se mu to nepodařilo proti daleko méně komplexnímu 22letému Nadalovi.

Mojí pointou je, že kdyby byli vrstevnici, Nadal už by měl pravděpodobně nahráno i na jiných GS než RG ve chvíli, kdy by se dostal na scénu Federer (cca 22 let... Nadal měl ve 22 letech už 6GS). A vycházím z toho, že když 21letý Nadal porazil 27 Federera ve Wimbledonu, mohl by do dost pravděpodobně porazit, kdyby oběma bylo třeba 25. Nemyslím si zkrátka, že by Federer přišel a začal Nadala drtit. Absolutně nic tomu nenasvědčuje. Drtit by ho zřejmě začal kolem třicítky a také po ní, otázka kolik by z toho dokázal vydolovat GS, když by pořád stál v cestě Djokovič.
Reagovat
Lukyi
"který taky neuměl počítat"... Někde mám početní chybu? Zbytečný útok, nemyslíš, zvlášť když sám sis můj první příspěvek ani pořádně nepřečetl.
Reagovat
Amputace
Federerovi snad bylo v Austrálii 2009 třicet?
Reagovat
smazaný uživatel
Fuu, ale v roku 2007 bol Djokovic hrac bez GS titulu.

W12 mu neberiem, to bol dobry zasah. Ale mimo W. proste chýba ten titul s cennym skalpom.

AO17 Uz Rafa za zenitom hardovým.
AO18 tam bez debaty, luck draw for Roger.
Reagovat
peRFect
Nadal 2017 za hardovým zenitom,co pak vyhrál 2 hardový granslamy a ještě přidal finále...všiml jsem si,že nezřídka používáš argument ...úhel pohledu... a pravdou je,že se díváš jen z toho svého úhlu pohledu.Cenných skalpů je hodně,ale asi nebudu jediný,když řeknu,že víc než 5 prohraných finále s Rafou v Paříži,mrzí W19.
Reagovat
peRFect
Roger nemá alespoň 5 finále z každého GS?
Reagovat
smazaný uživatel
Má.

Ja len rozporujem, že otazka komplexnosti naprieč GS ma jednoznačného vitaza. Nemyslim si to.
Reagovat
peRFect
Nemá jednoznačného vítěze stejně jako pozice nejúspěšního tenisty.
Reagovat
smazaný uživatel
Goat, spečatené, potvrdené.
Reagovat
turista
Je to obdivuhodné. Svědčí to ale i o tom, že si Nadal v roce 2015 (10.místo) nesáhl až na takové dno jako Djokovič v roce 2017-2018 (22.místo) nebo Federer v roce 2016 (16.místo). Je to tak jak si myslím. Každý z Big 3 bude v něčem nejlepší a asi se opravdu nedá určit kdo nakonec bude GOAT celkově. Ani to asi není zas až tak důležité.
Reagovat
ttopi
Jasně, tohle je přesně ta věc, na kterou se čekalo. Tím je to teda potvrzené jak říkáš smile
Reagovat
Krisboy
Nejlepší Nr.2 v historii tenisu. Respekt!!!

smile
Reagovat
smazaný uživatel
Pravda, tenis za posledné roky bol hlavne o rivalite RN vs RF alebo RN vs ND. Vzdy tam bol zastupeny Nadal a prirodzene v tych naj zapasoch vacsinou vyhraval.
Reagovat
turista
S Djokovičem nevyhrával většinou. Bylo to tak půl na půl.
Reagovat
smazaný uživatel
10:6 cca.
Reagovat
paddy
Čili skutečně většinu, protože
když 20 > 20

pak logicky musí platit, že
1/2 > 1/2

smile smile smile
Reagovat
smazaný uživatel
Naj zapasy = GS, pre menej bystrých.
Reagovat
Mayo
GOAT ako inak smile
Reagovat
Grape
Tak jestli tohle rozhoduje o GOATOVI... smile Nicméně je obdivuhodné vzhledem ke všem jeho zraněním, že takovou dobu nevypadl z TOP 10.smile
Reagovat
paddy
Big3 kvalitou nemůžou vypadnout z top10, pokud se nezraní. Nadal měl krátká zranění, takže není se čemu divit. A mimo sezónu se body obhajují dobře. smile
Reagovat
smazaný uživatel
7-8 mesiacov, to je taka rychlovka :)

Djokovic a Federer nechýbali dlhsie ked vypadli z top 10.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Djokovič s Federerem vypadli z TOP10, protože obhajovali body napříč kalendářním rokem.

Nadal se vždy zranil v červnu a uzdravil v březnu. Za kariéru byl na antuce vždy zdravý, zraněný jinde.

Raritka. smile
Reagovat
smazaný uživatel
Ja by som si dovolil odbočiť k faktom.

Nadal vynechal samozrejme aj celú antukovu sezónu a 2x RG.

Pri pohlade na ucasti na majoroch jasne vidiet, ze kazdy major je plece pri pleci ..

Fakty zdravia Kamila, Kamil pozdrav Fakty smile
Reagovat
smazaný uživatel
Jop, 1.5x za 20 let. smile

Jinak byl zraněný vždy jenom na hardech. Tak nelži ty fakte.
Reagovat
smazaný uživatel
Smazaný účet :)

Kamila tych 800 tyzdnov psychicky nezvládla a hodila do ringu zásteru :)
Reagovat
misa
Ta to je škoda. Ty vaše hádky občas pobavily.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist