Alcaraz oslnil triumfem v Madridu svět, teď chce uspět na Roland Garros

9. 5. 2022, 16:10
Aktuality 61
Za zázračného chlapce, který může rozbít dlouholetou vládu "velké trojky" považují média a experti španělského tenistu Carlose Alcaraze. Devatenáctiletý rodák z Murcie korunoval o víkendu životní týden, během kterého porazil na turnaji v Madridu grandslamového rekordmana Rafaela Nadala, světovou jedničku Novaka Djokoviče a ve finále třetího muže žebříčku Alexandera Zvereva. K historickému úspěchu mu telefonicky blahopřál španělský král Felipe VI. Alcaraz se rázem stal favoritem blížícího se Roland Garros.
Profily hráčů
Carlos Alcaraz (© AFP)

"Právě teď se v sobě snažím zpracovat vše, čím procházím. Je mi jasné, že mě lidé budou po letošních výkonech brát za jednoho z favoritů na vítězství na Roland Garros. Nevnímám to jako tlak, ale jako motivaci. Opravdu se těším, až pojedu do Paříže a budu bojovat o grandslamový titul. Těším se, že i tam ukážu, co umím," citovala Alcaraze agentura Reuters.

Čerstvě devatenáctiletý hráč získal v tomto roce čtvrtý a celkově pátý triumf na turnaji ATP. Před rokem nebyl talentovaný mladík ještě ani v první stovce žebříčku, nyní poskočil na šesté místo. Loni debutoval jako kvalifikant na Australian Open, nyní bude při své druhé účasti na French Open jednou z hlavních hvězd.

V Madridu uspěl Alcaraz jako nejmladší hráč v historii a stal se prvním tenistou, který na jednom antukovém turnaji vyřadil jak jednadvacetinásobného grandslamového šampiona Nadala i světovou jedničku Djokoviče. Stal se po Nadalovi také druhým nejmladším tenistou, který v jednom roce vyhrál dva tituly na Masters 1000. V dubnu uspěl v Miami.

"Je neuvěřitelné, jak je ve svém mladém věku klidný a vyrovnaný," chválil jej Djokovič a označil Alcaraze za jednoho z favoritů blížícího se Roland Garros. "Překonává rekordy a bez debaty je to letos nejlepší hráč světa," dodal.

"Ani o Roland Garros se nemusíme bavit. Na grandslamu sice ještě nikdy neprošel do druhého týdne, ale teď bude jedním z hlavních favoritů. A zaslouženě," přidala světová jednička.

Podle Nadala je Alcaraz kompletně vybaveným hráčem. "Mám z něj radost," uvedl Nadal. K triumfu tenistovi telefonicky gratuloval i premiér Pedro Sánchez, který na twitteru psal o "velkém Alcarazovi" a jeho "epickém" úspěchu.

List La Vanguardia referoval o tom, že Alcaraz "není dítě, ale monstrum". Podle El Munda je španělský mladík na cestě stát se světovou jedničkou.

Přestože je Alcaraz coby Španěl brán jako nástupce Nadala, stylem hry se svěřenec bývalého grandslamového vítěze Juana Carlose Ferrera podobá Rogeru Federerovi. Na kurtu se prezentuje výbornou obranou a je schopný pod tlakem různě kombinovat hru.

"Právě teď jsi nejlepším hráčem světa," řekl mu po finále poražený Zverev. "Tento centrální dvorec patřil patnáct let Rafaelu Nadalovi. Dalších patnáct bude pravděpodobně patřit Carlosi Alcarazovi," doplnil německý tenista, který předtím v Madridu dvakrát triumfoval.

Alcaraz bral komplimenty s rezervou. Z dalšího turnaje v Římě se kvůli lehkému zranění kotníku omluvil a bude se připravovat na Roland Garros, které začne v Paříži 22. května.

"Podívejte se na Rafu, Djokoviče nebo Federera. Všichni se pořád učí a mají co zlepšovat. Proto jsou tak dobří, a proto jsou nahoře tak dlouho, protože na sobě neustále pracují. Totéž chci dělat i já," dodal Alcaraz.

Ondřej Jirásek, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

61
Přidat komentář
Usm
Mě jen zajímá, zda bude Alcaraz na trávě stejně k smíchu, jako celá ta next gensmile
Reagovat
Patik
Bude..A rovnako tak aj v hale..
Reagovat
Rafaeoli25
V hale to bude zcela bezpochyby tragéd nad tragédy, zatímní bilance 10:3 v ní tomu plně nasvědčuje smile
Reagovat
Rafaeoli25
Tak hned při svém prvním zápasu na trávě loni v prvním kole Wimbledonu vyhrál, takže tragéd to myslím nebude. Ano, Tsip a Zverev jspu na trávě opravdu tragičtí až směšní.
Reagovat
Usm
nejen oni dva, i takovej Thiem, ostatně ani Medvedev se snad nedostal dál, než do CF :-)) Tráva je těžce specifická a tam se teprve ukazuje ta univerzálnost starých pardálů, jako je Federer, Nadal, Djokovic :-))
Reagovat
Rafaeoli25
Máš pravdu, ale u Alcaraze se teprve ukáže. Nelze ho na ní odepisovat předčasně.
Reagovat
brixner
Depá, Kopčem neprojde do druhýho tejdne! Na todlencto sou tady jinačí esa!
smilesmile
Reagovat
annah
Brixi, jak tě napadlo to spojení s Lovci mamutu? On se podobá herci, který hrál Kopcema?
Reagovat
brixner
Ano-tedy podle mně! Prostě mi ho nějak připomíná, ale hejt to není! Tenhle kluk to rozjel ve velkém stylu a je oživením a ty řeči o jeho šlachách a svalech a chodidlech a vazech...to je fuk, teď je mladý a silný a tak si prostě vámosuje a užívá si to. Nic to ale nemění na mém přesvědčení(+jiných), že letos ještě RG nevyhraje, na antuce vyhrát 21(+ X prohraných) setů není legrace, jsou tady ještě Bejk, Srb, Cyp, třeba by ho uběhal Schwartzman...Každopádně bude ve Francii ostře sledovaný a nemusí to ustát, na RG se letos dost těším!
Reagovat
elsky
Mně se taky ne úplně líbila představa, že tenis příštích pěti let bude doménou tenistů kolem 195 cm výšky. Tenhle kluk k nim přináší stylově příjemnou protiváhu.
Reagovat
annah
Dík za vysvětlení. Tenis hraje Alca moc pěkný, jako osobnost je pro mě ale zatím nezajímavý. Představa, že znovu uvamosuje Srba i Rafu, je hezká, ale taky mi moc reálná nepřipadá. Bude to zajímavé.
Reagovat
brixner
Holka, tohle je těžký...Osobnost se asi buduje mnohem déle a nějak se to pořád vyvíjí, on tu s pálkou běhá v povědomí světa cca rok, je skoro ještě v pubertě a zatím prostě nemá nic navíc oproti konkurenci, co by ho posadilo o level výš. Musel by mít nějakou "zvláštnost", jako třeba tenkrát Chang, který děkoval sběračům za podání míče...Anebo letos vyhrát RGsmile Tohle má asi svůj vývoj, cítím to osobně podle Srba, celou jeho kariéru ho hejtuju, ale uběhlo pár let a dnes? Dnes ho považuji za největší osobnost s Rogerem, stavím ho i nad Rafu a vlastně poprvé mu hrozně fandím! Takže vydržať, možná se stane něco, čím Tě Kopčem okouzlí a bude mít o fanynku víc. Třeba jednou udělá to, co Srb po mečbolu ve finále Wimbledonu 2019 - to je přesně ten vývoj osobnosti, prostě brzy příjde chvíle, kdy ze Srba bude Novak...
smile
Reagovat
annah
Ale jsou hráči, kteří mě zaujali hned - třeba Tsitsi nebo Korda. Asi to bylo vnějším zjevem...
A netuším, co udělal Novak po mečbolu. Vypla jsem TV ve chvíli, kdy Roger neproměnil mečbol. Bylo mi jasné, jak to dopadne, a vidět jsem to nechtěla...smile
Reagovat
brixner
No jo, taky jsem to nesl těžce, tehdy měl Roger vyhrát! A Novak? Neudělal to, co všichni ostatní, včetně jeho - nezačal hned skákat radostí, lehat si na záda, klekat, dělat stojky a salta a vámosovat...sice s (možná ironickým) úsměvem, ale naprosto v klidu šel k síti a mě to přišlo jako malý hold vůči Rogerovi, protože mu vzal ty dva mečboly, tenisově ho "ponížil" a tímto si zachoval veliké dekórum. Takhle nějak jsem to cítil a možná to byla jedna z těch změn v osobnosti, kdo ví...
Kordovi tedy fandím pekelně, stejně jako tenkrát jeho fotrovi, kdybych mu hodil na hlavu pytel, přísahám, že při bekhendu vidím Miloše Mečíře!smile
Reagovat
annah
Tak to byl hezký projev respektu vůči Rogerovi.
Reagovat
steve79
Velky uspech pro Carlose bude semifinale. Zapasy na tri sety je uplne neco jineho nez na dva! Alcaraz je dar z nebes. Na jeho hru se opravdu hezky diva. Hraje utocne a pestre. Doufam, ze bude hrat aspon deset let a nepotka ho stejny osud jako Thiema.
Reagovat
Rafaeoli25
smile
Reagovat
steve79
Pral bych si semifinale Alcaraz - Nadal:D
Reagovat
Rafaeoli25
No upřímně přál bych Carlose Djokerovi smile. A finále Nadal vs Alcaraz proč ne *
smile
Reagovat
Rafaeoli25
Jinak přál bych si to asi takhle, nic proti Carlítovi - letos, příští rok i rok poté finále mezi Nadalem a jím, s tím, že ještě alespoň dvakrát vyhraje Rafa, pak budu úplně spokojen a Karlo pak může vyhrát FO alespoň desetkrát ať nesmutní smile
Reagovat
Patik
aby Rafa vyhral nabudúci rok French Open a nebodaj ešte aj o ten ďalší rok zas nelietajme medzi hviezdami.je otázne či ho vyhrá tento rok a nie to ešte ďalšie dva ročníky..ak by Djokovič vyhral trebárs Rím alebo by sa po ríme alebo v prvých kolách French Open ukázalo že je tam kde minulý rok že hrá top tenis tak by som vkľude povedal že ďalšie ročníky vyhrá on a dobre nech aj s tým Alcarazom vo finále.
Reagovat
brixner
Rafu bych nepodceňoval a Srba tuplem ne, pořád jsou ještě min. o půl levelu před světem! Ale třeba překvapí Vopelkasmilesmile
Reagovat
Patik
Opelka ten hej... Aj s Karatsevomsmile
Reagovat
Krisboy
"Rozbít vládu velké trojky"?

Ach ti novináři, jen bulvár a senzace...
Reagovat
Rafaeoli25
smile
Reagovat
paddy
jen zaplní uvolněné místo po odcházejících
Reagovat
Krisboy
smile
Reagovat
Rafaeoli25
Autore, kdyžtak jedním ze spolufavoritů, ne favoritem. Ano, je skvělý, ale GS je pořád GS a Nadal je pořád Nadal. Porazit ho na tři vítězné na antuce je věc přetěžká, což platí i o Nolem. Takže chtělo by to být víc při zemi.
Reagovat
Ereinion
ano, plus Madrid není úplně vypovídající - jiné podmínky než v Paříži a Nadal i Djokovič se teprve vrací po pauze a lze čekat, že na RG budou o level výše...i když Nole už v tom zápase s Alcarazem předvedl dost solidní výkon.
Reagovat
Rafaeoli25
smile
Reagovat
fialka
Rafaeoli
počuj, ty zrejme nerozumieš významu slova favorit. Je to predpokladaný víťaz, teda neznamená to, že bude víťaz.
Reagovat
Rafaeoli25
Je předpokládaným vítězem dle názoru jednoho redaktora na tomto portálu. Ano, to opravdu nic neznamená. Dle bookmakerů po celém světě je největším favoritem Nadal, zcela jasně.
Reagovat
fialka
No, ja som dlhoročná Rafa fan, ale to neznamená, že ho budem fanaticky pretláčať. Mám predsa oči a vidím jeho duely.
Reagovat
elsky
smile
Reagovat
Rafaeoli25
Já ho fanaticky netlačím, jen konstatuji svůj názor, který je shodný s řadou odborníků. Favoritem objektivně je, samozřejmě, že ale vyhrát nakonec nemusí.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
bylo by strašně fajn, kdyby ses naučil respektovat názor druhých a pořád tady nevypisoval svoje nesouhlasy tímto stylem. jen můj feedback, mám z tebe takový pocit, že za každou cenu se snažíš prosadit svůj názor, nic ve zlém.

to je zaprvé, zadruhé by bylo super, kdyby sis dole pod článkem přečetl, čí je to článek :) pozn: jméno tam skáče automaticky podle toho, kdo článek uloží, důležitý je autor vedle jména.
Reagovat
blixa
Co chcete od politiloga, Ondřeji smile. A nejhumornější je, jak z nerespektování "jeho" názoru obviňuje kde koho smilesmile
Reagovat
Rafaeoli25
Za to ty názory, které ti nevoní respektuješ viď? To jsem se zasmál smilesmilesmile
Reagovat
blixa
Řeč je tu o tobě, ne o mě, politologu smile
Reagovat
Rafaeoli25
No měla by být i o tobě, protože tolik nenávisti, co jsi vyplodil vůči mým názorům, se jen tak nevidí smile
Reagovat
blixa
Tak nazývat argumentaci nenávistí, to zvládne jen opravdu dobrý politilog smile. Ale správně jsi si všimnul, proti tvým názorům , ne proti tobě. Na rozdíl od tebe, kdy tvoje útoky jsou vždy osobní !
Reagovat
Rafaeoli25
Né, to vůbec nebylo nic proti mně smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Rafaeoli25
Kdybys mohl rozhodovat, vsadím se, že bys mě za některé názory rovnou poslal do basy. Opravdu demokrat pár excellence smile
Reagovat
blixa
Nic podobného jsem nikdy ani nenaznačil, takže podle sebe soudím tebe ? smile
Reagovat
Rafaeoli25
Ono někdy stačí číst mezi řádky..
Reagovat
blixa
Ano, vycucat si z prstu nesmysly a pak na tom stavět, toť pravý požitek pro politiloga ! smile
Reagovat
Rafaeoli25
Neříkej mi, že bys Melenchona nebo Sanderse s chutí do té basy nezavřel, kdybys měl tu příležitost..
Reagovat
blixa
Já nikoho do basy zavírat nechci, to jsou vaše metody, soudruhu ! Je názorně vidět, jak přemýšlíš a co bys dělal, kdybys mohl. Ostatně jako všichni bolševici.
Reagovat
Rafaeoli25
Jsi prostě demagog, který jen rád dává nálepky těm, kteří mu nevoní. Máš ale pravdu, já zase vidím trumpkins jako nácky a fašisty. Asi je nutné se vůči sobě vymezit.
Reagovat
blixa
Já jsem demagog ? Kdo tu vytáhl zavírání do basy, ačkoliv já jsem nic takového ani v nejmenším nenaznačil ! Podívej se do zrcadla na demagoga, blbe !!! A Trumpův fanda nejsem ani trochu, což už jsem tu jasně řekl. Zase demagogie z tvé strany, bolševickej šmejde !!!
Reagovat
Rafaeoli25
S tebou nemá smysl diskutovat, končí to jen takovými nesmyslnými výlevy. Raději na sebe nereagujme, nejlepší je si sebe navzájem nevšímat. Nemám zapotřebí poslouchat tu směšné a veskrze ubohé urážky, které nemají s realitou nic společného, na nic jiného se totiž nezmůžeš. Stačí mi, že Melenchona tituluješ stejně jako mě, přitom mu intelektuálně nesaháš ani po kotníky, to samé Sandersovi. Hezký zbytek dne a ignorujme se, to bude nejlepší pro oba smile
Reagovat
Rafaeoli25
Nic osobního to není, autore míním vždy hlavně obecně. Jinak já respektuji názory druhých, ale tohle je proboha diskusní fórum, ne nedělní kostel ne? Já taky nejsem citlivka, když mě tu třeba někdo i hrubě uráží. Každopádně trvám za sebe na tom, že Alcaraz, ač ho mám rád favoritem FO teď není, tečka.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
samozřejmě, to je v pořádku, ale obrať se na ČTK, když chceš oslovit autora, ne na nás, to je celé.
Reagovat
Rafaeoli25
Říkám, nebylo to osobní, myšleno to bylo obecně proti komukoli, kdo to napsal. Jinak když už to tak ale je, možná by bylo fajn psát maximum vlastních článků a nepřebírat je, to opět není myšleno ve zlém. A ještě dovětek, hned dvakrát jsem teď nahoře fajfkoval, což tu dělám poměrně často jako výraz souhlasu. Respekt vůči názorům mnohých mám, nemám s tím problém.
Reagovat
Fandina
Jsi s těmi svými příspěvky fakt trapný. Nic jiného neděláš, jak se tady popisuješ, jak jsi ve všem nad věcí, ale jsi jen trapný človíček, který se snaží dělat ze sebe něco víc, než jsi.
Reagovat
Rafaeoli25
K tobě no coment, jako ho k tobě nemá většina ostatních tady. Nemá smysl s tebou diskutovat o čemkoli smile
Reagovat
Fandina
Což nemění nic na faktu, že ty jsi trapný. Je mi tě líto.
Reagovat
Rafaeoli25
Dle tebe je trapný a směšný kdekdo, kolika lidem už jsi to tu napsala?
Reagovat
smazaný uživatel
Myšleno? Ty nejdřív spustíš slovní průjem a pak možná někdy přemýšlíš o tom, žes měl myslet.smile
Reagovat
Rafaeoli25
Určitě smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist