Alcaraz: Po rychlém splnění snu jsem si určil nové cíle. Co můžu zlepšit? Všechno

12. 2. 2023, 12:48
Aktuality 6
Po dvojím zranění a třech měsících bez ostrého zápasu se do tenisového kolotoče vrací nejmladší světová jednička v historii Carlos Alcaraz. 19letý Španěl vstupuje do sezony na antukovém turnaji ATP 250 v argentinském Buenos Aires, kde se rozpovídal o předchozí životní sezoně. Rychlé splnění snu mě zaskočilo, musel jsem si určit nové cíle, přiznal.
Profily hráčů
Carlos Alcaraz (© AFP)

Carlos Alcaraz loni vyhrál pět turnajů včetně dvou podniků Masters 1000. Na US Open přetavil v titul hned své první grandslamové finále a v 19 letech se stal nejmladší světovou jedničkou v historii.

O závěr sezony s vyvrcholením na Turnaji mistrů ale přišel kvůli zranění břišního svalu a když se už chystal na vstup do sezony 2023, poranil si pravou nohu. Mimo jiné nestartoval na Australian Open a z čela žebříčku byl sesazen.

Návrat si už před měsícem naplánoval na antukový turnaj ATP 250 v Buenos Aires a svůj plán dodržel. Před pár dny do argentinské metropole dorazil a aklimatizuje se před svým odloženým vstupem do nové sezony a prvním ostrým zápasem po více než čtvrt roce.

"Bude to můj první turnaj od zranění v Paříži, kde jsem si loni v listopadu natrhl šikmý břišní sval. Od té doby uplynuly skoro čtyři měsíce, ale já na turnaj vždy přicházím s cílem vyhrávat, i když po tak dlouhé době bez soutěžení to nebude jednoduché," řekl na tiskové konferenci Alcaraz, jehož soupeři jsou už šest týdnů v soutěžním módu.


"Proto jsem dorazil jsem o pár dní dříve, abych potrénoval s opravdu kvalitními tenisty, postupně se zlepšoval a dokázal jsem do turnaje vstoupit co nejlépe," uvedl 19letý rodák z Murcii, s nímž do Argentiny dorazili i jeho otec, bratr a strýc. 

"Jsou tady teď se mnou, nicméně do své rodiny počítám i členy týmu. Fyzioterapeuta Juanja (Morena), Alberta Molinu a Toniho (Antonia Martíneze Cascelase). Je mi s nimi skvěle. Společně na kurtu strávíme dvě až tři hodiny denně a ve zbytku dne musíte dělat něco, co vás baví. Je důležité se cítit dobře, jen tak máte možnost být dobrý i na kurtu. Podporují mě a přináší mi do života část 'domova', což je velmi důležité," pochvaluje si Alcaraz.

Jako světová jednička strávil 20 týdnů, čímž se vyrovnal Matsi Wilanderovi a překonal Andyho Roddicka, Borise Beckera, Marata Safina či svého současného trenéra Juana Carlose Ferrera.


"Mám za sebou skvělý rok. Velmi rychle jsem si splnil svůj sen, prakticky během jednoho roku. Poté, co jsem se stal světovou jedničkou, jsem si musel stanovit nové dlouhodobé cíle, abych se tenisem dál bavil a neustále se zlepšoval. Jsem pořád hodně mladý a je spousta věcí, které musím zlepšit, přestože jsem byl světovou jedničkou. Pořád musíš trénovat a zároveň si to užívat," vysvětloval španělský tenista.

"Mohu zlepšit všechno ve své hře. Fyzičku, mentalitu. S týmem jdeme krůček po krůčku, abych se stal ještě lepším. Jsem si jistý, že se i nadále musím zlepšovat. Rafa, Roger a Novak, když byli mladí, tak byli dobří, ale také se postupně zlepšovali a pracovali na sobě," prohlásil pokorný Alcaraz.

ATP 250 BUENOS AIRES
los dvouhry
los čtyřhry

"Rychlé splnění snu mě trochu zaskočilo. Ale už jsem si na to zvykl, mám nový cíl, kam se chci dostat a čím chci být. To je nejdůležitější," zamyslel se.

Alcaraz už vyrovnal několik úspěchů svého trenéra, když triumfoval v Umagu, v Barceloně, získal grandslamový titul a stal se světovou jedničkou. A za týden může navázat také na Ferrerův triumf v Buenos Aires z roku 2010. "Nebude to snadné. Ale řekl mi o turnaji spoustu hezkých věcí. Těším se na to," dodal španělský teenager.

První letošní zápas odehraje ve středu, nebo ve čtvrtek. Jako první jeho formu prověří zkušený italský finalista z roku 2014 Fabio Fognini (h2h 1-0), nebo Srb Laslo Djere (h2h 0-0).

Z Top 30 v Buenos Aires startují také Brit Cameron Norrie, Ital Lorenzo Musetti či domácí šampion z roku 2021 Diego Schwartzman. Z bývalých vítězů se představí už jen Rakušan Dominic Thiem (2016 a 2018).

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
smazaný uživatel
Jeho návrat je určite dobrou správou pre tenisového fanúšika. Posledné mesiace pripomínali neslávne slávne obdobie temna s prahbiednou konkurenciou, kde sa k titulom, vzhladom na lazarat špičky, dostával doslova hocikto. Je načase aby sa zranení hráči dali do poriadku a opätovne vzali opraty do svojich rúk.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Je to určitě velice dobrý, mladý a slibný tenisový hráč. Jeho cit pro drop-shoty je úžasný. Určitě bude zajímavé sledovat jeho postupný vývoj. Vzhledem k jeho výšce jsem zvědavý, jak bude vypadat vývoj jeho servisu skrze celou jeho kariéru.

Velikou neznámou jsou zranění, snad na ně nebude trpět chronicky.

Alcatraz svou hrou v mnoha ohledech připomíná Djokoviče. Je škoda, že se na kurtu nikdy nestřetnou jejich "prime" verze. Nicméně po Novakovi zde bude další jeho následovník, který nenechá jeho nesmrtelný odkaz zapomenout.smile
Reagovat
soloo
spíš mix Federera Del potra Djokovice a Nadala
Reagovat
Patik
Ku koncu sezóny po maratóne turnajov a víťazstiev sa začali ozývať zranenia a to je mladý chalanisko môže to znamenať niečo ale aj nič no už na základe jeho pohybu a občas dost silovej hry predpokladám ze skončí jak Nadal.. Hádam nie ale vidíš par výkonov a niekoľko mesiacov mimo.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Tak už jenom za Carlitosa se modlím, aby nedopadl jako Nadal...... protože z pozice jednodimenzionálního antukáře by neměl šanci se propracovat na pozici GOATA.

Rekordy jsou od toho, aby se překonávaly a Carlos si musí stanovovat mety nejvyšší. smilesmile
Reagovat
Amputace
Ty to máš v hlavě hodně pomotané (což ostatně dokazuješ téměř v každém příspěvku). Nicméně: proč by měl Alcaraz dopadnout jako jednodimenziální antukář, když má v 19ti letech titul z US Open... Co měl v 19ti Djokovič?

A ano, určitě se pomodli.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist