Baghdatis končí. Djokovič, Verdasco a Nalbandian se po bojích zachránili

31. 8. 2010, 23:46
Aktuality 16
US OPEN muži - Druhý den na US Open favoritům příliš nepřeje. Největším překvapením je vyřazení Kypřana Baghdatise, jenž nestačil na Clementa. Až v pátém setu si postup přes krajana Troického zajistil Srb Djokovič.
Novak Djokovič

Novak Djokovič od semifinále Wimbledonu odehrál před US Open jen dva přípravné turnaje, na kterých ho zastavili Roddick a Federer. Srbský tenista hrál za poslední tři sezony v New Yorku vždy minimálně v semifinále, letos však nemusel přejít ani úvodní kolo.

Třetího hráče světa trápil krajan Viktor Troicki, který ale v postup neproměnil vedení 2-1 na sety s brejkem ve čtvrté sadě a v této sezoně tak prohrál i třetí vzájemné střetnutí.

Djokovič musel utkání otáčet v náročných klimatických podmínkách. "Už mám s takovými zápas zkušenosti, hrát dlouhé bitvy v těžkých podmínkách. Když začnete panikařit, že nejste fyzicky fit, dostane se soupeř do psychické výhody," komentoval třetí hráč světa. 

Nyní na Djokoviče čeká Němec Petzschner.

Do podobných problémů se dostal i osmý nasazený Fernando Verdasco. Španělovi se od Wimbledonu nedaří, když jeho mizernou bilanci v Londýně odstartoval Fabio Fognini. Také v New Yorku narazil na italského soupeře hned v prvním kole a znovu nebylo daleko od překvapivého výsledku.

"Ne, co se stalo ve Wimbledonu mě netrápilo. Nemyslel jsem na to," řekl Verdasco. "Přemýšlel jsem o tom, jak ho dnes porazit."

O postup do třetího kola se utká s francouzským outsiderem Mannarinem. "Rád bych navázal na úspěchy španělských sportovců. Fotbalisté vyhráli mistrovství světa, Alberto Contador Tour de France." přeje si šestadvacetiletý Verdasco.

Pomoci španělským úspěchům může také Rafael Nadal, který ve Flushing Meadows  vykročil za zkompletováním sbírky grandslamových titulů bez ztraceného servisu. Ovšem Rus Gabašvili světové jedničce vzdoroval tři hodiny a prohrál až po boji 6-7 6-7 3-6.

"Byl to dnes večer hodně těžký zápas," řekl Nadal. "Ale podání mi fungovalo dobře a doufejme, že budu takhle (při podání) pokračovat dále, i když to není můj nejlepší úder," řekl Španěl, který za celé tříhodinové utkání čelil jedinému brejkbolu, který odvrátil.

Servis považuje Nadal za jeden z nejdůležitějších úderů pro případný triumf na US Open, který mu ve sbírce chybí. "Pokud tady chci mít letos nebo jindy šanci vyhrát, tak musím opravdu dobře podávat. Proto se na servis hodně soustředím," řekl Nadal.

Čtyřiadvacetiletý Nadal přijel do New Yorku jako král French Open i Wimbledonu a výhra nad Gabašvilim ve Flushing Meadows, až 94. hráčem žebříčku ATP, byla jeho již patnáctou grandslamovou v řadě.

Příštím soupeřem Nadala bude Uzbek Denis Istomin.

Nečekané problémy měl se svým úvodním duelem David Nalbandian. Argentinec, jenž po zranění prohrál z patnácti utkání jen s Murraym a Djokovičem, zdolal Rika De Voesta z Jihoafrické republiky až po čtyřech hodinách.

Jihoameričan v zápase zaznamenal 69 vítězných míčů, ovšem ještě více nevynucených chyb. Přesto byl se svým výkonem vcelku spokojený. "Bylo to dobré, cítím se být v pohodě. Těším se z každého zápasu," řekl osmadvacetiletý Nalbandian. "Loni jsem tui kvůli zranění nehrál, tak jsem rád, že jsem se mohl vrátit. Zkusím tu předvést svůj nejlepší tenis," dodal.

Tolik štěstí už v pětisetové bitvě neměl Marcos Baghdatis. Mohl být považován za černého koně turnaje, ale na US Open se mu nedaří. Kyperský tenista dnes vypadl hned v prvním kole s Francouzem Arnaudem Clémentem.

Devatenáctý hráč světa přitom přijel do New Yorku po skvělé americké túře. Ve Washingtonu hrál finále, v Cincinnati na turnaji série Masters vyřadil Tomáše Berdycha i Rafaela Nadala a prohrál v semifinále s pozdějším vítězem Rogerem Federerem.

Ve Flushing Meadows má ovšem špatnou bilanci, už potřetí prohrál v prvním kole a nejdále došel dvakrát do druhého. Tentokrát jako šestnáctý nasazený vypadl po pěti setech s Clémentem, jenž je stejně jako on někdejším finalistou Australian Open.

"Byl jsem na kurtu těžký. Nedokázal jsem hrát agresivně, a proto jsem byl pořád v obraně. Nemohl jsem hrát dobře, a proto on vyhrál," řekl Kypřan.

Pětadvacetiletý Baghdatis, finalista z Melbourne 2006, netušil, proč neumí v New Yorku vyhrávat. "Je pravda, že jsem toho tady moc nedokázal, ale není to tím, že bych tohle místo neměl rád. Mám ho rád, ale nedaří se mi tady najít vítěznou nit," posteskl si.

V New Yorku se nedařilo českým tenistům. První kolo bylo konečným pro debutanty na grandslamovém turnaji Lojdu i Rosola, v pěti setech padl Jan Hájeka nakonec vypadl i Radek Štěpánek.

- US OPEN muži (USA - New York, tv. povrch) -
úterní výsledky (31. 08. 2010)

Dvouhra - 1. kolo:
Bennetteau (Fr.) - Štěpánek (28-ČR) 6-4 6-2 4-6 6-4
Fish (19-USA) - Hájek (ČR) 6-0 3-6 4-6 6-0 6-1
Robredo (Šp.) - Rosol (ČR) 6-4 6-3 6-1
Petzschner (Něm.) - Lojda (ČR) 6-3 6-1 6-1
Nadal (1-Šp.) - Gabašvili (Rus.) 7-6(4) 7-6(4) 6-3
Djokovič (3-Srb.) - Troicki (Srb.) 6-3 3-6 2-6 7-5 6-3
Verdasco (8-Šp.) - Fognini (It.) 1-6 7-5 6-1 4-6 6-3
Clément (Fr.) - Baghdatis (16-Kypr) 6-3 2-6 1-6 6-4 7-5
F. López (23-Šp.) - Giraldo (Kol.) 6-4 6-4 6-4
Chardy (Fr.) - Gulbis (24-Lot.) 6-2 7-6(1) 6-4
Nalbandian (31-Arg.) - De Voest (JAR) 7-6(4) 3-6 6-4 6-7(6) 6-4
Gimeno-Traver (Šp.) - Nieminen (Fin.) 7-6(1) 6-4 6-3
Cuevas (Urug.) - Silva (Braz.) 7-6(0) 6-1 6-2
Paire (Fr.) - Schüttler (Něm.) 6-3 6-3 4-6 3-6 7-6(2)
Schwank (Arg.) - Ginepri (USA) 6-4 7-6(3) 4-6 6-3
Istomin (Uzb.) - Gonzalez (Arg.) 7-5 7-5 6-1
Serra (Fr.) - Mayer (Něm.) 7-5 6-2 6-0
Becker - Brands (Něm.) 7-6(1) 7-6(5) 6-4
Blake (USA) - Vliegen (Belg.) 6-3 6-2 6-4
Mannarino (Fr.) - Riba (Šp.) 3-6 6-1 6-4 4-6 7-6(1)

Čtyřhra - 1. kolo:
Melo/Soares (Braz.) - Čermák/Mertiňák (ČR/SR) 7-6(4) 7-5

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

16
Přidat komentář
misoSK
Skoda Marcosa,nezasluzil si prehrat :(... pre mna uz US OPEN takmer stratilo zmysel...nejaky Federer ci Nadal ma nikdy bavit nebudu :/...este mi zostava Anderson s Brownom avsak ti nemaju take sance ake mal Baghdatis
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem na tom podobně. :( Já mám ještě ve hře Querreyho.
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych dneska prohraje.Protože všichni čekají jen výhru ale Ljodra je kvalitní hráč a proto vyhraje.
Reagovat
smazaný uživatel
To bych se nebál, myslim že bude ready a nic neponechá náhodě. Ztratí možná max. 1 set..
Reagovat
smazaný uživatel
Llodra je kvalitní hráč ale to Berdych je taky :D a podívej se na bilanci Berdycha a Llodry na hardu a pak neřekneš takovou kravinu :D
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych je hráč, který prostě často je z formy... Například někdy není schopen dát první podání a jeho úspěšnost je max 50%. :-(
Reagovat
smazaný uživatel
Na Djokera je nezajimave se divat, neni to hra, je to trapeni skoro pořad, bud se sebou nebo s uderami.. no a koruna všemu je jeho oblečeni.. hlavně kšiltovka, totalni sekač!
Reagovat
smazaný uživatel
Nole byl vcera opet tragickej, jeste stesti, ze viktor zacal panikarit a kazit, ale tak hlavne, ze vyhral. Jen mi prijde, ze ho to vubec nebavi, taky se mi zda, ze je cim dal, tim vic hubenejsi, tak nevim, esi s nim neco je? (krom toho, ze je labil)? a jelenu sem dlouho nevidela, ze by spolu uz nebyli? Kazdopadne go go Nole!!
Reagovat
smazaný uživatel
Taky se mi zdá hubenější a méně býušnější. Nejhorší je ten backhand, který býval jeho nejlepší úder, hlavně ten long linový. Staví se k němu nějak jinak, hraje ho daleko od těla, tím pádem neútočí a kazí. Jinač včera tam v lóži byla nějaká ženská a chlap, které jsem viděl poprvé, nebyl tam ani Marián, ani Jelena, jen rodiče.
Reagovat
smazaný uživatel
jojo, taky sem tam zahlidla neco blondatyho, no tak uvidime :-)
Doufam, ze druhy kolo nolemu vyjde lip. A ty udery, mas pravdu, je to nejaky spatny, nejvic me se*e, jak v urcitou chvili prestava hrat, vubec se nevraci na stred a pak nema sanci mic vratit zpatky.
Reagovat
smazaný uživatel
No právě, navíc na returnu, což byla nejho nesilnější stránka je úplně vyčpělý, jen to vrací, někdy ani to ne, děs se na to dívat. Jo, nějaká blondýna chlápek v žluté kšiltovce, jsem první myslel, že je to někdo od Troického, ale pak jsem pod nima viděl Noleho rodiče. Jde to s ním z kopce, bodů má do konce roku na obhajování až až, půjde dolů.
Reagovat
steve79
Jestli Djokovic nezmění svoji hru, tak příští kolo může bejt pro něj konečná. Jinak dneska Gabasvili Rafu pořádně potrápil. Nadal mě ale pořád štval, jak zdržoval. Za to měl dostat trest.
Reagovat
smazaný uživatel
taky jsem si všiml, že je někdy až moc vyšťavenej... nevrací se na střed, když se tam vrátí, tak zas nejde pro míč, který zas není tak daleko od něj... i ten jeho beckhand mu nějak nejde... naštěstí pak Viktor začal dost kazit, jakoby se zalekl možný šance vyrazit Noleho.... Djoker si teď prošel nehorázným peklem, tak snad se vzpamatuje, Söderling to taky neměl lehký, ale takovýhle zápasy jsou hrozně důležitý, člověk si pak uvědomí, co všechno dělal špatně a že nemůže takhle hrát dál, musí něco změnit, snad ho to nakopne....
Reagovat
smazaný uživatel
jinak ten namakej chlápe, co teď objíždí turnaje s Djokerem, to je jeho sparring partner nebo kondiční trenér?
Reagovat
smazaný uživatel
to blondate bola jelena len ma prefarbene vlasy
Reagovat
smazaný uživatel
tak Djoker se dneska neskutečně natrápil, že jsem skoro ani nevěřil, že vyhraje.... to byl neskutečný porod a fanastický představení Viktora.... kdyby nehrál proti Nolemu, fandil bych mu, ale dneska jsem nemohl, ač hrál výborně... zaslouží si velkou poklonu a uznání... nevím, jestli Petzschner ve druhém kole je výhra pro Djokera, ale tohle vítězství ho může nakopnout....
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist