Berdych o Lehečkovi: Má před sebou skvělou budoucnost, je na dobré cestě

8. 3. 2023, 13:16
Rozhovory 6
Jiří Lehečka zahájil loňskou sezonu coby 141. hráč světa a možná ne všichni čekali, že se o 14 měsíců později zařadí mezi nejslibnější mladé talenty a bude patřit k největším hrozbám na okruhu. S aktuální českou jedničkou strávil pár dní v Dubaji jeden z našich nejúspěšnějších tenistů historie Tomáš Berdych a jeho verdikt je jasný. "Jirka má před sebou skvělou budoucnost."
Profily hráčů
Tomáš Berdych

Zlom přišel na listopadovém Turnaji mistrů do 21 let. Rodák z Mladé Boleslavi se v Miláně probojoval až do finále a na začátku nové sezony se okamžitě začal prosazovat na nejvyšší úrovni.

Letos má velmi solidní úspěšnost 13 výher a pouhých pěti porážek a na kontě skalpy Camerona Norrieho, Andreje Rubljova, Félixe Augera-Aliassimeho či Alexandera Zvereva, na Australian Open se stal prvním českým grandslamovým čtvrtfinalistou po přesně pěti letech, konkrétně od vystoupení právě Berdycha v Melbourne Parku v roce 2018, a před pár týdny v Dauhá byl kousek od prvního finále na turnajích ATP.

"Je velmi mladý. Z toho, co jsem viděl, tak má výborný přístup a moc dobře ví, co chce hrát. Navíc je ve vynikající kondici. S tím mají někteří mladíci potíže, potřebují nabrat svalovou hmotu, aby měly jejich údery větší razanci. To rozhodně není Jirkův případ," řekl Berdych pro ATP Media.

Berdych dokonce srovnával svou hru s tou mladšího krajana a vidí spoustu podobností. To je od bývalého čtvrtého muže pořadí, který na hlavní tour posbíral 640 výher a 13 titulů, rozhodně pochvala. "On sám to několikrát zmínil, takže pro mě je příjemné, že se inspiroval. Je legrační slyšet, že mu bylo v době našich triumfů v Davis Cupu asi 10 nebo 11 let. Byl ještě dítě, když se nám tak dařilo. Tím pádem si uvědomíte ten věkový rozdíl. Myslím, že má před sebou skvělou budoucnost."

Finalista Wimbledonu 2010 se vracel domů z dovolené a rozhodl se zastavit v Dubaji, aby se podrobněji podíval na působení o 16 let mladšího krajana. Už nějakou dobu se totiž přátelí s Lehečkovým koučem, Michalem Navrátilem. Dokonce byl během utkání s Alexanderem Zverevem v lóži naší žebříčkové jedničky.

Žádné plány na případnou spolupráci však v tuto chvíli neexistují. "Já jsem vždycky sázel na svůj instinkt a momentální pocit, uvidíme, jak se to vyvine. Zatím jsme se na ničem nedohodli, nemyslím si, že je to teď nutné. Jeho tým je dobrý a silný, vedou si dobře. Třeba ten správný moment ještě přijde, uvidíme."

Sedmatřicetiletý rodák z Valašského Meziříčí je rád, že má český mužský tenis zase někoho ve vrchních patrech žebříčku. Po konci kariér Berdycha (2019) a Radka Štěpánka (2017) jsme totiž někoho jako Lehečku velmi dlouho hledali.

"Po mně s Radkem nastalo tak trochu hluché období. Přenechali jsme jeviště ostatním a Jirka je rozhodně tím, kdo by měl převzít prapor a zase náš tenis prosadit. To je jeden z důvodů, proč jsem se v Dubaji zastavil, chtěl jsem ho lépe poznat i na osobní úrovni. Uvidíme, jak mu to půjde dál. Zatím je na dobré cestě."

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
Patik
Ktovie ako by si Berdyš poradil s dnešnými mladými na kurte.
Reagovat
Walda58
Lehečka je favorit. Berdycha strčí do kapsy.smile
Reagovat
Tennisfan77
Koučoval si ho dva dny a hrál svůj nejhorší tenis roku. smile smile smile
Reagovat
GaelM
To víš, učil se "koučink" u toho nejlepšího, u Radka smile
Reagovat
Maisterstich
V palici má bramboračku jako ty ale smile
Reagovat
cap
hlavně že je individualita - to se počítá
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist