Berrettini se vrátil vydřenou výhrou v oblíbeném Stuttgartu, Murray vypadl v prvním kole

11. 6., 17:15
Aktuality 0
ATP STUTTGART - Matteo Berrettini (28) odehrál na oblíbené travnaté akci ve Stuttgartu, kde dva ze tří předchozích startů přetavil v triumf, svůj první zápas po dvouměsíční pauze a udolal v něm 7:6, 5:7, 7:5 čtvrtfinalistu loňského Wimbledonu Romana Safiullina (26). Utkání prvního kola naopak nezvládl Andy Murray (37), předloňský finalista a dvojnásobný wimbledonský šampion prohrál 3:6, 4:6 s Marcosem Gironem (30).
Berrettini začal v oblíbeném Stuttgartu vydřeným vítězstvím (© Profimedia)

Safiullin – Berrettini 6:7, 7:5, 5:7

Matteo Berrettini v posledních letech neustále bojuje se zraněními. Loňskou sezonu uzavřel už po US Open, do té letošní naskočil až v březnu a po dubnovém triumfu na antuce v Marrákeši stihl v rámci antukového jara už jen jeden zápas na Masters v Monte Carlu.

Ve Stuttgartu absolvoval první soutěžní duel po dvouměsíční pauze a v oblíbeném dějišti začal vydřenou výhrou nad Romanem Safiullinem. Aktéři se rvali o postup bezmála tři hodiny. Berrettini v úvodním dějství odvrátil setbol v tie-breaku a zkrácenou hru urval poměrem 10:8.

Ani ve druhé sadě nedokázal Rusovi sebrat servis a naopak sám jednou zaváhal. Poprvé a naposledy se mu podařilo prolomit podání loňského čtvrtfinalisty Wimbledonu až v závěrečném gamu zápasu. Mečbolem disponoval už o dvě hry dříve, ale nakonec potřeboval čtyři šance. Safiullina, který získal o osm bodů více, přestřílel na esa 27:6.

Pro Berrettiniho je stuttgartská akce ATP 250 jedním z nejoblíbenějších turnajů. Úvodní dva starty v letech 2019 a 2022 přetavil v triumf a jediný nezdar zaznamenal loni po výprasku od krajana Lorenza Sonega v prvním kole. Také před rokem se vracel po zdravotní pauze.

Před pár lety zaostával na nejrychlejším povrchu pouze za sedminásobným wimbledonským šampionem Novakem Djokovičem. Na travnatých dvorcích má finalista Wimbledonu 2021 po postupu do druhého kola ve Stuttgartu vynikající kariérní bilanci 40 vítězství a pouhých 10 porážek.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Ve svém teprve pátém turnaji po skončení loňského US Open bude bývalý šestý a nyní až 95. hráč světa pokračovat soubojem s někdejším 10. mužem pořadí Denisem Shapovalovem startujícím na divokou kartu.

 

Giron – Murray 6:3, 6:4

Andy Murray s největší pravděpodobností absolvuje poslední měsíce své velmi úspěšné kariéry a obzvláště s travnatou částí sezony, zřejmě svým nejoblíbenějším obdobím tenisového roku, by se rád rozloučil solidními výsledky. Přípravu na domácím Wimbledon, kde v minulosti dvakrát triumfoval, však nezahájil vůbec dobře.

Ve Stuttgartu se představil podruhé. Zatímco předloni prohrál finálovou bitvu s Matteem Berrettinim, letos se loučí hned v prvním kole. Bilanci v probíhající sezoně upravil po hladké prohře s Marcosem Gironem na 6:12 a navázal na nepovedené antukové jaro, během něhož zvládl jen jeden zápas.

Bývalý lídr žebříčku a trojnásobný grandslamový šampion, jenž se sotva drží v elitní stovce pořadí, nevyužil ani jeden ze tří brejkbolů a sám v každém setu jednou zaváhal na servisu. Na kurtu se zdržel jen hodinu a čtvrt.

Murray má v plánu odehrát před začátkem Wimbledonu ještě pětistovku v londýnském Queen's Clubu a dvěstěpadesátku v Eastbourne. Na obou akcích je sice hluboko v seznamu náhradníků pro hlavní soutěž, nicméně se může spolehnout na to, že mu pořadatelé případně udělí divokou kartu.

Giron účinkuje ve Stuttgartu již počtvrté a premiérově se mu podařilo přejít přes první kolo hlavního losu. Američan zároveň přerušil sérii tří proher a připsal si svou první výhru přesně po měsíci. Na své třetí čtvrtfinále na travnatých dvorcích a první po dvou letech zaútočí proti Jackovi Draperovi.


Výsledky turnaje ATP 250 ve Stuttgartu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist