Bitva jako řemen! Karolína Plíšková ve Stuttgartu v tie-breaku rozhodující sady přetlačila Kvitovou

20. 4. 2022, 15:02
Aktuality 40
WTA STUTTGART - Los letošního ročníku tradičně silně obsazeného halového antukového podniku ve Stuttgartu hned v prvním kole určil derby mezi Karolínou Plíškovou a Petrou Kvitovou. Z postupu se nakonec po téměř dvouapůlhodinové bitvě bývalých šampionek radovala Plíšková, ačkoli ve všech setech prohrávala o brejk. O první čtvrtfinále od US Open se někdejší světová jednička popere s Ljudmilou Samsonovovou.
Karolína Plíšková

Karolína Plíšková si během prosincové přípravy zlomila ruku a do letošní sezony naskočila až v březnu na velkých amerických podnicích. Z Indian Wells i Miami odjížděla s nepořízenou a první skalp si připsala až na antuce v Charlestonu po vydřeném vítězství nad tehdy 215. hráčkou světa Katarinou Zavackou.

Změna k lepšímu by se mohla odehrát ve Stuttgartu, kam přijela s bilancí 1-3. Bývalá světová jednička na tradičně silně obsazeném halovém podniku startovala pětkrát, ve čtyřech případech došla minimálně do čtvrtfinále a před čtyřmi lety triumfovala.

Třicetiletá Češka v prvním kole letošního ročníku narazila na Petru Kvitovou, která v Porsche Areně kralovala o rok později, a v téměř dvouapůlhodinové bitvě o dva roky starší krajanku přetlačila 6-4 4-6 7-6(5) a snížila její vedení ve vzájemné bilanci na 2-3.

Plíšková měla do prvního souboje od Turnaje mistryň 2018 pomalejší vstup a rychle prohrávala 0-3. Pak se však zvedla, Kvitová začala pomáhat chybami a za stavu 6-4 1-0 měla náskok setu a brejku. Kvitová si ale ztracený servis ihned vzala zpět, znovu si vypracovala náskok, a přestože druhou sadu nedopodávala, Plíšková ji uzavřela dvojchybou. "V prvním setu jsme byly obě hodně nervózní, bylo tam hodně chyb," uvedla Plíšková po zápase v rozhovoru na kurtu.

Také v rozhodujícím dějství se Kvitová dostala do vedení brejku. Ovšem ani tentokrát jej neuhájila, Plíšková srovnala z 1-4 na 4-4 a derby nakonec musel rozhodnout tie-break. Plíšková za stavu 5-5 trefila eso a měla první mečbol zápasu, na který Kvitová zareagovala vyhozeným forhendem. "Je to výborná hráčka. Dokáže zahrát vítězný míč odkudkoli. Byl to těžký zápas. Nejdřív jsem byla dole, pak zas nahoře. Jsem hrdá, že jsem to zvládla. Hrála jsem agresivně, což rozhodlo," řekla Plíšková.

Kvitová tak pokračuje v krizi, letos má negativní bilanci devíti výher a deseti porážek a nejdále byla ve čtvrtfinále v Dubaji a Miami. Na antuce nezvládla ani druhý zápas, v Charlestonu vzdala Magdaleně Frechové.

Plíšková bude o své první čtvrtfinále od loňského US Open usilovat proti Ljudmile Samsonovové. Rusku, jež dvěma kanáry zničila Chloé Paquetovou, porazila loni po cestě do finále Wimbledonu.

Světová jednička Iga Šwiateková pokračuje v dominanci. Dvacetiletá Polka svou premiéru ve Stuttgartu zahájila drtivým vítězstvím 6-1 6-1 nad domácí kvalifikantkou Evou Lysovou a protáhla svou aktuální neporazitelnost na 20 zápasů a 26 setů.

První zápas na antukovém turnaji žen má za sebou vítězka loňského US Open Emma Raducenuová. 19letá Britka, které se o víkendu nedařilo v Billie Jean King Cupu na štvanické antuce,  smetla 6-1 6-2 Australanku Storm Sandersovou a postoupila do čtvrtfinále. V něm světová dvanáctka narazí na domácí Tamaru Korpatschovou.

Anett Kontaveitová na antuce ve Stuttgartu porazila 3-6 6-4 6-4 domácí dvojnásobnou šampionku Angelique Kerberovou, která na čtvrtém z pěti letošních turnajů vypadla po svém úvodním vystoupení, a vedení ve vzájemné bilanci zvýšila na 5-1. O čtvrtfinále si estonská finalistka z roku 2019 zahraje s Alexandrovovou (h2h 2-0).

• WTA 500 STUTTGART •
Německo, antuka / hala, 757.900 dolarů
středeční výsledky (20. 4. 2022)
• Dvouhra - 2. kolo •
Šwiateková (1-Pol.) - Lysová (Něm.) 6-1 6-1
Kontaveitová (5-Est.) - Kerberová (Něm.) 3-6 6-4 6-4
Raducanuová (8-Brit.) - Sandersová (Austr.) 6-1 6-2
Siegemundová (Něm.) - Zidanšeková (Slovin.) 6-3 6-3
• Dvouhra - 1. kolo •
Kar. Plíšková (6-ČR) - Kvitová (ČR) 6-4 4-6 7-6(5)
• Čtyřhra - čtvrtfinále •
Krawczyková/Schuursová (2-USA/Niz.) - Golubicová/Vondroušová (Švýc./ČR) 6-3 6-2
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

40
Přidat komentář
misa
Emma odehrála nejlepší antukový zápas v kariéře smile Je to výrazně talentovaná a chytrá holka, časem bude dobrá i na antuce. Dokonce se občas i sklouzne :)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
dyť jí klouzání bavísmile
šikovná dcérénkasmile
Reagovat
makro99
aha.. https://www.sport.cz/clanek/tenis-rada-se-klouzu-varovala-cesky-bozska-emma-z-nezname-antuky-strach-nema-3283096
Reagovat
paddy
potvrdilo se, že letos není forma, úspěšnost jen okolo 50%

je jen 5 starších hráček v top100, konec kariéry blízko, tipuji na konci sezóny

dnes to měla být povinná výhra smile
Reagovat
Krisboy
Povinná výhra...? smile
Reagovat
paddy
soupeřka letos porazila jen hráčku no. 200

Samsonova ukáže, jak se dá využít příznivý los smile
Reagovat
com
Samsonka nam to ukaze na Wimbledonu smilesmile
Reagovat
lars
to tezko. Rusky asi nebudou moci tam hrat
Reagovat
Krisboy
To je pravda, letos hraje jak Djokovič smile
Ale upřímně - ten má letos výsledky trochu lepší smile
Reagovat
FulnekUltras
ale pěkná přestřelka smile
Reagovat
tommr
zápas Petry s Karolínou jsem nesledoval, protože se nedokážu přimět abych fandil jedný proti druhý a tenis bez fandění mě nebaví. Jen doufám, že tahle výhra Karolínu povzbudí a Petru naopak porážka nerozhodí. Obě jsou na tom letos špatně a potřebovaly by na antuce pořádně zabrat ...
Reagovat
Alien
Kvitovou tato prohra rozhodně nerozhodí! To už snad ani nejde!
Reagovat
pepin
Tak to já jsem se na rozdíl od Tebe díval a doufal jsem, že je utkání proti sobě donutí něco aspoň trochu změnit v jejich projevu. Bohužel. Plíšková je pořád stejně nudná, neschopná udělat dva tři rychlé kroky aby se moc nenamohla.Mluvit o nějakém tahu k větším úspěchům je zcela zbytečné a vlastně proč taky.Stálo by to totiž mnoho námahy a úsilí. U Petry je již vidět evidentní konec kariéry, její nechuť cokoliv změnit ve svém projevu je již dávno známa. Plíškovou měla na lopatě několikrát, určitě by k tomu stačilo jen použít hlavu ve správný okamžik, ale to je prostě Petra. Určitě chtěla vyhrát, bylo to vidět na hecu, ale hlava to prostě nedovolí.
Reagovat
tommr
je třeba se smířit s tím, že obě už jsou za zenitem a lepší to už nikdy nebude. Naštěstí nám roste nová generace hráček, které by je mohly v budoucnu nahradit ...
Reagovat
LukasH
U Petry je to složitější. Kdo jí sleduje celou kariéru, tak vidí, že od roku 2018 toho změnila hodně. Ta první polovina roku 2019 byla neskutečná (až na AO, ach jo) a hrála snad nejkonzisteněji za svou kariéru. Dokonce se zdálo, že začala "plíškovatět" - neprohrála se slabší soupeřkou, zato docházela pára v posledních kolech. Pak zranění, covid, ještě na RG 2020 hrála krásně a strategicky, o rok později těsný prohry a šlo to hodně z kopce. Teď už nemá tak dobrej pohyb, tím pádem riskuje, nevěří si, takže nedotáhne set (zápas), snadno poleví...kombinace všeho. Teď už je těžký něco měnit.
Reagovat
pepin
Já vůbec nemyslím aby měnila zásadně svůj styl hry, ale aby v rozhodujících chvílích, a to hlavně při druhém slabém podání soupeřky do toho nemlátila jak hluchej do vrat, ale aby zahrála chytře. Ale to ji provází v podstatě celou kariéru. Dřív to nebylo tak vidět, ale s přibývajícím věkem je to zcela evidentní.
Reagovat
LukasH
Petra tohle nikdy moc rozlišit neuměla. Kdyby ano, mohla mít těch 5+ GS, jak jí bylo předpovídáno.
Reagovat
com
smilesmilesmile
Reagovat
blixa
Nonono, dneska by se měl Petře klanět, děkovat, posílat květiny a dárkové koše !!! smilesmile
Reagovat
com
no to se uvidi az v dalsim kole, jestli Karolinu dobre rozehrala smilesmile
Reagovat
com
smilesmilesmile
Reagovat
Fandina
Podle statistik měla Peta 4 esa 5 DF 46 Winners 41 UE. Kája 13 es 7 DF 28 W a 21 UE. Takže rozdíl mezi W a UE je u Káji o dva větší než u Péti. Možná rozhodující.
Reagovat
LukasH
Tohle mrzí. Od Petry sice už nic moc nečekám, ale tady byla lepší, aktivnější a na konci to totálně po.rala. Je vidět, že si v těch koncovkách vůbec nevěří (viz jak se hecuje i po UE soupeřky) a přijde mi, že nejvíc to začalo loni se Svitolinou. Karolíně stačilo nedělat chyby.
Reagovat
EllNino
Ve Stuttgartu opět těsná porážka no :/
Reagovat
Fandina
Jj, na Petrušky hru se dobře dívalo, byla aktivnější a snažila se. Jako obvykle. Ale nakonec nezvládla TB.
Reagovat
Dobry-den
Kája to upinkala. smile

Nečekal jsem, že by se mohla s Petrou vůbec měřit, ale bývalá lvice jí podala pomocnou ruku. smile

Ve druhém kole konečná, o tom není pochyb. smile
Reagovat
Fransoas
Samsonova bude určitě kousat,ale toto jsou předčasné závěry.
Reagovat
mahycek
Neviděl jsem , jen online, co se stalo ? Vždyť
vedla Petra ve třetím snad 4-0 né???smile
Reagovat
lars
Vrat se muzice, tam ti to jde asi lepe :))
Reagovat
Mony
Většinou fandím těm chudším. Která vyhrála dnes?
Reagovat
blixa
Dneska rozhodně vyhrála ta chudší.
Reagovat
Dobry-den
smile
Reagovat
Mony
To by chtělo změřit pozemky v Monacu
Reagovat
blixa
Ty nemaj ani jedna, pokud teda nevlastní nějaké květináče nebo truhlíky na balkon smile. Ale karierní vejdělek je u Karolíny cca o třetinu nižší, než u Petry. Jak jsou na tom ohledně příjmů z reklam netuším, ale myslím, že ani jedna nic moc.
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
misa
Jak dnes tipuješ Emmičku?
Reagovat
Pe3k
Jestli prohraje Felix i E myčka budu pěkně nasraný. Obecně je bez formy a k tomu ještě ta antuka, tak nevím tipuju výhru 2:1.
Reagovat
misa
Záleží na tom, jestli má už v pořádku nohy a taky narazí na rozehranou kvalifikantku. Snad to dá, večer se musím podívat na záznam.
Reagovat
Jimbo
Petra vítězství Karolíně vyloženě vnutila - ty příšerné chyby v rozhodujícím tiebreaku. Bohužel jich Petra udělala více... smile
Reagovat
Fransoas
Jasně - tiebreak je většinou sázka do loterie.Tentokrát byla šťastnější Karolína.Přes vyrovnaný zápas gratulace pro Karolínu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist