Bývalá juniorská vítězka Australian Open Kosťuková je poprvé ve finále turnaje WTA

5. 3. 2023, 09:47
Aktuality 2
WTA AUSTIN - Marta Kosťuková a Varvara Gračovová v americkém Austinu postoupily přes domácí soupeřky poprvé do finále turnaje WTA. 20letá Ukrajinka si v semifinále poradila s nasazenou čtyřkou Daniellou Collinsovou, 22letá Gračovová zdolala Katie Volynetsovou.
Marta Kosťuková (© AFP)

Marta Kosťuková ve 14 letech vyhrála dívčí Australian Open (2017) a hned o rok později v Melbourne prošla kvalifikací hlavního turnaje žen a v 15 letech se dostala až do 3. kola. Následně v Burnie ovládla turnaj ITF W60, svůj obrovský potenciál ale zatím prodat nedokázala, přestože se v 18 letech vyšplhala do Top 100. 

Až tento týden v americkém Austinu se jí na 5. pokus povedlo uspět v semifinále turnaje WTA a poprvé postoupit do finále. V boji o něj si 20letá Ukrajinka poradila 6-4 6-3 s domácí nasazenou čtyřkou Daniellou Collinsovou

"Samozřejmě je tohle pro mě speciální okamžik. Velmi emotivní. Před dnešním zápasem jsem v semifinále čtyřikrát prohrála a nevěděla jsem, co očekávat. Danielle je skvělá hráčka, velká šampionka. Jsem šťastná, že jsem si si se zápasem poradila," řekla Kosťuková po skalpu finalistky loňského Australian Open.



O titul si 52. hráčka světa Kosťuková zahraje s Varvarou Gračovovou, s níž ve vzájemné bilanci vede 3-2. Před čtyřmi lety ji porazila ve finále turnaje ITF či předloni na Roland Garros cestou do svého dosud jediného grandslamového osmifinále, poslední střetnutí v Chicagu 2021 ale vyhrála soupeřka. 

22letá Gračovová se tehdy v USA dostala do svého dosud jediného semifinále. Nyní v Austinu v něm napodruhé zvítězila, když domácí překvapení turnaje Katie Volynetsovou zdolala 6-4 5-7 6-4. V závěru otočila vývoj z 2-4.

• WTA 250 AUSTIN •
USA / Texas, tv. povrch, 259.303 dolarů
sobotní výsledky (04. 03. 2023)
• Dvouhra - semifinále •
Kosťuková (8-Ukr.) - Collinsová (4-USA) 6-4 6-3
Gračovová (Rus.) - Volynetsová (USA) 6-4 5-7 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
skvělá hra, jakkoli ne bez chyb, hlavně na servisu. Ty ovšem napravila geniálním podáním spodem v nejdůležitějším momentu zápasu.smilesmile
První turnajové vítězství je sladké!smile

Btw. spadl mi stream... podaly si ruce?
Reagovat
Walda58
a je z Ukrajinysmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist