Česko - Francie 1-2: Debutant Macháč porazil Gasqueta, Francouzi obrat dokonali ve čtyřhře

25. 11. 2021, 17:49
Aktuality 101
DAVIS CUP - Čeští tenisté prohráli v prvním utkání skupiny C finálového turnaje Davisova poháru s Francií 1:2 na zápasy. Úvodní bod v Innsbrucku získal Tomáš Macháč, jenž ve svém premiérovém vystoupení v soutěži porazil 7-6 6-2 bývalou světovou sedmičku Richarda Gasqueta. Jiří Veselý pak ale neudržel vedení proti Adrianu Mannarinovi a Macháč s Jiřím Lehečkou ve čtyřhře neuspěli proti vítězům Turnaje mistrů.
Tomáš Macháč (© Česká sportovní)

"Jsem zklamaný, protože všichni kluci odvedli super výkony a měli jsme s mladým týmem šanci po dlouhé době Francii porazit," řekl kapitán Jaroslav Navrátil. Češi naposledy Francii v DC zdolali před 12 lety. "Těžko někdo čekal, že budeme tak vyrovnaní soupeři," dodal Navrátil.

Tenisté stále mají při své premiéře v novém modelu vyvrcholení soutěže družstev v podobě finálového turnaje pro 18 týmů šanci na čtvrtfinále. K tomu potřebují v neděli porazit favorizovanou Británii. "Mají silnější tým než Francie, bude to těžší, ale na konci sezon a na dva sety se smazávají rozdíly a dají se porazit. Půjdeme do toho se vztyčenou hlavou," řekl Navrátil.

Záležet pak bude i na sobotním utkání Britů s Francouzi, kteří by v případě výhry opanovali skupinu a Češi by hráli s Brity o druhé místo. "Bylo by lepší, kdyby vyhráli Britové 2-1 a zamotalo se to," řekl Navrátil. Do play off postoupí vítězové šesti skupin a dva celky z druhých míst.

Macháč zvládl daviscupovou premiéru
Zápas Tomáše Macháče s Richardem Gasquetem začal maratonským gamem, v kterém český tenista prohrával 0-40, ale podání si nakonec udržel. Ve třetí hře sice čistou hrou po nepřesnostech o servis přišel, ale vzápětí stejným způsobem získal Gasquetovo podání. Od té doby si jednadvacetiletý Macháč držel servis jistěji a v tie-break vyhrál 7-3 díky větší odvaze a třeba výpadu k síti se šťastným volejem.

Ve druhém setu už Macháč téměř nechyboval. Francouze trápil dle taktických pokynů i vysokými míči a rychle mířil k výhře. Dvakrát získal brejk a utkání ukončil dvěma esy v řadě.

"Byl jsem nadšený, že můžu hrát a jsem moc šťastný, že jsem debut zvládl. Ukázal jsem srdce," řekl Macháč na kurtu. "První game byl hodně důležitý, byl jsem hodně nervózní, ale bojoval jsem o každý míč. Postupně jsem se rozehrál a ve druhém setu už byl lepší."

Veselý prohrál s Mannarinem
Vítězný bod nedokázal získat Jiří Veselý, který v souboji týmových jedniček podlehl 7-6 4-6 2-6 Adrianu Mannarinovi.

Veselý v duelu leváků jako první v každém setu přišel o podání. V úvodní sadě ale dokázal za stavu 4-5 odvrátit setbol a zlepšeným returnem rozhodl tie-break, v němž povolil soupeři jen bod. Druhý set rozhodl nepovedený game Veselého na 1-2. Ve třetím setu český hráč ubránil dlouhou první hru, ale pak o pět v řadě přišel a prohrál za dvě a půl hodiny.

"On výborně returnoval, a i když jsem podával dost přes první podání, tak mi vracel dlouze míče pod nohy a špatně se z toho tlačilo. A xkrát mi return zabil. Těžko jsem hledal recept," řekl Veselý.

"Klobouk dolů, jak to zahrál v důležitých momentech. Já jsem bohužel nenašel cestu, jak ho v důležitých momentech přehrát a získat převahu. Mrzí mě to, po výhře Tomáše jsme všichni cítili šanci a zodpovědnost jsem přijal a bohužel to nedopadlo," uvedl.

Lehečka s Macháčem podlehli vítězům Turnaje mistrů
V rozhodující čtyřhře potrápili mladíci Jiří Lehečka s Tomášem Macháčem čerstvé šampiony Turnaje mistrů, ale s Pierrem-Huguesem Herbertem a Nicolasem Mahutem prohráli po dvou hodinách ve třech setech 6-3 4-6 3-6.

Původně byli do čtyřhry nahlášeni Lehečka se Zdeňkem Kolářem, kapitán ale poslal na kurt dvacetiletého Lehečku s o rok starším Macháčem. A mladíci na francouzské favority vlétli s elánem, v prvním setu je zasypávali ranami a byli odměněni brejkem na 4-2.

Úvod sadu Češi dotáhli do vítězného konce a na úvod druhé měli dva brejkboly při podání Herberta. Ani jednou neuspěli a soupeři už jim víc šancí nedali. Francouzi od té doby výborně podávali a projevily se jejich kvality a zkušenosti na síti. O druhý set Češi přišli v závěru po ztrátě Macháčova podání a ve třetím neudržel servis ve čtvrté hře Lehečka.

"Byl to velice vyrovnaný debl a pro nás velká zkušenost," hodnotil čtyřhru Lehečka. "Věděli jsme, že se jejich kvality projeví a bohužel pro nás se to stalo v koncovce druhého a celý třetí set. Našli rytmus na returnu i na servisu a v klíčových momentech zahráli důrazněji."

Kapitán Lehečkovi s Macháčem před čtyřhrou říkal, že nejdou na porážku. "I když je čeká první pár světa, že se nic nestane, když prohrajou dvakrát 1:6 a nakonec z toho byly tři sety. Ve třetí sadě byli Francouzi lepší, ale kluci překvapili, jak působili deblově," chválil Navrátil.

• DAVIS CUP 2021 •
Finálový turnaj
čtvrteční výsledky (25. 11. 2021)
• Skupina C (Innsbruck) •
Francie - Česko 2-1
Gasquet - Macháč 6-7(3) 2-6
Mannarino - Veselý 6-7(1) 6-4 6-2
Herbert/Mahut - Lehečka/Macháč 3-6 6-4 6-3
• Skupina B (Madrid) •
Švédsko - Kanada 3-0
E. Ymer - Diez 6-4 6-2
M. Ymer - Pospisil 6-4 6-4
Goransson/Lindstedt - Pospisil/Schnur 7-6(5) 6-4
• Skupina D (Turín) •
Chorvatsko - Austrálie 3-0
Gojo - Popyrin 7-6(5) 7-5
Čilič - De Minaur 6-1 5-7 6-4
Mektič/Pavič - De Minaur/Peers 6-3 6-1
Tabulky
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

101
Přidat komentář
blixa
Nepomlouvejte pořád J1rku ! On prostě se slabými soupeři nemá tu správnou motivaci. To už lepší nebude smile smile
Reagovat
smazaný uživatel
smilesmile
Reagovat
Krisboy
Ideální by bylo finále proti třeba Srbsku...to by si J1rka konečně trochu zahrál. Jenomže kdo ten postup do F vybojuje? smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
baba
myslím, že Lehečka měl hrát proti Mannarinovi a s Macháčem ve čtyřhře měl být Vesel. Ale to je můj názor, mohlo to dopadnout stejně. Přesto bych v singlu Veselku nestavěla, ať se mladí otrkají, Vesel stejně nevyhraje....
Reagovat
darek.vrana
Vidím to taky tak. Jenže kdyby hrál singly Lehečka, tak by byl asi jedničkou a šel by na Gasqueta a Macháč na Mannarina. A s Gasquetem nedávno jasně prohrál, takže kdoví, jak by to dopadlo.
Reagovat
bIbec
mmm, nevím, jestli se nepletu, ale myslím, že J2rka by hrál s Mannarinem, protože on je momentálně výš v žebříčku jak Gasquet.
Reagovat
bIbec
každopádně nepostavit Veselku by bylo divný. Chápu, že lidi chtějí vidět mladší hráče (i já), ale on je prostě z těch našich borců furt nejvýš..

Bývaly časy, kdy lidi chtěli vidět Veselku místo Rosola..

Njn, J1rka je teď něco jako druhý Rosi.
Reagovat
darek.vrana
Na druhou stranu Veselý je nejvýš jen díky dvouletému žebříčku, v race už nejvýš není. A podle letošních výsledků mohl Navrátil postavit kohokoliv a nikdo nemohl říct ani popel. Já mu to v podstatě nevyčítám, ale Jirkovi Veselému už prostě v DC moc nevěřím. I když je mi ho líto, vím, jak moc chce a asi tím teď dost trpí.
Reagovat
bIbec
jo, souhlas. Ono je možný, že proti Britům už J1rka nenastoupí.

Asi by momentálně bylo víc kritiky kdyby ten Veselka nastoupil a prohrál než když prostě prohraje "náhradník". Jeví se to v tento moment jako logičtější varianta. Ale uvidíme..
Reagovat
sojka1
ti kluci byli tak prijemne svezi, ze snad neni o cem... :-)
Reagovat
Fandina
Jj, na ty mladé kluky byla radost se podívat, jak hráli, jak singla, tak deblík. Bylo v tom nadšení, touha po vítězství, radost z hry. Úžasné. A k tomu i pěkná hra.
Reagovat
smazaný uživatel
no právě a o to jde především. Radost ze hry. Žádná nudasmile
Reagovat
sojka1
tak on sice chce a trpi, ale tvaricky ma kulate a druha bradicka tam taky je... telo hodne napovi a i obecne je mala pravdepodobnost, ze s pribyvajicim vekem se budou nejak lehceji nosit pribyvajici kila, ze. Poslouchala jsem rozhovor, mysli si, ze odehral sve mozna nejlepsi DC utkani, ze dobre podaval, ze zbrane mel, ale bohuzel to nevyslo, protoze se to blbe seslo, s prvnim setem byl vsak max spoko. :-) Urcite se i v tom druhem setu jeste hodne snazil o zvrat, BB mel, jenze on uz uplne zkornatel! Je sikovny a nektere veci hraje porad jeste opravdu ladne, ale absolutne nic sve hre nepridava, zadna akcelerace, je tezky a dojel na to. A ke vsemu ty nervy, myslim si, ze by to ani v deblu nevytrhl, v klicovkach by mozna ani neodserviroval... ale samozrejme nevim, treba by se capnul, kdyz by se vedle neho mrskal mladoch... :-))
Reagovat
bIbec
já četl nějaký průzkum, že ženy mají raději taťkovský pivásek než pekáč buchet. J1rka se chce prostě líbit. A tomu já rozumím!
Reagovat
smazaný uživatel
smilesmile
Reagovat
blixa
Taky pěstuješ "pivásek" ? smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ale v tenisu?smilesmile
Reagovat
Fandina
Jj, co naděláš. Kdo by se nechtěl líbit. smile
Pobavils.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
makro99
Jirka je prostě křehký obr. Strašně nečernobílý hráč.. talent, a ano, pořád hrajeme chvilkama ladný tenis zajímavý ke koukání vs. to panděro, ještě ke všemu včera v tom funkčním skoro-elat triku, pohyb, častá pinkaná atd. Psychika - křehkost, ta jeho věčná soužení na jedné straně vs. pak vloni v zimě měl šnůru asi 10 vítěznejch TB v řadě, většinou v rozhodujícím setu, v tom slavným Pune snad tři zápasy otáčel v koncovkách z několika matchpointů...
Reagovat
Ondra979
no byla to spis chyba..jako posledni dobou, a to uz trva dele je marnej, a ta nadvaha to je velka ostuda..jestli to s tenisem jeste mysli vazne, tak musi shodit, jinak at to radsi zabali..to fakt nema cenu potom
Reagovat
darek.vrana
A jo, nějak jsem to překombinoval.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
smazaný uživatel
Tady byla chyba, že nebyl Jirka Veseláč prostě v deblu. Tenhle kluk by to svoji kvalitou naprosto strhl a zničil by ty žabožrouty.

Když Jirka hraje volej, je to symfonie, něco jako když hrál Kurt Kombajn na kytaru.
Reagovat
lars
Spartane, a co chyby Sparty ?
Vypada to, ze ses ji malo venoval :)
Reagovat
smazaný uživatel
Nejsou kapela, aby furt vyhrávali...
Reagovat
lars
nemuseli vyhrat. Dnes Sparte stacila remiza.
Reagovat
Dobry-den
Kluci začali nebojácně, ale nakonec se zkušenosti a deblová kvalita musely někde projevit. Prohra mrzí, ale kluci zanechali dobrý dojem. smilesmile
Reagovat
vladka
smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
hanz
Vypinkávání na sítě je stálo zápas, klasika, tak dobrou v dalším roce týmovky.
Reagovat
hanz
síti
Reagovat
EllNino
Smůla v koncovce :/
Reagovat
Pesek12
Naši mladí kluci zatím předvádí výborný výkon v deblu 6:3 2:2. Na ČT3 dávají přímý přenos. Snad to Tomášovi a Jirkovi vyjde i v koncovce 2.setu.
Reagovat
paddy
...naše jedničky nenastupují do rozhodujícího deblu smile smile smile
Reagovat
Fandina
Za Berďulky to tak nebylo. U holek teď dvakrát ano, ale možná předtím také ne. Nastupovaly tam i různé jedničky, pravda, když tam byla Petruška, tak ne.
Reagovat
smazaný uživatel
hezky napsánosmile
Reagovat
EllNino
U Jirky díky bohu
Reagovat
Dobry-den
smile
Reagovat
blixa
smilesmilesmile
Reagovat
Jan
Kam postaví Veselého, prohra je jistá. Byl jsem rád, že ho nepostavil v deblu, i v singlu mi bylo jasné, že na 99.99% prohraje.smile
Reagovat
peggy
Nechápu jak Navrátil mohl postavit to poleno Veselého,když Cesku vždy vše prohraje.Ten Lukáš Rosol by byl lepší alespoň na ctyrhru.
Reagovat
Fandina
Je to škoda, ale když jsem zjistila, že Jirka s Mandarinkou dvakrát prohrál, tak jsem se obávala nejhoršího. Tomáš Macháč super. Deblíka se ale bojím.
Reagovat
FulnekUltras
neboj se ničeho, diblíku ;-)
Reagovat
PetaM
Nejhorší je utrpení. Prohra v nedůležitém zápase není to nejhorší.
Reagovat
FulnekUltras
z našeho panděrosa bolí oči smile

a takový to byl potenciál...

aj zemljanku na Ořechovce mohl mět...

https://www.novinky.cz/bydleni/tipy-a-trendy/clanek/rodinna-vila-tenisty-jana-kodese-poskytla-dostatek-prostoru-k-treninku-i-odpocinku-40378235
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Fandina
Mahut s Herbertem, čerství výherci TM, tak se není o čem bavit.

Ale držím palce, Macháč s Lehečkou, i když ho pobolívalo koleno. Pojďte kluci!!!
Reagovat
smazaný uživatel
smilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
smilesprávně nebojsmile
Reagovat
hanz
Nejlepší bylo, že se Navrátil strachoval, aby vybraL kvalitní českou dvojku, ale jaksi zapomněl, kdo bývá hrobníkem české repre.smile
Reagovat
historik
smilesmile
Reagovat
historik
Pardon měl být palec nahoru
Reagovat
Jan
smile
Reagovat
smazaný uživatel
Přestaňte tady laskavě urážet Jirku, tenisový talent od pána boha. Hráče s velkým srdcem, který je multitalentovaný - třeba nedávno ukázal, jak famózní je řidič na mokrý vozovce.

Co jste dokázali vy? Jirka je tenisový hrál!

Jirka, Jirka, Jirka!!!!!
Reagovat
EllNino
Po svěžím výkonu od Toma přišla klasická ?veselkovská? deka
Reagovat
smazaný uživatel
neber si Jirku do huby, ty rošťáku
Reagovat
lars
Ty mu vidis do huby ? :)
Reagovat
smazaný uživatel
všude
Reagovat
hanz
Koukám, že Jyrka opět zmrvil, co se dalo. Zajímalo by mě, proč toho kluka tam Navrátil pořád cpe, když snad do šatny v týmové soutěži nepřinesl bod a vždycky zlíhá. Nechápu, že Jyrka nemá tolik soudnosti a v týmových soutěží se prostě a jednoduše nevzdá, obdobně jako olympiád, které mu jsou málo. Palec dolůsmile
Reagovat
smazaný uživatel
Jirka je bůh
Reagovat
Ela-fon-isi
Lehečka? Škoda,že je Navrátil nevyměnil. ( Viděla jsem druhý set a smile )
Reagovat
lars
neblabol v kvalde na final turnaj DC prinesl 2 body :)
Reagovat
hanz
No, jinak klasická zlíhovačka a deblíky. smile
Reagovat
Nenela
Jeste ze neprijel Rosol, jinak by Navratil nasadil aj jeho
Reagovat
Dobry-den
Ještě, že toho Jirku máme. Nebýt něj, tak se dost možná ještě trápíme myšlenkami na postup ze skupiny z 2. místa. Ale díky němu je to naštěstí vyřešeno rychle a nekompromisně. smilesmilesmile
Reagovat
historik
smileaspoň máme po starostech
Reagovat
historik
Opravdu nechápu, proč Navrátil nemá koule a místo něho nezkouší mladíky Mácháče a Lehečku + letos prorazivšího Koláře. Narozdíl od tragéda Veselého mají za sebou slušné sezóny.
Opravdu bolí oči z toho, jak se neumí hýbat, zejména po podání.
Reagovat
sojka1
stret zajmu, poprel by vlastni trenerskou praci... ;-)
Reagovat
Jan
Navrátil dovnitř smile
Reagovat
Jan
smile
Reagovat
darek.vrana
Jiří Veselý bohužel nejslabší článek našeho týmu. Škoda, mohli jsme vést 2:0 a pomýšlet na postup třeba i ze 2. místa. Jirka je fakt lempl, říkám to nerad, ale je to tak.
Reagovat
makro99
A tys nekdy videls hrat treba zdendu v hale proti hraci top 70? A neptam se na Davis cup..
Reagovat
darek.vrana
Věřil bych mu možná víc. Veselý v dc je prostě hrozně svázaný.
Reagovat
makro99
Takze nevidel...
Reagovat
historik
Spolu s Mácháčem mohl nastoupit Lehečka. Má formu a aspoň by sbíral zkušenosti.
Reagovat
EllNino
Ma problemy s kolenem
Reagovat
darek.vrana
Třeba nedávno s Molčanem nehrál špatně.
Reagovat
Fandina
A celkem dobrý skalp Kukuškina před třemi týdny v hale na tvrdém. I když ten letos jde po deseti letech ve druhé polovině stovky dolů.
Reagovat
George_Renel
Dívat se na hru Veselého skoro bolí. Ten jeho pohyb je hrozný. Potřeboval by dát dolů alespoň 5 kilo.
Reagovat
makro99
Jak typek s timhle forhandem moh byt v roce 2018 22. na svete... to mi hlava nebere.
Reagovat
makro99
Tvl jak to ten Francouz doserviroval? To snad nechape ani on sam...:/
Reagovat
sojka1
tak zadna hitparada to neni, ale jde predevsim o psychicky blok, ten uder mu vyplivl strachy... a jsem rada, ze to predvadi kluk... ;-) totez servis, podava vyborne, v klicovem momentu mu strachy druhy servis nedoleti ani k siti...
Reagovat
sojka1
Jura by si ty nazorne ukazky ale mohl odpustit...
Reagovat
makro99
Jo, je pravda, ze proti Jirkovi se v tech vypjatych chvilich hraje tezko.. On je v tech koncovkach vetsinou strasne silny..
Reagovat
sojka1
ovsem uz ztratil motivaci a rozklepaneho Adriana nedorazil, chapu, snadne cile ho nelakaji, ale premyslim, jestli uz ted neni ten krajic prilis velky... :-/
Reagovat
Fandina
Obávám se, že že své síly Jura přecenil, pokud čekal na to, až začne hrát v koncovkách. Podle mě už je pozdě a Jirka jen dohání.
Reagovat
makro99
Prvni set byl dominantni (z 2:5) . Ve druhym ho mel za stavu 3:4 i 4:5 na lopate.. Francouz dvojychyby na SB, FH v kyblu... Tam to hodne bili...
Reagovat
Fandina
Od začátku se Manndarinka tvářil, že to dá a ani ta jeho neschopnost dokončit první set to bohužel neovlivnila. Jirka byl tenisově horší.
Reagovat
makro99
Asi definitivni hrebik byl, kdyz Jirku prepli na ten duchodcovskej kanal.. :/
Reagovat
sojka1
a divis se snad??? taky jsem ho hledala...
Reagovat
makro99
No bylo to lehce symbolicke... smile
Reagovat
Fandina
Bohužel ... ale pobavils tím přirovnáním. smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
makro99
Ale zacina to vypada blede.. Jestli Francouzovi v te koncovce nesztuhne i noha, nebo spis obe...
Reagovat
vladka
myšleno pro Toma, Veselý -to je děs běs
Reagovat
vladka
smile
Reagovat
makro99
Myslim, ze by to mohlo byt dobre.. Jirka hned od zacatku predvadi spickovy halovy challengerovy tenis.. a to by v tomto souboji na urovni Top 80 mohlo stacit.
Reagovat
sojka1
noo, je to hodinarina... :-)
Reagovat
Pavol
Tak ešte jeden bod. smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist