Česko má další tenisovou hvězdu, svět v Paříži poznal Vondroušovou

9. 6. 2019, 09:00
Aktuality 18
V současném nevyzpytatelném ženském tenisovém světě se na obloze objevila další česká hvězda, Markéta Vondroušová. Devatenáctiletá dívka na grandslamovém Roland Garros ukázala, že se pro tuhle hru narodila. Přechytračila šest ze sedmi soupeřek, na kurtu rozdávala úsměvy po povedených úderech, až na Australanku Ashleigh Bartyovou ve finále nestačila.
Profily hráčů
Markéta Vondroušová (© Česká sportovní)

Po loňské bolavé sezoně se dala zdravotně dohromady a už na jaře naznačila svůj potenciál, postoupila do čtvrtfinále velkých turnajů v Indian Wells, Miami a Římě. Na jednu ze čtyř největších tenisových scén do Paříže ale přijela s pokorou. "Na grandslamech jsem zahrála jen loni na US Open. Nechci si nějak připouštět, že už bych tady měla něco trefit, spíš chci mít hlavně z tenisu radost," říkala novinářům po prvním kole.

V následujících dvou týdnech ale trefovala jeden zápas za druhým. Soupeřkám se postupně dostávala pod kůži. I když někdy prohrávala, neztratila na cestě do finále ani set. Právě bojovnost a schopnost otáčet nepříznivý vývoj byla to, čeho si po turnaji vážila nejvíce.

Výborně reagovala na vývoj zápasů a hru soupeřek, přicházela na to, jak narušit jejich pohodu. A nepotřebovala k tomu ani pomoc trenéra, ten na grandslamech na lavičku nemůže. "Ona si s tím velice dobře poradí sama. Opravdu dobře vidí hru a čte soupeřky. Myslím si, že na ně velice dobře volí taktiku," komentoval to její kouč Jan Hernych.

Pochvalami na adresu Vondroušové nešetřily ani ambiciózní soupeřky, které posílala domů. Chorvatka Petra Martičová ji před Roland Garros čtyřikrát porazila a v Paříži se namlsala výhrou nad světovou dvojkou Karolínou Plíškovou, ve čtvrtfinále ale byla Vondroušová úspěšnější. "Myslím, že je nejlépe se pohybující hráčkou na okruhu. Její nohy jsou neuvěřitelné. Připomíná mi stylem Halepovou, jen trochu víc rotací. Ale jinak fakt - žádné snadné body, neuvěřitelný cit pro míč, úžasný pohyb," řekla pak Chorvatka.

V Johanně Kontaové už viděla legendární Chris Evertová budoucí vítězku, když sledovala její čtvrtfinále se Sloane Stephensovou z USA, ale Vondroušová v semifinále její zbraně otupila. Britská ranařka v obou setech vedla 5-3, ale byla to devatenáctiletá Češka, kdo v koncovkách zachoval chladnou hlavu, a sady otočila. Kontaová uznala, že ji Vondroušová dostávala do obtížných pozic, navíc jí nevyhovoval ani vítr. "Myslím, že jsem dělala, co jsem mohla, s ohledem na podmínky a soupeřku," uznala po porážce.

Levou rukou hrající Vondroušová staví na skvělém pohybu, spoustu míčů doběhne i díky své předvídavosti, má talent volit správná řešení. Jejím nejoblíbenějším úderem je "kraťas", kterým si ráda pomáhá ve vypjatých okamžicích. Tenistky většinou nevědí, co z něj zahrát. Jen na podobně šikovnou Bartyovou moc neplatil. Problémy Vondroušová soupeřkám dělá i liftovaným forhendem, který jim skáče vysoko do bekhendu. Dokáže být trpělivá, ale umí také zaútočit, pokud k tomu má příležitost.

Její dvoutýdenní spanilá cesta pavoukem Roland Garros neměla pohádkový konec, ale Vondroušová je pořád na začátku kariéry. Vždyť jí za tři týdny bude teprve dvacet. Pokud vydrží zdravá a bude pokračovat v tom, co předvádí, může mít další šance bojovat ve finále o grandslamový titul.

V nejbližších dnech a týdnech se ale bude muset hlavně vyrovnat s popularitou, kterou zrovna nemiluje, i velkými očekáváními. Česko má totiž po Karolíně Plíškové a Petře Kvitové další hráčku elitní světové dvacítky.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

18
Přidat komentář
peggy
To nebude druha Lucinka ta zustala stale stejna a skromna.Tuta hvezdic vyletla a brzy na svoji pychu doplati a spadne.
Reagovat
Patapuff
Třeba ne a ty potom praskneš vzteky.
Reagovat
tommr
je docela symbolický, že Markéta prorazila zrovna na French Open kde se s kariérou oficiálně rozloučila Lucka Šafářová. Je to přímo učebnicový střídání generací ...
Pokud Markétě bude sloužit zdraví tak by kariéru Lucky mohla trumfnout. Rozhodně má k tomu dobře našlápnuto ...
Reagovat
bIbec
Druhá půlka sezóny bude patřit Mušce. Ta na tu dvacítku má taky.
Reagovat
bIbec
koukám na los pro příští týden a určitě zajímavý. Solidní travařka Riske. Bude to těžké, ale né nemožné.
Reagovat
bIbec
jinak někdo tu říkal (myslím Ellnino), že hra Markéty je podobná té Ashhley. Asi tím myslel takovou tu citlivější ručku. Ale právě hra Karolíny k ní má IMO mnohem blíž. Opřená o dobrý servis (v případě Barty teda excelentní) + šikovnost na sítí + podobnost z FH i BH strany. Samozřejmě, ve všem je Barty výrazně solidnější..
Reagovat
bIbec
obě hrají výrazně agresivní tenis. To o Markétě určitě říct nejde, ač jako vyloženě defenzivní bych ji taky neoznačil.
Reagovat
tommr
Markéta hraje vyloženě defenzívní tenis jen na antuce. Jak sama řekla je to víceméně vynucený tím, že na antuce nemá dostatečnou sílu na důrazný zakončení. Snad se to časem zlepší ...

Co se týče Karolíny Muchový tak tvůj optimismus nesdílím a bojím se, aby časem neskončila jako Denisa Allertová ...
Los v Hertogenboschi má velice těžkej a byl bych hodně překvapenej kdyby neskončila už v 1. nebo 2.kole ...
Reagovat
dadaft
s Muškou souhlas, bez urážky, podle mě je druhá padesátka postavení, které by měla usilovat dlouhodoběji udržet.
Reagovat
bIbec
chlapi, časem budete ještě koukat, co ta Muška dovede. Do roka česká čtyřka.
Reagovat
tommr
tak českou čtyřkou se letos určitě stát může pokud budou Katka Siniaková a Bára Strýcová pokračovat v letošních nevýrazných výkonech. Na top-20 jí ale nevidím a pokud jí budou i nadále pronásledovat zranění a nemoce tak nakonec skončí jako Denisa Allertová nebo Petra Cetkovská ...
Reagovat
bIbec
tak Petra Cetkovská byla kolem dvacítky.
Reagovat
bIbec
takže dejme tomu, že bude zdravá a už se jí budou vyhýbat zranění. Jaký je její strop podle tebe? :-)
Reagovat
tommr
tipnu si, že pokud bude zdravá tak se může pár let držet v top-100 a na čas může nakouknout i do top-50. V tom aby se dostala výš jí brání to, že dělá příliš mnoho laciných chyb. Nemá prostě tak šikovnou ruku jako třeba Markéta ...
Reagovat
makro99
Ona ta zranění jsou taky hodně o fyzičce (plus regeneraci, výživě atd.) - a tady je podle mýho zatím největší Karolinina slabina. Pokud na sobě nebude pracovat výrazně intenzivněji v tomhle směru, mám taky obavy, jestli bude mít na víc, než do té 50ky jen jednu sezonu nakouknout.. zrovna Lucka na tomto dokázala (hlavně za Biljany) zapracovat mimořádně.
Reagovat
APELA
Gratulace k postupu do finále, ale tam to byl docela debakl co se hry týče
Reagovat
Patapuff
Hoď sem nějaké svoje video, jak hraješ. Ať vidíme, jak má vypadat pořádná hra.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist