Češky budou hrát o finálový turnaj Billie Jean King Cupu 2022 v dubnu doma s Británií

6. 11. 2021, 14:59
Aktuality 41
České tenistky se v kvalifikaci pro finálový turnaj příštího ročníku Poháru Billie Jean Kingové utkají doma s Velkou Británií. Soupeřky svěřenkyním kapitána Petra Pály dnes vylosovala v pražské O2 areně legendární Kingová. Hrát se bude 15. a 16. dubna 2022.
© Český tenisový svaz / Pavel Lebeda

Proti českým tenistkám se tak může postavit i osmnáctiletá Emma Raducanuová, letošní senzační šampionka grandslamového US Open, která je aktuálně 21. hráčkou světa. Ve stovce žebříčku WTA jsou i bývalá světová čtyřka Johanna Kontaová (73.) a Heather Watsonová (74).

"Jsem spokojený," zhodnotil Pála los pro Tenisový svět a Radiožurnál a zamyslel se nad tím, na jakém povrchu by se mělo hrát. "Vyvstává dříve ne moc myslitelná otázka, jestli nehrát na antuce. Je ale složité nahlásit povrch, když nevíme, která hráčka bude hrát. Antuka ale není špatná varianta," uvedl.

Češky v letošním novém modelu mistrovství světa družstev, které hrálo v Praze dvanáct celků, skončilo ve skupině D po výhře nad Němkami a prohře se Švýcarkami. Britky loni v kvalifikaci prohrály se Slovenkami a letos v baráži zvládly souboj s Mexikem.

S Británií půjde o první vzájemný souboj v tenisové soutěži družstev žen. Češky vyhrály od roku 2011 šest titulů, Britky se v minulosti dostaly čtyřikrát do finále, naposledy před 40 lety.

Vítěz postoupí do finále, které se uskuteční 8. až 13. listopadu na zatím neurčeném místě. "Hledat začneme hned po skončení tohoto ročníku a na začátku příštího roku oznámíme pořadatele," uvedl prezident Mezinárodní tenisové federace ITF David Haggerty.

Švýcarsko a Rusko se díky účasti ve finále letošního ročníku kvalifikovaly rovnou do příštího finálového turnaje.

Los kvalifikace Poháru Billie Jean Kingové 2022
(15. a 16. dubna 2022)
Česko - Velká Británie
Austrálie - Slovensko
Itálie - Francie
USA - Ukrajina
Bělorusko - Belgie
Německo - Kazachstán
Kanada - Lotyšsko
Španělsko - Nizozemsko
Rumunsko - Polsko
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

41
Přidat komentář
vojta91
PÁLA VEN!!smilesmilesmile
Reagovat
EllNino
Nechtěl by už někdo výsledky letošního bjk přesunou z roku 2020 do roku 2021? Je to fakt neprofesionální
Reagovat
Fandina
Napiš to do vzkazníku. To většinou funguje.
Adresát: Administrator
Reagovat
paddy
smile

a v lednu bude čerstvá jako rybička na obhajobu na HARDu v Melbourne

...Rybitví, Rybitví, Rybitví, tam je to celkem fajn...
...Pičín, Kozomín, Řitka, tak tam to musí bejt...
smile
https://www.youtube.com/watch?v=hvDqFXGcinw&t=40s
Reagovat
tommr
pokud Velká Británie nastoupí v nejsilnější sestavě tzn. i s Raducanu, Konta a Watson tak to bude pro naše hráčky velmi těžkej soupeř ...
Reagovat
hippos
smilesmile
Reagovat
com
Raducanu bych se nebal smile
Reagovat
hippos
není třeba se bát ani jedné z nich
Reagovat
vergus
Raducanu bude tak půl roku mimo, Konta na naše moc neumí a Watson mimo trávu amatérka
Reagovat
tommr
já bych Britky rozhodně nepodcenoval. A pokud Pála zase vsadí na Hradeckou tak se klidně můžeme dočkat dalšího nepříjemnýho překvapení ...
Reagovat
vergus
Pokud budou chtít hrát Muchová s PK/KP, tak se Lucie ani nevejde do nominace
Reagovat
tommr
no doufejme, že se aspon jedna z těch tří do reprezentace vrátí ...
Reagovat
Fandina
Hráďa nehrála ve FEDu pět let, teď je tam, protože top singlistky nehrají a ty z toho málem děláš třetí světovou.
Reagovat
Fandina
Ty už si s tou Hráďou trapný. Skoro jako s Kotyzou. Za všechno můžou.
Reagovat
sojka1
nezlob se, ale tak dlouho sledujes tenis, umis ho trefne okomentovat, pokritizovat... a presto ti chybi ten cit. Jednak v tobe prece musel byt cervicek pochyb uz vzhledem k nasi sestave vubec, nas tym byl citelne oslabeny, Bara nezrala, prezhavena... A hlavne bych odhadovala, ze Pala nasadil Hradu ne vysledkem kdovijake takticke sarady, ale protoze ji tam do debla mel, a protoze mu po debate proste taky zbyla. Saradou by dokonce typove byla Maky. Je moc sikovna a treba by byla i uspesna, ale co kdyz se na to opravdu necitila. A debl se naopak mohl uplne rozsypat prave s ni. Pro singlistku (karierne i mentalnim nastavenim, navic jake ma ve svem veku tymove zkusenosti) je neco uplne jineho hrat srandadeblik na turnaji, kde je vyhra sice prijemna, ale z prohry se vubec nestrili a tymova soutez, kterou mam najednou rozhodnout. A ona si svoje uhrala, vyhrala a mela uz klapku. Hrada na to hlavu ma, ta o tom nepremysli, je to deblistka, a proto tam taky byla, servis jako kladivo a cely zivot kolikuje kurt, protoze jinak hrat ani neumi. Podle me, to klidne vyjit mohlo, ale to neni ted dulezite. Spis to, ze sestava deblu nebyla hloupa, jen asi realne! jedina mozna... na namitku, ze se mi to od klavesnice placa bych mela, ze jsem parkrat sestavy urcovala, sice jen s pubertaky, ale pekne dekuju, je to peklo... :-))
Reagovat
lars
Maky hrala debla za CR na OH.
Reagovat
sojka1
olympijsky turnaj je tymova soutez a predchazejici zapas hral misto ni nekdo jiny? To jsem nevedela...
Reagovat
lars
debl na OH nebyl srandadeblikem
Reagovat
sojka1
je to turnaj, od zacatku jasne nastaveny, mentalne uplne o necem jinem...
Reagovat
Mony
měli jsme tam 2 debly, Kája + Maky a Bára + Káta
Reagovat
sojka1
a ty body se scitaly nebo jak je to dulezite? Hrala turnaj ve ctyrhre, mela jasnou partnerku... nebo snad byla kazde kolo jina moznost, mohla prohrou potopit cely tym nebo jak? A s Kajou vypadly ve druhem kole, myslim...
Reagovat
lars
scita se i pocet medailii , ktere staty ziskaji na OH
Reagovat
sojka1
neuveritelne srovnani, ale tak jo... viz nize... ;-)
Reagovat
lars
neuveritelne srovnani je tvuj srandadeblik :)
Reagovat
Fandina
Vždyť to sojka napsala jasně. Je něco jiného hrát debla na turaji je jedno, jestli OH, GS nebo jiný a hrát rozhodujícího debla v týmové soutěži, kde se do konečné výhry započítávají ještě předešlé zápasy různých hráčů z týmu.
Reagovat
lars
Maky nehrala srandadeblik na OH, protoze tam nehrala jen za sebe, ale i za CR a podle nekterych fans na OH hrala na ukor Musky.
Reagovat
Fandina
Já psala o tom, že debl v týmové soutěži má větší váhu za nerozhodutého stavu, než jakýkoli jiný debl, kde hraješ za sebe, za kolegyni v deblu a pochopitelně za svoji zemi, kterou reprezentuješ. Ale debl ve FEDu hraješ ještě za další hráčky v týmu, které hrály předtím singly a jejich výsledky se také započítávají. Je to něco navíc, týmová soutěž.
Reagovat
lars
i prohrou ve svem singlu mohla zacit "potapeni" tymu
Reagovat
sojka1
a ted jsi na olympiade nebo na tom Skorofedu? Ja uz se v tom nejak ztracim. A znovu - bavila jsem se o PALOVI!!! :-)))
Reagovat
lars
tykalo se to SkoroFedu
Reagovat
sojka1
tak to je jeste vic mimo, nez jsem si myslela... :-)))
Reagovat
lars
neni mentalne uplne o necem jinym.
Reprezentovala CR podobne jako na BJKC
Reagovat
sojka1
pokud si myslis, ze jde o totez, tak k tomu uz nemam co rict... :-)) Na olympiade prece kazda reprezentuje, ale netvori zadny tym, klidne se muzou "vytlouct" navzajem. Navic muj puvodni prispevek byl vastne o Palovi a jeho manevrovacim poli.. :-)
Reagovat
lars
neni to totez, ale je to podobne.
mohou se navzajem "vytlouc" jen v zapase o bronz jinak asi ne
Reagovat
sojka1
mne ale olympiada nezajima, me zajimal Pala... :-)))
Reagovat
Holahej
...musela by jsi být přímo u týmu, v šatně, aby jsi mohla dělat tyto závěry...co a jak..kdo..cítil, chtěl, rozhodl, hlasoval..

..z mého hlediska, nic proti ní, LuciiH, jen nemá sportovní výkonnost, Venus Williams/v listop film/ výborná hráčka se spoustou úspěchů už také nemá 2021 reprezentační výkonnost, tedy už jen dopředu předpoklad k možné konkurence schopnosti /sport/ ...
Reagovat
sojka1
v te satne nebyl nikdo z nas, takze by tu zrejme nemela byt ani carka... ;-) pokud smite psat sve pohledy, nazory a dalsi, smim i ja. Navic jsem v uvodu jasne uvedla, ze bych ODHADOVALA. Zaver je, ze se nase vlajkova lod rozpadla a nastoupila nahradnice... :-)
Reagovat
Holahej
?tak turnaj byl přenášen tv, byl ?doma? s přítomnými diváky, rozhovory, tisk, média..takže fanoušci komentovali co viděli, slyšeli, četli..a diskutovali..

..jde spíš o to, že tvoje/vaše komentáře byly stavěny jako ? fakta ze šatny?..nebudu zpětně vše vypisovat.., ..Bára nechtěla hrát, Maky odmítla, Pála nenařídil, nenařizuje, nevelí /ve smyslu kapitána na pomyslné lodi/, kdo se jak cítil, chtěl hrát nebo nechtěl, musela hrát Lucie, nominovaná jako deblová náhradnice, nebylo zbytí,..apod?..a to je trochu rozdíl..

.. říkáte..ODHADOVALA...lze odhadovat, zvenčí, dálky, co kdo řekl v šatně?

..váš manžel řekl v kavárně, má žena je otřesná.. /nebyl/a jsem tam, v kavárně, vůbec../ ..nó, nastává polemika..,ale já jen ..ODHADUJI, že to řekl.., ..asi cítíte, že to není moc ok
Reagovat
sojka1
samozrejme, ze mohu odhadovat deni v satne - bud bude muj odhad presny, priblizny nebo nepresny... :-))) kavarna je uplne mimo, jinak jde take o to v jake satne, ta tenisova je mi velmi blizka, naopak v hokejove, pripadne boxerske treba :-)) jsem v zivote nebyla, do toho bych nesla... :-))

?tak turnaj byl přenášen tv, byl ?doma? s přítomnými diváky, rozhovory, tisk, média..takže fanoušci komentovali co viděli, slyšeli, četli..a diskutovali..

ja pridala satnu...

a proc to vlastne cele piseme? :-))) Zaver teda neni, ze nenastoupila Krejcikova ani Maky a hrala Hradecka? Ma byt Pala ven a tri krizky? Tak ty jste tam mohl mrsknout hned...
Reagovat
Holahej
Maky má zkušenosti z týmových soutěží, reprezentovala v nich už od dětství, ve všech mládežnických kategoriích, hrávala ráda a dobře a to i debly, sama o tom mluvila před OH, když tam chtěla jet a polemizovalo se o její účasti...
Reagovat
Matej4732
Samozřejmě těžko říct jaká bude situace v dubnu, ale opravdu bych neřekl, že Velká Británie je velmi těžký soupeř, možná tak kdyby tam při současné formě hrály Kristýna Plíšková a Marie Bouzková
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist