Christophe Rochus: Doping v tenise stále je. Ukázal i na Heninovou

1. 11. 2010, 12:40
Aktuality 17
Christophe Rochus minulý měsíc oznámil, že po této sezoně ukončí kariéru. Před pár dny belgické noviny La Derniere Heure otiskly rozhovor, ve kterém jednatřicetiletý Belgičan upozorňuje, že doping v tenise pořád je. Podezřelý byl třeba odchod Heninové, šokoval jednou z odpovědí.
Profily hráčů
Christophe Rochus

"V tenise je spousta podvodů, ale lidé o tom neradi mluví. Zkrátka, chtěl bych tyto přetvářky a neustálé hraní komedie zastavit, protože mě to hrozně dráždí."

Rochus, který v minulosti od ATP obdržel varovný dopis za to, že o těchto věcech otevřeně mluví na veřejnosti, odhaduje, že ročně prošel 10-15 testy v rámci antidopingového programu. Věří ale, že spoustě hráčů se podařilo dopingovou zkoušku obelstít nebo ji neabsolvovat.

"Pro mě je nepředstavitelné hrát pět hodin na sluníčku a další den se na kurty vrátit absolutně čerstvý. Pamatuji si na zápas proti jednomu hráči - jeho jméno říkat nebudu. První set jsem vyhrál velice snadno 6-1. On potom odešel do sprch a vrátil se jako úplně jiný hráč. Ve druhém setu vedl 5-3 a když jsem srovnal na 5-5, začala mu téct krev z nosu. Bylo to všechno hodně podivné."

Na otázku, zda by povolil užívání léků zvyšujících výkony, Rochus odpověděl: "Nebyl bych proti tomu. Stejně je většina hráčů užívá, i když jsou zakázané."

"Lidé, kteří tyto látky berou, dobře vědí, že riskují se svým zdravím. Přesto je berou, protože případný úspěch jim vynese mnoho peněz."

"Vzpomeňte si třeba na případ Caňase. Jeho jméno mohu uvést, protože byl chycen už dvakrát (pozn.: Caňas dostal od antidopingového programu pouze jedno suspendování za doping. Jediným tenistou, který byl potrestán dvakrát, je Mariano Puerta.). Nakonec se obětoval pro mnohočlennou rodinu, aby jim mohl vydělat na živobytí. Jeho případ se stal téměř vznešeným."

Rochus také dodal, že některé dopingové případy byly v pozadí náhlého odchodu do "tenisového důchodu" Justine Heninové v květnu 2008, ze kterého se vrátila přibližně po osmnácti měsících. Standardní doba trestu za doping je dva roky. 

"Slyšel jsem stejné dohady a úvahy jako vy. Jediné, co k tomu mohu říci je, že mě velice překvapil její náhlý odchod bez zjevného důvodu. Šampióni jako ona to obvykle oznámí několik měsíců předem a uspořádají jakýsi rozlučkový turnaj."

Rochus v rozhovoru také přemýšlel nad svojí kariérou a srovnával ženskou a mužskou hru. Řekl, že obtížnost je daleko vyšší v mužském okruhu.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, La Derniere Heure

Komentáře

17
Přidat komentář
smazaný uživatel
Rochus má pravdu.

Podle mě je ale asi největší podvodníkem Koleno( Davyděnko). Ten již několikrát záhadně prohrál, a přitom pokaždé, když se o tom někde psalo, tak se přetvařoval tak dobře, že všechny ty aféry utichly. Je však praděpodobné, že Koleno už asi rok nepodniká tyto podvody, ale Bůh jej za to potrestal tím, že v poslední době nedokáže projít přes čtvrtfinále na jakémkoli malém turnaji. Hlavní však stejně je to, že si ten ruský podvodník letos nezahraje na Turnaji mistrů, a tudíž ztratí cca dva tisíce bodů.
Reagovat
smazaný uživatel
Naco riesis Davydenka? to ze predaval zapasy je jedna vec ale tu sa riesi doping nie stavky- to je daco uplne ine. No s tym ze 5 hodin na slnku hrat a dalsi den byt fit to asi narazal na Nadala:D lebo neviem kto iny to zvladne este:D Kazdy vrcholovy sport je plny podvodov, dopingu atd... Najlepsim prikladom je - stale posuvanie ludskych hranic a stanovenie novych svetovych rekordov- suhlasim su dnes v 21. storoci urcite lepsie treningove metody ako kedysi ale aj tak nie je normalne aby sa kazdy rok posuvali hranice ludksych moznosti a vytvarali nove rekordy- na tom asi daco bude. Tenis nastastie je sport kde- doping tolko nezavazi ako v atletike ci v plavanii ci cyklistike- v tenise mozem sa nadopovat a behat po kure 10 hodin jak Nadal ale pokial neviem fakt dobre hrat ten tenis tak aj tak prehram.
Reagovat
smazaný uživatel
Súhlasím s tvojim názorom, ale... V prípade hráča, ktorý je odkázaný na silovú hru, môže doping zohrať významnú úlohu. Predčasom (2-3 roky späť) sme tu viedli diskusiu - konfrontačnú, či Nadal dopuje. Ja tvrdím, že hej a stojim si za svojim názorom. A samozrejme ako tvrdíš, podvodníkov je viac. Heninová je jasná a za Davydenka by som nedal ani drevený groš. Či dopuje,neviem, ale vsadiť na neho tip,klamára, nikdy ! Podľa mňa sa zaplietol s tipovacou mafiou, v Rusku bežná prax.
Reagovat
chacha
Děti, dopují všichni.
Dokonce ty krásné, štíhlé dívky, co je obdivujeme i mimo tenisové kurty, dopují.
Je to prosté a nevyhnutelné. Nikdo není zvědavej na tenisty, kteří ve třetím kole turnaje tahají jazyky po zemi. Nikdo není zvědavej na tenisty, jež každé zraněníčko odstaví na půl sezony.
Profesionální sport bez dopingu neexistuje. Respektive mohl by, ale sportovci by měli tak směšnou životnost, že bychom se co pár let učili nová jména. :-)
Reagovat
chacha
Samozřejmě neříkám nic o talentu.
Ze mě by třeba tenistu neudělalo ani pět gramů testosteronu týdně. :-)
Nicméně talent nestačí.
Ti nejlepší potřebují i životnost a odolnost. A to pánbůh bohužel nerozdává.
Reagovat
smazaný uživatel
Nemáš vůbec pravdu. Nechápu, jak si něco takového můžeš myslet. Zvláště mezi tenisty, takových co dopují nebo dopovali, moc není. Ano, někteří dopují, ale neni jich mnoho.
Reagovat
smazaný uživatel
preco myslite ze heninova dopovala?? ja pocujem nieco take prvy raz
Reagovat
chacha
Dape, dopují šachisti a soutěžní střelci. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ani mne by testosteron nepomohol, koks na nervy, či čojaviem čo ešte. Ale ja talentu a dispozíciam od Pána Boha verím. Boli aj sú tenisti a športovci, ktorí sú talentovaní, pracovití a majú všetkých p
Reagovat
smazaný uživatel
Ani mne by testosteron nepomohol, koks na nervy, či čojaviem čo ešte.Talentu a dispozíciam z vyššej moci však verím. Boli aj sú tenisti a športovci, ktorí sú talentovaní, pracovití a majú všetkých päť doma, nie je im to treba. A sú aj takí, ktorí poznajú svoje možnosti, sú s tým vyrovnaní a k podlosti sa neuchýlia. Platí to vo všetkých športoch, ale aj v živote. Je to o charaktere človeka.
Reagovat
chacha
Já jsem se asi nevyjádřil úplně přesně.
Doping nepovažuju za podlost. Považuju ho za jedinou a nevyhnutelnou možnost, jak profesionální sport přežít relativně ve zdraví.
Všechno má ovšem i druhou stránku, že.
Taky bych kdysi dal ruku do ohně za to, že k fotbalu mi stačí talent od boha a práce. A dneska se divočáci nestyděj v pětadvaceti umírat na EPO přímo na hřišti.
Reagovat
smazaný uživatel
Rochus má pravdu.

Podle mě je ale asi největší podvodníkem Koleno( Davyděnko. Ten již několikrát záhadně prohrál, a přitom pokaždé, když se o tom někde psalo, tak se přetvařoval tak dobře, že všechny ty aféry utichly. Je však praděpodobné, že Koleno už asi rok nepodniká tyto podvody, ale Bůh jej za to potrestal tím, že v poslední době nedokáže projít přes čtvrtfinále na jákémkoli malém turnaji. Hlavní však stejně je to, že si ten ruský podvodník letos nezahraje na Turnaji mistrů, a tudíž ztratí cca dva tisíce bodů.
Reagovat
smazaný uživatel
Bratri Rochusove jsou podvodnici mnohem vetsi nezli Davydenko, vopicaku. Proto tohle tvrzeni ma z jeho ust nulovou vahu! Davxdenko prijde o dva tisice bodu za turnaj mistru? Na to si prisel kde?! Prijde o 1300 bodu.
Reagovat
smazaný uživatel
Je mi jedno, jestli Koleno přijde o 1 300 bodů, nebo o 2000 bodů.
Je to zkrátka podvodník, ale nechápu, proč urážíš bratry Rochusovy, když ani Oliver, ani Christophe v životě nic neprovedli.
Reagovat
smazaný uživatel
:-D Nic? V tom pripade nic neprovedl ani Davydenko. :-) Jsi naivka. Kolik takovych pochybnych zapasu sehrali Rochusove? Mraky.
Reagovat
chacha
Doping ke sportu patří a patřit musí.
Ví to i tendle Rochus. Kdyby neměl strach, že po něm už ani pes neštěkne, mlčel by, jako všichni ostatní sportovci.
Teda skoro všichni. Občas nějaké té Marion jonesové rupne v bedně a vezme to z jinýho konce, že. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Zamerny pokus o narceni tenistu z podvodu aby svedl stopy na jinou cestu? Kaze vodu a pije vino. Radeji kdyby se vyvaroval svych podvodu co se sazeni tyce.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist