Córdoba: 19letý Cerundolo je při debutu ve finále. Mladší Argentinec v něm nebyl 20 let

28. 2. 2021, 09:59
Aktuality 5
ATP CÓRDOBA - Juan Manuel Cerundolo je prvním tenistou od roku 2004, který při svém debutu na turnaji ATP postoupil do finále. 19letému Argentinci se to povedlo na domácí antuce v Córdobě, kde si v semifinále poradil s krajanem Federicem Coriou. Ve finále, v němž je nejmladším Argentincem za posledních dvacet let, vyzve zkušeného Španěla Alberta Ramose.
Juan Manuel Cerundolo

Juan Manuel Cerundolo je až 335. hráčem světa, což je téměř jeho žebříčkové maximum. Kromě šesti startů na challengerech, na kterých je jeho nejlepším výsledkem semifinále z Montevidea 2019, hraje jen na menších akcích ITF. Na nich v sezoně 2019 získal tři tituly.

O to více překvapuje tento týden na domácí antuce v Córdobě. 19letý Argentinec prošel tříkolovou kvalifikací a prožívá snový debut v hlavní soutěži turnaje ATP.

Cerundolo vyřadil Thiaga Seybotha, třetího nasazeného Miomira Kecmanoviče, nasazenou sedmičku Thiaga Seybotha a v sobotním semifinále zdolal 6-4 4-6 6-2 o devět let staršího krajana Federica Coriu. Po pár dnech tak 'pomstil' vyřazení svého o tři roky staršího bratra Francisca. 

Cerundolo sice neudržel vedení 6-4 a 4-2, ztracený druhý set ho ale psychicky nepoložil. V rozhodující sadě vyhrál všechny čtyři gamy na returnu a připsal si sedmou výhru v řadě, z toho třetí třísetovou během tří dnů.

Naposledy se do finále turnaje ATP dostal hned při své premiéře Španěl Santiago Ventura, který nakonec v Casablance 2004 triumfoval. Ž
ádný další už potom ale nepřidal.

Cerundolo se stal také nejmladším argentinským finalistou podniku ATP od roku 2001, kdy tehdy 18letý José Acasuso, mimochodem pod vedením Cerundolova otce Alejandra, v Buenos Aires podlehl Gustavu Kuertenovi.




Juan Manuel Cerundolo už má zajištěn posun ve světovém žebříčku o více než sto příček, v případě triumfu by vyletěl na 181. místo.

O titul bude Cerundolo usilovat v neděli proti o čtrnáct let staršímu Španělu Albertu Ramosovi, který už má v nohách čtyři třísetové zápasy proti domácím soupeřům. Zastavit ho nedokázali Juan Pablo Londero, Tomas Etcheverry, největší favorit Diego Schwartzman a v semifinále ani Facundo Bagnis.

Ramos mohl semifinálový duel ukončit už ve druhém setu, jenže za stavu 7-5 a 5-3 nevyužil tři mečboly a poprvé v pátém vzájemném střetnutí prohrál set. První porážce ale zabránil, i když vítězství 7-5 5-7 6-3 vydřel až po bezmála tříhodinovém boji.

33letý Ramos se dostal do svého celkově 9. finále. Oba dosavadní tituly slavil levou rukou hrající Španěl na antuce - ve švédském Bastadu 2016  a švýcarském Gstaadu 2019.

• ATP 250 CÓRDOBA •
Argentina, antuka, 294.235 dolarů
sobotní výsledky (27. 02. 2021)
• Dvouhra - semifinále •
Ramos (5-Šp.) - Bagnis (Arg.) 7-5 5-7 6-3
Cerundolo (Arg.) - Coria (Arg.) 6-4 4-6 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
Vlk-v-trave
GS v Jizni Americe se opet zapsalo do historie. Nevim jestli je na miste psat, abychom si zapamatovali ty pekne inicialy JMC.

Posunuty termin, tyden po AO, pandemie...atd.

Ale porad plati, ze ve finale Juan dal kanara Ramosovi a vyhral turnaj ATP jako kvalifikant.
V 19 letech jako 335 hrac zebricku.

8 vyhranych zapasu za sebou, na antuce, v Jizni Americe, opravdu slusny pocin.

Pohar zustal doma:) Coming Home to Argentina :)

https://www.youtube.com/watch?v=dRt68B9utPw

obrovska gratulace do Argentiny...
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
EllNino
Někdo čeká na titul celý život, někdy může skoro z ničeho hned napoprvé ...:)
Reagovat
Vlk-v-trave
No uvidime. V Urugvaji, kde sejmul Cuevase po ceste do finale to nekonec nezvladl s Delbonisem. Sice to byl challenger, ale byl celkem naslapany...

Snad mu tohle finale vyjde mnohem lepe, ale jednoduche to s Ramosem rozhodne nebude :)

Pokud to vyjde, tak to bude opravdova pecka GS. Nebot si dlouho nepamatuji, kdo by vyhral ATP turnaj vcetne kvaldy. A na antuce. 7 vyhranych zapasu ma za sebou, ceka ho osmy, snad vitezny...

Ve finale je pochopitelne ostrileny Ramos favoritem. Snad Cordoba prinese stesti Juanovi jak jinemu Juanovi 2 roku zpet :D
Vidim tam ovsem jeden "nepatrny" rozdil, 2 roky zpet Londero mel ve finale Kvida, ktery mel na svem kont 0 viteznych finale...:)
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist