Čtyři ztracené servisy v řadě, prohraný set. Alcaraz v Riu musel otáčet souboj s Fogninim

24. 2. 2023, 09:18
Aktuality 5
ATP RIO DE JANEIRO - Carlos Alcaraz ve druhém kole antukového turnaje ATP 500 v Riu de Janeiro bojoval se servisem, o který čtyřikrát po sobě a celkem pětkrát přišel. Itala Fabia Fogniniho v repríze loňského semifinále přesto zdolal, vyhrál i šestý letošní zápas a přiblížil se premiérové obhajobě titulu.
Carlos Alcaraz (© AFP)

Carlos Alcaraz se minulý týden vrátil na kurty po více než tříměsíční pauze zaviněné dvěma zraněními a hned triumfoval na antuce v Buenos Aires. Nyní v Riu de Janeiro startuje podruhé v kariéře jako obhájce titulu, loni v Umagu ho o zopakování triumfu z předchozího roku připravil ve finále Jannik Sinner.

V Brazílii už 19letý Španěl zvládl dvě z pěti kol. Po úvodní dvousetové výhře nad domácím outsiderem Mateusem Alvesem si po třísetovém boji poradil s o 16 let starším Fabiem Fogninim. Bývalého italského finalistu, který se snažil na vázat na svou první letošní výhru, zdolal v repríze loňského semifinále po 2 hodinách a 45 minutách boje 6-7 6-2 6-4.

Alcaraz v úvodu vedl 3-0 a měl dva brejkboly, ale nevyužil je a skvělý start v bezproblémový postup neproměnil. Naopak. Čtyřikrát po sobě ztratil servis a první dějství v tie-breaku prohrál. Rytmus na podání ale znovu dokázal najít a vývoj otočil. Malou komplikaci si dovolil ještě ve třetím setu, v němž za stavu 3-0 s dvěma brejky v zádech popáté neudržel podání.

"Trochu jsem bojoval se svým servisem. Měl jsem zápas pod kontrolou, ale pak přišlo několik brejků po sobě. Po prvním setu bylo momentum na jeho straně a pro mě bylo složité se vrátit zpět. Ale vím, že tenisový zápas je dlouhý. Měl jsem šanci se na podání zlepšit a myslím, že se mi to povedlo," komentoval Alcaraz.

"Byl to opravdu těžký zápas. Oba jsme hráli na vysoké úrovni, skvělé výměny, skvělé údery. Je úžasné hrát takové zápasy. Řekl bych, že jsme oba předvedli téměř stoprocentní výkon," dodal rodák z Murcii, jenž vylepšil svou letošní bilanci na 6-0.



Alcaraz útočí na návrat do čela žebříčku
Pokud Alcaraz v Riu poprvé v kariéře obhájí titul, vyrovná ve světovém žebříčku bodové konto Novaka Djokoviče. Světovou jedničkou ale i nadále zůstane Srb, neboť získal více bodů na velkých akcích (grandslamy, Turnaj mistrů a podniky Masters 1000). 

V příštím týdnu by si to o pozici v čele měli rozdat na dálku na turnajích ATP 500. Alcaraz má startovat v Acapulku a Djokovič v Dubaji. "Teď je pro mě cílem vrátit se na post světové jedničky. Proto na těchto turnajích musím odvést maximum, abych byl zase první," prohlásil Alcaraz.

Ve čtvrtfinále ho čeká Srb Dušan Lajovič (h2h 2-0), kterého porazil minulý týden v Argentině.

• ATP 500 RIO DE JANEIRO •
Argentina, antuka, 711.600 dolarů
čtvrteční výsledky (23. 02. 2023)
• Dvouhra - 2. kolo •
Alcaraz (1-Šp.) - Fognini (It.) 6-7(5) 6-2 6-4
Zapata (Šp.) - F. Cerúndolo (4-Arg.) 6-1 4-6 6-1
Báez (6-Arg.) - Varillas (Peru) 7-5 7-6(6)
Ramos (7-Šp.) - Galán (Kol.) 6-2 6-4
Lajovič (Srb.) - Djere (Srb.) 6-2 6-4
Jarry (Chile) - Martínez (Šp.) 6-2 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
Tenisovy.nadsenec
Gratulace Carlitos k vítězství.... Nicméně z pěti minut highlights vypadala ve druhém a třetím setu body language Fogni strašněsmile. Byla to tradiční znechucená Fabiova póza nebo měl skutečně nějaké zdravotní problémy? Viděl někdo celý zápas? smilesmile
Reagovat
Tennisfan77
Je hotový už, po operaci kotníků sám ví, že to nikdy nebude jako předtím. Ale s Barriosem se hecnul dobře, i ten získaný set je dobrý výsledek. Na dlouhodobý progres to nevypadá, spíše je taková labutí píseň.
Reagovat
Martan1
Skvělej tenis včera. Fognini šel hodně do sebe, možná ho motivovalo to že hraje proti Alcarazovi. Jindy to třeba znuděně odchodí s kyselým obličejem k tomu
Reagovat
Krisboy
Možná si Fogna po Nadalovi vybral nového oblíbence smile
Reagovat
Pe3k
Málokdo se umí naparovat jako Fábio, ten chodí po kurtu jako můj kohout po dvorku (k dispozici má 12 slepic, takže je to boss smile).
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist