Čtyřnásobná grandslamová vítězka Mandlíková slaví 60. narozeniny

19. 2. 2022, 12:00
Legendy tenisu 13
Přestože ve své době patřila Hana Mandlíková k nejlepším tenistkám na světě a pestrou útočnou hrou ničila své soupeřky, většinou byla ve stínu tehdejších fenomének Martiny Navrátilové a Chris Evertové. I tak dokázala vyhrát čtyři grandslamové turnaje ve dvouhře a jeden ve čtyřhře, třikrát se výrazně podílela na triumfu Československa ve Fed Cupu. Pozdější úspěšná trenérka, která má kromě českého i australské občanství a žije převážně na Floridě, dnes slaví šedesátiny.
Hana Mandlíková (© AFP)

Členka tenisové Síně slávy zvítězila v letech 1980 a 1987 na Australian Open, v roce 1981 ovládla French Open a o čtyři roky později i US Open. Ve Wimbledonu byla dvakrát ve finále, ale o kýžený primát ji připravily její největší konkurentky Evertová s Navrátilovou. Celkem má na kontě 27 titulů na okruhu WTA ve dvouhře a dalších 19 ve čtyřhře.

"Ty dvě minuty se nedají za nic vyměnit. Hned po dětech je to ten nejkrásnější pocit," vzpomněla někdejší světová trojka na svoje grandslamové triumfy. "Občas mi připadá, jako by to byl dřív úplně jiný život. Co mám děti, tak je to úplně o něčem jiném a někdy si říkám, že jsem tenisovou kariéru ani neměla," dodala Mandlíková, jejíž hlavní náplní života jsou nyní dvojčata Elizabeth a Mark.

Ta se narodila v roce 2001 a jejich otce zná jen Mandlíková. "Jeho jméno nikdy neprozradím, slíbili jsme si to. Zůstaneme přáteli, i když své děti nikdy neuvidí," objasnila netradiční model bývalá tenistka, jež se podobně jako Navrátilová netají svou menšinovou sexuální orientací.

Dcera bývalého sprinterského reprezentanta Viléma Mandlíka začínala s tenisem jako osmiletá pod vedením svého otce. Přes pinkání v obýváku či garáži se vypracovala v nadějnou hráčku a v roce 1978 byla vyhlášena juniorskou mistryní světa. To už měla na kontě dva tituly z okruhu WTA, o dva roky později po vítězství na Australian Open slavila svůj premiérový grandslamový triumf.

V Melbourne vybojovala v roce 1987 i svůj poslední titul na turnajích "velké čtyřky", nedlouho poté získala díky svatbě s místním restauratérem českého původu Janem Sedlákem i australské občanství. Profesionální kariéru ukončila kvůli únavě, sérii zranění a nedostatku motivace již v 28 letech, poté se vrhla na trénování.

Svou svěřenkyni Janu Novotnou dovedla k vítězství ve Wimbledonu i na Turnaji mistrů, po devítileté spolupráci se však jejich cesty rozešly. V polovině 90. let byla nehrající kapitánkou českého fedcupového týmu, v němž jako hráčka třikrát zvedla nad hlavu vítěznou trofej, avšak v roce 1998 z funkce nečekaně odstoupila.

"Na svojí kariéru a úspěchy nemyslím. Žiju dětmi, které obě hrají tenis. Co jsem dokázala, to je pryč. Teď už je jiný život," řekla před pár lety při jednom z návratů do rodné země Mandlíková. Její dcera Elizabeth nedávno vyhrála dva turnaje na okruhu ITF za sebou.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

13
Přidat komentář
turista
Pamatuji si na ní. Hrála tenis stylem servis - sako. Ale byla dobrá.
Reagovat
jackiec
krásný tenis, krásné voleje z dob kdy všechny naše top hráčky z československa (navrátilová, mandlíková, suková, novotná) hráli útočný tenis s jednoručným bekhendem.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
sojka1
no, to to leti... tak hlavne hodne zdravi a spokojenosti! :-) Hankaa byla skvela hracka, stihlounka a krehka, Eliska mi ji vlastne hodne fyzicky pripomina....
Reagovat
smazaný uživatel
smile no teda. Týden je pryč hned.
Reagovat
sojka1
jeste pripomenu, ze po Martine nase jedina hracka s GS ze vsech povrchu... ;-)
Reagovat
tommr
v tom se bohužel pleteš. Z Wimbledonu titul nemá i když tam byla dvakrát ve finále ...
Reagovat
sojka1
ja vim, to je chytak, jeji prvni AO bylo jeste na trave...
Reagovat
tommr
tak tos mě pěkně nachytala ... smile
Reagovat
Dobry-den
to bylo pěkně zákeřné smile
Reagovat
lars
nikoliv. Byl pekny winner :)
Reagovat
lars
* Byl to pekny winner :)
Reagovat
blixa
smilesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist