Další krutý Murrayho pokus o návrat. Postaršího umělce sešrotovala esa

30. 6. 2022, 10:40
Aktuality 21
Pro ostrovní tenisové publikum je Andy Murray v době Wimbledonu jednou z nejsledovanějších person. Aby ne, vždyť po dlouhých dekádách a triumfech Freda Perryho z let 1934-1936 dokázal vrátit královské monarchii hrdost v podobě grandslamového titulu. I letos se od rodáka ze skotského Dunblane čekalo překvapení. Jenže byla to spíš pouhá víra, kterou ve středu sešrotoval drsný tenisový heavy-metal plný es.
Profily hráčů
Andy Murray (© AFP)

Bylo jich 36 a k tomu dalších 80 vítězných úderů, často v kombinaci tvrdých forhendových granátů a následné smeče na síti. Tahle hra prostě tentokrát byla nad limity urputného bojovníka, který se znovu a znovu snaží vracet na scénu.

Andy Murray si dal letos v přípravě na travnatou sezonu záležet. Nepohrdl účastí na challengeru v Surbitonu, kde došel do semifinále, poté si ve Stuttgartu zahrál finále. Těsná třísetová prohra s loňským finalistou Wimbledonu Berretinim napovídala, že by se v All England Clubu mohly dít věci...

Jenže... Pistolník John Isner neměl slitování. Prostě se trefoval, byl všude. Američan po zápase zachoval tvář a skromnou řečí svého rivala nepotupil. "Není žádným tajemstvím, že nejsem lepší tenista než Andy. Jen jsem dnes byl možná o něco lepší," připustil s velkou duší. "Bylo to jedno z největších vítězství mé kariéry," dodal. Možná ale zapomněl, že tenisové publikum si ho stejně navěky bude spojovat spíše s nejdelším zápasem historie Wimbledonu, který svedl v roce 2010 s Nicolasem Mahutem.

Ano, Murray doposud vyhrál všech devět vzájemných zápasů, při pohledu na kurt však bylo vlastně s podivem, proč jej bookmakeři pasovali na jasného favorita duelu. Ve středu večer po ztrátě na začátku zápasu měl snad jen dvě šance otočit zápas na svou stranu. Když ale přišla možnost brejku, vytáhl Isner nejdříve pohotový volej, ve druhém případě pak servis s hodnotou 205 km/h. Promiň, Andy.

"Myslím, že většina hráčů na turné by vám řekla, že takový zápas se vyhrává  nebo prohrává v pár klíčových výměnách. A tam jsem prostě nebyl dost dobrý," připustil Murray. Na jeho obranu je potřeba říci, že Isnerův servis toho večera fungoval téměř dokonale. Do prvního podání se americký dlouhán trefil v 73% případů s úspěšností 84 procent.

Murrayho nadějí bylo, že Isner je také veterán a v prvním kole musel absolvovat pětisetovou bitvu s Enzem Couacaudem. "No tak Andy, vždyť je starší než ty," přiletěla z tribun v jednu chvíli možná dost nepříjemná poznámka. Ano, Isnerovi je už 37 let, Murray točí 35. rok svého života.

Bohužel, a ač to bude britské publikum bolet, Murray má ve svém věku už dost opotřebovanou tělesnou schránku. Jak trefně poznamenal list Guardian: "K vidění byl portrét umělce, staršího muže. Jistě je stále velmi talentovaný, ale už pomalejší v reakcích a hře o milimetry a mikrosekundy, které na velké scéně znamenají zásadní rozdíl."

Návrat Murrayho do jeho bývalého království nevyšel a britské publikum jen musí doufat, že to nebyl jeho poslední den ve slavné tenisové aréně. "Pokud na tom budu fyzicky dobře, budu pokračovat," chtěl vyvrátit Murray blížící se konec. Jenže jeho dodatek, který přišel vzápětí, už naznačoval jisté pochybnosti. "Ano, s problémy, které jsem měl se svým tělem v posledních několika letech, je dost těžké dělat nějaké dlouhodobé předpovědi..."

Murrayho triumfy na londýnské trávě z let 2013 a 2016 zůstávají vzpomínkou. Tak možná zase za rok, Andy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport

Komentáře

21
Přidat komentář
Nola
trefny nadpis, vcera bol cely zapas o servise, ze k tomu Izzy pridal skvelu hru na sieti, je iba ceresnicka, ktora plynula z vyborne trafenych servisov, tak skvele servirovat hraca po celu dobu zapasu na GS som uz davno nevidela
Reagovat
smazaný uživatel
Postaršího umělce sešrotovala esa ještě víc postaršího virtuóza ;-)
Reagovat
Vlk-v-trave
1111 vs. Sir Andy

43/61 vs. 11/18

Zlatorucka vcera na saku perlil. Ten rozdil je drasticky. Ale je treba vzit v uvahu handicap Andyho, takze pro Skotaka tezka situace. Skoda ze se nepotkali pozdeji...v turnaji...
Reagovat
Holahej
..strohá statistika, ale už neříká, jak se k síti, volejům dostával, drtivou většinou jen díky podání, minimálně, když mu vyšel vabank return při druhém podání AM..., jo, když dá bombu servis, soupeř sotva vrátí míč metr za siť, v podstatě nahrávku, John dá bombu forhand do rohu, běhavý soupeř to sice doběhne, vrátí, ale je to jen lahůdka na síti..do statistiky..
Reagovat
Tomas_Smid_fan
tak ono když se hrají výměny tak na 4míče, jak by ses chtěl na tu síť dostávat? To co píšeš moc nedává smysl. Jako, mají se k síti cpát hráči s mizerným servisem popřípadě returnem?smile

Ad2: Andy nemá o moc pomalejší 1.servis, jen ho moc netrefoval, což byl kámen úrazu.
Reagovat
Holahej
..je rozdíl hrát aktivní hru s naběhnutím na síť a zakončovat, alá Federer, to divák hlavně oceňuje..

MATCH STATISTICS říká John AVERAGE SERVE SPEED
205 KMH /1.serv/ 186 KMH/2.serv/ celkem 200 KMH FASTEST SERVE SPEED 222 KMH/1.s/196 KMH/2.s/

Andy AVERAGE SERVE SPEED 182 KMH/1.serv/ 145 KMH/2.serv/ celkem 168 KMH FASTEST SERVE SPEED 204 KMH/1.s/164 KMH/2.s/
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Aktivní hru ala Federer nemůžeš chtít od hráče vysokého jako Izzy...

Dík za speed stats, nemohl jsem je najít. Average při tom Múrově netrefovâní nemá cenu řešit, ale umí přes 200km/h, Izzy 222om/h, to není rozdíl na sesypání se.
Reagovat
turista
To ne. Ale 222km/h je na Isnera poměrně málo. V DC zápase Big John předvedl první podání dokonce 253km/h. K tomu má slušnou mezihru. Může dojít daleko.
Reagovat
Nola
videl si ten zapas vobec? Izzy triafal druhy servis rychlostou, ktorou serviruju bezne hraci pri tom prvom, Andy dostal malokedy sancu a neverim, ze to ma nieco spolocne s jeho zranenim, aj ked je pravdou, ze uz nie je tak rychly ako v casoch najvacsej slavy, proste nedostal sancu vratit tie servisy spat.... ak by mu to vydrzalo po cely turnaj, tak moze byt druhym Ivanisevicom....
Reagovat
Holahej
Isner dával esa, přímé body, dohrával po podání u sítě tutovky, podání mu neuvěřitelně šlo, psalo body, Andy naopak jeho slabina, trefil málo prvních podání, tam by pak byla šance v TB, ve hře Andy ale lepší, John za kraťasy ani neběhal, tušil, že mu budou stačit body z podání.

132/124 body celkem,..ohlasy...Maybe it would be a good idea to only give one service. I want to see them playing, not just serving...S tím souhlasím, chci vidět tenis, hru, ne jen podání, chce to jeden servis!
Reagovat
RFanousek
Totální blbost. To by byl konec tenisu.
Reagovat
Holahej
..to ukáže čas, dvě podání jsou rarita ve sportu, dnes jsou pro diváky některá utkání naprosto nezáživná, když tam hlavně obři a nejen oni, střílejí podání, body, tenisová hra nula nula nic, diváky baví hra, nejen výsledek..
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Taky nesouhlasím - to by servismanům nahrálo ještě víc. Důraz na servis by zesílil.smile
Reagovat
Krisboy
A hráči typu Schwarzmana by to mohli rovnou zabalit.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Patik
tak myslím že dôraz na servis kladie každý a vždy každý si želá dobre začať výmenu servisom ale niekedy sa môžeš snažiť a nepadne ti to tam..len jeden servis by asi upriamil dôraz viac na techniku rýchlosť by šla asi dole jedine že by chceli hrať vabank.
Reagovat
woody
Takový je Wimbledon a tenis na trávě, já osobně tenis na trávě rád nemám, taky se na ni hraje jen tři týdny v roce. Antuka je zase o servise málo. V mých očích je optimální středně rychlej hard, tam je ten vliv podání na hru tak akorát. Rozhodně bych pouze jedno podání nezaváděl.
Reagovat
brixner
Bylo by snad naprosto ujetý, aby hráč nevyužíval svou největší zbraň, ne? John, na to, jak je dlouhej, má docela i dobrou mezihru, tedy aspoň do té míry, že umí udržet míč ve hře a získávat i pár bodů z chyb soupeřů. Andy v nejlepších letech by ho na trávě asi dal, ale včera to prostě nešlo...
Tihle bombarďáci ale jsou zapotřebí, je zábavné sledovat, jak se ostatní perou s returnama, prostě tihle obři typu Karlovič, John nebo Vopelka, mají problém s pohybem, ale vyrovnávají to servisem a tím je tenis zábavnější. Já mám rád všechny tři jmenované!smile
Reagovat
soloo
smile
Reagovat
Blondie
Pořád se nemohu smířit s tím, že je Isnerovi 37. Vypadá na 27, pacholek! :D
Reagovat
brixner
To je fakt, vypadá mladě! Ale zklidni hormón, dyť bys mu byla tak do pasu a co pak s tebou, ahá?
smilesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist