Dauhá, Indian Wells a teď i Miami. Šwiateková zkompletovala trio trofejí z akcí WTA 1000!

2. 4. 2022, 20:35
Aktuality 16
WTA MIAMI - Iga Šwiateková po triumfech v Dauhá a Indian Wells ovládla i Miami a stala se první vítězkou úvodních tří turnajů WTA 1000 v sezoně. 20letá rodačka z Varšavy, která se jako první Polka posune na post světové jedničky, ve finále přehrála 6-4 6-0 Japonku Naomi Ósakaovou, svou neporazitelnost prodloužila na 17 zápasů a jako nejmladší v historii a celkově čtvrtá zkompletovala březnový 'Sunshine Double'.
Profily hráčů
Iga Šwiateková (© Miami Open)

Iga Šwiateková za poslední měsíc a půl neprohrála 17 zápasů v řadě. Po Dauhá a Indian Wells nenašla přemožitelku ani v Miami a jako první tenistka v historii vyhrála úvodní tři turnaje sezony prestižní kategorie WTA 1000.

20letá Polka během této série nadělila hned sedmi soupeřkám kanára. V Miami ztratila v šesti duelech pouhých 26 gamů a neprohrála už 20 po sobě.

Na Floridě ji v dnešním finále nezastavila ani Japonka Naomi Ósakaová. Šwiateková si s o čtyři roky starší bývalou světovou jedničkou poradila za hodinu a 20 minut a zvítězila 6-4 6-0.

"Poslední týdny byly naprosto šílené, proto jsem netušila, jestli se mi podaří vítěznou šňůru udržet. Je super, že jsem v poslední době opakovaně ukázala psychickou odolnost. V minulosti jsem třeba prohrála a netušila proč. Teď cítím, že to všechno zapadlo do sebe," řekla Šwiateková.



Šwiateková upravila svou skvostnou bilanci ve finálových zápasech na 12-1 (6-1 na okruhu WTA a 6-0 na okruhu ITF). Jedinou porážku utrpěla ve svém prvním finále na turnaji WTA na antuce ve švýcarském Luganu 2019, kde tehdy sedmnáctiletá tenistka podlehla Polone Hercogové. 

Od té doby vítězka Roland Garros 2019 ve finálových duelech neprohrála 12 setů v řadě, ve čtyřech z nich neztratila ani game.

Šwiateková se stane první polskou a historicky 28. světovou jedničkou. Do čela žebříčku se posune poté, co Australanka Ashleigh Bartyová ukončila kariéru.

'Sunshine Double' - triumfy v Miami a v Indian Wells v jedné sezoně - Šwiateková zkompletovala jako nejmladší a teprve čtvrtá hráčka v historii. Před ní se to podařilo jen Steffi Grafové (1994 a 1996), Kim Clijstersové (2005) a Viktorii Azarenkové (2016).

Čtyřnásobná grandslamová šampionka Ósakaová si finále zahrála pojedenácté v kariéře a poprvé od triumfu na loňském Australian Open, na osmý titul ale nedosáhla. Na Miami Open byla ve finále jako druhá Japonka v historii po Kimiko Dateové Krummové, stejně jako ona v roce 1995 ale na triumf nedosáhla.

24letá Ósakaová, která minulý rok kvůli psychickým problémům dva měsíce nehrála a vynechala několik turnajů, přesto byla byla se svým vystoupením v Miami spokojená.

"V takové pozici jsem dlouho nebyla. Tenisem se zase bavím a věřím, že když budu pracovat, tak si zase nějaká finále zahraju," uvedla.

• WTA 1000 MIAMI •
USA / Florida, tv. povrch, 8.369.455 dolarů
sobotní výsledky (02. 04. 2022)
• Dvouhra - finále •
Šwiateková (2-Pol.) - Ósakaová (Jap.) 6-4 6-0
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

16
Přidat komentář
Pavlis
Světovou jedničkou má být hráčka, co odehraje většinu prestižních turnajů, vyhraje je a bude tak panovat. A ostatní přesvědčovat o své genialitě. zákonitě s tím však ale přijdou i mediální a sponzorské povinnosti, kdy musí samozřejmě mít i čas na vstřebání dosažených úspěchů a najít rovnováhu v motivaci do dalších turnajů. Prostě klasický WTA kolotoč. jen si dát pozor na ty sociální sítě a internet. A mít přátelskou povahu, nezatíženou hvězdnými manýry. O tom je to, proč hrát tenis a být nejlepší. A když to ustojíte a nezamotá se vám hlava, jste vítězi sami nad sebou. Ty předpoklady pro to Iga má.
Reagovat
turista
Úžasná Iga Swiatekova. To dokazuje, že titul z RG nebyl náhoda.
Reagovat
smazaný uživatel
má letos další titul ;-)

https://www.news.com.au/sport/tennis/ash-barty-wins-first-title-after-retiring-from-tennis/news-story/c89225a703fbd7298cdce929c90d768e

a 30 smile
Reagovat
blixa
Ash je něco jako Ester Ledecká. Profesionální golfistky už se třesou ... smilesmile
Reagovat
smooke1
Nezapomínejte že Iga to tam vyhrála protože je to tam hodně pomalé.To samé dauhá.
Reagovat
blixa
A kde je to dneska rychlé ? smilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
Na TP - zkus sledovat rychlost reakce Forehanda na článek o Rogerovi. :-D
Reagovat
blixa
smilesmilesmile
Reagovat
Krisboy
Tak to je famózní. Klobouk dolů smile
Long live the Queen smile
Reagovat
baba
pořád mám v paměti Prahu- antuka Muchová vs Iga / té tehdy bylo 17 / neuvěřitelná bitva ve třech a výhra Mušky - tehdy z toho bylo pro Káju finále a prohra s Jill.
No a teď - kde je Muška a kde Iga !
Reagovat
GaelM
Muška by taky měla na top20 (možná i top10), kdyby nebyla skleněná smile
Reagovat
Mony
Z té špičky vypadá Osaka pořád nejtalentovaneji. V cilevedomosti a preciznosti ale za Igou, Paulou, Anett dost zaostává.
U Igy vyšel přechod na danou sablonu špičkového trenéra.. Na rozdíl třeba od Emmy. U Kaji Muchove to je na vazkach.
Reagovat
elsky
Nevím, jestli Iga podobně jako naše hvězdy zásobuje sociální sítě květnatými příspěvky a vyladěnými fotkami, v kérkách bude asi taky zaostávat, na kurtě však působí až neuvěřitelně koncentrovaně. Krásný výkon dneska.
Reagovat
Patik
ženský tenis potrebuje šampiónku..potrebuje novú Grafovú..ak to má byť swiatek tak pome..je najvyšší čas rozbehnúť sa..sunshine double dobrý odrazový mostík..
Reagovat
blixa
Panovnice Iga I. se ujme vlády ve skvělé formě a s dostatečným bodovým náskokem na podhradí smile. Dlouhá léta panování, Igo ! smilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
Hlavně se teď soustředit na grandslam.
Vypadá, že tým funguje skvěle. To je záruka úspěchu.

Věřím, že Iga napodobí Garbiňe (2017>2018), Simonu (2018>2019) a Ash (2019>2021) a zvládne i Wimbledon.

Zajímavé srovnání s Leonií, která má letos bilanci 1:9.

https://www.youtube.com/watch?v=DL6oRz7fXpo
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist