Davis Cup: Češi se o finále poperou se Srbskem

11. 7. 2010, 15:21
Aktuality 13
Semifinálovými soupeři českých tenistů v Davis Cupu budou v září hráči Srbska. Rozhodl dnes o tom Novak Djokovič, který ve Splitu porazil Marina Čiliče hladce 6-3 6-3 6-2 a v souboji s Chorvatskem pro svůj tým vybojoval rozhodující třetí bod. Konečnou podobu dal výsledku Janko Tipsarevič po výhře nad Antoniem Veičem.
Novak Djokovič

Srb Novak Djokovič byl v souboji s Chorvatskem podle očekávání klíčovou postavou. Už v úvodní dvouhře porazil Ivana Ljubičiče a po včerejším vítězství svých krajanů Tipsareviče a Zimonjiče ve čtyřhře dnes mohl přidat rozhodující bod, což také udělal.

Domácí Marin Čilič mu dnes práci ulehčoval častými nevynucenými chybami, kterých vyrobil dohromady 59. V úvodním setu Čiličovi dokonce hrozil 'kanár', když za stavu 0-5 odvracel při svém podání brejkbol. To se mu povedlo a díky prvnímu brejku snížil na 3-5, ale na zvrat v sadě už neměl.

Lépe si chorvatský tenista nevedl v bouřlivém domácím prostředí ani ve druhém setu, v němž okamžitě přišel o servis, ze kterého jen vzácně dokázal získávat vítězné míče. Přesnější Djokovič se s nepřátelskou atmosférou v hale ve Splitu vypořádal a zisk druhé sady výrazně přiblížil jeho tým postupu do semifinále.

Vítěznou tečku udělal Srb hned v dalším setu, v němž znovu dokázal vyzrát na Čiličův servis. Domácí hráč si sice ještě vzal podání zpátky, další brejk ale znamenal vedení 4-2 pro Djokoviče, který už šanci nepustil a po dvou hodinách a 24 minutách zápas ukončil.

"Před tímhle soubojem (s Chorvatskem) na mě ležela velká zodpovědnost, ale teď se mi ulevilo, když jsme vyhráli," přiznal druhý hráč světa. "Vyhráli jsme v jedné z nejtěžších atmosfér proti týmu, který v téhle soutěži zaznamenal spoustu úspěchů," dodal.

O tom, že Srbové budou odjíždět ze Splitu s výhrou 4:1, rozhodl později Djokovičův krajan Janko Tipsarevič. Ten v zápase, který už nemohl nic změnit, porazil Antonia Veiče 6-2 a 7-6.

Navrátil: Čeká nás peklo
Srbsko postoupilo do semifinále Davis Cupu vůbec poprvé a o historické finále si zahraje s českými tenisty. Výběr Jaroslava Navrátila se naopak v utkání o postup do finále představí podruhé za sebou. Stejně jako před rokem narazí na balkánského soupeře, když loni vyřadil Chorvatsko.

Kapitán Jaroslav Navrátil tušil, že postoupí Srbsko, které mělo silnější výběr než Chorvaté. V září se musí jeho tým připravit na bouřlivé prostředí asi v Bělehradu. "Čeká nás peklo, ale je to hratelné," řekl Navrátil. Jeho tým si v Chile zajistil postup nedostižným vedením 3:0 po vítězství v sobotní čtyřhře.

Jeho slova duel mezi bývalými jugoslávskými státy, které spolu v minulém století válčily, potvrdil. Nevraživost se projevila už při slavnostním ceremoniálu. Někteří chorvatští fanoušci odmítli při srbské hymně vstát a z hlediště se ozvalo: "Zabijte Srby!" Dnes zase po celý zápas Djokoviče uráželi a zvlášť při jeho podání je rozhodčí musel mnohokrát napomínat.

Český tým se v samostatné historii se Srbskem ještě neutkal. S jugoslávskými výběry má tehdejší československá reprezentace v historii Davis Cupu bilanci pěti výher a čtyř porážek. Poslední vzájemný duel se hrál v roce 1991.

Obhájci titulu odjíždějí bez bodu, Rusové po 14 letech prohráli doma
Do druhého semifinále už v sobotu postoupili Francouzi, kteří nakonec obhájcům ze Španělska nedovolili uhrát ani jeden zápas a na tvrdém povrchu před domácími fanoušky v Clermont-Ferrandu vyhráli 5:0. Další dva body dnes domácím získali Gilles Simon a Julien Benneteau. V utkáních hraných na dva sety neztratili ani sadu, Simon porazil Nicolase Almagra ve dvou tie-breacích, Benneteau v podobně těsném utkání přehrál Feliciana Lopeze 7-6 a 6-4.

Jejich soupeřem budou po výhře v Moskvě Argentinci. Hrdinou Jihoameričanů se stal David Nalbandian; někdejší třetí hráč světa získal v pátek hned první bod po výhře nad Nikolajem Davyděnkem a dnes nastupoval k rozhodujícímu utkání poté, co Davyděnko porazil Eduarda Schwanka a srovnal na 2:2.

Jeho soupeřem byl dnes Michail Južný a Nalbandian znovu prokázal, jak dokáže být v Davis Cupu nebezpečný. Těsný úvodní set získal ve zkrácené hře, když ani jeden z tenistů nepřišel o svůj servis. Argentinec si podání dokázal držet i nadále a navíc v pravý čas také sebrat servis ruskému soupeři. Za necelé dvě a půl hodiny zvítězil Nalbandian 7-6 6-4 6-3 a posunul tak Argentinu do semifinále, v němž se utká s Francií.

Pro ruský tým znamená porážka první domácí prohru v Davis Cupu za posledních 14 let. Posledním, kdo je před Argentinou na jejich půdě porazil, byl v roce 1996 tým Spojených států.

Výsledky - Davis Cup - čtvrtfinále:
Split: Chorvatsko - Srbsko 1:4
Čilič - Djokovič 3:6, 3:6, 2:6, Veič - Tipsarevič 2:6, 6:7 (5:7).

Moskva: Rusko - Argentina 2:3
Davyděnko - Schwank 4:6, 6:3, 6:1, 6:4, Južnyj - Nalbandian 6:7 (5:7), 4:6, 3:6.

Clermont-Ferrand: Francie - Španělsko 5:0
Simon - Almagro 7:6 (7:4), 7:6 (9:7), Benneteau - Lopéz 7:6 (7:3), 6:4.
pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

13
Přidat komentář
Frick
Davis Cup se letos doma hrát nebude. Chjo.
Reagovat
smazaný uživatel
Všechno zlé je pro něco dobré. Z velmocí budeme hrát příští zápas venku jen s USA, Francií a Argentinou...
Reagovat
smazaný uživatel
a jestli se počítá mezi velmoc i Německo, tak ještě s nimi
Reagovat
smazaný uživatel
jaký je systém teda toho systém doma-venku?
Reagovat
smazaný uživatel
jsem rád, že budeme hrát se Srbama... pro naše kluky to bude dobrá zkouška a zkušenost a když je porazíme, bude to opět fantastický!
Reagovat
Chandler
Jestli bude Berdych v pořádku, tak to bude 50:50. Kdyby se ještě vrátil Štěpánek, tak bych se toho vůbec nebál.
Reagovat
Frick
Bez Štěpánka to teda (pokud nebudou mít i Srbové absence) 50 na 50 nebude.
Reagovat
Frick
Hm, Nalbandian už vede 2:0 na sety. Šance, že se letos DC bude hrát u nás je zcela mizivá. :-(((
Reagovat
Frick
a 2:0 ve třetí sadě. Chjo.

Koho byste favorizovali v duelu Francie - Argentina?
Reagovat
smazaný uživatel
Kdo bude hrát případný duel doma? No záleží, jestli bude zdravý Del Potro, pokud ne, možná spíš Francii, Francouzi mají silný debl a Nalbandian sám vše neuhraje.
Reagovat
smazaný uživatel
FRA ak budu hrat doma urcite postupia. Doma vzdy hraju na maximum- 4hru vyhraju urcite a v dvojhrach to vidim fifty-fifty kazdy zapas- okrem Del Potra ktoory nemooze mat dobru formu po tak dlhej pauze tiez aj Tsonga moze byt fit, Monfils sa moze tiez dostat do formy, pripadne Llodra ci Bennetou mozu mat formu na dvojhru tiez cize FRA si maju z cohov yberat jednoznacne. FRA - CZE by malo byt finale-I ked Djokovič ked bude vo forme tak moze spravit obe dvojhry a 4hra je tak fifty-fifty-Zimonjic je vyborny a s Tipsarevicom sa vhodne doplnaju na druhu stranu Dlouhy s dakym tiez-pripadne Berdych-Stepanek.
Reagovat
smazaný uživatel
No, bude to těžké. Počítám-li, že Djoker i Berdych první den vyhrajou, ve čtyřhře bych favorizoval Srby a třetí den, bude-li Radek hrát, bych Štepán mohl srovnat na 2:2 a rozhodne duel Djokovič - Berdych, kde bych ale favorizoval Novaka. Ale snad se pletu. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nepříliš přátelská je slabé slovo. Párkrát, když Djokovič zkazil první servis za hluku fanoušků, mu dal umpire nový servis. Fanoušci mě zklamali, taktéž Čilič, který ukázal sem tam nějaké záblesky, ale jinak to jen jen stín Čiliče z AO, má rozhodně na víc. A Djokovič předvedl dobrý výkon, taky tam byly rezervy, ale oproti semi Wimbledonu určitě zlepšení, na tvrdém povrchu mu to šlo vždycky nejlépe.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist