Davis Cup: Francouzi jsou v semifinále, Švédi a Američané vykřesali naději

10. 7. 2011, 00:58
Aktuality 0
Už dva týmy Světové skupiny Davis Cupu mají po sobotních čtyřhrách jistý postup do semifinále. Vedle Argentinců vyhráli své první tři zápasy i Francouzi v Německu. Tenisté Švédska a Spojených států zvládli deblová utkání a mají tak před nedělními dvouhrami stále šanci na vítězství.
Pár Llodra/Tsonga se raduje z postupu (© daviscup.com)

Tenisté Francie vykročili za postupem už v pátečních dvouhrách, v nichž nejprve Richard Gasquet otočil zápas s Florianem Mayerem a poté Gael Monfils zdolal Philippa Kohlschreibera. Rozhodující bod přidali Jo-Wilfried Tsonga a Michael Llodra, kteří ve třech setech porazili domácí pár Philipp Petzschner/Christopher Kas.

"Věděl jsem, že to bude těsný a náročný souboj. Vyhráli jsme sice už v sobotu, ale všechny zápasy byly vyrovnané. Jsem rád, že to francouzští hráči vzali takhle vážně a hráli srdcem," pochválil své svěřence kapitán týmu Guy Forget.

Loni Francie neuspěla ve finále, její poslední daviscupový triumf je starý deset let. O jejím příštím soupeři se rozhoduje v Austinu, kde Španělsko i bez svého nejlepšího hráče Rafaela Nadala vedlo po úvodním dnu nad USA 2:0. "Ať už budeme hrát s kýmkoliv, bude to velká výzva. Raději bychom hráli doma se Spojenými státy," uvedl vítězný Llodra.

Aby se mu přání mohlo splnit, museli v sobotu uspět hvězdní bratři Bryanové, proti nimž ve čtyřhře nastoupili Fernando Verdasco a Marcel Granollers. Ten oproti původní nominaci nahradil čtyřhodinovou výhrou nad Mardym Fishem vyčerpaného Feliciana Lópeze a hrál s Verdaskem čtyřhru poprvé v životě. Přesto Španělé dokázali čerstvým wimbledonským vítězům vzít první set. Další tři sady už ale získali favorité a mohli slavit první americký bod svým typickým naskočením hruď na hruď.

O obrat ze stavu 0:2, který se Američanům povedl v Davis Cupu pouze jednou v roce 1934, se dnes bude snažit nejprve Fish proti Davidu Ferrerovi a pak případně Andy Roddick proti Lópezovi.

"Naše šance nejsou špatné. Pokud by to došlo až k Andymu, není v takové situaci lepší varianta než Andy ve svém domovském městě," připomněl Mike Bryan, že bývalý první hráč světového žebříčku Roddick v Austinu žije.

Srbové první "mečbol" nevyužili
Jasno zatím není ani v souboji švédských a srbských tenistů. Švédi vstoupili do čtvrtfinále v roli jasných outsiderů, a i když za hosty v úvodní dvouhře nenastoupil nejlepší hráč světa Novak Djokovič, po prvním dni domácí prohrávali 0:2.

Ve čtyřhře ale švédští hráči snížili na 1:2. Po páteční absenci se na kurtu objevil i wimbledonský vítěz Novak Djokovič, po boku Nenada Zimonjiče však v deblu neuspěl. Domácí pár Simon Aspelin/Robert Lindstedt nad nimi zvítězil 6-4 7-6 a 7-5.

"Je to neuvěřitelné, o takovém zápase člověk sní, že ho vyhraje," radoval se Lindstedt. "Narazili jsme na jednoho z nejlepších deblistů na světě a na nejlepšího hráče ve dvouhře, řekl bych, že to byl náš nejlepší zápas," dodal švédský specialista na čtyřhru.

I přes sobotní úspěch zůstávají šance domácích na postup mizivé, a budou ještě menší, pokud v neděli nastoupí ve dvouhře Novak Djokovič. "Do třetího dne jdeme s vedením 2:1, a to je nejdůležitější. Zítra se to pokusíme ukončit," uvedl nejlepší hráč hostů.

Vítěz duelu narazí v semifinále na Argentinu, která své zápasy hraje kvůli volbám o den dřív. Výhru nad Kazachstánem si Jihoameričané zajistili už v páteční čtyřhře, v sobotu se jen rozhodlo o tom, že přemožitelé českých tenistů odjedou z Argentiny bez jediného bodu. Ten nezískal ani Jevgenij Koroljov proti Juanu-Ignaciovi Chelovi, ani Michajl Kukuškin v utkání s Juanem Monakem.

Účast v daviscupové baráži si už v sobotu zajistili Švýcaři, za něž proti Portugalsku nastoupil i Roger Federer a spolu se Stanislasem Wawrinkou se postarali o nedostižné vedení 3:0. Baráž budou v září hrát také čeští reprezentanti.

 

Výsledky - Davis Cup - čtvrtfinále Světové skupiny:

Stuttgart: Německo - Francie 0:3 po čtyřhře
Petzschner/Kas - Tsonga/Llodra 6:7 (4:7), 4:6, 4:6.

Halmstad: Švédsko - Srbsko 1:2 po čtyřhře
Aspelin/Lindstedt - Djokovič/Zimonjič 6:4, 7:6 (7:5), 7:5.

Austin: USA - Španělsko 1:2 po čtyřhře
Bryan/Bryan - Granollers/Verdasco 6:7 (3:7), 6:4, 6:4, 6:4.

Buenos Aires: Argentina - Kazachstán 5:0
Chela - Koroljov 2:6, 6:2, 6:0, Monaco - Kukuškin 6:4, 6:1.

 

pva, TenisPortal.cz, ČTK, Adam Bárta

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist