Davyděnko i Tsonga po postupu v Dauhá chválili své zdraví. Rosola čeká 1. kolo

3. 1. 2011, 23:24
Aktuality 3
ATP DAUHÁ - Nikolaj Davyděnko a Jo-Wilfried Tsonga loni laborovali se zraněním, do nového roku však vstupují v plné síle. Oba dnes v Dauhá suverénně zvládli své úvodní zápasy a postoupili do 2. kola. O to si zahraje také český tenista Lukáš Rosol, jehož po kvalifikaci čeká Chorvat Karlovič.
Nikolaj Davyděnko

Přesně před rokem zažíval Nikolaj Davyděnko nejlepší období své tenisové kariéry. Po fantastickém závěru sezony 2009, kdy v Šanghaji premiérově vyhrál podnik série Masters a následně ovládl i Turnaj mistrů, triumfoval v milionové soutěži v Dauhá. Tehdy po pár týdnech dokázal zopakovat během pár dní skalpy Nadala i Federera a v žebříčku atakoval postavení elitního kvarteta.

Jenže v únoru si v Dubaji při pádu zlomil zápěstí a po tříměsíční pauze následoval krutý pád. Devětadvacetiletý Rus, jemuž v současnosti patří 22. místo, do konce roku nedokázal ani jednou překonat čtvrtfinále. Pouze čtyřikrát vyhrál alespoň dva zápasy v řadě.

V návratu do top 10 mu má od nové sezony pomoci i smlouva s Dunlopem, který má Davyděnka oblékat. Ruský hráč start na cestě za obhájením titulu zvládl, Itala Fabia Fogniniho porazil hladce 6-1 6-4.

"Každopádně je to příjemné být zpět v Dauhá. Je pro mě důležité začít nový rok výhrou a získat zpět ztracené sebevědomí, které pro návrat do první světové desítky rozhodně potřebuju," řekl Davyděnko po zápase, v němž poprvé od loňského srpna nečelil žádnému brejkbolu. "Loni jsem tu vyhrál a mám tento turnaj rád. Když se daří, není důvod se sem nevracet znovu a znovu. Zraněný teď nejsem, což je důležité abych zase mohl hrát na vysoké úrovni," dodala bývalá světová trojka.

Kvůli zranění kolena přišel o závěr loňského roku a tím i o start ve finále Davisova poháru Jo-Wilfried Tsonga. Do nové sezony ale vstoupil ve velkém stylu, když deklasoval 6-2 6-0 Španěla Rubena Ramireze-Hidalga. Soupeři na returnu dovolil uhrát jen osm fiftýnů.

"Odehrál jsem dobrý zápas a cítím se opravdu skvěle. Jsem konečně zdravý, cítím jsem lépe než kdykolik předtím," pochvaloval si 13. hráč světa Tsonga. "Chci zase zlepšovat svou hru a usadit se mezi tenisovou elitou," plánuje.

Rosol prošel kvalifikací, vyzve Karloviče
Klání s milionovou dotací se zúčastní také jeden český tenista. Lukáš Rosol prošel tříkolovou kvalifikací a posedmé v kariéře se dostal do hlavní soutěže turnaje ATP.

O svou druhou výhru na okruhu si zahraje s chorvatským dlouhánem Ivem Karlovičem, jenž se na kurty vrací po více než sedmiměsíční přestávce zaviněné operací achyllovky.

Pětadvacetiletý Rosol mohl mít jako úspěšný kvalifikant mnohem přijatelnějšího soupeře, neboť mu mohli být přiděleni hráči startující na divokou kartu: Maročan El Amraní, nebo Sherif Sabry z Egyptu. Naopak byl blízko i přestižnímu souboji se světovou jedničkou Rogerem Federerem, jenž zahájí proti Thomasi Schoorelovi z Holandska.

Nadal postupuje ve čtyřhře
Rafael Nadal se po půl roce představil znovu v soutěži deblistů. V Dauhá nastoupil s krajanem Marcem Lopezem, s nímž turnaj předloni vyhrál a loni triumfovali na Masters 1000 v Indian Wells. Španělé dnes zápas prvního kola vyhráli, když porazili jiné španělské duo David Marrer a Pere Riba-Madrid 6-3 7-5.

Světovou jedničku po sobotním triumfu v Abú Dhabí čeká i vstup do soutěže singlistů. Zítra se v 1. kole utká se slovenským tenistou Karolem Beckem.

Roli favoritů v pavouku deblistů nepotvrdili nejvýše nasazení Viktor Troicki a Nenad Zimonjič. Dvojice, jež před měsícem pomohla svým bodem Srbům k vítězství v Davisově poháru, podlehla 4-6 7-6 5-10 duu Gabašvili/Kohlschreiber. Turnajové jedničky v zápase nastříleli 10 es, využili ovšem jen jeden z devíti brejkbolů.

- ATP 250 DAUHÁ (Katar, tv. povrch, 1.024.000 dolarů) -
pondělní výsledky (03. 01. 2011)

Dvouhra - 1. kolo:
Tsonga (3-Fr.) - Ramirez-Hidalgo (Šp.) 6-2 6-0
Davyděnko (4-Rus.) - Fognini (It.) 6-1 6-4
García-López (7-Šp.) - Kukuškin (Kaz.) 6-1 7-6(1)
Marčenko (Ukr.) - Zverev (Něm.) 7-6(4) 6-4
Bubka (Ukr.) - Gimeno-Traver (Šp.) 6-0 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
on jak marťan vypadá a ty jak marťan píšeš!!! Jirka P. by tě hned bral!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Tušil jsem, že se Koleno dříve nebo později vrátí, poněvadž je dříč, trénující ruským způsobem. Vzhledem k tomu, že uplynulá sezona byla jednou z jeho nejhorších, je mi jasné, že mu dal trenér za trest několik ran gumovou hadicí přes zadek, neboť toto se v Rusku běžně dělá. Samozřejmě že něco takového už dávno nepanuje v mezinárodních školách, nýbrž ve starých a osvědčených státních školách.

Pokud jde o Kolena, myslím si, že letos všem vypálí rybník. Ačkoliv je ,,až'' dvaadvacátý, má obrovskou šanci jít výš a výš. Po velmi známém turnaji v Dubaji má šanci dostat se zpět do světové pětky. Já tedy doufám, že bude světovou jedničkou a že vyhraje všechny grandslamy letošního roku. Byla by to velmi velká legrace, ačkoliv se obávám, že by jej stejně v životě nedali na titulní stranu jakéhokoli magazínu, protože vypadá jako marťan.
Reagovat
smazaný uživatel
Tušil jsem, že se Koleno dříve nebo později vrátí, poněvadž je dříč, trénující ruským způsobe. Vzhledem k tomu, že uplynulá sezona byla jednou z jeho nejhorších, je mi jasné, že mu dal trenér za trest několik ran gumovou hadicí přes zadek, neboť toto se v Rusku běžně dělá. Samozřejmě že něco takového už dávno nepanuje v mezinárodních školách, nýbrž ve starých a osvědčených státních školách.

Pokud jde o Kolena, myslím si, že letos všem vypálí rybník. Ačkoliv je ,,až'' dvaadvacátý, má obrovskou šanci jít výš a výš. Po velmi známém turnaji v Dubaji má šanci dostat se zpět do světové pětky. Já tedy doufám, že bude světovou jedničkou a že vyhraje všechny grandslamy letošního roku. Byla by to velmi velká legrace, ačkoliv se obávám, že by jej stejně v životě nedali na titulní stranu, protože vypadá jako marťan.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist