Djokovič během pauzy vypadl z rytmu. Po 46 chybách v Monaku podlehl Musettimu

13. 4. 2023, 19:53
Aktuality 38
ATP MONTE CARLO - Světová jednička Novak Djokovič končí na svém prvním letošním turnaji na antuce na raketě již svého druhého soupeře. Na Masters 1000 v Monte Carlu, kde se představil po více než měsíc dlouhé pauze, dvojnásobný šampion podlehl i vinou 46 nevynucených chyb v deštěm přerušeném osmifinále 6-4 5-7 4-6 fanoušky mohutně podporovanému Italu Lorenzu Musettimu.
Novak Djokovič (© Profimedia)

Novak Djokovič v úvodu sezony vyhrál 15 zápasů v řadě, než 3. března v Dubaji prohrál semifinále s Daniilem Medveděvem. Poté mu kvůli chybějícímu očkování proti Covidu-19 nebyl umožněn vstup do USA a přišel o prestižní turnaje v Indian Wells a Miami. 

A tak zatímco většina tenistů světové špičky hrála ostré zápasy a absolvovala časté vzájemné tréninky, 35letý rodák z Bělehradu odpočíval a více než tenisu se věnoval rodině.

Není tedy velkým překvapením, že Djokovič ztratil úderovou jistotu a rytmus a na prvním antukovém turnaji po 10 měsících vydřel pouze jednu výhru proti outsiderovi a prohrál ve svém druhém vystoupení s letos se trápícím Lorenzem Musettim.

Statistiky zápasu
Djokovič - Musetti
1 esa 6
6 dvojchyby 0
67 %
1. podání 'in' 56 %
59 %
úsp. 1. podání 57 %
39 %
úsp. 2. podání 51 %
26 winnery 26
46 nevyn. chyby 32
20/27 hra na síti 6/14
7/13 brejkboly 8/14
96 celkem bodů 101
čas: 2:52

V úvodním duelu si ještě Djokovič navzdory pomalejšímu rozjezdu poradil s tenistou z chvostu druhé světové stovky Ivanem Gachovem, na světovou jednadvacítku už ale slabý výkon nestačil. Sice vedl 6-4 a 4-2, ale v duelu hraném v chladných podmínkách přišel celkem osmkrát o podání, spáchal 42 nevynucených chyb a po necelých třech hodinách boje prohrál 6-4 5-7 4-6.

"Nemyslím si, že je to nějaká katastrofa, ale mám z toho špatný pocit, protože jsem prohrál. To je všechno. Gratuluju soupeři a jdu dál," prohlásil Djokovič. "Můj pocit po zápase je hrozný. Vždy doufáte v povedený den, ale věděl jsem, že teď nehraju skvěle a naopak on tady hraje velmi dobře. Takže jsem věděl, že to bude těžký zápas," dodal.

Djokovič opět potvrdil, že vstupy do antukového jara má v posledních sezonách slabší. Od svého druhého triumfu v Monte Carlu v roce 2015 se v Monaku ani jednou nedostal přes čtvrtfinále, loni vypadl dokonce hned na úvod s Alejandrem Davidovichem a předloni v osmifinále s Danielem Evansem. 



I přes brzké vyřazení zkušený Srb udrží pozici světové jedničky s náskokem 470 bodů před druhým Carlosem Alcarazem, který nehraje kvůli zranění. Příští týden bude hvězdou podniku ATP 250 v bosenské Banja Luce, pak bude obhajovat semifinále v Madridu, triumf v Římě a čtvrtfinále na Roland Garros.

21letý Musetti si popáté v kariéře vyšlápl na člena Top 10 a vůbec poprvé porazil světovou jedničku. Na Djokoviče našel recept na čtvrtý pokus, blízko výhře měl už na předloňském French Open, na kterém neudržel vedení 2-0 na sety a v pátém setu vzdal.

"Nemám slov. Je to pro mě hodně emotivní výhra. Těžko zadržuju slzy. Byl to dlouhý zápas. Podmínky nebyly jednoduché, byla celkem zima a foukalo. Jsem na sebe pyšný, je to pro mě sen," usmíval se italský mladík.

"Měl jsem od začátku trochu problém s nadhozem. Oba jsme lépe returnovali, než podávali. Výměny byly velmi dlouhé a intenzivní. Porazit Novaka, na to se nezapomíná," dodal Musetti, který na předchozích sedmi letošních individuálních turnajích vyhrál jen 2 z 9 zápasů.



Musetti postupem do čtvrtfinále vyrovnal svůj nejlepší výsledek na podnicích Masters 1000 z loňské halové akce v Paříži. O své největší semifinále zahraje v pátek se stejně starým krajanem Jannikem Sinnerem (h2h 0-1). Ten zdolal po odvrácení mečbolu 3-6 7-6 6-1 Poláka Huberta Hurkacze, vzájemnou bilanci vyrovnal na 2-2 a postupem do čtvrtfinále vyrovnal své maximum na antukových turnajích Masters.

"Byl to velmi náročný zápas. Už jsem spolu hráli a já věděl, že bude těžké se dostat do rytmu. Hubi set a půl neuvěřitelně podával, ale když jsem ho poprvé brejknul, momentum zápasu se trochu otočilo," komentoval Sinner, jenž vylepšil svou letošní bilanci na 23-5.

V osmifinále dnes skončil překvapivě také Nor Casper Ruud, který prohrál se 100. hráčem světa Janem-Lennardem Struffem. Mezi osmičšku nejlepších se nedostal ani český tenista Jiří Lehečka, jenž neudržel vedení proti světové desítce Tayloru Fritzovi.

• ATP MASTERS 1000 MONTE CARLO •
Monako, antuka, 6,228.295 eur
čtvrteční výsledky (13. 04. 2023)
• Dvouhra - osmifinále •
Fritz (8-USA) - Lehečka (ČR) 4-6 6-4 6-1
Musetti (16-It.) - Djokovič (1-Srb.) 4-6 7-5 6-4
Tsitsipas (2-Řec.) - Jarry (Chile) 6-3 6-4
Medveděv (3-Rus.) - Zverev (13-Něm.) 3-6 7-5 7-6(7)
Struff (Něm.) - Ruud (4-Nor.) 6-1 7-6(6)
Rubljov (5) - Chačanov (9) 7-6(4) 6-2
Rune (6-Dán.) - Berrettini (It.) bez boje
Sinner (7-It.) - Hurkacz (10-Pol.) 3-6 7-6(6) 6-1
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

38
Přidat komentář
Kozoroh
Po roce 2015 No1emu v MC pšenka nekvete. smile smile Doufal jsem, že to letos bude jiné, holt se na Djokerovi projevila nerozehranost.
Reagovat
No-le
Za mě až ostudná porážka. To bylo řečí, jak je fajn spát ve své posteli a jak byla příprava na antuku pečlivá díky absenci v USA a pak bum 46 UE! Přitom Ital nehrál žádný dechberoucí tenis,ve druhém setu mělo být hotovo.
Reagovat
Marduch
Možná že ta vlastní postel a prodloužený obývák je spíš nevýhoda, přepnutí z módu home&family do módu warrior se možná nekoná v plné mířesmile
Reagovat
Kozoroh
Pokud se nepletu, tak No1e nyní převážně bydlí v Marbelle ve Španělsku.
Reagovat
Marduch
To sice bydlí, ale někde v článku mluvil o tom, že MC je pro něj příjemné místo na turnaj, bo spí ve vlastní posteli atd. Takže buď tu rezidenci v MC stále má nebo mluvil o minulých ročnících..
Reagovat
turista
Ano. Novak bydlí ve Španělsku.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Kozo, proč měl Nole kompresní rukáv na lokti? Víš?

V ofiko interview se o tom nechtěl bavit, v podstatě se nechtěl bavit o ničem, pochopitelně.
Reagovat
Kozoroh
Domnívám se, že z preventivních důvodů. Neviděl bych v tom opakované trable s loktem.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
na tréninku s Berrettinim v MC si něco s tím loktem udělal, byly fotky na Twitteru. na tiskovce řekl, že je v pohodě, ale nechce o tom mluvit...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Díky za info!
Takže v pohodě není.
Anebo už teď rozjíždí taktiku na RGsmile
Reagovat
turista
Ty přestávky Novakovi nesvědčí. Potřebuje pravidelně hrát ostré zápasy. V MC jakoby ho Veselka v roce 2016 začaroval.
Reagovat
No-le
smile
Reagovat
Amputace
Ale, ale... Škoda. Tohle kdyby Rafa tušil, nemusel simulovat.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Ale ale, Nadal by v současnosti neporazil ani TOP15.... Nemá na to úroveň... Proto na turnaji není. Zranění v tom není, pouze strach. Proto raději přijede až Madrid nebo Řím.smile

Hráči jako Djokovič hrají na turnajích v kompresních rukávech i přes zranění. To je skutečné srdce šampiona.
Reagovat
Tennisfan77
Je 50/50 zda Nadal vůbec bude ještě někde hrát.
Reagovat
Amputace
Jak můžeš říct, že v tom není zranění u hráče, který hrál naposledy zápas v půlce ledna. Tvl, ty jsi vážně úplně v jiném vesmíru, naprosto mimo. Nemáš vůbec představu o realitě. Jistě, Nadal by ze strachu neporazil hráče top15. Čteš to po sobě vůbec někdy? Něco si vykonstruuješ a jedeš. Z 99% samozřejmě totální nesmysly. Typický volič Okamury nebo Babiše. A sorry, ale vyhrávat Grandslamy s trhlinami ve svalu a podobně, vážně neumí každý druhý. To umí jen božský Novak.
Reagovat
Pe3k
Z toho poznáš, že je volič Babiše nebo Okamury? lol

Ty si volič koho, Pirátů?
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Nadal ani nikdo z jeho týmu neuvedl, že rehabilitace neproběhla podle plánu. Nadal v posledním interview řekl, že není ve formě, aby nastoupil. Nesdělil, že mu jeho zdravotní stav neumožňuje startovat v MC. Tudíž zase mícháš tradičně jablka s hruškami. Nejsi schopný ani pochopit psaný text.

A ještě máš tu drzost mě označit za voliče Babiše nebo Okamury, aniž bys věděl, s kým mluvíš. :) Strávil jsem, studoval a pracoval roky v zahraničí (Čína, Nový Zéland, teď pojedu do Austrálie)...... Na mě si moc malé pivo... mě urazit. Pouze si tu úspěšně kopeš vlastní nové dno. smilesmilesmile
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
PS

A kdyby skutečně nebyl zdravotně fit, tak už o tom informoval v tom posledním interview před týdnem. Neinformoval by o tom až v tom nejnovějším interview zveřejněném dnes či včera zde.
Reagovat
Fandina
Saša je případ, dvakrát nedopodával zápas ze stavu 5:4 na podání a neproměnil dva MB v TB. Nicméně, nezdálo se mi, že by hrál nějaký svůj top tenis a Medvěd byl po vítězství víc lačnější. Škoda, přála jsem Zvířeti.
Reagovat
smazaný uživatel
Zverev je nejnechutnejsi hráč na okruhu společně s Pairem. To co udělal na konci? Tohle bylo podání ruky? Typicky Zverev. Dobře Medvedev smile Špína německá.
Reagovat
Fandina
Podal mu ruku a že se nechtěl bavit, na tom nevidím nic špatného. Přeháníš.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Hlavně narážela na to, že Medvěd nehrál fair, chodil na wc během setu, upravoval síť... Medvěd je chytrej a triky určitě zkouší, když je v úzkých.
Podle mě je typicky rusky povýšený a k tomu škodolibě potměšilý.
Reagovat
frenkie57
Německý má jenom pas(občanství), jinak je to Rus jak řemen, stejně jako Méďa.
Reagovat
Walda58
smile
Reagovat
com
prehral tezkyho Zvereva, kterej nedopodaval jak ve druhym, tak i ve tretim setu smile Taky zahodil MB v tiebrejku smile No aspon jeden titul z antuky by Méďovi slusel smile
Reagovat
Patik
Od Djokovica sa to tak nejak ocakavalo už dlhší čas tu nejako nezažiaril vieme ako to s nim chodí po Australian Open väčšinou svoju hru nachádza niekde v neskorších kolách v Madride v jeho fáze kariéry to vôbec nič neznamená stále je to len začiatok prípravy na antukovy grandslam čiže sa nič také v podstate nestalo..sú tam ešte medzery aj kondične chyba mi tam ten tvrdý forehand z AO.. pre Musettiho to znamená veľa ale porazil len polovičného po pauze vracajuceho sa Djokovica skôr by som sa zamyslel nad tým ako niekomu nadeli dva kanary a v ďalšom zápase si prehra snáď drvivú väčšinu servisgemov a keď porazi svetovú jednotku tak v ďalšom zápase ho vyprevadi Sinner možno hladko v dvoch setoch..nekonzistentne výsledky..uz dnes ma prekvapilo ze vôbec dopodaval mentálne mi príde pomerne slabý.
Reagovat
turista
Novaku Djokovičovi delší přestávky bez ostrých zápasů nesvědčí. V Monte Carlo 2x vyhrál titul. Od porážky s Veselkou v roce 2016 se mu v Monaku nedaří. A léta běží. V Banja Luka už to bude lepší. Idemo dalje Novak!
Reagovat
Walda58
smile
Reagovat
Melisska
Mýlíte si. V italštině se nevyslovuje "se" jako "ze", ale stejně jako u nás. Viz zde: https://www.youtube.com/watch?v=9IlKC843jeY
Reagovat
com
bravisssimo putana smilesmile
Reagovat
Hector17
Tak tenhle výsledek Djokovičovi moc nepomůže v držení postu světové 1. Je sice pravdou, že Alcaraz obhajuje vítězství v Barceloně a Madridu, ale nehrál loni v Římě, kde Srb obhajuje 1000 + další velké množství bodů na dalších antukových turnajích. Přesto věřím, že těch 400 týdnů zvládne
Reagovat
RFanousek
Zapnul jsem to a jsem v šoku. Jakože je tam tolik prázdných míst na tak atraktivní zápas???
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Na 2021 a antukové jaro Djokovice a vyvrcholením v Paříži. Jestli se bude opakovat podobný scénář s pařížským vyvrcholením, tak se zlobit nebudu. smilesmile

Dnešní zápas připomínal spíš boj jednookého se slepým.
Reagovat
No-le
Ano, trefně řečeno.
Reagovat
Krisboy
Bravo, Lorenzo! smile
Reagovat
Pe3k
Djokovicův syn mi připomíná jeho bratra toho přitepleného ezopošuka, kdo ví jaký s ním má Jelena vztah. smile

Zápas nic moc. Djokovic dělal chyby Ital byl nervozní z možné výhry proti Ježíšovi a ten vítr je děs. Je dobře, že Djokowitch prohrál, snad dohraje i Medvedev.
Reagovat
com
to zas bylo kecu, ze kdyz nehraje Nadal, ze to ma Djokovitch v kapse.. To tak, spis fackovaci panak na antuce, kterej vystridal Medvedeva smile ..se uz od Djokobitcha asi moc srdicek nedockame smile smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist