Ruud na triumf z Estorilu nenavázal. V Monte Carlu podlehl Struffovi a potvrdil špatnou formu

13. 4. 2023, 14:47
Aktuality 12
ATP MONTE CARLO - Čtvrtý hráč světa Casper Ruud minulý týden v portugalském Estorilu poprvé v sezoně vyhrál dva zápasy po sobě a nakonec dokráčel pro 10. titul, na Masters 1000 v Monte Carlu ale náznak zlepšení nepotvrdil. Už ve svém druhém vystoupení prohrál 1-6 6-7 s německým kvalifikantem Janem-Lennardem Struffem, s nímž neuhrál set ani ve třetím vzájemném střetnutí, a na sedmé z osmi letošních akcí nevyhrál víc jak jedno utkání.
Casper Ruud (© Profimedia)

Casper Ruud si loni zahrál finále na Masters v Miami, na Roland Garros, US Open či na Turnaji mistrů a přestože dosud nevyhrál turnaj vyšší kategorie než ATP 250, jediná výhra ho dělila od postu světové jedničky.

Během zimní pauzy ale formu ztratil. V roce 2023 prohrává z pozice výrazného papírového favorita a na výhry se většinou nadře. Minulý týden v portugalském Estorilu sice poprvé v sezoně vyhrál dva zápasy po sobě a nakonec si přes čtyři soupeře mimo Top 20 došel pro titul, ale na Masters 1000 v Monte Carlu se zase vrátil do 'starých kolejí'.

Posedmé v sezoně prohrál z pozice favorita a posedmé nevyhrál víc jak jedno utkání. V Monaku čtvrtý hráč světa po boji zdolal Nizozemce Botice Van de Zandschulpa, ale na o osm let staršího Němce Jana-Lennarda Struffa, který figuruje až na 100. místě světového žebříčku, už nestačil.

24letý Nor byl navíc blízko debaklu a jedné z nejjednoznačnějších porážek kariéry. Po necelé půl hodině prohrál první set a za stavu 1-6 a 2-5 čelil dvěma mečbolům při servisu soupeře. Sice je zlikvidoval, poprvé Struffovi sebral servis, smazal manko dvou brejků a vyrovnal na 5-5, ale porážku 1-6 6-7 neodvrátil a ani ve třetím vzájemném duelu neuhrál jediný set.


Bývalý 29. tenista světa Struff tak v Monaku navázal na skalpy Španěla Alberta Ramose a Australana Alexe de Minaura a svou neporazitelnost protáhl na pět zápasů. Proti Ruudovi si připsal své teprve čtvrté vítězství nad členem Top 5 (první na antuce), v minulosti si vyšlápl také na Stana Wawrinku, Alexandera Zvereva a Daniila Medveděva.

"Jsem moc šťastný, hrál jsem úžasný tenis. Hrál jsme útočně každý míček, dobře jsem podával, dařilo se mi u sítě. Všechno fungovalo.  Je to bláznivé, že jsem porazil tak silného soupeře," komentoval Struff.



Postupem do čtvrtfinále německý tenista vyrovnal svůj nejlepší výsledek na turnajích Masters 1000 ze Cincinnati 2020. O své největší semifinále si německý tenista s Andrejem Rubljovem (h2h 3-4), kterého v posledním souboji na Roland Garros 2021 zdolal v pěti setech.

Předloňský finalista Rubljov dnes porazil 7-6 6-2 chybujícího krajana Karena Chačanova a vzájemnou bilanci vyrovnal na 3-3. Chačanov v zápase zahrál jen 13 winnerů a spáchal 30 nevynucených chyb.

Jannik Sinner zdolal po odvrácení mečbolu 3-6 7-6 6-1 Poláka Huberta Hurkacze, vzájemnou bilanci vyrovnal na 2-2 a postupem do čtvrtfinále vyrovnal své maximum na antukových turnajích Masters 1000.

"Byl to velmi náročný zápas. Už jsem spolu hráli a já věděl, že bude těžké se dostat do rytmu. Hubi set a půl neuvěřitelně podával, ale když jsem ho poprvé brejknul, momentum zápasu se trochu otočilo," komentoval Sinner, jenž vylepšil svou letošní bilanci na 23-5.



O semifinále i na třetí letošní 'tisícovce' si italský tenista Sinner zahraje se stejně starým krajanem Lorenzem Musettim, který vyřadil světovou jedničku a dvojnásobného šampiona Novaka Djokoviče a zaznamenal životní skalp.

Matteo Berrettini znovu laboruje se zraněním břišních svalů. Z Monte Carla odstoupil po dnešních lékařských testech, které odhalily dvě trhliny ve vnitřním šikmém svalu. Přišel tak o odvetu proti Holgeru Runemu, kterému minulý měsíc v Acapulcu vzdal za stavu 0-6 a 0-1 kvůli údajnému zranění nohy.

19letý Dán Rune tak bez boje postoupil do čtvrtfinále, v němž vyzve Daniila Medveděva. Ten po odvrácení dvou mečbolů udolal Němce Alexandera Zvereva.

• ATP MASTERS 1000 MONTE CARLO •
Monako, antuka, 6,228.295 eur
čtvrteční výsledky (13. 04. 2023)
• Dvouhra - osmifinále •
Fritz (8-USA) - Lehečka (ČR) 4-6 6-4 6-1
Musetti (16-It.) - Djokovič (1-Srb.) 4-6 7-5 6-4
Tsitsipas (2-Řec.) - Jarry (Chile) 6-3 6-4
Medveděv (3-Rus.) - Zverev (13-Něm.) 3-6 7-5 7-6(7)
Struff (Něm.) - Ruud (4-Nor.) 6-1 7-6(6)
Rubljov (5) - Chačanov (9) 7-6(4) 6-2
Rune (6-Dán.) - Berrettini (It.) bez boje
Sinner (7-It.) - Hurkacz (10-Pol.) 3-6 7-6(6) 6-1
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

12
Přidat komentář
baba
škoda, dnes to bylo hratelné, ale věděla jsem, že jak půjdou do třetího, Fritz se chytne a Lehečka zvadne. Ten druhý set měl jít alespoň do TB, ne skončit dvojchybou Jirky.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Nole vyhrál první set, ale zatím jde o jeho bezkonkurenčně nejhorší výkon v sezóně. Můžeme se jenom domnívat, jestli to není částečně i kvůli zranění lokte.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Casper se hledá
a
Matteo je asi beznadějná skleněnka.smile
Reagovat
jackiec
Skleněnka jako Nišikori.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Musetti, Griša a další...
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Proč má Nole na svém právem lokti kompresní rukáv? smile Že by se ozvaly problémy s loktem? Nikde jsem nezachytil žádné info. To by mohlo kompletně změnit ráz sezóny pro GOATkovice.

Každopádně jaký to kontrast se španělským manacorským tragedem, který je už klinicky zdravý, ale bojí se nastoupit do zápasů.
Reagovat
Walda58
Já mám Rafu rád a Novaka taky. Já myslím že u Rafy ta covidová hysterie všechno uspíšila. Takový předěl byl na AO 2022. Rafa na svou povahu měl stát na straně Novaka. A pak ty sporné účinky rádoby vakcín (prozánětlivý s-protein) Ještě bych se rád podíval na Rafu v plný formě, ale to už se asi nestane. No a Novak? Jednou třísla, předloktí atd. Pomalu vycouvá taky. A bude smutno Federer, Novak, Rafa.Ale to je život.
Reagovat
Patik
Ruud mne osobne tenisovo pripomína Davida Ferrera... verzus Big3 uplne neškodný..proti top hráčom je to úplne na hrane občas nerozumiem ako sa dostal do top5-10 a už vonkoncom ako mohol bojovať o post jednotky..ak takíto hráči ktori v podstate nedisponujú žiadnymi zbraňami len priemerným tenisom a priemerným tenisovym umom bojujú o takéto méty niečo nieje určite v poriadku.
Reagovat
Pavol
Máš skreslený pohľad na vec Ruud hrál dobre a ešte bude hrať dobre. Lebo je Nór.
Reagovat
Pe3k
Má dost dobrý fh.
Reagovat
Patik
Mne príde taky priemerný z oboch strán.ale to je len môj pohľad.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
smilesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist