Djokovič pošesté v kariéře otočil z 0-2 na sety a po výhře nad Sinnerem je v semifinále

5. 7. 2022, 18:18
Aktuality 26
WIMBLEDON - Novak Djokovič teprve pošesté v kariéře otočil zápas ze stavu 0-2 na sety. Ve Wimbledonu 35letý Srb zdolal 5-7 2-6 6-3 6-2 6-2 o patnáct let mladšího Itala Jannika Sinnera, svou neporazitelnost na trávě v All England Clubu protáhl na 26 utkání a jako první postoupil do semifinále. V něm šestinásobný šampion narazí na domácího Camerona Norrieho.
Novak Djokovič (© AFP)

Novak Djokovič loni prohrál finále US Open a přišel o zkompletován kalendářního grandslamu. Letos kvůli chybějícímu očkování proti Covidu-19 přišel o start na Australian Open a na Roland Garros vypadl ve čtvrtfinále s Rafaelem Nadalem. Právě Španěl vyhrál oba letošní grandslamy a na kontě má rekordních 22 grandslamových titulů, už o dva více než o rok mladší Srb.

35letý Djokovič se nyní snaží načít třetí desítku grandslamových triumfů ve Wimbledonu, kde získal 6 ze svých 20 grandslamových trofejí. Poprvé triumfoval v sezoně 2011, od roku 2014 pak ovládl 5 ze 7 ročníků. Od té doby vyhrál 46 ze 48 utkání, po využití mečbolu ho zdolal jen Američan Sam Querrey. 

Poslední vítězství přidal v dnešním čtvrtfinále proti Janniku Sinnerovi. S 20letým Italem sice prohrál první dva sety, ale pak dokázal přepnout na vyšší level a vývoj bez větších potíží otočil. Nakonec zvítězil po 3 hodinách a 35 minutách hry 5-7 2-6 6-3 6-2 6-2 a vyhrál i druhý vzájemný duel.



"Jannik dnes neskutečně bojoval. Určitě bude mít ještě spoustu šancí tyhle zápasy vyhrávat, bude dlouho roky stabilním hráčem Top 10," chválil Djokoviče svého soupeře. 

"On byl první dva sety jasně lepší. Já pak odešel do šatny a před zrcadlem si promluvil sám se sebou. Někdy je nutné takto získat sílu fyzickou i mentální, když se neděje nic moc pozitivního, dojde k určité kombinaci situací a soupeři se extrémně daří. Zkrátka uklidnit se," přiznal rodák z Bělehradu.


Zápas na tří vítězné sety, v němž prohrával 0-2, Djokovič vyhrál teprve pošesté v kariéře, z toho potřetí ve Wimbledonu. V minulosti to pak nakonec třikrát dotáhl až ke grandslamovému triumfu. Bilanci v pětisetových zápasech vylepšil na 36-10.

Djokovič ve Wimbledonu startuje posedmnácté v kariéře, z posledních jedenácti startů podeváté nechybí v semifinále. Svou neporazitelnost na trávě v All England Clubu prodloužil na 26 utkání. Naposledy prohrál v roce 2017, kdy vzdal čtvrtfinále s Tomášem Berdychem. Celkově na wimbledonské trávě vyhrál 85 utkání, více výher má jen Roger Federer (105). 



Sinner hrál čtvrtfinále grandslamu potřetí v kariéře, ale stejně jako na Roland Garros 2020 a Australian Open 2022 se mezi kvarteto nejlepších neprodral. Vedení 2-0 na sety neudržel podruhé v kariéře, poprvé náskok promrhal předloni v prvním kole US Open proti Karenu Chačanovovi.

O finále 32. grandslamové finále, z toho 13. ve Wimbledonu, si zahraje s domácím Cameronem Norriem (h2h 1-0). 26letý Brit, jehož grandslamovým maximem bylo až dosud 3. kolo, ve čtvrtfinále udolal 3-6 7-5 2-6 6-3 7-5 Belgičana Davida Goffina.



• WIMBLEDON 2022 •
Velká Británie / Londýn, tráva, 40.350.000 liber
úterní výsledky (05. 07. 2022)
• Dvouhra mužů - čtvrtfinále •
Djokovič (1-Srb.) - Sinner (10-It.) 5-7 2-6 6-3 6-2 6-2
Norrie (9-Brit.) - Goffin (Belg.) 3-6 7-5 2-6 6-3 7-5
• Dvouhra juniorů - 2. kolo •
Ródenas (Šp.) - Menšík (2-ČR) 6-3 6-4
Feldbausch (6-Švýc.) - Bartoň (ČR) 6-7(11) 7-5 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

26
Přidat komentář
paddy
oproti Tsitsipasovi, který neměl žádný BB proti Djokovičovi ve finále FO21 ve 3.-5. setu, tak Sinner měl ve stejném úseku dnešního zápasu 2 BB (samozřejmě nevyužité).

To zároveň naznačuje, že Djokovič stárne. smile
Reagovat
Pe3k
Reagovat
paddy
Reagovat
paddy
Reagovat
Tennisfan77
Chvíli jsem si říkal, že Sinner bude jedním z mála, kdo by mohl Djokovice porazit, nestalo se, od výhry byl za stavu 2;0 prakticky stejne daleko, jako před zápasem, zase nic, ale tě pic za dva sety na trávě, to dal s Djokovicem za poslední dekádu snad jenom Federer s Nadalem
Reagovat
turista
Federer ano, Nadal ne.
Reagovat
cesc444444
Co to meles?
Reagovat
turista
Nadal nikdy regulérně Djokoviče ve Wimbledonu neporazil, pouze 1x skreči v roce 2007.
Reagovat
Martan1
Chtěl jsem vsadit, říkal jsem si to je jasná výhra pro Sinnera když jsem viděl jak hrál s Alcarazem ale pak jsem si to rozmyslel protože Djok je prostě Djok.
Reagovat
brixner
To je teď priorita!!!

Holka jeď!!!

smilesmilesmile
Reagovat
woody
Hrál výborně celej turnaj, nečekal jsem vůbec lehký zápas, Novak asi ano, nakonec to zvládl, ale měl co dělat. Přidal tam jeden body check kameře :-). No ještě dva zápasy porebujem smile
Reagovat
turista
Ještě 2 výhry Novak potřebuje. Nejtěžší soupeř pro něj je tady Kyrgios a možná Fritz. Nadal a Norrie ne.
Reagovat
Patik
smile
Reagovat
Ondrej2280
Nejak citim strach z Rafu a to je len dobre:)))
Reagovat
Nola
vidim, ze sebavedomia mas na rozdavanie, verim a som presvedcena, ze Novak takto nerozmysla, pretoze kazdy hrac, ktory sa dokazal dostat tak daleko, musi byt nebezpecny.....

ked zacnes pisat taketo kecy, spomen si ako to dopadlo na FO, tak radsej mlc...
Reagovat
Ondrej2280
:))))nepisal.som.o strachu ,ktory by mal djokovic...tito borci strach zo.seba nemaju ale maju respekt voci sebe..

Ako dopadlo FO?:))) Nadal vyhral..skoro ako vzdy ked sa spolu stretli na FO...
Reagovat
Nola
bavim sa s kolegom s Nolefamu smile ale ktovie ci nie si prezleceny turista so slovenskym menom a pismom smile
Reagovat
Ondrej2280
Tu lietaju tie identity zprava aj zlava:))))uz nikto nevie kto je kto:))))
Reagovat
Patik
FO a W sú dve rozdielne disciplíny..
Reagovat
turista
Ano. Ale Novak vyhrává Wimbledon díky zpomalení trávy. Kdyby ve Wimbledonu byly podmínky na hru servis-sako jako kdysi tak by Nole Wimbledon patrně nevyhrával. To by se pakoval domů už ve 3 kole. Je dobře že to tak není. Servis-sako je nezajímavý tenis.
Reagovat
George_Renel
Mně se ale tenis Martiny Navrátilové líbil. Moc!
Reagovat
Patik
Úprimne no už som bol zmiereny ale niekde v kútiku duše som stále dúfal v obrat nakoľko v minulej sezóne takýchto obratov dokonal hneď niekoľko ..takéto zápasy Djokovica si podľa mňa vyžadujú špeciálnu pozapasovu analýzu ako prevenciu pred ďalším podobným zlyhaním..verim ze si Novak s celým tímom sadnú a zhodnotia každý aspekt tohoto zápasu a predidu podobným situáciám a chybám v hre v ďalších zápasoch co by mohlo znamenať ze už nikoho na tomto turnaji nepusti do podobného náskoku a na každý ďalší zápas nastúpi silnejší..ked už prežil Djokovic toto tak prežije všetko.. Sinner rubal vysoko aj tak ho Djokovic zlomil.
Reagovat
woody
Myslím, že to Novak potřeboval, trošku by to mohlo boostnout seběvědomí.
Reagovat
Patik
určite áno..dobrá skúsenosť..určite ho to posilní do zbytku turnaja.
Reagovat
brixner
Nezlobte se na mě!smilesmilesmile
Reagovat
paddy
dědkové za zenitem nechtějí odejít, protože ty otočky proti zerogen je stejně jako mě pořádně baví smile smile smile

https://www.youtube.com/watch?v=c36t4G0dHXA
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist