Djokovič ve Wimbledonu zastavil Shapovalova. V 30. grandslamovém finále si zahraje o rekordní 20. titul

9. 7. 2021, 20:42
Aktuality 55
WIMBLEDON - Novak Djokovič drží letošní grandslamovou neporazitelnost. Šampion z Melbourne a Paříže si o titul zahraje také na trávě v londýnském All England Clubu, kde si dnes poradil s Kanaďanem Denisem Shapovalovem a postoupil do jubilejního 30. grandslamového finále. O 20. triumf, kterým by vyrovnal rekord Rogera Federera a Rafaela Nadala, se ve Wimbledonu utká s Italem Matteem Berrettinim.
Novak Djokovič (© AFP)

Novak Djokovič letos na grandslamech vyhrál všech 20 zápasů. V únoru ovládl Australian Open, v červnu vyhrál French Open a nyní ve Wimbledonu postoupil již do finále.

34letý Srb sice hned v úvodu turnaje ztratil set s domácím Jackem Draperem, ale od té chvíle už ani jednou nezaváhal a vyhrál 18 setů v řadě. Dnes si poradil 7-6 7-5 7-5 s Kanaďanem Denisem Shapovalovem a vedení ve vzájemné bilanci zvýšil na 7-0.

Statistiky zápasu
Djokovič - Shapovalov
8 esa 5
5 dvojchyby 6
61 %
1. podání 'in' 67 %
81 %
úsp. 1. podání 79 %
57 %
úsp. 2. podání 42 %
33 winnery 40
15 nevyn. chyby 36
28/33 hra na síti 30/39
3/10 brejkboly 1/11
116 celkem bodů 104
čas: 2:44

Především v prvním setu to ale Djokovič neměl vůbec lehké. Agresivně hrající Shapovalov se už ve třetím gamu dostal do brejku a za stavu 5-3 podával na zisk sady. Jenže v klíčových momentech netrefil kurt, o náskok přišel a v tie-breaku dějství ztratil. 

V dalším průběhu měl kanadský tenista celkem osm šancí na brejk, ale využít nedokázal ani jednu z nich. Srbovi vždy jeden zisk podání kanadského leváka, kterému odvrátil 10 z 11 brejkbolů. Djokovič trpělivě čelil ranám kanadského leváka a čekal na jeho nevynucené chyby - těch soupeř udělal více než dvakrát tolik (36:15). Za stavu 5-5 vždy udeřil klíčovým brejkem a zápas dopodával čistou hrou.

"Nemyslím, že by výsledek 3-0 odpovídal průběhu. V prvním setu byl Denis lepším hráčem, podával na zisk setu a měl více šancí. Zaslouží si velký potlesk nejen za dnešní výkon, ale za celé dva týdny. Dnes to pro něj byl emotivní konec, ale v budoucnu o něm ještě hodně uslyšíme," řekl v pozápasovém rozhovoru Djokovič, který vyhrál 16. z posledních 17 zápasů v semifinále grandslamů.



Ve svém jubilejním 30. grandslamovém finále může Djokovič přidat do sbírky 20. titul, čímž by vyrovnal rekordní bilanci Švýcara Rogera Federera a Španěla Rafaela Nadala. Ve Wimbledonu se prodral do 7. finále a útočit v něm bude na 6. titul, z toho třetí v řadě.

"Tenhle turnaj je pro mě nejlepší na světě. V každém utkání se tady snažím dostat ze sebe maximum, a když na tenhle dvorec vstoupím, chci vždycky vyhrát," řekl Djokovič, který čím dál více zvyšuje šanci na zisk ojedinělého kalendářního Grandslamu. "Grandslamy jsou pro mě teď nejvíc a bude to pro mě čest, když budu ve svém milovaném sportu psát historii."


V nedělním finále Djokovič narazí na Itala Mattea Berrettiniho, s nímž vyhrál oba vzájemné zápasy. Naposledy ho porazil letos ve čtvrtfinále French Open, což pro soupeře byla jeho poslední porážka.

Pětadvacetiletý Berrettini v prvním semifinále porazil Poláka Huberta Hurkacze, poprvé v kariéře postoupil do finále grandslamu a stal se prvním Italem ve finále wimbledonské dvouhry mužů.

 

• WIMBLEDON 2021 •
Londýn (Velká Británie), tráva, 35.000.000 liber
páteční výsledky (09. 07. 2021)
• Dvouhra mužů - semifinále •
Djokovič (1-Srb.) - Shapovalov (10-Kan.) 7-6(3) 7-5 7-5
Berrettini (7-It.) - Hurkacz (14-Pol.) 6-3 6-0 6-7(3) 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

55
Přidat komentář
mahycek
Přečtěte si můj koment v článku, kde
Berrettini nabádá taliány, aby si pořídili
dobrou TV na zítřejší tenisfotbalový densmilesmile
Reagovat
Pe3k
Hurkač 11
FAA 15
Reagovat
Kozoroh
Před rozlosováním letošniho ročníku Wimbledonu jsem tady na TP napsal, že pokud Berrettini bude umístěn do spodní půlky pavouka, tak se s No1em utká o titul. Těši mě, že můj tip mi vyšel smilesmile, vycítil jsem to. Viděl jsem pár zápasů Mattea v Queens Clubu a tak jsem usoudil, že Matteo hraje tak dobře, že by to mohl dotáhnout do finále Wimbledonu.

No1e pokračuje ve své letošní spanilé grandslamové jízdě. Jízdě, kterou nedokázal zastavit Djokerův natržený břišní sval na AO ani stavy 0:2 na sety, do kterých No1eho dostali Musetti a Cicipas na RG. No1e zdolal dlouholetého antukového vládce Rafu na RG a zkrotil Medvěda ve finále AO. Ve srovnání s AO a RG působí průběh Wimbledonu u Djoka jako snadná procházka, ale to je jen zdání. Včerejší utkání se Shapem byl těžký test, ve kterém Serbinátor obstál, ale tento test odhalil rezervy v jeho výkonu. V prvním setu se No1e dostával pod enormní Denisův tlak, protože Djokovo první podání nefungovalo optimálně a druhým servisem si nevytvářel tlak, kterým by přesvědčivě odrážel Shapovu ofenzivu. První set Djoker uhrál díky svým zkušenostem a mentální houževnatosti, pak už se trefováni prvního servisu zlepšilo a No1e si zjednal ve výměnách větší respekt.
Reagovat
Kozoroh
Pro Denise byla včerejší prohra krušná, ale zároveň mu toho do budoucna hodně dá. Nepochybuji, že v budoucnu bude Denis hrát GS finále a k tomu ho postrčí právě včerejší semifinále. Denis na to herně má, ale musí zapracovat na své psychické síle a načasování úderů.

S Matteem to No1e zítra bude mít těžké, ale věřím, že se s ním poradí a Djokoland bude zítra slavit 20! smilesmile
Reagovat
Pe3k
Ty tvé nekritické, přiteplené Ódy na Djokovice se většinou číst dají, byť je to pořád to samé dokola, ale když použiješ slovo jako Serbinátor, pak to vypadá jako od fan boye co včera dostal občanku...
Reagovat
Kozoroh
Copak, frustrace z vyrovnání Rogerova rekordu ještě před odehráním finále narůstá? smilesmilesmile
Reagovat
Pe3k
Ne s tím jsem se smířil už před lety smile
Reagovat
dappe
Natržený břišní sval :)
Reagovat
Kozoroh
Nepřipadá ti hloupé hádat se s výsledky magnetické rezonance? smile
Reagovat
PetaM
Viděl jsi ty výsledky, ano? :D
Reagovat
Patik
Keď to povie o Djokovičovi fanúšik že podvádza vymýšla si a podobne tak to ešte beriem..nie každý ho má rád..ale čo jeho tím ? celý tím s ním hrá divadlo ?..a jeho rodina ho podporujú v klamstvách tak širokej a niekde aj vplyvnej verejnosti..? prečo by to robili..Djokovič je niekedy taký aký je ale čo myslíte že má v tíme a v blízkosti úplných 1diotov čo sú ako on ?
Reagovat
PetaM
Pokud něco Novak (nebo kdokoli jiný) řekne, jeho tým i rodina by měli stát za ním. Přece z něho neudělají absolutního idi.otka, ne? To by vypadalo fakt super. :D :D

Novak: "Hraju s natrženým svalem."

Jeho tým: "Blbě kecá, nic mu není."

Jo, to vypadá fakt bezva. :D :D

A hlavně, je mi to fakt jedno, i kdyby měl utrhnutou nohu. :D Jen špičkuju Kozoroha :D :D
Reagovat
Kozoroh
Problém. s váma lidma je ten, že přemýšlíte v binární soustavě - hráč je zdravý, hraje; hráč je zraněný, nehraje. Nejste schopni či ochotni vnímat nuance, odstíny šedi. Svět není černobílý, a to platí i o zraněních ve sportu.

No1e měl po zápase s Fritzem říct, že cítí bolest v břiše a další podrobnosti poví po absolvování magnetické rezonance. Místo toho přímo pověděl, že má trhlinu, což vedlo k nechtěné kontroverzi. Magnetická rezonance však potvrdila, že trhlinu má, po zápase s Fritzem měla délku 1,7 cm a před nebo po finále 2,5 cm.

Někdy v srpnu bude zveřejněn dokument, který podrobněji odhalí, co se tehdy v zákulísí dělo kolem No1eho poranění.
Reagovat
PetaM
Bóže, s tebou je tež prdel jak na hřbitově. :D
Reagovat
Pe3k
Prostě problém je v tom, že přemýšlíme v binární soustavě smile smile
Reagovat
PetaM
Co je binární soustava? Co je binární? Co je soustava? Do prdele a kdo říkal, že přemýšlím? :D :D
Reagovat
dappe
Hlavně mi připadáš celkem naivní.
Reagovat
Kozoroh
Když chybí protiargumenty, tak se lidi často uchylují k osobním útokům. smile Ale nezneklidňuje mě to, protože si všímám, že vy FFF jste čím dál víc hořkoslaní. Nejen tady na TP, fandové Federera na Talk Tennisu či na MTF propadají frustraci z toho, že obraz Federera coby GOATa tenisu se rozpadá. A s tím pochopitelně přichází víc útoků na Djokera a jeho fanoušky. Takže čím víc budeš tvrdit, že jsem d*b*l, tím víc mě utvrdíš v tom, co jsem napsal. smilesmile
Reagovat
dappe
Nikde nepíšu, že jsi deb..

S tím ostatním ti moc nepomůžu, protože ty názvy snad ani neznám. smile Tenis řeším jen tady a nepřipadá mi, že by se tu nějak výrazně měnila nálada.
Reagovat
Pe3k
Ty jsi pacient, za chvíli budeš muset na prohlídku k Turistovi smile

On napíše, že jsi naivní, což jsi a ty mu odpovíš, že je to osobní útok a že může psát že jsi de bil, což on vůbec nepsal a že tě to celé ve všem ještě utvrdí smilesmile
Reagovat
Ondra979
jak vypadal zapas Djok vs Berettini na RG? asi se z toho neda moc vyvozovat..ale stejne mu neverim na vic nez na set..rad se necham prekvapit
Reagovat
woody
Berettini od třetího setu výrazné zlepšení na podání, Novak měl celkem problémy na returnu.
Reagovat
Ondra979
hm pustim si pak HL, tady je sice Berettini silnejsi nez na antuce, ale nejspis mu to bude houby platne..musel by podavat jak buh skoro po cely zapas a to se nejspis nestane
Reagovat
woody
Já jsem fanouśek Novaka, ale šance Berettinyho jsou určité založené na vyskovém procentu prvního podání. Tím může Novaka vystřílet.
Reagovat
Kozoroh
Bude záležet na tom, jak moc spolehlivě bude No1emu ve finále fungovat první podání. Pokud bude první servis trefovat nad 60 %, tak můžeme být v klidu, No1e si to na kurtu ošéfuje, ale pokud to bude pod 60 %, tak přijdou trable. Největší potíže ve včerejším mači měl Djoker v prvním setu, kdy dosahoval jen 56 % a kvůli dvěma dvojchybám v třetím gemu prvního setu ztratil servis.
Reagovat
FulnekUltras
ako aj Ash smilesmilesmile
Reagovat
Patik
Denisa mi bolo dnes ľúto slzy hneď pri sieti.. Veľmi mu natom záležalo..robi jednu chybu zásadnú ktorá ho stojí veľa úspechov ako aj dnešný zápas ..a je to asi aj tým vekom..A to.. Že.. velmi sa snaží.. Strašne chce.. Nevie si veci na kurte vysvetliť a odôvodniť.. Do všetkého ide po hlave.. Netrpezlivo.. Zbrklo.. Impulzívne..premotivovane.. rýchle tempo..furt si poskakuje dribluje medzi nohy krok dopredu dozadu nevie sa dočkať.. Djokovic mu dnes presne ukázal ako sa to robí..pomaly si vykracuje premýšľa robí si konštrukcie výmen analyzuje nikam sa neponáhľa..pinka si tu loptičku pred podaním.. Ma čas..neuhram teraz uhram neskôr..toto nefunguje skúsim niečo ine..Čaká si na príležitosť.. Shapo nie..idem riešim..neni čas doma deti plaču..pritom herne by toho Djokovica aj dostal len nato nemá hlavu
Reagovat
soloo
pekne zhodnotenie
Reagovat
smazaný uživatel
pekne zhodnotenie
Reagovat
turista
Psychicky je proti Djokerovi papírový. Hraje navíc na tak velké riziko, že jsou nevynucene chyby nevyhnutelné. Tsitsipas, Zverev a Rublev vyhuceli ale jsou lepší než Shapovalov.
Reagovat
OneHandedBackhand
sypte to tam smile
Reagovat
OneHandedBackhand
mam rath money
Reagovat
smazaný uživatel
Kurz 4.53

Na Noleho vyhru v menej ako 31 gemoch.

3x 6:4, a ak jeden set bude lahký, tak by to malo byt uplne v klude.

Prve finále, slabšia hlava, papierový BH a zlý matchup.

Hodnotu to bezosporu má. Novak s outsidermi pravidelne strieda vyrovnanejsi zapas (sf) s jednoznačným.
Reagovat
paddy
3,6 na 3:1 smile
Reagovat
OneHandedBackhand
Slape to tuna?
Reagovat
Vlk-v-trave
Zase jsem propasl clanek:) Tak i tady...

To je klasicky Denis:D By se dalo s humorem a nadsazkou rici. Takovy ten "living on the edge"

Slzy po zapase asi na miste, i Djokovic uznal, ze byl ve dvou prvnich setech lepsim hracem... ale ty drsne koncovky setu ho musely snad vnitrne sezrat a dodelat.

Dost jsem take trnul jak Denis daval voleje na saku, snad 90% vsechny dlouhe...neslo do strany...uz jsem si rikal, ze bude asi lepsi jak tam bude palit na riziko ty sve silene lajny...

Jako ono je to zabavne, ale asi jak nekdo neni jeho nejaky staly fanousek... clovek se fakt zasmeje,
hlavne jak ma Shapo odvracet BP a flakne prohoz s max. rizikem k lajne:D))) Nebo druhy serv narve divoce na lajnu, to uz se smal i ten Djokovic, coz se mu nedivim, to je proste ulitly Denis no:D Ale zase diky takovym hracum to proste ma stavu... jsou proste hraci, kteri vitezi a ti, kteri davaji soutezi lesk:DDD Dneska tam Denis dal lesku vcetne slz...

Jinak to same dela Kyrgios, kdyz odvraci BP, hra na riziko... ikdyz mu to tedy vychazi lepe...nez Denisovi. Ale taky dokaze klidne zahodit na takovem fiftynu cely set, jen tak ...to zase ten Denis az takovy extrem neni...takze trebas to nejak vybrousi, to odvraceni BP.

Toz Denis tak nejak rozhdl semifinale...i na kolik setu to bude:)
Reagovat
mahycek
Berrettini, těžké to slovo správně napsat,
tak snad v neděli to slovo pro Djoka
bude také hořkotěžké a nepřekonatelné.
Reagovat
mahycek
Jóo, kdyby to bylo, jak Richard Krajíček,
to by bylo OK.
Reagovat
No-le
Shapo odcházel v slzách, docela ho chápu ... rozhodly dvě fatální chyby každá v závěru setu, na konci už měl nervy v kýblu. Jinak byl ale v podstatě po celou dobu lepším hráčem.
Reagovat
turista
S víc než dvojnásobkem nevynucených chyb nemohl Novaka porazit.
Reagovat
svetova.dvojka
Bez šance pro Novaka...

Berretini ho přejede jak Krajíček Samprase v 96´...
Reagovat
paddy
proti dobrému servismanovi je třeba hlavně dobrý return

https://www.lovetennis.com/tennis/djokovic/sampras-to-djokovic-give-me-that-return-of-serve/
Reagovat
Ondra979
to tezko..rozsype se jako vsichni
Reagovat
brixner
Letošní rok je prostě rokem honu na Srba a tohle skončí až v září v New Yorku!
Ne, letos Srba nikdo nedostane, nikdo takový není...

Nevím, jak přesně u Rafy, ale z hlavy...Rogerovi tohle uniklo 2x o DVA SETY! Co?
Vzpomeňte ni na mě - Srb letos získá sezónní Grand Slam!

Uvidíte!
Reagovat
brixner
Trousim moudra a píču "P"...jsem vykolejen...smile
Reagovat
paddy
Djokovič všechny kosí jako Ranbo smile
Reagovat
paddy
skládá soupeře jako Čenda kabely v předsíni smile
Reagovat
brixner
V předsíni pokládky nečiní! Zásadně v koupelně vedle vany...Nemůžu to z něj vytlouct, prostě nemůžu...smilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
po dnesku je Novak prvym kvalifikovanym na Atp finals
Reagovat
svetova.dvojka
No jo ale Berretini ten hraje jako Federer v roce 2006...smile
Reagovat
panzer.dragon
je úplně jedno jak hraje Berretiny.. v neděli všichni 20
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Dneska stačilo kůzle Shapo a Joker byl druhýsmile
Reagovat
panzer.dragon
3:0, nebylo ani dneska o čem.. djok to měl plně pod kontrolou
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak to si nemyslí ani Jokersmile Zápas měl pod kontrolou od třetího setu. To, jestli by ho měl pod kontrolou dřív, bysme se dozvěděli jedině z průběhu setu druhého po prohraném prvním. Což už nezjistíme.
Reagovat
panzer.dragon
djok je jinde.. je to goat smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist