Djokovič výjimku pro vstup do USA nedostal. Z Indian Wells se odhlásil

6. 3. 2023, 07:31
Aktuality 92
Novak Djokovič se odhlásil z prvního letošního turnaje Masters 1000 v Indian Wells a pravděpodobně přijde i o ten následující v Miami. 35letý Srb ani pořadatelé prestižních březnových turnajů nenašli způsob, jak světové jedničce vyjednat výjimku pro vstup do USA kvůli chybějícímu očkování proti Covidu-19.
Profily hráčů
Novak Djokovič (© AFP)

Novak Djokovič je odpůrcem povinné vakcinace proti Covidu-19 a vstup do Spojených států amerických stále není povolen neočkovaným cizincům. Nařízení má být zrušeno až 11. května, do té doby jsou neočkovaní jedinci pro americké úřady nebezpečnými osobami.

35letý Srb na začátku února zažádal americké úřady o výjimku pro vstup do země, senátor Rick Scott ale o víkendu uvedl, že ministerstvo vnitřní bezpečnosti jeho žádost zamítlo.

A tak nejlepší tenista současnosti přijde již poněkolikáté o prestižní turnaje. Před včerejším večerním losem kvalifikace se odhlásil z podniku Masters 1000 v Indian Wells, kde hlavní soutěž začíná ve středu 8. března, a s velkou pravděpodobností k tomu bude donucen i v Miami, kde akce stejné kategorie startuje o dva týdny později.

Djokovič hrál na prestižním Sunshine Double v Indian Wells a Miami naposledy v roce 2019. Ze stejného důvodu jako letos chyběl i loni, v roce 2021 byly turnaje rozděleny do dvou termínů (březen a říjen) a srbský tenista i s vzhledem k nutným karanténám do USA neletěl. V roce 2020 se kvůli pandemii koronaviru nehrálo. V Kalifornii v minulosti triumfoval pětkrát, na Floridě šestkrát.

Loni rodák z Bělehradu nesměl kvůli odmítavého postoji k očkování startovat v Austrálii včetně Australian Open ani na letním US Open Series v USA a Kanadě, kde přišel o dva podniky Masters v Cincinnati a Montréalu i US Open.

Přesto je znovu na 1. místě žebříčku ATP, na kterém tráví rekordní 379. týden. A navzdory absenci na dalších velkých turnajích a nepřipočteným bodům za triumf na loňském Wimbledonu může v čele zahájit i antukové jaro. V březnu ho mají šanci sesadit jen Carlos Alcaraz a Stefanos Tsitsipas. Španěl by ale musel vyhrát v Indian Wells i v Miami, kde obhajuje titul, Řek si může dovolit jednu finálovou porážku (ne s Alcarazem).

22násobný grandslamový šampion minulý týden v Dubaji podlehl Daniilu Medveděvovi a utrpěl první letošní porážku po předchozí sérii 20 vítězství. Pokud se podle očekávání odhlásí i z Miami, dá si od tenisu pár týdnů pauzu a vrátí se na dubnovém antukovém turnaji Masters 1000 v Monte Carlu. V Monaku by dvojnásobný šampion usiloval o celkově 94. titul, kterým by se v historických tabulkách vyrovnal třetímu Ivanu Lendlovi.

A pokud nedojde ke změně pravidel a nařízení, mohl by se Djokovič v létě představit i fanouškům v USA.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

92
Přidat komentář
cap
oh jak nízko se toto téma bryskně přesunulo
Reagovat
patriks
Vtipné je, že se to vztahuje jen na cizince vstupující do USA. Neočkovaní Američané mohou na obou turnajích startovat. V podstatě USA už v absurditě překonaly Čínu.
Reagovat
Kozoroh
Na tohle období v tenise se v budoucnu bude vzpomínat s despektem. Nesmyslná či drakonická nařízení kazící konkurenci.
Reagovat
peek
Blbost. Djoko je exot, žádný jiný tenista s tím problém nemá.
Reagovat
GaelM
Djokovic je spíš jediný, kdo se očkovací lobby otevřeně postavil. Nemůžeš vědět, kolik dalších je taky neočkovaných, ale nechtělo si dělat problémy a radši si potichu nějak obstarali potvrzení od známého lékaře atd. Viz případ Giorgi a to bude jen špička ledovce, který se nejspíš nikdy nedostane celý na hladinu.

Tohle antivax podvádění se v době nejtěžších restrikcí dělo i v běžné populaci. Těžko budou výjimkou zrovna tenisti, kteří mají dostatek peněz i kontaktů a můžou si to obstarat kdekoliv po světě...
Reagovat
peek
Výjimky. Zpochybňování očkování je nedostatek vzdělání v medicíně a/nebo iracionální mix paranoie a konspiračních teorií.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
ok boomersmile
únik z laboratoře byl taky dlouho konspirace...
Zpochybňování očkování a zpochybňování tlaku na očkování proti covidu jsou diasmetrálně odlišné věci. Kdo je nevidí, má pravděpodobně nedostatek vzdělání v medicíně.
Reagovat
peek
Hey, doomer, nejseš moc starej na tu hlášku? smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
možná, ale tak nějak mi to zrovna dalo smyslsmilesmile
Reagovat
dappe
Djokovič se ničemu otevřeně nepostavil, to si jen namlouvá část fanoušků, kteří v tom chtějí vidět nesmyslný boj proti vakcinaci na Covid.
Reagovat
cap
mýlíš se - postavit se veškerým neoliberálním nesmyslům - jakkoliv jsou dnes "hlavním" mediálním proudem tlačeny do populace doslova brutálně - je dnes pro ještě pořád aspoň jakž takž normálně uvažující lidi otázka osobní cti
Reagovat
Marduch
Jasně, nikdy se neprohlásil zástupcem antivaxerů apod., což tak asi velká část antivaxerů bohužel brala, jenže když je někdo globální celebrita, ve finále dělá vlastně všechno otevřeně, ať chce nebo ne. Podstatný je, že se i přes negativní kariérní následky a různý další tlaky nevzdal své dlouholeté filozofie péče o tělo.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
Reagovat
Lada62
To se dalo čekat od Američanů. Jsou vysazeny proti Srbům stejně jako proti Rusům. Připravili jste Novaka o další tituly, styďte se šmejdismile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
tohle jsem nějak nepochopil - Rusáci nebo Srbové do USA nemůžou?
Jo a myslím, že Biden se osobně zasadil o to, aby tam Joker nemohl vyhrátsmile
Reagovat
peek
https://youtu.be/9VLhT6rezj0
Reagovat
Vlk-v-trave
:)))
Reagovat
Patik
Amerika je naozaj krajina neobmedzených možnosti.. Alebo neobmedzenej blbosti? Alebo oboje?..... Jediny dôvod prečo ma to mrzí že tenis bude bez svetovej jednotky zase a ze Novak môže stratiť na forme.. Ale v jeho fáze kariéry je dobre ze nepôjde na ďalšie hardy a o to viac sa môže pripraviť na antuku.. Ale zápasova prax je zápasova prax.. Škoda.
Reagovat
turista
Škoda je že ztratí rozehranost. Ale pokud se zkoncentruje na antuku tak může vyhrát 2 kousky a dosáhnout na 20 antukových titulů. To by bylo v éře Nadala unikum.
Reagovat
R01316
Rebublikani zruseni pozadavek ockovani pro prijizdejici cizince uz odklepli, a to jen co ted ziskali ve Snemove po poslednich volbach vetsinu. Jeste to ale musi projit Senatem a tam uz to tak ruzove nevypada. A pak to jeste musi odklepnout Joe, ktery ani nevi, co za mesic v roce momemtalne je. Demokrati by nejradsi ockovali i mrtve, neockovane tu zaradili mezi nepratele nastoleneho rezimu
Reagovat
cap
přesně - trapnost a ubohost non plus ultra - jenže právě na to, že stádo taková trapná a ubohá "pravidla" poslušně akceptuje, to soudobá neoliberální verbež dneska hraje

ale všeho do času - nic netrvá věčně
Reagovat
cap
Reagovat
Nola
vlk zostal doma a ovecky maju na zemi raj :D

uz riesia, kto moze byt NO1 po turnajoch, take vesele v dnesnej dobe, ked inak nemozu tron obsadit, majster Pfizer a Moderna v hladisku na AO sa rozhodol, ze neposlusnost potresta vynimocnym trestom, byt ovecka sa vyplati a v dnesnej dobe obzvlast :D
Reagovat
cap
ušácký šmejd se nezapře

no co, nakonec si zase jako vždy poradíme i bez něj a proti němu - všichni
Reagovat
Tomas_Smid_fan
tak hlavně nečapuj americkou naftusmile
Reagovat
Krisboy
Že by Fulnek?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile uvidíme
Reagovat
Pavol
Djoko vždy na tvojej strane. smile
Novak na hrad. smile
Reagovat
Krisboy
Leda tak na Bělehrad.
Reagovat
soloo
z Mexické strany by se do USA dostal smile
Reagovat
GaelM
smilesmile
Reagovat
vladka
smile
Reagovat
turista
vzhledem k tomu, že neočkovaní Američané hrát mohou tak v dnešní době po pandemii povinná vakcinace cizinců do května nemá logiku. Ze zdravotní stránky je to nesmysl na druhou. Ale vláda USA má jiný metr na své občany a jiný na cizince. Je to jejich věc. Aspoň Novak bude mít dostatek času na přípravu na antukové turnaje, kde pak může o to víc vytěžit.
Reagovat
cap
aspoň teď může každý z nás ještě líp vidět, kdo je v dnešní době kdo
Reagovat
GaelM
Kdo to vidět chce, už má jasno dávno. Ale přijde mi, že lidi mají naopak tendenci všechno rychle zapomenout. Viz samozvaný covidový diktátor Babiš, vládce blábolů a lží, který nasekal dluhy kvůli kterým se teď hrabeme v ekonomických sračkách... stejně dostal přes 40 % ve volbách, ani ne rok po skončení covidových restrikcí.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
R01316
ono jeste neni nikde napsane, ze to kvetnu zrusi. Do kvetna je vyhlasena pouze covidova pohotovost a pri te prilezitosti se budou prehodnocovat ruzne covidove vyhlasky, vcetne tohodle povinneho ockovani pro cizince. Takze je docela mozne, ze nic zrusene nebude...
Reagovat
Nola
jj, nepustia ho mozno ani hrat USO a Cincy, a ci sa mu oplati ist do Kanady kvoli jednemu turnaju? zaujimave, ze ATP to neriesi odobranim bodov ako v pripade W, covid uz davno skoncil, ale to nikomu nevadi z tejto skorumpovanej bandy moralistov, komunisti sa este maju co ucit smile
Reagovat
GaelM
smile

Kdyby se měřilo stejným metrem, tak turnaje v USA by byly taky bez bodů.
Reagovat
annah
Covid bohužel zatím neskončil.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
chřipka taky neskončila, takže na tom budou podobně.
Reagovat
annah
Na covid mi umřeli dva příbuzní, na chřipku zatím nikdo. Tak mám před covidem respekt.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak jsou různý covidy, jako jsou různý chřipky. Některou bys určitě taky nechtěla.
Jinak taky vím o lidech, co na covid nebo na očkování proti němu doplatili.
Reagovat
cap
Reagovat
Amputace
A ty jsi co za cypa? Ještě jsem tě tady neviděl.
Reagovat
cap
a hlavně od 10:00
Reagovat
bardunek666
Bude od něj klid.
Reagovat
vladka
...spíš nuda - bez světové jedničky
Reagovat
cap
kolik v sobě máš dávek, hňupe?
Reagovat
GaelM
Ten seznam covidistických zemí je tragikomický smile

Ale postoj USA je jasný: Vyrábíme vakcíny a lidi k nám chtějí cestovat. To by bylo, abychom jich ještě pár neprodali! smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Lobby to drží zuby nehty. Ždímat, dokud to jde...
Reagovat
vladka
smile
Reagovat
cap
smile
Reagovat
rsj
A Pfizer je jedním z hlavních sponzorů Indian Wales a Miami?smile
Reagovat
Petra86
Co s tím má turnaj společného, když jeho nepustí do země? Prostě mají tyto podmínky pro cizince a každý neočkovaný s tím musí počítat. Loni to vypadalo, že požadavek na očkování skončí někdy po US open, ale ještě trvá.
Reagovat
Nola
svata prostoto, z Mexika a Kanady sa dostanes cez hranice bez problemov a ty tu pises svoje fantasmagorie, iba pre to, ze ho nemusis...
Reagovat
Petra86
Jaké fantasmagorie? On na turnaj může, ale nedostane se do země, do které ho nepustí, protože nesplňuje jejich podmínky. Osobně taky nesplňuji očkovací podmínky a proto nepojedu na dovolenou do USA, ale tam kam můžu, každá krajina má svoje podmínky. A to že neočkovaní američani mohou cestovat to je věc zemí, do kterých je vpustí, může Djokovič zažádat o změnu občanství. Já osobně nemám k němu žádné pocity, tenista dobrý, na mě působí nesympaticky, ale nemám ho ráda ani nerada, to mám jen pro lidi, které znám osobně. Můžeš se třeba postavit na hlavu jak je to vůči němu nespravedlivé, ale on si to vybral dobrovolně, to že mu na narušuje kariéru bylo jen jeho svobodné rozhodnout. Není potřeba si z žádného tenisty dělat modlu, bez které se zhroutí tour.
Reagovat
Nola
cez Kanadu a Mexiko cudzincom nekontroluju ziadny covid pass, tolko k ich podmienkam....

kvoli pandemii sa nekonaju turnaje v Cine, preco sa konaju teda v USA ak maju stale pandemiu? asi ju maju, ak vyzaduju ockovanie..... zaciatkom roku nejaky papalasi ATP zahlasili, ze uz ziadna diskrimanacia na turnajoch by sa tento rok nemala konat, evidentne si vsetci kadia do pusy...... pravidla su pravidla a v konecnom dosledku su na to aby sa porusovali...

ratala som s tym, ze Novak tam hrat nebude, ale pisat, ze pravidla su pravidla, ked to ani zdaleka neplati pre kazdeho, ma irituje...
Reagovat
Kozoroh
Prostě dvojí metr. Američtí tenisté mají nespravedlivou výhodu a ATP/WTA to nevadí. smilesmilesmile
Reagovat
woody
Kéž by se to do Miami změnilo, ale pochybuju. Takhle velké zápasové pauzy nejsou pro Novaka úplně OK, většinou toho moc nepotrénuje. Snad bude příprava lepší než loni, kdy sotva chodil první zápasy...
Reagovat
turista
Přestávky Novakovi opravdu neprospívají. Ale je v jiné situaci. Má letos už dva tituly, z toho 1x GS. Může se koncentrovat na antukovou část sezóny a vytěžit z ní víc než minulý rok kdy vyhrál v Římě což bylo fajn.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Alespoň si teď my fanoušci vyčleníme mezi turnaji čas, abychom postavili Nolemu oltáře, u kterých se k němu budeme modlit. :) To je podle naprosto zaručených informací základní činnost (na úrovni dýchání), kterou všichni jeho fandové dělají. smilesmile

Na antukové jaro se těším, snad do něj Novak vstoupí mnohem lépe fyzicky a mentálně připravený, než v roce 2022.smile
Reagovat
Paixx
A hádej, proč je to podle všech tak zaručená činnostsmile
Reagovat
Kozoroh
No1e si teď může odpočinout a vrhnout všechny své síly na antuku! smile
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
smilesmilesmile
Reagovat
No-le
Antuka bude problém. Je na ní spoustu specialistů plus Alcaraz a nejspíš i Nadále...
Reagovat
Maisterstich
Nadal už fyzicky na to porazit Djokovice nikdy mít nebude.
Reagovat
aligo
Ale zas bych to tak nepřehlédněl
Reagovat
Patik
Keď ide o antuku Nadal je vždy lepšie natom fyzicky a zdravotne než Djokovic.
Reagovat
Paixx
V žádným případě, akorát na antuce ten rozdíl není tolik vidět. Nadal je zdravotně i kondičně míle za Novakem
Reagovat
Patik
To som videl na poslednom RG napichany injekciami sprintoval rýchlejšie než Novak 4 sety s nim Djokovic ledva držal fyzicky krok a to bol Nadal po patsetaku s FAA.
Reagovat
turista
Djokovič nebyl v nejlepším rozpoložení. Z toho AO, kde nesměl hrát ještě nebyl úplně venku tak nebyl jistý v big pointech, které rozhodly o tom, že nevyrovnal na 2:2 na sety. Pokud by byl v obvyklém stavu tak by pátý set neprohrál. Vytrvalost má jistě lepší než Nadal, který kvůli potížím s chodidlem celou kariéru nemůže běhat dlouhé běhy a vše honí silou, rychlostí a šikovností s raketou.
Reagovat
turista
Myslím že to problém nebude. Novak na ní hrát umí. Vyhrál na ní 18 titulů, z toho 13 velkých a má na ní 80,3% vyhraných zápasů. Před ním je s velkým náskokem akorát Nadal a za ním statisticky s velkým odstupem všichni ostatní.
Reagovat
turista
Ty tzv. antukové specialisty si Novak všechny spolehlivě maže na chleba. Pokud má nahráno a není v lese tak kromě Nadala s ním na antuce všichni ostatní prohrávají.
Reagovat
No-le
To je fakt faktoucí :)). Ale ten kluk od Kopčemů bude otravnej smile
Reagovat
turista
Alcaraz bude na antuce kromě Nadala asi pro Djokera nejnebezpečnější. Jak na tom bude samotný antukový král je velká neznámá. Ze zranění se dokáže jistě vybabrat ale těch 37 až mu tam naskočí tak už bude dost starý na GS tituly. I Novak má na GS už málo času.
Reagovat
Marduch
Do RG bude jak rybička, s injekcema nebo bez, to si zapamätaj smile
Reagovat
turista
Jako rybička on není nikdy.
Reagovat
Pe3k
Djoko a jeho fans to můžou brát tak, že alespoň Djokovic neprohraje zase s Medvedevem, ale je to velká ostuda USA a narušilo to další tenisovou sezonu. Někdo si může ztěžovat, že ty poslední 2 sezony byly slabé, ale až skončí Nadal s Djokovicem bude to roky ještě slabší.
Reagovat
No-le
Přitom už loni kolem u.s. open se spekulovalo o tom, že by to CDC měla v dohledné době zrušit. Tohle je výsledek...smile
Reagovat
Kozoroh
Není se čemu divit, když to tam řídí ospalý Joe...
Reagovat
Pe3k
Ten neuřídí ani koloběžku smile
Reagovat
vladka
smile
Reagovat
turista
No ale Joe Bidena bych nepodceňoval. Balancuje už víc než rok na hranici třetí světové války a psychicky se z toho ani za mák neskládá.
Reagovat
cap
ten už sám nenajde ani východ
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Co je Joe proti narko-pharmaceutické lobby...
Reagovat
Martyyns
A Mácháč taky nestartuje?
Reagovat
Petra86
Měl by hrát v kvalifikaci?
Reagovat
GaelM
Odhlásil se kvůli nemoci smile
Reagovat
baba
bože, Amíci jsou ještě větší paka, než jsme čekali...
Reagovat
vladka
smile
Reagovat
turista
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist