Djokovič znovu neztratil set, vyhrál 27. zápas v řadě

17. 1. 2014, 19:39
Aktuality 18
Už na 27 zápasů dnes prodloužil svou vítěznou sérii Novak Djokovič. Srbský tenista, který prohrál naposledy ve finále US Open, dnes v Melbourne porazil Uzbeka Istomina ve třech setech a na své cestě za obhajobou titulu je v osmifinále.
Novak Djokovič (© Tennis Australia)

Vítěz posledních tří ročníků Australian Open Novak Djokovič se letos může zapsat do historie jako první hráč, který v tzv. otevřené éře tenisu vyhrál úvodní grandslam sezony čtyřikrát po sobě. Lukáš Lacko ani Leonard Mayer ho v prvních dvou kolech neohrozili a o nic lépe si nevedl ani Denis Istomin z Uzbekistánu v dnešním utkání, v němž dokázal favorita potrápit až ve třetím setu.

V prvních dvou si sice Istomin vybral jen dvě slabší chvilky, ale víc Djokovič nepotřeboval. Úvodní sadu získal díky brejku ve třetí hře a druhý set pak rozhodl čtvrtý game, protože při svém podání nemusel srbský tenista odvracet jediný brejkbol. Také ve třetím dějství přišel Istomin rychle o servis, tentokrát to ale dokázal obhájci titulu rychle oplatit. Djokvič se znovu dostal do vedení a za stavu 5-4 podával na vítězství, Istomin se však ani tehdy nevzdal a ještě jednou se vrátil do zápasu. Tentokrát už naposledy: Djokovičův třetí brejk v setu znamenal jeho vedení 6-5 a napodruhé už bělehradský rodák nezaváhal.

Denis Istomin sice prohrál, ale nejpohlednější hra zápasu se odehrála zcela v jeho režii:

"Musím být spokojený, v každém zápase hraju líp a líp," pochvaloval si Djokovič, který v Melbourne ještě neztratil set. "Je důležité nepodcenit žádného soupeře. Na kurt jdu odhodlaný ukázat od prvního míče, že jsem tady, abych vyhrál," dodal.

O čtvrtfinále si loňský vítěz zahraje s Fabiem Fogninim. Ital je sice 16. hráčem světa, v Melbourne ale nikdy nepřešel přes druhé kolo. Své nové maximum si ještě vylepšil dnešní výhrou 7-5 6-4 a 6-4 nad Američanem Samem Querreym.

Krok od vyrovnání svého nejlepšího výsledku na Australian Open je Tommy Robredo. Španěl se postaral o největší překvapení dnešního programu, když z turnaje vyřadil devátého nasazeného Richarda Gasqueta.

Robredo, který se s Melbourne téměř rozloučil hned v prvním kole, tentokrát nezačal dobře a s favoritem uhrál v úvodním setu jen dva gamy. V dalším průběhu zápasu ale přemožitel Lukáše Rosola ukázal, jaký umí být bojovník. Ve druhé sadě už servíroval suverénně a díky brejku v závěru setu vyrovnal na 1:1. Gasquet se znovu dostal do vedení, když Robredovi rychle sebral podání v úvodu další sady, ale od stavu 0-3 předváděl sedmnáctý hráč v pavouku vynikající tenis, na který Francouz nenašel odpověď. Robredo v důležitých momentech výborně servíroval, favorita dokázal přetlačit i ve výměnách od základní čáry, a výsledkem byl pět vyhraných her v řadě a a vedení 2:1 na sety.

Ve vyrovnaném čtvrtém dějství už diváci žádný brejk neviděli, a tak přišla na řadu zkrácená hra, v níž se Robredo nevzdal ani za stavu 1-4. Po téměř třech hodinách se Španěl dostal k prvnímu mečbolu; ten ještě Gasquet odvrátil, ovšem další už jeho soupeř proměnil a zvítězil tak 2-6 7-5 6-4 a 7-6.

O čtvrtfinále si Robredo zahraje se Stanislasem Wawrinkou, který dnes mohl pošetřit síly. Jeho soupeř Vasek Pospisil totiž k utkání nenastoupil kvůli zranění zad.

V mužské čtyřhře překonali v 1. kole Radek Štěpánek, který vzdal první kolo dvouhry kvůli potížím s krkem, spolu s Indem Leanderem Paesem české duo Lukáš Dlouhý/Lukáš Rosol 6:4 a 6:1.

Výsledky - Australian Open - muži (dotace 33 milionů australských dolarů):
Dvouhra - 3. kolo:
Djokovič (2-Srb.) - Istomin (Uzb.) 6:3, 6:3, 7:5
Ferrer (3-Šp.) - Chardy (29-Fr.) 6:2, 7:6 (7:5), 6:2
Wawrinka (8-Švýc.) - Pospisil (28-Kan.) bez boje
Robredo (17-Šp.) - Gasquet (9-Fr.) 2:6, 7:5, 6:4, 7:6 (8:6)
Fognini (15-It.) - Querrey (USA) 7:5, 6:4, 6:4
Anderson (19-JAR) - Roger-Vasselin (Fr.) 3:6, 4:6, 6:3, 7:6 (7:5), 7:5
F. Mayer (Něm.) - Janowicz (20-Pol.) 7:5, 6:2, 6:2
Čtyřhra - 1. kolo:
Paes/Štěpánek (5-Indie/ČR) - Dlouhý/Rosol (ČR) 6:4, 6:1

Komentáře

18
Přidat komentář
smazaný uživatel
Vôbec si nemyslím, že by hráč typu Istomin, alebo nedajbože Fognini mohol robiť Djokovicovi na harde akýkoľvek problém. Nole úplne s prehľadom a to ešte nemusel vybaliť všetko, čo má v arzenále. Je jasným favoritom turnaja, kurz 1.6 na jeho celkové víťazstvo hovorí za všetko. Pred pár rokmi sa to javilo ako naprostá utopia, ale Djokovic má v Austrálii naozaj potenciál získať rekordných 6-8 titulov z jedného GS. Napriek tomu by som si rád pozrel jeho finálový duel s Rafom, som si istý, že by do neho vstupoval v diametrálne odlišnom psychickom rozpoložení, než do zápasov v prvom týždni. Warm-up jeho finálového zápasu bude zrejme súboj s Wawrinkom. Ten však musí prejsť cez Robreda, ktorý to ako všetci vieme na Švajčiarov vie.
Reagovat
Mayo
8 GS mu neverím tuto...on to nebude vyhrávať donekonečna...a ten kurz 1,6 to je čistý výsmech až :D to hádam ani Rafa na FO nemáva...je to moc glorykurz...každopádne nemá mu kto ublížiť do finále...
Reagovat
smazaný uživatel
Osem zrejme nie, ale môže vyrovnať Samprasovských, či Federerovských 7 z Wimby...Môj názor je dokonca taký, že po skončení kariéry bude považovaný za najlepšieho hráča hardu všetkých čias, teda ak sa primárne hodnotí počet GS..Chýbajú mu 4, to je v 26. rokoch brnkačka..
Reagovat
smazaný uživatel
Je panes...kam se hrabe Rafa nebo Roger..;)
Reagovat
smazaný uživatel
S Rogerem to má Tommy 1:10 takže se dá říct, že umí zahrát spíše na jednoho Svýcara, než na dva.
A 8 titulů z AO se mi zdá pro Djokoviče předci jen moc. Je tu ještě Andy a samozřejmě Rafael, kteří na tvrdém povrchu umějí zahrát. Tak snadné se k tomu číslu dopracovat nebude.
Reagovat
smazaný uživatel
na hrad v Srbsku...
Reagovat
Mayo
to áno...myslím, že to bude najlepší srbský športovec histórie...ešte pánes bol Vlade Divac a samozrejme hráč Man United Nemanja Vidič
Reagovat
seshitec
Vidič nesahá Predragu Mijatovičovi ani po kolena
Reagovat
J.M.
Přijde mi, že herně Novak zraje jako víno. Je v tom čím dál víc vidět taková ta vyhranost starých mistrů. Hraje mnohem lehčeji, míň upracovaně než dřív, neheká, přitom rozdává tvrdé nechytatelné forhendy, ale i stopvoleje, které hraje s přehledem a hladce jako kdyby to byla hračka. Myslel jsem, že ho Istomin svojí razantní hrou může potrápit, ale Novak ukázal, že to je prostě jiná třída. Po zápase s Istominem to Virginia Wadeová ve studiu komentovala, že z toho sama dostala chuť si jít zahrát na kurt.

Ale Fognini když má den, se na něj vytáhnout může. A když ne on, tak Wawrinka. :-)
Reagovat
Nola
myslela som, že oceníš iba výkon svojho favorita, tvoj príspevok ma potešil, vdaka
Reagovat
Jan
Jeho výkon působil neskutečně ...
Reagovat
smazaný uživatel
Tesil jsem se na Denise, nebot jeho styl hry, ktery opira o skvely servis, dobrou hru na BL, a umi si jit i na sit mohl delat Djokovi starosti, ne sice takove, abych si myslel, ze by ho porazil, ale nekde v koutku jsem mu veril i na jeden set, i proto ze patri mezi ty me oblibene hrace.

Uz behem prvnich gemu jsem pochopil, ze tohle vypada asi na trisetovou zalezitost. Nole lehce prohazoval, krasne BH zkracene crossy, jeden uplne neuveritelny, jako z tenisoveho romanu...bez problemu dobihal dropy, co dobihal, ani clovek nemel pocit, ze to nejak dobihal. Sam par slusnych vytvoril. Nabral lehkost hry na siti. Valil jsem oci:)

Zaver zapasu sice Denis ukazal, co v nem je a v jednom svem gemu prehral Noleho, jako by on byl sam Nole, rikal jsem si, proc do toho ten Denis nejak neslapl driv:)
A to si takhle podle mne normalne clovek rekne, a jeste kdyz ho k tomu Denis brejkl a srovnal stav ve tretim sete.

Jenze, ja mam pocit, ze Nole "mu dal tzv. zahrat", z cehoz vyplynuly nejkrasnejsi momenty zapasu, a vubec paradni zaver.
Opravdu zahral pekny match, a byla se radost na to divat...

Fogninimu neverim, treba mne prekvapi, ale myslim, ze set Nole v zapase neztrati.

Jestli jde o Standu.... neverim, ze se zopakuje to, co bylo minuly rok...hlavne, kdyz jde o Noleho:)
Reagovat
Mayo
tak srbský hráč je v najlepších rokoch kariéry, takže neni o čom
Reagovat
smazaný uživatel
Žeby nehekal, jsem nějak nezaslechl :-) ale jinak, nad některými výměnami jsem zatajoval dech.
Reagovat
J.M.
Djokovic hekání opravdu velmi výrazně omezuje, už nějaký čas. Je spousta výměn, ve kterých nevydal žádný zvuk, dokonce ani při podání. A i v těch výměnách, kde zvuk vydával, to mělo daleko k tomu řvaní z minulosti, které někdy znělo až jako zvracení. Já jen doufám, že tohle bude nový trend do budoucna, který bude vzorem i pro mladé hráče - tak jako se "pomalá éra" ukázala jako slepá ulička a trend v myšlení začíná jít opačným směrem, tak doufám, že i mladí, kteří mají čím dál větší řvaní při každém úderu zafixované jako samozřejmost, časem zachytí, že to už opravdu není cool.
Reagovat
Mayo
neboj sa prídu ťažší súperi príde aj hlučnejšie hékanie :D
Reagovat
smazaný uživatel
S tím já počítám :-)
Reagovat
J.M.
No tak ano, to si taky myslím. Ono to na mě působí až trochu neuctivě - vypadá, jako kdyby v těchto zápasech proti Istominovi a spol. hrál na půl plynu, a i to utlumené hekání jako kdyby byl jeho vzkaz, že tady se ani nemusí moc snažit. :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist