Do semifinále United Cupu postoupili Poláci, Řekové, Američané a Italové

4. 1. 2023, 21:47
Aktuality 6
UNITED CUP - Premiérový ročník United Cupu zná kvarteto semifinalistů. Z osmnácti týmů se do Final Four v Sydney probojovali Poláci s Igou Šwiatekovou a Hubertem Hurkaczem, Řekové s Mariou Sakkariovou a Stefanosem Tsitsipasem, Američané s Taylorem Fritzem či Jessicou Pegulaovou a jako šťastní poražení také Italové v čele s Matteem Berrettinim.
H. Hurkacz a I. Šwiateková (© AFP)

Po šesti dnech bojů v šesti základních skupinách se dnes jejich vítězové střetli ve třech městských finále. Do semifinále postoupili Američané, Řekové, Poláci a jako nejlepší z poražených týmů Italové.

Nejsuverénnější byli podobně jako ve skupině Američané, kteří přehráli 4-1 Brity, přestože ve třech duelech prohráli úvodní set. Otočit vývoj nedokázal jen Taylor Fritz v souboji mužských jedniček proti Cameronu Norriemu, naopak pro bod si došli Madison Keysová, Jessica Pegulaová, Frances Tiafoe a v závěrečném mixu uspěli za již rozhodnutého stavu Pegulaová s Fritzem.

Polský tým dovedla k vítězství nad Itálií především světová jednička Iga Šwiateková, jež uspěla ve dvouhře i v rozhodujícím mixu po boku Huberta Hurkacze. a v úvodu sezony má bilanci 5-0 na zápasy a 10-0 na sety. Krátce předtím se o důležité vyrovnání postarala Magda Linetteová.



Největší drama nabídlo finále v Perthu mezi Řeckem a Chorvatskem. Řeky podrželi hvězdy Maria Sakkariová a Stefanos Tsitsipas, kteří zvládli své singly a v rozhodující moment společně bodovali i ve smíšené čtyřhře. 

Klíčem k úspěchu se ukázala dvouhra mužských jedniček mezi Tsitsipasem a Bornou Čoričem. Řecký tenista s Chorvatem poslední tři vzájemné souboje prohrál a i tentokrát měl problémy. V prvním setu sice soupeři nadělil kanára a za stavu 6-0 a 6-5 měl dva mečboly, ale nevyužil a je a ve třetí sadě prohrával už 1-4. Zápas ovšem přeci jen zachránil a po využití až sedmého mečbolu zvítězil 6-0 6-7 7-5.

"Kdykoliv s Bornou hraju, tak to nikdy není jednoduché. Ale pořád si připomínám, že úroveň jeho tenisu zvyšuju tu mou. Takže ano, párkrát jsem s ním prohrál, ale taky jsem něco vyhrál. Je důležité takové zápasy proti těmto soupeřům vyhrávat. Musíte najít cestu k vítězství, i když se necítíte nejlíp," komentoval Tsitsipas.



Na Final Four se už všechny týmy přesunou do Sydney. V pátek a v sobotu se budou konat semifinále, v nichž se utkají Poláci s Američany a Řekové s Italy. V neděli 8. ledna pak premiérový ročník vyvrcholí finálovým duelem.

United Cup nahradil dosavadní ATP Cup a formátem duelů smíšených týmů navázal na Hopmanův pohár. Celkové odměny činí 15 milionů dolarů, na turnaji se přidělují i body do světového žebříčku podle kategorií ATP 500 a WTA 500.

• UNITED CUP 2023 •
Austrálie, tv. povrch, 15.000.000 dolarů
středeční výsledky (04. 01. 2023)
Sydney
USA - Velká Británie | 4-1
Keysová - Swanová 2-6 6-3 6-4
Fritz - Norrie 4-6 7-5 4-6
Pegulaová - Dartová 6-2 6-0
Tiafoe - Evans 3-6 7-5 6-3
Pegulaová/Fritz - Dartová/Evans 6-4 6-4
Perth
Řecko - Chorvatsko | 3-2
Papamichailová - Vekičová 2-6 0-6
Tsitsipas - Čorič 6-0 6-7(4) 7-5
Sakkariová - Martičová 6-3 6-3
Sakellaridis - Gojo 4-6 2-6
Sakkariová/Tsitsipas - Martičová/Gojo 7-6(6) 6-4
Brisbane
Polsko - Itálie | 3-2
Michalski - Musetti 1-6 1-6
Šwiateková - Trevisanová 6-4 6-4
Hurkacz - Berrettini 4-6 6-3 3-6
Linetteová - Bronzettiová 6-1 6-2
Šwiateková/Hurkacz - Rosatellová/Musetti 6-1 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
horska.kraslice
Už to tady možná bylo, ale mohl by mi někdo vysvětlit, proč je Itálie hodnocena jako lepší než Chorvatsko a tudíž postupující? Díky.
Reagovat
EllNino
měla lepší výsledky ve skupině
Reagovat
horska.kraslice
Díky za vysvětlení. Řekla bych, že to pořadatelé vyřešili optimálně.
Reagovat
paddy
Swiatek překvapivě prohrála, ten bod bude chybět a Poláky zachrání jen zázrak
Reagovat
paddy
Pol - Usa 2.39 1.51
Řec - Itá 1.96 1.75

vyrovnanější zápasy budou až druhý den, rozhodne víceméně jeden zápas v každém souboji

první SF může být předčasné finále
Hurkacz musí porazit Fritze, aby Polsko srovnalo na 2:2 a rozhodl mix, ve kterém by Polsko mohlo uspět

ve druhém SF bude důležité, aby Tsitsipas porazil Berrettiniho, a hrál by se rozhodující mix, který by byl otevřený

---------
USA 3:1 a mix s náhradníky nemá smysl tipovat
Řecko 3:2
Reagovat
paddy
USA 1.76
Polsko 3.8
Itálie 5.8
Řecko 6.5

Řecku dávám větší šanci než Itálii
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist