Federer o nevynucených chybách Djokoviče i o čtvrtfinále proti Berdychovi

24. 1. 2016, 20:51
Rozhovory 45
Roger Federer v dnešním závěrečném osmifinále smetl 6-1 6-2 6-4 Belgičana Davida Goffina a na Australian Open tak postoupil již podvanácté v kariéře do čtvrtfinále. V něm aktuálně třetí hráč světa narazí na Tomáše Berdycha. Tomášovi zdejší rychlé kurty sedí a má dobrou formu, budu muset hrát dobře, řekl Švýcar směrem ke čtvrtfinálovému klání.
Profily hráčů
Roger Federer

Máte za sebou pozdní, ale velmi rychlý zápas. Jak se cítíte?
Překvapivě to šlo opravdu rychle, což mě potěšilo. První dva sety trvaly dohromady něco okolo padesáti minut a to bylo vzhledem k pozdnímu začátku zápasu hodně dobré. Bylo důležité zůstat aktivní, agresivní a nepolevit v koncentraci. To všechno se mi povedlo a díky tomu jsem byl schopný vyhrát i třetí set.

Viděl jste zápas Djokoviče se Simonem? Jak na vás to utkání působilo?
Bylo to zajímavé utkání plné vzestupů a pádů z obou stran. Neviděl jsem bohužel pátý set, ale v těch předchozích setech měli oba dva své šance. Byla to veliká bitva, která musela fanoušky určitě dost bavit, pro hráče to bylo ale hodně náročné.

Hodně dloho jsme neviděli Novaka hrát tak jako dnes, nemyslíte?
V jakém smyslu?

Za celý zápas udělal celkem sto nevynucených chyb.
Řekl bych, že lidé trošku zapomínají na to, s kým Novak hrál. Viděli jste hru Gillese Simona? On hraje skoro každý zápas tak, jak hrál dnes. Je to velký bojovník, který oběhá a vrátí spoustu míčů a tím nutí soupeře hrát další úder a z toho prostě často pramení chyby. Hrálo se pět setů, takže je jasné, že se počet chyb nasčítá. Jak je vidět, tak i s takovým počtem chyb se ale dá zápas vybojovat a vyhrát. Lidé mluví o tom, jaký měl Novak špatný den, ale to mi úplně nesedí. Samozřejmě, že mohl hrát lépe, umí to, na druhou stranu však dnes proti němu stál soupeř, který se skvěle hýbal, bojoval o každý bod, a až téměř do konce zápasu trefoval neuvěřitelné míče. Jak říkám, byla to velká bitva a bylo to velice těsné a to ví jistě i sám Novak.

Jste tady v Melbourne už podvanácté ve čtvrtfinále. V něm vás čeká Tomáš Berdych. Co budete muset udělat, abyste ho porazil? Jaký očekáváte zápas?
Musím hrát dobře. Tomáš to tu má rád a zdejší rychlé kurty sedí jeho hře, dokáže na nich dobře využít svůj silný servis i return. V minulém roce tu hrál skvěle a i letos se mu daří. Hodně mě zaujalo, jak hrál proti Nickovi (Kyrgiosovi). Teď porazil v pěti setech Bautistu, což jsem sice neviděl, ale myslím si, že mu ta výhra dodá hodně sebevědomí, protože si to musel vybojovat a zvládnul to. Má dobrou formu a jsem si jist, že budu na zápas skvěle připravený, takže to bude velmi náročné. Jsem si jistý, že to bude dobré utkání.

Ptají se vás někdy vaše děti na to, proč stále hrajete tenis? Mluví s vámi vůbec o tenise?
Často mi radí, jak jsem měl něco zahrát a tak podobně. Vždy jim říkám, že to není tak snadné, jak to vypadá, ale vždy dodávám, že se příště budu více snažit. (smích) Je pro mě ale důležité, že si uvědomují, že je to velká dřina. Jsou součástí mého života, takže vidí, jak často trénuju a co všechno musím dělat, že to není jen o tom jít na kurt, odehrát zápas a pak se bavit. Vidí, že i po tolika letech musím pravidelně trénovat a pracovat na sobě. V tomhle směru to je určitě výhoda - uvědomují si to nejen ve sportu, ale třeba i ve škole. Ví, že nic nejde samo, že si to člověk musí odpracovat.

Nemáte pocit, že jim někdy schází stabilní domácí prostředí?
Jistě, že by bylo skvělé mít stejnou postel na tři měsíce. Myslím si ale, že už jsme si na to všichni zvykli. Děti mají na cestách přátele, pokaždé se vidí s někým jiným a na někoho se těší, což je pro ně velmi důležité.

Komentáře

45
Přidat komentář
peggy
Velke blahoprani Federerovi!!! Dokazal to jak nejlepe umi.Pane Berdych pa pa.
Reagovat
baggik
Zajimalo by mě proč tady někteří dělají z Djokoviče mnohem většího obranáře než je. Proti Nadalovi nebo Murraymu je určitě ofenzivnějším hráčem. Podívejte třeba na poslední zápas s Nadalem. Zlepšíl se na servisu a získává při svém podání snadné body, hraje se pak převážně při podání soupeře, kdy on se dokáže dostat ze situace, kdy by jiný hráč už nebyl schopen míč vrátit, on ho vrátí, ale je samozřejmě v tom momentě v tuhé defenzivě, ale dokáže se z toho dostat až k winneru. Samozřejmě má i zápasy kdy mu to tam prostě nepadá a tam pak ubere plyn a vyhraje to trpělivostí, ale přijde mi, že ti to věční kritici si nevidí do vlastní kapsy.
Reagovat
Tornes
U Nadala a Djokoviče záleží který Nadal a který Djokovič. Nadal 06 je větší obranář než jakákoli verse Djokera, ale Nadal 13 je zase větší útočník než snad jakákoli verse Novaka. Byť je pravda, že za poslední dobu do toho i Nole hodně natvrdo jde. S Murraym máš pravdu ať porovnáváš jakékoli verse :D

Na druhou stranu musíš uznat, že obrana je prostě to, co dělá Djokoviče jedním z nejlepších hráčů historie. Obrana a nikoli útok, byť i ten je na skvělé úrovni, v současnosti k naprostému topu. Třeba takový Roger - má taky takřka geniální obranu a minimálně na některých površích ji rozhodně míval nejlepší na okruhu... ale to, co ho dělá tak geniálním hráčem je jeho útok. A proto se na tu obranu u něj taky docela často zapomíná.
Reagovat
Fandina
Berďa trénuje se Štěpulou před zápasem s Rogerem, podobně jako Nole.
http://www.rozhlas.cz/zpravy/tenis/_zprava/berdychova-priprava-na-ctvrtfinale-trenink-s-radkem-stepankem--1577083
Reagovat
Mayo
všetci sa boja Rogiho ako inak čo už no :D
Reagovat
Marduch
Ohledně Noleho jdou řeči "ó jé, co si to ten Djokovič vůbec dovoluje, toto přece od něj nebyl výkon hodný No.1.,!" Ale pozor, Nole je už rok na každém turnaji, které ho se zúčastnil ve finále. A drtivou většinu z nich bral pro sebe! To znamená, že hraje už rok (až na jeden nebo dva turnaje co vynechal) plnou palbu zápasů. Myslíte, že člověk s takovou náloží zápasů nemá nárok někdy se v noci před zápasem blbě vyspat, nebo něco blbýho večer sníst, mít ten den myšlenky na jiný třeba osobní věci, co na člověka v některý dny můžou dolehnout? Nebo co taková psychická únava, když od vás zápas co zápas celej svět očekává výhru nebo jasnou výhru? A v neposlední řadě, člověk (byť No.1) má v hlavě, jestli nastupuje proti Nadalovi či Federerovi, nebo proti hráči druhé či kolikáté desítky, ten psychologickej rozdíl tam prostě vždycky je. Jak psal Darek, který mi mluví z duse, vítězové GS velice často měli v turnaji zápas, kde se s relativním outsiderem k vítězství pořádně protrápili ve čtyřech nebo v pěti setech. Podstatný je, když začne rozhodující set, Nole se prostě většinou na to 10%-ní navýšení výkonu zkoncentruje a utrhne to.
S Nishimm to bude zas úplně jinej den, jinej zápas. Nejspíš pěknej zápas.
Idemo ;)
Reagovat
smazaný uživatel
tak ja absolutne zadne naroky ohledne Djokovice nemam, v hlave nemusi mit vubec nic, jen at si s Nishim oddechne - a muze to byt pekny zapas, jsem laskava.. :-) Come on! ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Keď hovoril o rýchlych kurtoch Wilander, podla Pe3čka si dal čiaru koksu a nebol pri zmysloch..Teraz o tom hovorí aj Federer..:)

Každopádne, aj mne sa zdajú, že sú na Austráliu rýchle, až veľmi rýchle..Isner z 300 servisov, 105 es, 150 priamych bodov a nečelil breakballu..Myslim, ze pre Rogera ideálne podmienky, čo dnes naznačil aj match s Goffinom...

V utorok nás čakajú skvelé štvrťfinále, v podstate dva najatraktivnejsie QF zápasy už v utorok, streda do počtu..
Reagovat
ipko
keď to švajčiarske finále nevyšlo pred 2 rokmi, tak prečo nie tento? síce je k tomu veľmi ďaleko, ale Roger a Stan na to potenciál majú.. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Obávám se, že Miloš tomu před chvílí zabránil...
Ale přejme mu to, když má ten svátek. :-)
Reagovat
turista
Raonicův styl bum-bum není pohledný, ale porazil s ním Wawrinku, což je překvapení.
Reagovat
misa
je sice ve čtvrtfinále, ale jeho šance na zisk grandslamu je prakticky nulová. Federer, Djokovič a Murray/Wawrinka? Neřešitelné. Těžká doba.
Reagovat
smazaný uživatel
Federer, Nišikori, Raonic
Reagovat
darek.vrana
Musím říct, že po delší době se mi líbil rozhovor s Federerem. Ne jen samé "Dnes jsem hrál opravdu fantasticky. Jsem připraven na velké věci, hodně jsem tady toho dosáhl, tak věřím, že i letos to nebude jiné." ;-) Ale hlavně v té pasáži o Djokovičovi mi mluví z duše. Každý tady kritizuje, jak hrál Djokovič špatně a kolik udělal chyb. Jenže většina hráčů prostě psychicky neustojí ty dlouhé výměny s Djokovičem a dřív nebo později zkazí. Ale Simon je prostě jiný, ten je odhodlaný a připravený o každou výměnu bojovat třeba do půlnoci a pinkat a pinkat a pinkat a nepodlehne tomu. A myslím, že Djokovič nezvládal v hlavě tohle. Čeká, že každý kapituluje dřív a že každého zdeptá svou obranou a není připravený na soupeře, který je ještě větší obranář... Nakonec to ale zvládl. Vůbec bych z toho nevyvozoval, jestli je nebo není ve formě a úplně mě iritují věty typu "Jestli bude hrát v příštím kole takhle, tak prohraje", nebo "Kdyby proti němu dnes stál nějaký servisman, tak už by byl venku". Jakoby ti lidi nechápali, že každý zápas je jiný a hra se odvíjí od soupeře.
Reagovat
Stan_Borowitz
Souhlasím do posledního interpunkčního znaménka...
Reagovat
smazaný uživatel
Taky souhlas. Kazdy hrac je jiny a co na jednoho plati na druheho naopak. Gilles se vyziva ve dlouhych vymenach a presne vymerenych delkach, on se nesnazi tlacit na pilu, spise bych rekl, ze casto vymeny spise zpomaluje
Reagovat
VlS
Jo, to podepíšu. Jako fandům nám chybí pokora daleko víc, než těm našim modlám :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Asi půjdu proti proudu, ale mně se Noleho hra na Australian Open prostě nelíbí. Viděl jsem něco ze zápasu se Seppim a tam působil dost mdle. Vlastně průměrňák Seppi by dostal Noleho pohodlně do čtvrtého setu, kdyby využil jeden z těch dvou setbolů. Ten průběh tiebreaku dost ovlivnil pád Seppiho, po kterém byl otřesený a už nic nepředvedl. I djokovič cítil, že to od něj není ono a pumpoval pěstmi, jak kdyby vyhrál čtvtfinále nebo semifinále. Rozhodně jeho gesta nepřípomínala, že se hraje teprv třetí kolo. Simon je nepříjemný soupeř, to každopádně, nicméně to nemění nic na tom, že se dnes Djoko trápil víc než je zdrávo. Ostatně sto nevynucených chyb určitě ještě nikdy neudělal a pravděpodobně už ani neudělá.
Reagovat
darek.vrana
Já ani netvrdím, že má špičkovou formu. Ale takovýmto zápasům se v podstatě žádný GS vítěz nevyhne. Ono se pak většinou zapomene, že ve 2. kole ten hráč jen tak tak umounil Fallu nebo někoho podobného. Důležité je, že si ten tenista s těmi situacemi dokáže poradit a příště se zase bude třeba cítit líp. Já mluvím spíš obecně. Třeba o Plíškové: proti Halepce mi připadalo, že hraje neskutečný tenis, zatímco proti Goergesové příšerný. Ale myslím, že to nemělo vůbec nic společného s formou, ale jen a jen se stylem soupeřky... Taky třeba nedávno někdo psal, že Tomáš hrál svůj nejlepší tenis na Wimblu 2010, protože si všichni vzpomenou na výhry nad Federerem a Djokovičem, ale zapomínají, že předtím byl kousek od porážky s Brandsem i s Istominem. Takže je to všechno relativní... Ale v tom Federerově rozhovoru se mi líbila ta jeho odpověď. Nejlepší je to "V jakém smyslu?". Senzacechtivý novinář z něj asi chtěl vytáhnout něco ve smyslu "Novak a 100 UE, to tu ještě nebylo, hraje tady opravdu zle".:)
Reagovat
vrabejka
Dobře no kdyby měl někoho kvalitnějšího musel by hrát lip ale. Djokera už v předchozích zápasech měl menší problemy (seppi, Chang) myslím že se necítí úplně nejlíp samozřejmě druhy týden může být jiný. To ovšem nezmění fakt že ve čtvrtfinále se musí rapine zlepšit aby a mohl myslet na postup. Kei vypadá že má formu jako na USO 2014. Neztratil set, Djokera na grandslamu porazil. Čekám velkou bitvu.
Reagovat
smazaný uživatel
+1
Reagovat
darek.vrana
A třeba se rapidně zlepšit ani nemusí. To je další věc, takové to nerespektování soupeře. Co když byl Simon druhým nejlepším hráčem v turnaji a jinak by postoupil do finále třeba jako Nišikori nebo Čilič na US Open. Vždyť je to už léta světová špička a dokáže pravidelně trápit i porážet úplně každého, Nadala, Federera, Murrayho... I tak si s ním Djokovič poradil a je dost možné (skoro bych řekl i pravděpodobné), že to byl jeho nejtěžší soupeř tady. Nemusí být v daný den automaticky někdo z big 4 silnější než Simon, když mu to zrovna sedne.
Reagovat
Marduch
Naprostý souhlas.
Reagovat
Ondra979
Simon hral urcite velmi dobre, ale nemyslim si, ze by prosel pres Wawrinku a Murrayho (pripadne Raonice) do finale, pri vsi ucte takovy kalibr to zase neni.
Druha vec je, ze to muze byt hrac, ktery Djokovi zpusobil nejvetsi komplikace, ale to se teprve ukaze, ja myslim, ze Novak se nejspis zlepsi (100 UE je fakt hodne), ale na Nishiho to stejne stacit teoreticky nemusi, ale na druho stranu taky muze, doufam ze to bude velka bitva a Novak se minimalne trochu vystavi pred pripadnym SF.
Reagovat
smazaný uživatel
Pred SF bude mať dokonca dva dni voľna, to je vždy veľký bonus pre hornú polovicu pavúka v Austrálii..
Reagovat
Ondra979
Neni to nahodou az pred finale? Aspon loni to tak bylo
Reagovat
smazaný uživatel
Pravda!..:)
Reagovat
Kozoroh
Napíšu to trochu jinak - No1e občas potřebuje facku, aby předváděl lepší tenis. Loňský Wimbledon po těžkém duelu s Andersonem, AO před třemi lety, kdy s vypětím všech sil porazil Wawrinku... Pak už hrál líp, sebevědoměji a papírově lepší soupeři než Wawrinka na AO 13 nebo Anderson na loňském Wimbledonu proti Djokovi tolik šancí neměli.
Zápas s Keiem bude pro Djoka náročný, ale jako Novákův fanda doufám, že Djoker opět uspěje.
Reagovat
smazaný uživatel
Určitě bych do toho přirovnání netahal Wawrinku z AO 2013. Stan hrál skoro nadpozemský tenis a nestát na druhé straně Djoker ve své vrcholné formě, tak všechny ostatní hráče porazí. Ostatně to dokázal o rok později na stejném podniku. Zápas s Andersonem si už moc nepamatuju, ale podle mě tam taky nehrál až tak rozpačitě jako se Simonem. Ono, se servismanem se na trávě hraje dost těžce.
Reagovat
janek_da
Nebo třeba ve Wimbledonu 2013 s Del Potrem, v Paříži 2016. To se po těch fackách taky dobře probral.
Reagovat
janek_da
ano v paříži 2015 s Murraym
Reagovat
baggik
Tak ale Djokovič když má den tak tam sází winnery i z těžkých pozic a na to by Simonovi pinkání nepomohlo
Reagovat
panzer.dragon
solidní práce letos, 15 výher 0 porážek, v racu 12

gratulace, luxusní start sezony
Reagovat
smazaný uživatel
Nedělejte s nimi ty rozhovory, sakra, jinak je začnu mít všechny rád, a nechodťe na mně přes děti, do prčic!
Reagovat
FulnekUltras
a ani dnešní osmifinálové výkony nebudou mít na průběh čtvrtfinále žádný zásadní vliv. Berďa tady může hrát celkem uvolněně, takže Roger velmi dobře ví, proč ho ani trochu nepodcenit - druhá věc ovšem je, jaká bude realizace na kurtu. Znovu připomínám, že Tomáš už na letošním AO nejednou předvedl určitá (valverdeovská?) zpestření hry, která loni musel teprve vstřebat, neměl je zažitá a tudíž ještě téměř nepoužíval...
Reagovat
smazaný uživatel
No na druhou stranu zase velke vypadky po breakcich proti Nickovi i Bautistovi. Roger nad nim bude mit v hlave vzdy navrch a pokud mu neco nepujde zkusi plan B, C, D. Pripada mi, ze nejak zlepsil pohyb a hraje v dobre forme...myslym, ze rozhodne hlava
Reagovat
Roger_Federer
Tomasova hra stoji a pada na servisu.
Aby mohl vyhrat musi fungovat cely zapas.
Reagovat
FulnekUltras
To rozhodně. Pořád vidím celkově Berďovu šanci tak 20%.
Reagovat
Labi
no je mi líto Berdycha, jestli má někde teoretickou šanci vyhrát vytoužený GS, tak to je na AO, jelikož tady se mi předváděnou hrou líbí nejvíce, bohužel narazí na Fedexe, který už pár měsíců působí jako stroj, bohužel jen do té doby než příjde na Djokovice, tam odejde hlava a je vymalováno, každopádně se na zápas těším a velkou radost dělá také "návrat" Berdych Army! :)
Reagovat
Pe3k
S první větou nemůžu souhlasit. S druhou větou nesouhlasím. No a víc jsi toho nenapsal :D
Reagovat
Labi
nemůžeš?....nechceš ale to je tvá věc ;)....je to vlastní názor, nikoli neotřesitelný fakt, takže ten nesouhlas je vzájemný ale nijak mě to z tvé strany "nevzrušuje" :)
Reagovat
Pe3k
Však jo, já jen nesouhlasím o "vzrušování" nebyla řeč :D
Btw. Berdych má větší šanci vyhrát Wimbledon nebo US Open než AO.
Reagovat
Labi
podle čeho soudíš že tam má větší šanci?
Reagovat
Pe3k
Hlavně podle rychlosti povrchů. Většina špičky jsou vrcholoví obranáři Nole, Nadal, Můra a pokud by je měl někde tom porazit pak tam. Na AO, jen těžko, navíc by letos musel sejmout Rogera, pak Noleho a pak Múru/Stana to je sci-fi.
Reagovat
Labi
tak to je jeden úhel pohledu, já zase momentálně ignoruji tyhle výhody/nevýhody a spíše koukám na to jak vypadaly předešlé ročníky, nikde jsem Berdycha neviděl sice mluvit o tom jak se na jakém GS cítí a samozřejmě nejde pominout finálovou účast ve Wimbledonu, kterou bych ale označil za jakési osvícení.....každý rok tady Berdych i s top hráči předváděl skvělé výkony a snad nikdy v těhle zápasech nevyhořel naopak vždy se dalo fandit až do konce. Nemyslím si, že je to o tom jaký povrch komu sedí jako spíše o psychice, která je v tomhle individuálním sportu krásně vidět, kdy hráči jdou nahoru resp. dolů v závislosti na sebevědomí. Samozřejmě Stan a Nole tady musí mít taky jen dobré vzpomínky ale to už je zase jiné téma
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist