Fernandezová v Monterrey odvrátila pět mečbolů Osoriové a úspěšně obhájila svůj jediný předchozí triumf

7. 3. 2022, 03:02
Aktuality 11
WTA MONTERREY - Leylah Fernandezová v Monterrey úspěšně obhájila svůj jediný předchozí triumf na okruhu WTA. Devatenáctiletá Kanaďanka v letošním finále v mexické metropoli odvrátila pět mečbolů a Camilu Osoriovou, která dosud slavila jen loni na domácí antuce v Bogotě, v tříhodinové bitvě zdolala 6-7(5) 6-4 7-6(3).
Profily hráčů
Leylah Fernandezová

Leylah Fernandezová za poslední rok zazářila jen třikrát, ale pokaždé to stálo za to. Devatenáctiletá Kanaďanka si loni v Monterrey bez ztráty setu došla pro svůj premiérový titul na nejvyšší tour, na grandslamovém US Open se senzačně probojovala až do finále a znovu po roce dobyla Monterrey. Na žádných dalších akcích od startu sezony 2021 neprošla ani do čtvrtfinále.

V letošním finále v mexické metropoli narazila na svou jedinou nasazenou soupeřku na turnaji. Camilu Osoriovou udolala ve tříhodinové bitvě až v tie-breaku rozhodující sady, podobně jako ve druhém kole Qinwen Zheng.

Proti o rok starší Kolumbijce, se kterou v minulosti změřila síly jen na juniorském okruhu a v roce 2019 se vystřídala na postu světové jedničky, přitom v každém setu vedla o brejk. V úvodním však nedopodávala, ve druhém za stavu 5-4 odvracela tři brejkboly v řadě a ve třetím doháněla manko 1-4.

K prvnímu mečbolu soupeřku pustila v desáté hře, k dalším čtyřem o dva gamy později. Před tím posledním navíc musela zvládnout asi desetiminutovou přestávku kvůli výpadku světel.

"Dnes to byl velmi, velmi těžký zápas. Nejen fyzicky nebo po tenisové stránce,, ale i psychicky. Camila je velmi mazaná hráčka, hraje slajzy, vysoké míčky a je to těžko předvídatelné," komentovala Fernandezová.

"Jsem moc šťastná,. že jsem tyhle těžké chvíle ustála, bojovala a našla řešení. Doufám, že si s Camilou zahrajeme ještě spoustu takových finálových zápasů, protože bez ní by turnaj ani finále nebylo tak výjimečné," ocenila Fernadezová svou soupeřku, s níž se střetávala na juniorském okruhu.

Rodačka z Montréalu v Mexiku absolvovala tři ze svých čtyř finále, předloni v Acapulku prohrála s Heather Watsonovou a loni v Monterrey přehrála Viktoriji Golubicovou. V žebříčku se po úspěšné obhajobě svého jediného předchozího triumfu nikam neposune, v pondělí zůstane na 21. pozici a bude zaostávat dvě příčky za svým nejvyšším umístěním.

Osoriová na hlavní tour prorazila díky senzačnímu loňskému prvenství na domácí antuce v Bogotě. Další dvě finále odehrála na tvrdém povrchu, neuspěla ani v říjnu na Tenerife. V novém vydání žebříčku vylepší své maximum na 35. místo.

• WTA 250 MONTERREY •
Mexiko, tv. povrch, 239.477 dolarů
nedělní výsledky (6. 3. 2022)
• Dvouhra - finále •
Fernandezová (2-Kan.) - Osoriová (5-Kol.) 6-7(5) 6-4 7-6(3)
• Čtyřhra - finále •
Harrisonová/Santamariaová (USA) - X. Han/Sizikovová (Čína/-) 1-6 7-5 10-6
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

11
Přidat komentář
Rafaeoli25
smile
Reagovat
blixa
Osorio je strašná běhna, hrát proti takové tenistce je fakt za trest ... smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Úžasný zápas a skvělá zábava. Velké emoce hlavně od bOsorky (ostatně jako vždy) a soustředění a odhodlání od Leylah (taky jako vždysmile)
První set jen pomalu nabíral tempo, ale pak to byla skvělá přetlačovanâ. Leylah začala tlačit jako první a vypadalo to na jednoznačnou záležitost. Jenže Osorio začala famózně bránit tak jak to umí jen ty nejlepší obranářky a v TB set otočila. To už ale i vypalovala prohozy a střílela podél lajn. Na kurtu vůbec nepůsobí že by měla rychlost v krvi, ale DS, které doběhla, a hlavně úspěšně odehrála, to byly opravdu lahůdkysmile Jeden v závěru setu Leylah dokonce trochu rozhodil, protože jako vsichni ostatní nechápala, jak by to Osorio mohla odehrát bez dvojdopadu, ale ona to prostě nějak zvládla. Pět MB je prostě hodně a nezkušeností nebo momentálním zkratem se o jeden připravila, když nechala plavat míč, co skončí na BL - tam možná přišla o výhru.
Drama ovšem pokračovalo až do samého závěru a bohužel zásahem shůry (výpadek proudu způsobil blikanec) Leylah zkušeně (i oprávněně) přerušila hru při posledním CHP soupeřky. Ta vytuhla o poznání více, CHP zahodila returnem do sítě, myslím i při 2.servisu a pak už si Leylah uhrála TB.
Velká gratulace oběma za parádní finálesmile
Škoda toho šotka, který zápasové napětí narušil a možná i ovlivnil podání rukou u sítě, které jsem očekával vřelejší. Ale což, třeba příště, já se bavil náramně.
Reagovat
dadaft
smile
Reagovat
smazaný uživatel
Obě jsou skvělé. Ten doběhnutý kraťas v tb 1. setu, to byla bomba.smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
Reagovat
dadaft
Zrovna na to koukám ze záznamu, skončil první set. No, chybí tomu trochu důrazu, je to spíš taková pinkaná ........... ale zábavná pinkaná plná pohybu a rozmanitých herních situací a úderů...

Každopádně měla Leylah ten první set brát.
Dobá atmosféra.
Reagovat
Mri
Těm pěti mečbolům nějak nerozumím... V prvním asi né, ve druhým 6:4, tak to asi taky né, a TB 7:3....
Reagovat
Blondie
6
-
5
15:0, 15:15, 30:15, 40:15
6
-
6
0:15, 15:15, 15:30, 30:30, 40:30BBMB, 40:40, A:40BBMB, 40:40, A:40BBMB, 40:40, A:40BBMB, 40:40, 40:A
36
-
7
Reagovat
Mri
Tak jsem se nechal poučit od blondýny... Asi jí radila celá kapela... Ale děkuju, už nějak stárnu...smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
TB nespadne z nebesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist