Finále Roland Garros mezi Keninovou a Šwiatekovou nemá favoritku

10. 10. 2020, 00:11
Previews 53
Finále dvouhry žen na Roland Garros mezi Sofií Keninovou a Igou Šwiatekovou nemá jasnou favoritku. Američanka útočí letos po titulu na Australian Open již na druhý grandslamový triumf, Polka si v Paříži zahraje své první velké finále v kariéře. Utkání začne v sobotu v 15:00.
Profily hráčů

Obě finalistky v turnaji přešly i přes českou soupeřku. Turnajová čtyřka Keninová zastavila v semifinále Petru Kvitovou, Šwiateková v prvním kole loňskou finalistku Markétu Vondroušovou. "Sofia je jako nasazená velká favoritka, ale Iga tady hraje neuvěřitelný turnaj. Jsem zvědavá," uvedla Kvitová k finále.

Ve finále v Paříži chybí velké jméno, ale díky jednadvacetileté Keninové a o dva roky mladší Šwiatekové může jít o souboj hvězd budoucnosti. "Očekávám velké představení plné skvělých úderů a bojovnosti," řekla bývalá skvělá americká deblistka Pam Shriverová.

Cesta Keninové do finále začala možná už v Římě. Na italské antuce dostala v generálce na Roland Garros dva "kanáry" od Bělorusky Viktorie Azarenkové. "Nebyl to nejlepší výsledek, ale necítila jsem se tam na antuce dobře. Věděla jsem, že to může pár zápasů zlomit a teď můžu říct, že antuku miluju," usmála se Keninová.

Na okruhu WTA se Keninová a Šwiateková dosud nestřetly. Hrály spolu v Paříži v juniorkách před čtyřmi lety a z vítězství se radovala Polka. "Je jasné, že má sebevědomí. Ale já chci udělat ještě jeden krok, chci titul," vyhlásila Keninová.

Šwiateková soupeřky doslova drtí a mimo jiné si poradila i s velkou favoritkou Simonou Halepovou z Rumunska. "Není ve finále náhodou, na tomhle pracuje a zlepšuje se každý rok," citovala jejího kouče Piotra Sierzputowského agentura Reuters.

V turnaji prohrála Polka jen 23 gamů a dominuje z forhendu, ale umí hrát variabilně. "A lépe pod tlakem. Pokud nebudu ztuhlá nervozitou, tak to bude dobré. Ale dosud to šlo, tak věřím, že to půjde i dál. Daří se mi nenechat hrát soupeřky jejich nejlepší tenis a snad se mi to povede i v sobotu," řekla Šwiateková.

Pokud zvedne nad hlavu Pohár Suzanne Lenglenové, stane se nejmladší vítězkou turnaje od roku 1992, kdy vyhrála osmnáctiletá Monika Selešová. Grandslamovou dvouhru by ovládla jako první Polka.

Vítězka inkasuje šek na 1,6 milionu eur (zhruba 43 milionů korun). Šwiatekovou titul posune na 17. místo žebříčku WTA, Keninová by se stala světovou trojkou.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

53
Přidat komentář
baggik
Má favoritku v tom, že Kenin už jeden GS vyhrala. Ale verim, ze sympatictejsi Polka vyhraje.
Reagovat
Fandina
Podle kurzu je favoritkou Iga.
Reagovat
Fandina
podle kurzu sázkovek
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Zvláštní, že na tom fajn linku tennisnow od tebe jsem nenašel včera SF a ani dneska finale. Předtím fungoval fajnově.
Reagovat
tommr
dneska se můj tip a přání výjímečně shodujou: Swiatek ... smile

Jinak je docela zajímavý porovnat si výsledky z Říma a z Paříže.
Obě finalistky FO v Římě vybouchly už v úvodním zápase. Keninová schytala dva kanáry od Azarenkový a Swiateková prohrála s Rusovou ...
Naopak finalistky z Říma v Paříži ostudně selhaly. Halepka byla bita od Swiatekové a Karolína Plíšková od Ostapenkové ...
ve WTA je prostě možný úplně všechno a na nic se nedá spoléhat ... smile
Reagovat
FulnekUltras
smile plus koróna - a je vymalováno smile
Reagovat
George_Renel
Keninovou nazval jeden novinář Zuřivkou. Docela trefné.smile
Reagovat
blixa
Měli jsme tu diskuzi na výslovností příjmení Igy, takže přímo od ní, pokud to přepíšu tak "Šwjontek", přičemž "Š" je pochopitelně velmi měkké a "n" veprostřed znělejší než jsem čekal. Tuto polskou výslovnost samozřejmě preferuje před anglickým "Swjatek".
Reagovat
paddy
Zjednodušeně se to vyslovuje Pšonek smile
Reagovat
Fandina
Spíš Pšonka :-).
Reagovat
lvicek
No, tak to je tak nejak, jak jsem si to myslela ja :) Švjontekova ;). Rikam, ze by sve jmeno v titulku nepoznala ;).
Reagovat
Mac
https://fr.forvo.com/word/iga_%C5%9Bwi%C4%85tek/#pl

na tyhle strance mate vyslovnost jakehokoliv slova v rodne reci...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak je to nejlepší...smile
Reagovat
dadaft
Pokud jde o sympatie, tady není co řešit -- Keninová na mě působí až fanaticky, nikdy jsem ji neviděl uvolněnou, na kurtu není schopna udělat jeden pomalejší krok, připadá mi, že ji ambicióznost požírá zaživa, až nezdravě.
Na oslavách Igy po SF bylo naopak vidět, že si věci umí užít, je sympaťačka a hraje opravdu úžasný moderní ženský útočný tenis v podstatě bez slabin.
V tomto není o čem.

Finále grandslamu je ale samostatná disciplína, neexistují žádné srovnatelné zápasy. Obě už GS finále vyhrály, Keninová ovšem to dospělé, před zaplněnou arénou v Melbourne, s tím se juniorský Wimbledon Igy nedá úplně srovnávat. Obě jsou nepochybně dost odolné, nicméně takový level tlaku Iga ještě nepoznala a přes všechnu snahu ji to může semlít...

Na druhou stranu antuka je její povrch, má ho mnohem zažitější než Kenin, vyrostla na něm, vyrostla i ve větru a zimě, jak sama tvrdí, a předvádí v Paříži galaktický tenis -- ji by zpomalující kopce Kenin neměly vadit, je schopná střílet winnery odkudkoliv a z čehokoliv. Navíc není tupá ranařka, její hra má vnitřní řád a rozhoduje se v zásadě vždy správně.

Rozhodne okamžité dění na kurtu, herně je favoritka Swiatek, žebříčkově a zkušenostmi Kenin.
Pokud nám bohové budou přát, uvidíme špičkový ženský tenis.

Přeji Ize, byl bych rád, kdyby začala s Osakou a Andreescu tvořit nejelitnější základ budoucích let WTA.
Reagovat
EllNino
Andreescu těžko, ta ma chatrné zdravi podobne jako Marketa
Reagovat
dadaft
vím, vím, je to mrzuté, nicméně je snad pár příkladů v historii, kdy se hráčky dokázaly zvednout ze zdravotních trablů
(i když jako fanoušek Jamie Hampton vím, že těch smutných je mnohem víc)

herně je ovšem Bianca neuvěřitelná...
Reagovat
EllNino
To souhlas, pro mě dokonce koukatelnejsi než Iga, Marketa, Sofia, Naomi dohromady :)
Reagovat
misa
Poslední co si z kariéry Bianky pamatuju je, jak říká na loňském TM, že ji křupe v kolenu. A od té doby nic. Je to škoda.
Reagovat
com
jo v poslednim zapase to schytala od Karoliny smile a jeste se z toho nevzpamatovala smile
Reagovat
annah
S tou Andrescu souhlas, úplně mě ohromila, byla fakt neuvěřitelná. Já jsem ženský tenis sledovala jen tu a tam - když hrály naše dámy, anebo finále GS. JInak mě to nezajímalo. Ale od chvíle, kdy jsem na začátku USO 19 viděla hrát Biancu, dívala jsem se pak na všechny její zápasy. Fascinovala mě. A Iga mi ji něčím připomíná.
Doufám, že Polka dnes vyhraje, moc bych jí to přála. Kenin mi na kurtu připadá trochu jako robot.
Reagovat
blixa
Tak to s tebou musím téměř absoulutně nesouhlasit. Tenis Igy a Biancy je úplně jiný. Schválně jsem teď zkouknul několik jejích zápasů. Bianca je v podstatě taková bílá Serena, má neuvěřitelnou schopnost zahrát brutální ránu z jakékoliv pozice. Její fyzický fond je neuvěřitelný, ovšem je to Evropanka a ne západoafričanka, nemá tu brutální fyzickou odolnost jakou ty mají. To jí bude během kariéry házet klacky pod nohy, ten nepoměr mezi až neuvěřitelnými fyzickými dispozicemi na straně jedné a odolností na straně druhé. Iga má podle mě daleko vyšší herní inteligenci, nemůže se spoléhat na strašlivou ránu odkukoliv, buduje si pečlivě náběhy jako hráč snookeru, má lepší pohyb, hlavou mi připomíná legendární Justine Henin. Osobně doufám, že právě Iga je budoucností světového tenisu, spolu s Naomi. Dneska možná zaplatí za nezkušenost s velkými finálemi, ale kdo ví ...
Reagovat
annah
Já jsem nesrovnavala styl tenisu, ale takovou tu zaujatost, soustředěnost, vyrovnanost a klid, který mi připadá, že z obou vyzařuje. Prostě na me obě silne pozitivně zapusobily. Na rozdíl od většiny ostatních hráček, kde je mi celkem jedno, kdo vyhraje. ( pokud teda nejde o velematku nebo Halepku)
Reagovat
Holahej
..výstižné..
Reagovat
misa
Pokud chceš vidět uvolněnou Sofii, podívej se někdy na čtyřhru. Tam má na tváři i úsměv, hlavně v zápasech s Bethanií.

Mám rád hráčky, pro které je tenis velmi důležitý a vypadají někdy až jako fanatičky. Když už se dívám třeba ve 2 ráno a obětuju spánek, protřebuju vidět zaujetí a nasazení. I když herně to třeba vůbec nejde. Proto taky fandím Bouzkové, která rovněž vypadá na to, že by si raději zlomila nohu, než aby vypustila jediný míček. Škoda, že nedostala naděleno trochu víc talentu... Ale když se rozdávala pracovitost a bojovnost, šla si stoupnout do řady dvakrát :)
Reagovat
lvicek
Fakt me mrzi, ze tam nehraje se Švjontek Peta :(...
Reagovat
smazaný uživatel
Ash, Iga, Bianca, Naomi :-)
Reagovat
misa
se na antuce hodně zlepšila. Ráda rozbíjí tempo hry soupeřek pomocí slajzů a kopců. Zároveň ale nemá problém převzít ve výměně iniciativu a ukončit ji winnerem. Velice dobře se hýbe. Doufám, že v sobotním podvečeru získá druhý krásný pohár do sbírky. Podnos za finálovou účast nechci, ten znám z roku 2015 :)

Soupeřka ale zatím hraje výborně, bude to těžké.
Reagovat
FulnekUltras
já čepičku nechcu, ne !!!!!
Reagovat
FulnekUltras
ve třech a po klasickém obratu ve druhém.
Reagovat
Mac
podival jsem se s kym to vlastne na tomhle turnaji kenin hrala a krome collins a zakomplexovane kvitky mela prakticky jenom hracky itf... pokud, jak sama polka rika, nebude uplne ztuhla nervozitou, typuju 6/3 6/1.
Reagovat
paddy
Kdyby pes nesral, dál by doběhl

Sedni do maluchu a jeď smile
Reagovat
misa
Bouchard, Trevisan a Podoroska jsou ale taky hráčky z druhé stovky.
Reagovat
Mac
ale halep je halep...
Reagovat
Mac
a nebyl to jenom nejakej ulet, ma hru kterou muze kontrovat jenom jeste utocnejsi hracka, typu serena, kvitka, zabalenka ci aza...
Reagovat
FulnekUltras
otázka, jak dlouho toto své maximum dokáže předvádět ve finále
Reagovat
Mac
uvidime... ale co se mi na jeji hre libi, je, ze utoci velice bezpecne, jeji micky malokdy padaj na lajnu, vsechno je to 10-30cm v terenu a uplne to staci...
Reagovat
tommr
jj takhle bych rád viděl hrát i Petru, ale toho se už asi nikdy nedočkám ... smile
Reagovat
Mac
nebo jeste pliskova v dobe kdy jeste umela podavatsmile...
Reagovat
misa
Fiona Ferro, soupeřka Kenin ve 4. kole, přijela do Paříže jako vítězka antukového Palerma, kde porazila dobré hráčky. Rozhodně to není tenistka na úrovni ITf.
Reagovat
Mac
ok, nejsem specialista na detaily, spis jsem chtel vyjadrit myslenku, ze vlastne nikoho poradneho nevyradila (krom kvitove ktera se potento). a ta australie mi spis pripada jako takovy ulet ve stylu bartoli.
Reagovat
EllNino
Pokud nejsi specialista na detaily, tak nekomentuj, pak to vypada, ze varis z vody
Reagovat
paddy
Kvitová nesleduje tenis, favoritkou je Swiatek smile

Kenin se probíjela s obtížemi, kdežto Swiatek drtila konkurenci

ale finále je jiná soutěž
- Swiatek může zkolabovat jako Lisicki ve W13, pomoci ji může jen to, že bude minimum lidí v publiku
- Kenin je zarputilá s většími zkušenostmi ve velkých zápasech

vyhraje Kenin, asi ve 2 setech smile
Reagovat
Mac
co muze pomoct kenin je fakt, ze je ruska a ti se divaj na polaky ze shora. ale i tak verim psonce...
Reagovat
tommr
což platí ovšem i obráceně ... smile
Reagovat
Mac
jo jo, urcite.
kdyz jsem to psal, vzpomnel jsem si na jednu madarskou kamosku co si behem studii privydelavala uklidem a v jedne ruske rodine ji pani domu rekla, ze nejlepsi sluzky jsou polky...smile
Reagovat
smazaný uživatel
Favoritka je podla mna Kenin.

Skusenosti a lepsie superky v QF a SF.

Navyse match up jej bude vyhovovat.
Reagovat
paddy
kurzy hovoří jasně
Reagovat
misa
Je zajímavé dávat jako kurzovou favoritku 54. hráčku světa oproti té šesté, když navíc ta hůře umístěná nikdy nevyhrála ani international zatímco ta, která je v desítce, letos vyhrála grandslam.
Reagovat
Mac
proc ne... je mlada, nemusi nic dokazovat a ten tlak si ani moc neuvedomuje. vzpomenme na kvitovou jak byla mentalne silna v roce 2011. od te doby je z ni v zaverecnych fazich gs jen hromadka nestesti...
Reagovat
FulnekUltras
neviděl bych to tak jednoduše testosteronově... smilesmile
Reagovat
Mac
smile
Reagovat
smazaný uživatel
Podaj to :)
Reagovat
paddy
Kdo říká, že se sází jen favoriti

Já budu mít kombo Ken&Djo v kurzu 5,5 smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist