Finálový hazard v Cancúnu. WTA si protiřečí a poštvala proti sobě už i samotné tenistky

1. 11. 2023, 12:15
Aktuality 25
Když jakákoliv sportovní organizace pořádá finále sezony, dává si záležet na zázemí a kulisách. Tenisový Turnaj mistryň už ale několik let po sobě sklízí kritiku. Doposud na nesmyslné lokace upozorňovala jen média, případně promotéři, kteří neúspěšně kandidovali na pořadatelství. Letos se ale organizaci WTA povedlo poštvat proti sobě i samotné hráčky. Co se vlastně v Cancúnu stalo?
© Profimedia

Zápletka celého příběhu začala přibližně před pěti lety, kdy se zastřešující organizace ženské tenisové profesionální tour rozhodla, že svěří organizaci Turnaje mistryň stále vlivnější Číně. Důvod byl zřejmý: Tamní prostředí nabízelo až neuvěřitelné možnosti k zaplnění prázdné pokladny.

Čína investovala do ženského tenisu 500 milionů dolarů, včetně 14 milionů, o které se tehdy podělily účastnice finálového klání. Plánem bylo, aby se tam turnaj pravidelně vracel až do roku 2028.

Jenže po první zastávce v Shenzhenu v roce 2019 přišla covidová pandemie a aby toho nebylo málo, nejen tenisovým světem začal otřásat skandál okolo "zmizelé" přední čínské tenistky Shuai Peng. Návrat do Číny byl najednou problematický, a tak WTA začala pro Turnaj mistryň hledat nový domov. Nejdříve to byla mexická Guadalajara, loni Fort Worth v USA. Narychlo šité turnaje ale příliš efektu nepřinesly, vidět to bylo především v Texasu, kde 14tisícová aréna zůstala téměř prázdná.

 

Mexiko nedává smysl

Letos už měla WTA na výběr. I v nejisté sezoně nabídly možnost organizace Washington či Ostrava. Dlouho však bylo veřejným tajemstvím, že se má turnaj uskutečnit v saúdskoarabském Rijádu. Proti tomuto řešení se ale ozvalo tolik protestních hlasů s lidskoprávními argumenty, že se nakonec našla ještě jiná varianta. Opět Mexiko. Tentokrát Cancún.

Své rozhodnutí oficiálně oznámila WTA ve čtvrtek 7. září, tedy v dobu, kdy se tenistky chystaly na semifinále posledního grandslamu sezony US Open. Najednou ale všechny hráčky ze špičky začaly tušit problémy. Na začátek listopadu totiž bylo dávno naplánované finále Billie Jean King Cupu. A cesta na otočku do Mexika tak vlastně vůbec nedávala smysl.

"Nechápu to. Vypadá to, jako kdyby si ty dvě organizace dělaly naschvály. Bohužel, nejhůř dopadnou tenistky, které jsou výjimečně dobré a chtějí být v Cancúnu i Seville," kroutil hlavou Emil Miške, trenér Karolíny Muchové. Jeho svěřenkyně nakonec kvůli zranění musela zrušit obě akce, ale třeba Iga Šwiateková, Coco Gauffová a Jessica Pegulaová oznámily, že týmovou soutěž vypustí.

Paradoxem situace je, že právě ta největší slavnost roku, kterou může WTA nabídnout, hází klacky pod nohy Billie Jean King Cupu. Tedy turnaji, jenž nese jméno ženy, bez které by organizace nikdy nevznikla.

 

Postavte stadion na golfu

Do ještě těžší pozice se dostali organizátoři v Cancúnu. K nachystání kulis pro velkolepou show totiž dostali necelé dva měsíce. Výsledek? Na poslední chvíli provizorní tribuny v prostorách golfového resortu.

Montovaná aréna navíc nemá střechu, takže jsou pořadatelé i hráčky vystaveni rozmarům počasí. Pondělní i úterní program už déšť narušil a předpověď na zbytek týdne nevypadá úplně ideálně. Pokud by neustále pršelo, může se znovu zkomplikovat situace pro tenistky, které by rády stihly i týmový turnaj v Seville.

Zatímco všude jinde po světě se i na standardních turnajích nižších kategorií dbá na to, aby byly kurty včas připravené a dalo se na nich trénovat, v Cancúnu dostaly aktérky příležitost otestovat kurt až den předem. A byly dost rozladěné.

V pondělním prohlášení WTA ujišťovala, že "tvrdě pracovala na dokončení arény a urychlovala kvůli nepříznivému počasí časový harmonogram prací, aby stadion splňoval přísné výkonnostní standardy". To je dost kontrastní zpráva oproti původnímu statusu šéfa WTA Steva Simona, který tvrdil: "Tato edice Turnaje mistryň poskytne hráčkám i fanouškům fantastický zážitek, nabídne ideální finále a umožní nám pokračovat v budování silné budoucnosti pro ženský tenis."

Další část jeho zářijové zprávy vypovídá o zvážení řady konkurenčních nabídek i o tom, že výběr místa a partnerství je založen na několika faktorech, včetně logistiky dopravy, dostupnosti, či kapacity místa konání.

Jenže všechno je jinak. Dějiště nemá dostatečné zázemí ani tréninkové prostory. "Měla by to být oslava konce roku, když jsme sem ale přijeli, tak jsme spíš měli takový pocit, že nikdo nic nemá pod kontrolu," kroutil hlavou Anton Dubrov, trenér Aryny Sabalenkové.

Podle něj kurt není pečlivě připravený a zdá se, že na některých místech jsou pod ním díry či bubliny. Nekonzistentní povrch způsobuje podivné odskoky a hráčky se na něm nepohybují úplně jistě. Aréna je navíc postavena nedaleko zálivu, takže se v posledních týdnech hurikánové sezony v Karibiku ještě ozývá silný vítr.

Zda se opravdu plánovalo v Cancúnu hrát na provizorním stadionu s montovanými tribunami, zůstává zahaleno tajemstvím. Možná se Turnaj mistryň měl původně hrát v kryté býčí aréně Plaza del Toros, která pojme 6 tisíc diváků. Proč se nakonec hraje na golfovém hřišti nikdo nevysvětlil. Lze si domyslet, že je to kvůli termínové kolizi, která se tak narychlo nedala vyřešit. Koncert tam totiž má jedna z nejpopulárnějších mexických hudebních skupin Pesado.

 

Tenistky už vede právník

Vedení organizace WTA si tak samo pomalu podráží nohy. Už několik měsíců panuje napjatá atmosféra mezi již zmíněným prezidentem Stevem Simonem a hráčkami, které cítí málo respektu. Nově se sešikovaly do společenství, najaly si právníka a chtějí prosadit své zájmy.

Diskuze, která proběhla na začátku října na turnaji v Číně, vyvrcholila třístránkovým dopisem, který obsahuje v každém řádku jeden konkrétní bod k řešení. Depeše je podepsána světovou jedničkou Arynou Sabalenkou a dalšími 20 předními hráčkami včetně Markéty Vondroušové, Jeleny Rybakinové či Ons Jabeurové.

Tenistky podle webu The Athletics požadují okamžité jednání o rozumnějších časových rozpisech turnajů, nebo o rozšířené péči o děti tenisových matek. Důležitým bodem je i navýšení odměn, kde tenistky žádaly garantovanou roční výplatu 500 tisíc dolarů pro hráčky první stovky, 200 tisíc pro tenistky s žebříčkem 101-175 a 100 tisíc pro ranking 175-250. Právě tento finanční model je inspirován nedávným plánem, který oznámila mužská ATP.

Právník Ahmad Nassar, kterého si jako svého vyjednavače najala organizace profesionálních tenistů PTPA založená Novakem Djokovičem, připouští, že vedení WTA se zatím k jednání čelem nepostavilo. "Neschopnost odpovědět na zaslaný dopis jen posiluje vnímání nedostatku ochoty smysluplně se zapojit do diskuze a inovovat vztahy," tvrdí.

Ženský tenis čeká v dalších týdnech a měsících zřejmě hodně turbulentní období. Evergreenem také zůstává, že dva měsíce před startem další sezony ještě vůbec není jasný její kalendář.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport / Tomáš Rambousek

Komentáře

25
Přidat komentář
misa
A proč zrušili TM v Číně, když se ostatní turnaje včetně Elite Trophy letos normálně odehrály?
Reagovat
tommr
to nezrušila WTA ale sama Čína protože se jim nechtělo platit původně nasmlouvané vysoké částky ...
Reagovat
lvicek
Ta smlouva tedy nema moc valneho smyslu ;).
Reagovat
tommr
tu smlouvu ale jako první porušila WTA když vyhlásila bojkot čínských turnajů kvůli Shuai Peng ...
Reagovat
Krisboy
Kde je Shuai Peng...?
Reagovat
Fandina
Jj, :-)))
Reagovat
com
rocne si vydelaj miliony a miliony, ale furt maj nejaky problemy smile

Zrusit celej zenskej tenis smile
Reagovat
misa
Reagovat
Fandina
Tak to jsou zajímavé informace, je vidět, že holky se nebojí ozvat a jít za svým. Čtu čtyři jména holek z TM, které v Číně podepsaly dopis s požadavky. A kdopak je tou hlavní iniciátorkou. Já si vždycky myslela, že jednou takovou je Iga, ale tam její jméno není. Jisté je, že jedna to být musí. Tak držím palce holky, ať se to zlepší. smile
Reagovat
aligo
Kdyby se teď všechny sebraly a odjeli. To by byl SIGNÁL nejvyšší
Reagovat
GaelM
smilesmile
Reagovat
frenkie57
To by bylo zase krajně neuctivé k pořadatelům, kteří dokázali v šibeničním termínu vytvořit pro tenistky kvalitní zázemí, vyjma tedy toho nejdůležitějšího - kurtů, tréningových a soutěžního. Jsem ale přesvědčen, že kdyby bylo na věci kolem TM dostatek času, tak vyšvihnou Mexičani TN par exccelans. Guadalajara předloni byla parádní.
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat
aligo
Neuctivé je od pořadatelů je kvalita, kterou připravily.. Guadalajara byla špica, o to větší zklamání letos
Reagovat
Krisboy
Simon ven! smile
Reagovat
Kandinsky1
Simon je totálně neschopnej idi ot.
Což mě přivádí k otázce, kdo a jakým způsobem volí šéfa WTA ?
Reagovat
Krisboy
Nevím, ale korupce, příp. klientelismus a kamarádšofty v tom budou určitě.
Reagovat
dadaft
Třeba mně se Guadalajara líbila moc. Bylo narváno diváky a fantastická atmosféra, zápasy pak mají mnohem lepší šmak.

Nevím jaké tam tehdy bylo zázemí, ale myslím že solidní. I tentokrát diváci ukazují, že je tam ženský tenis žádaný. Mexico je dobrá volba, jen se to zkrátka musí dělat úplně jinak, než je to letos. .................... já nevím, je možné, že to mělo být na té coridě a pak s WTA vykyvali a museli to lepit narychlo jak to je............. každopádně letos špatná vizitka pro management WTA
Reagovat
makro99
hmm, když už si teda odmyslíme termín mezi Čínou a Sevillou, tak proč to nedali do nějaké turnajové destinace, kde se pravidelně hrávaj mužské/ženské turnaje, takže jsou tam areály se zázemím - Acapulco, Monterrey...
Reagovat
Kandinsky1
To taky absolutně nechápu. TM na čerstvě smontovaném stadionku, WTF
Reagovat
Haitik
Taky se mi Guadalajara hodně líbila, lidi tam fakt chodili a i teď, když se tam pořádá turnaj, tak tam ty lidi chodí, takže jak říkáš, v Mexiku je ženský tenis žádaný, a stejně jak ty, neviděl bych problém, že se to koná v Mexiku, ale stylem jaké to bylo přiřazené, když už loni spousta tenistek nadávalo kvůli BJK Cupu, tak WTA udělá to samé..

A to, že neodpoví zatím na ten dopis, to jako chtějí stihnout? Iga prý napsala samostatný dopis..

Nedovedu si představit, že by se tenhle bordel děl, když byly Serena, Maria, Petra na vrcholu..
Reagovat
bardunek666
Serena by se jim na to vys*ala tam hrát za takových podmínek
Reagovat
aligo
Reagovat
Andrew89
Vedeni wta je nekompetentni,amaterske a naprosto priserne. Kdyz si vzpomenu na TM pred par lety tak tohle je prisernost. Je mi holek lito,vazne je.
Reagovat
Haitik
Se slzou v oku vzpomínám na TM pořádané například v Istanbulu či Singapuru :-( Z Istanbulu jsou dodnes jedny z mých nejoblíbenějších zápasů - Maria vs. Aga a Vika vs. Kerber - během jednoho dne :-((
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist