Halepová má smůlu, divokou kartu na French Open nedostala. Pořadatelé dali přednost domácím nadějím

15. 5., 17:00
Aktuality 27
Organizátoři blížícího se tenisového svátku Roland Garros ukázali, že nemají problém obejít se bez velkých hvězd nedávné minulosti. Divokou kartu, která byla v podstatě jedinou vstupenkou do nablýskaného grandslamového klání, nedostaly Emma Raducanuová (21), ani po dopingové aféře navrátivší se Simona Halepová (32). Ta přitom v roce 2018 v Paříži triumfovala.
Halepová před šesti lety vyhrála French Open (© Profimedia)

Sentiment stranou, právo hrát antukovou slavnost mají jen ti nejlepší a nemáme zájem o tenisty s nějakým podivným škraloupem. A navíc jsme ve Francii, takže prostor dostanou jako vždy domácí talenty. Tak nějak zní vzkaz Francouzské tenisové federace, vydaný prostřednictvím listiny pozvaných hráčů pro letošní grandslam v Paříži.

Nejvýraznější personou, která bude v Paříži chybět je Simona Halepová. Rumunská hráčka má za sebou nepříjemné období se zastavením činnosti kvůli dopingu. Letos v březnu jí ale mezinárodní arbitráž výrazně zkrátila čtyřletý distanc na pouhých devět měsíců. Následoval návrat na kurty, Halepová se díky divoké kartě představila na tisícovce v Miami, kde vyhrála i set s Paulou Badosovou.

Jenže také slyšela přísné názory z tenisového prostředí. "Chápu, že turnaje chtějí mít pro publikum velké hvězdy, ale moje osobní přesvědčení je takové, že jsem vždy chtěla čistý a spravedlivý sport pro všechny. Není to jen o Simoně, ale pokud někdo záměrně podvádí, pokud má někdo pozitivní dopingový test, tak by neměl dostávat divoké karty. Pokud chce zpátky, měl by se vrátit ze dna," nechala se slyšet na floridském podniku Caroline Wozniacká.

Zdá se, že organizátoři z Paříže volání dánské tenistky vyslyšeli. Halepová (aktuálně až 1149. hráčka rankingu WTA) se sice díky pozvánce dostala na turnaj v Rabatu, ale v Paříži se nepředstaví. Nechtějí ji tam. A to přesto, že tam má báječnou historii - třikrát hrála finále a v roce 2018 triumfovala.

 

Halepová už je v Paříži

Rumunka přitom jakoby s účastí na Roland Garros skoro počítala. V aktuálním týdnu už je ve francouzské metropoli a měla by startovat na antukové akci 125k Tropheé Clarins, který je pro mnohé hráčky důležitým testem před grandslamem.

Co je ale podstatnější, neúčast v Paříži ohroužuje její případný start na olympiádě. Podmínkami pro účast na turnaji pod pěti kruhy je totiž umístění v žebříčku do 400. místa nebo dva zápasy za poslední dva roky v BJK Cupu. To Halepová do 10. června, kdy je uzávěrka olympijských přihášek vlastně už nemůže stihnout. Podle rumunských zdrojů rozhodnutí pařížských organizátorů Halepovou ranilo a bezprostředně po něm oznámila trenérovi Carlosovi Martínezovi konec spolupráce a uvažuje o konci kariéry.

Nicméně divokou kartu na Roland Garros nedostala ani Wozniacká, která se tématu v průběhu jara dotkla. Dánská maminka ale ví, že dvě pozvánky na grandslamy už dostala. Loni na US Open došla po návratu na kurty až do osmifinále a v lednu v Austrálii hrála dvě kola.

V divokou kartu doufal možná i Rakušan Dominic Thiem. Ten nedávno oznámil, že hraje svou poslední sezonu a v letech 2018 a 2019 v Paříži hrál finále. Pokud bude chtít zažít příjemné loučení s prostředím, které mu svědčilo, také pravděpodobně bude muset do kvalifikace.

To Emma Raducanuová, vítězka US Open z roku 2021, zřejmě nebude mít ranking ani na kvalifikaci, jelikož aktuálně figuruje až ve třetí stovce světového žebříčku.

 

Divoká karta jako byznys

Na sentiment Francouzi nehrají. Slyší ale na slovo byznys. Mezi držiteli divokých karet vedle 12 tenistů do hlavních pavouků a 18 do kvalifikací jsou jen dvě americká jména a dvě australská. Pokud se ptáte, jaký význam mají pozvánky pro Ajlu Tomljanovicovou, Sachiu Vickeryovou, Nicolase Morena De Alborana či Adama Waltona, pak vězte, že jde o pakt tenisových mocností. Volné pozvánky na grandslamová klání jsou totiž i tradičním obchodním artiklem pro země, které pořádají grandslamy.

Nepsaná reciproční dohoda mezi australským, americkým a francouzským tenisem znamenala, že v Melbourne se představili Arthur Cazaux, Patrick Kypson, McCartney Keslerová a Alizé Cornetová. A spolehněte se, že na US Open budou zase v mužském i ženském pavouku hlavní soutěže jména z Austrálie a Francie.

 

Nadal na chráněný žebříček

Před startem French Open rezonuje ještě jméno jednoho tenisty - Rafaela Nadala. Ten se po měsících zdravotních patálií propadl až do sedmé stovky rankingu, a i když aktuálně figuruje už na 305. příčce, ani jeho žebříček by nestačil na hlavní soutěž.

Nadal ale může využít pravidla chráněného rankingu, loni před pařížským kláním byl totiž 15. hráčem světa. A navíc, v jeho výjimečném případě platí, že 14násobný šampion a muž, který mluví o Roland Garros jako o svém druhém domově, by divokou kartu ze sentimentu dostal snad vždycky...

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport / Tomáš Rambousek

Komentáře

27
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
Ano, Emička i Wozejk by mohly WC dostat. Obě si je za výkony zaslouží
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Zato taková Kiki max do debla...
Reagovat
lvicek
Proc dneska vzdala, nevite?
Reagovat
com
dovedela se, ze nedostane wc na FO, tak co by se zbytecne namahala s pripravou na takovym podradnym turnaji
Reagovat
lvicek
No taky si to prave rikam .
Reagovat
GaelM
Za mě v pořádku, ale aspoň WC do kvalifikace bývalým GS vítězkám dát mohli. V kvalifikaci by snad těch míst neubylo...
Reagovat
PTP
Reagovat
Kandinsky1
Stejně by tam nic neuhrála, tak co. To už ji můžou dát rovnou Venuši.
Reagovat
hanz
No to se divím, že tam není jedna záchodová karta pro tu stařenu...
Reagovat
com
wc dostane beztak ve Wimbledonu a US Open, to ji staci
Reagovat
hanz
Hlavně aby jí nedostala na OH
Reagovat
Mony
Na Obrovské Ho.no je právě WC karta potřeba
Reagovat
farr
Jedno velké bezvýznamné plus, sice za mě nejhorší GS s nejmenší hodnotou, ale tenhle přístup se mi líbí . Tyhle stary nebo pseudo hvězdy jen at si poctive vyhrajou zebricek aspon na kvaldu...pfff
Reagovat
hanz
Souhlas, nejnudnější GS...
Reagovat
PTP
Říká nejnudnější přispěvatel TP
Reagovat
hanz
Děkuji za pochvalu
Reagovat
Krisboy
Gratuluji, Mistře!
Reagovat
hanz
Gratulace přijímám rád...
Reagovat
Mony
Francouzi, Australané a asi i my bychom udělali to samé..
Jasně, že mladí to potřebují více.
Tenisoví vlastenci
Reagovat
Mony
Akorát Amíci potřebují víc Hvězdy, než neznámá třebaže domácí jména.
Hvězdy přinášejí pozornost a peníze
Reagovat
com


Jen at si Halepka zvyka, ze se z ni kazdej nepo*ere
Reagovat
PTP
"Ale lidí je moc a všude samá faleš, udávají se pro pár korun, v práci i v soukromém životě" rapuje René Lázok vystupující pod pseudonymem ERIO, představitel třetí generace ve známé hudební rodině Lázokových.
Reagovat
George_Renel
Správně. Dopingová hříšnice, byť se zkráceným trestem, si WC nezaslouží.
Reagovat
PTP
Ani suchý
Reagovat
Carter
A s Gasquetom si v pohode?
Reagovat
Kandinsky1
Ten nedopoval, jen sjížděl čáru
Reagovat
PTP
Carter the Unstoppable Sex Machine
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist