Halepová své jméno stále neočistila. Má nesrovnalosti v biologickém pasu

20. 5. 2023, 13:11
Aktuality 50
Bývalá světová jednička a dvojnásobná grandslamová vítězka Simona Halepová čelí dalšímu podezření z porušení antidopingových pravidel. Zatímco se už několik měsíců snaží očistit své jméno, podle včerejšího vyjádření mezinárodní agentury pro bezúhonnost tenisu (ITIA) má nesrovnalostí v biologickém pasu a zaděláno na další problémy. Rumunská tenistka obvinění dál odmítá a věří v nezávislý soud.
Profily hráčů
Simona Halepová (© Profimedia)

Simona Halepová se loni v září krátce po porážce v 1. kole US Open podrobila operaci nosu, kterou se rozhodla vyřešit dlouhodobé problémy s dýcháním, a předčasně ukončila sezonu.

Zhruba o měsíc později ale fanoušky šokovala mnohem více znepokojující zprávou. Na newyorském grandslamu měla pozitivní test na zakázanou látku stimulující tvorbu hemoglobinu a červených krvinek, tedy s podobnými účinky jako EPO.

Analýza v jejím vzorku odhalila lék Roxadustat, který se používá k léčbě anémie způsobené chronickým onemocněním ledvin. Preparát, který předloni schválila Evropská léková agentura, figuruje na seznamu zakázaných látek Světové antidopingové agentury WADA. Halepová vědomé užití jakékoliv zakázané látky odmítla.

"Za celou mou kariéru jsem na podvádění nikdy ani nepomyslela, bylo by to zcela proti zásadám, v nichž jsem byla vychována. Tváří v tvář takové nespravedlivé situaci se cítím naprosto zmatená a podvedená. Budu bojovat až do konce, abych dokázala, že jsem nikdy vědomě nevzala žádnou zakázanou látku, a věřím, že dříve či později vyjde pravda najevo," uvedla 31letá Rumunka loni na podzim.

Vítězka Roland Garros 2018 a Wimbledonu 2019 má od října předběžně zastavenou činnost na osm měsíců a svou nevinu dosud nedokázala. Loni v prosinci poskytla ITF všechny důkazy týkající se kontaminace z autorizovaného potravinového doplňku, vyšetřování se však stále nedočkala.

"Od 7. října, kdy jsem byla obviněna z podezření za doping, jsem prožívala svou nejhorší noční můru. Moje jméno bylo znečištěno a čelím nejhorším možným obviněním. Dvakrát jsem se snažila o posudek u nezávislého soudu, ale ITIA si neustále hledá důvody pro odložení jednání," nechápe Halepová.

Další problém: Nesrovnalosti v biologickém pasu

Nyní naopak naopak čelí dalšímu obvinění v souvislosti s nesrovnalostmi v biologickém pasu.

"Teď, když jsme dodali materiály, že jsem se stala obětí kontaminace, přišli s neobvyklým vývojem mé krve. Přitom výsledky studovali tři renomovaní světoví odborníci a prohlásili je za normální," píše Halepová v novém prohlášení na sociálních sítích.

"Cítím se bezmocně. Nevím, jak čelit obviňování úřadů a jejich motivaci dokázat něco, co jsem nikdy neudělala. Znovu opakuju: Celý život jsem proti jakémukoli podvádění. Není to v souladu s mými hodnotami," reagovala.

"Mou jedinou šancí je teď dostat se k nezávislým soudům v tribunálu a prokázat tam svou nevinu. Mám plnou důvěru ve spravedlnost a těším se na slyšení na konci května, kdy budu moct prezentovat své slyšení po několika odloženích organizací ITIA. Podpora mých blízkých a fanoušků mi dodává odvahu pokračovat v každodenním tréninku a boji za pravdu," dodala.

"Chápeme, že dnešní oznámení zvyšuje složitost již tak vysoce vyprofilované situace. Od začátku jsme odhodláni spolupracovat s paní Halepovou empatickou, efektivní a včasnou cestou," řekla ředitelka antidopingového oddělení na ITIA Nicole Sapsteadová.

"Ale bylo by teď nevhodné komentovat specifika procesu ještě před jeho uzavřením. I nadále budeme pokračovat v jednání s nezávislým tribunálem Sport Resolutions a zástupci paní Halepové, jak nejrychleji to bude možné," dodala.

Zřejmě nejznámějším českým sportovcem bojujícím s nařčením za doping po zjištění abnormálních hodnot v biologickém pasu byl cyklista Roman Kreuziger. V červnu 2013 byl obviněn z užití nedovolené látky, porušení antidopingových pravidel se měl dopustit v letech 2011 a 2012. Přestože naplno trénoval, zúčastnit se závodů nemohl. Místo sportovních soutěží absolvoval soudy či detektor lži, než po 709 dnech své jméno očistil za velké pomoci úspěšných právníků.

Co je biologický pas?
Jedná se o počítačovou databázi informací (od roku 2009) o jednotlivci získanou z antidopingových odběrů a jejich analýz v akreditovaných laboratořích WADA. Hodnoty a množství některých látek (počet červených krvinek, množství testosteronu, růstového hormonu) z kontrol jsou dlouhodobě sledovány a významné odchylky mohou vést k zahájení disciplinárního řízení a případně také k potrestání se sportovce.
Případné odchylky software automaticky hlásí. Na rozdíl od standardních dopingových zkoušek ale není výsledek jednoduše negativní, nebo pozitivní. Anomálie nemusí ani zdaleka ukazovat na doping, ale může značit kupříkladu závažné onemocnění.
Pouhá výchylka z hodnot by navíc na rozdíl od klasického dopingového testu nejspíš neobstála jako důkaz před případným soudem, a také proto ke slovu přichází lidský faktor a celý složitý proces je vlastně teprve na začátku. Data si vezme k ruce expert se zkušenostmi v oblasti klinické hematologie, sportovní medicíny a sportovní fyziologie a zpracuje posudek (aniž by věděl, o jakého konkrétního sportovce se jedná)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Livesport

Komentáře

50
Přidat komentář
Vlk-v-trave
Komentovat Simonu nebudu, je mi kazdeho lito, kdo je chycen WADDou...ale ma aspon 2 GS, takovy Jarry, toho zarizli v mladem veku...

K tem teoriim. Problem bude hlavne WADA. Jinak davam prehled chycenych atletu dle nejakeho hrubeho geopolitickeho rozlozeni...

Evropa Zapad - 212
Afrika - 130
Evropa Vychod. - 138
USA - 113
Rusko - 107
Blizky Vychod, Asie - 78
Jizni A. - 29
Jamajka - 21
Kanada - 19
Australie a N.Z., Tanzanie - 12
Karibik - 13
Atlantik - 9
Stredni A. - 2
Nepal - 1

Nejtrestanejsi atleti WADOu jsou sportovci ze Zapadni Evropy... Hodne problematicke staty jako Francie, Spanelsko, ktere hodne zvedaji ty cisla, naopak nejvic prikladny stat je Dansko:)

Dale nasleduje problematicky Africky region, a Kena, je to sila...naopak hodne dobre je na tom Senegal, muj oblibeny:)

Na tretim miste je Vychodni Evropa, hlavne diky Ukrajincum a Rimunum, to jsou desitky pripady - hlavne Rumunsko s biologickym pasem. Nejprikladnejsimi jsou Srbove, coz me neprekvapuje.

Hned za Zap. Evropu, jsou Americane, tam jsem tipoval, ze budou jeste vys... nebo podobne s Ruskem, ktere ma jen o neco malo mene trestanych.

Blizky vychod a Asie, pochooitelne arabove jsou prikladni...no moc zajimavych atletu nemaji, a Cina s Inddi se celkem snazi, ale i tak je vide ze Asie je celkem mene trestana...

Oddelene je Kanada, ktera ma vice trestanych nez Australie s N.Z. a Tanzanii, co muze byt prekvapive.

Na zaver pecka, ani Nepal se nevyvaroval chyb a vpadl do site WADY:)

Za poslednich 20 let se tresta mnohem vice, nez za 20 stoleti... kdy nejpopularnejsim dopingem byl jasne Kokajn...hlave pred valkou a po valce.

Tolik k tomu jak si zapad vytira zadek s vychodem v trestech... a brat tenis jako vzorek neni dobre... problem je hlavne WADA... a je jedno k jake zemi...ehm, tedy ted asi s Bankou Polaci mozna nebudou trestani, ale cinili se taky slusne k tomu cislu pro Vychodni Evropu:)
Reagovat
Vlk-v-trave
oprava Evropa Vycho druhy plac:) ale dlouho asi neudrzi...Afrika celke svisti:)
Reagovat
Liverpool22
smile Ano WADA je problém
Reagovat
lvicek
Ale, ale, takovéhle statistiky se nám to nehodí do krámu, když ošklivý západ neustále utlačuje nebohé slovanské východňáry!
Reagovat
makro99
No je to tady čím dál víc jak na sletu konspirátorů...:/
Reagovat
annah
smile
Reagovat
IngStavinoha
zdroj těchto čísel je doufám samotná WADA nebo nějaká spřízněná "nezávislá" instituce ???
Reagovat
IngStavinoha
každopádně z velkých eusa "západních" ryb to za posledních 40 let fakticky "odskákali" jen Ben Johnson a Marion Jones - ostatní spíš někde v tichosti a rozhodně ne na kariérním vrcholu; silniční proficyklistika je agendou trochu jinde

a tak zatímco například tradičně vysteroidovaní ušáckí guliari (mj. LOH Rio) "vědecky" zobají a rekordují v pohodě dál, "podvodně a cíleně" "organizovaný doping prakticky všech" s neoliberály moralisticky kázanou kolektivní vinou a odpovědností "je prokázán" pouze Rusku - čirou náhodou zrovna po roce 2014, kdy Západem (USA) organizovaný převrat na Ukrajině (záměrně během ZOH v Soči) až tak úplně územně nevyšel

takže bych do vlčí mhy doporučil aspoň občas si trochu přisvítit nejmíň pětistovkou halogenkou, aby ten výsledný obraz... ;-) dostal poněkud objektivnější kontury smilesmilesmile
Reagovat
SpacialRecognition
další zcestnej argument lidí, který tohle zveličují "všichni dopují" Možná ano, možná ne - každopádně to nijak neomlouvá Halepku.

Konspirační teorie o tom, že si na ní zasedli jsou směšné.
Reagovat
Liverpool22
Debata je spíše o tom, že není stejný metr na všechny - jak tady bylo psáno "usvědčit" Serenu či Rafu se nehodí, tak se přimhouří oko. To platí všeobecně, kdy např. v biatlonu + klasickém lyžování se dost řeší Norové, kdy každý druhý Nor má astma což nesouhlasí s celkovou populací Norska. Vše je hlavně o penězích.
Takže určitě nikdo neomlouvá Halepku - pokud dopovala, tak ať stojí - moje oblíbenkyně nebyla i když mi vyhrála dost peněz - sázel jsem v minulosti proti ní na GS. smile
Reagovat
IngStavinoha
klasická relativizační poluce soudobého eusa neoliberála
Reagovat
Mantra
A co Hingis a Richard Belmondo Gaské? Jejich bílé nosánky... Prostě jen trochu nobl zboží, než schánět nějaký prášky na bůhvíjakej moribundus (meldonium a teď ten Simony rataněco - kdo takové prášky zná?)
Reagovat
SpacialRecognition
Ano, pr obrázek o sobě vybudovala slušnej, ale to jak se chová na veřejnosti ještě neznamená, že nebude dopovat. Vylučovat možnost, že skutečně dopovala na základě sympatií je poněkud naivní.
Reagovat
frenkie57
Ano, pozitivní PR a osobní sympatie mohou vést ke zcela irelevantnímu přesvědčení, že takovýto člověk se nemohl dopustit něčeho tak nekalého, jako je dopování. Nicméně, to jestli si Simona Halep pomáhala nepovolenými prostředky k lepším výkonům ví jedině Simona Halep + pár nejbližších spolupracovníků. Možná že ani to ne.
Reagovat
Nola
obludarium, iba by ma zaujimalo, kedy Simona, kde a ako prekrocila povestnu hranicu.... pre koho bola hrozbou, vsak vyhrala iba 2 GS.... ten jej mecenas Mourtaoglou sa jej sice zastava, ale ktovie, ma uz noveho konika....
Reagovat
IngStavinoha
buďto chtějí neoliberální úchylové od zeleného stolu přidat krakatici onen "chybějící" GS za prohraný Wimbl právě se Simonou, anebo rumunská vláda nehodlá prodloužit smlouvu o přítomnosti ušáckých vojsk na svém území...
Reagovat
Liverpool22
Varianta B může být pravdivá byť to může vypadat jako přitažené za vlasy, ale podobně to bylo v kauze Estonce Andruse Veerpalu, který měl vracet medaile z OH a tím pádem by měl náš Lukáš Bauer zlato z OH 2006. Šlo o to, že se spekulovalo, že Ušáci vydírají Estonsko kvůli vojenským základnám - nakonec z pohledu Veerpala dobře dopadlo - vše se zametlo pod koberec byť musel stát za doping....
Reagovat
Nola
nejdem konspirovat, ale Simona mi prisla ako hracka, ktora take nieco nema za potreby, bud vyhrala, alebo prehrala, nikam sa za ziadnymi rekordami nehonila, slusna baba, divim sa, ze jej najvacsi fanda Davor je tichucko, ako vos pod chrastou.... ak ju aj oslobodia, nebude mat sancu, ked vypadla z kolotoca, dopadne ako Masha ..... zaujimave, ze vzdy su to hlavne hraci z byvaleho vych. bloku, resp. z Juznej Ameriky, zo spickovych hracov Masha, Cilic, Hadad Maia, Simona.... ziadny Amik, Brit, Frantik, Nemec, Spaniel.... tomu moze verit iba hluchy a slepy, posledny pripad bol snad Evans, ktory si to asi pres.al u domaceho LTA
Reagovat
tommr
jj na usvědčení Sereny nebo Nadala prostě není zájem i když pravděpodobnost že něco zakázanýho brali hraničí téměř s jistotou ...
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat
vergus
Třeba Errani moc východní zrovna není, ale je fakt, že podíl suspendovaných hráčů z východního bloku/JA/Afriky oproti zbytku světa je až zarážející
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat
Davor1
A ako mám na to reagovať? Obhajovať ju len preto, že je moja favoritka? Keď si nejako pomáhala a prišli jej na to, tak nemám dôvod ju brániť. Keď dokáže nevinu, tak jej budem fandiť ešte viac. Ale absolútne nemám potrebu tu konšpirovať a vymýšľať rôzne teórie, to je skôr tvoja špecialita :)
Reagovat
Davor1
Ináč k tvojim klasickým komplexom zo "západneho sveta", ak by to skutočne tak fungovalo, tak by asi nemali tresty za doping superhviezdy typu Agassi, Gasquet, Hingis či Errani... ale chápem, že v tvojom svete to vidíš tak, ako to tebe pasuje :)
Reagovat
annah
smile
Reagovat
Nola
biely prasok by som nemiesala s latkami, ktore zvysuju vykonnost, Hingis bola za zenitom a Gasquet este nim nebol - a dostal iba 2 mesiace :D Agassi ta ako napadol, prosim ta? nebyt priznania v autobiografii, nikto ani netusi, ze na niecom fical....
pisem viac-menej o poslednych 10 rokoch, kedy chytili samych hracov z byvaleho vych. bloku, resp. nezaujimave postavicky, len aby vykazali cinnost, jedina co sa vymyka bola Sara, davno za zenitom, vynimka co potvrdzuje pravidlo,

naopak Masha, Simona boli hracky prvej desiatky, GS vitazky, ziadne nuly.....
Reagovat
George_Renel
Nabízí se ověem úvaha, že kdyby léta nebraly, nebyly by násobnými šampiónkami.....
Reagovat
Nola
to moze platit v pripade vsetkych vitazov GS, len ich nenacapali, resp. niektori ficali na vynimkach od WADA.. takze argument sice trefny, ale zbytocny
Reagovat
Nola
https://plus7dni.pluska.sk/ludia/vrcholovi-sportovci-mali-povolenie-brat-zakazane-latky-je-to-poriadku
Reagovat
Nola
Tie odhalili, že desiatky najmä amerických a britských športových hviezd mali takzvané terapeutické výnimky, teda zo zdravotných dôvodov mohli brať zakázané látky. Legálny doping sa okrem iného spája s takými menami, ako sú tenisti Rafael Nadal, sestry Williamsové, Petra Kvitová, cyklistické legendy Chris Froome a Bradley Wiggins, americká štvornásobná olympijská víťazka z Ria v gymnastike Simone Bilesová či fenomenálny britský bežec s africkými koreňmi Mo Farah.
Reagovat
IngStavinoha
smile a na Šebrleho se už také hlavně v čecháčkově rádo "pozapomíná"
Reagovat
Liverpool22
Máša brala meldonium, které bylo povolené a užívalo ho mraky sportovců. Takže tohle byla poprava Máši - WADA moc dobře věděla, že to Máša bere - tam šlo o to, že cca v listopadu 2015 mohla meldonium brát a na AO 2016 už to bylo zakázané na tzv. červené listině. Máša udělala jedinou chybu nebo spíš její tým, že si to neohlídala i když vzhledem k tomu, že se to furt mění by každý sportovec musel mít člověka na hlídání povolených léků.
Případ našeho R. Kreuzigera s bio pasem je toho důkazem - prostě WADA v tom dělá hokej smile
Reagovat
Nola
a co dr. Fuentes, ktory mal za klientov cyklistov, futbalistov, tenistov.... radsej znicili dokazy...
Reagovat
Liverpool22
smile
Reagovat
George_Renel
To, že to ještě nebylo zakázáno neznamená, že nebyla chemickou šampiónkou.
Reagovat
lvicek
Jestlipak to meldonium bere teď, když ho tak nutně potřebovala...
Reagovat
IngStavinoha
smilesmilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně: Nola=konspirátorka
Reagovat
IngStavinoha
cmrnd vskutku na úrovni ;-)))

mimochodem - jak se teď už s odstupem díváš na panoptikum jménem kovid?
Reagovat
Nola
jj, tvoje iluzie o pocestnom jednani institucii, ktore by mali dohliadat nad dopingom tenistov ti nebudem v ziadnom pripade brat, svet je prekrasny, ked sa najde tolko naivnych jedincov, ako si ty...
Reagovat
Dobry-den
Taková slušná holka to byla. smile
Reagovat
IngStavinoha
to vypadá na další z početné řady "nezávislých" "neziskovek", které mají ve "vyšším zájmu" "korektně" a rádoby investigativně otravovat a likvidovat všude tam, kde se to právě hodí - že by už současné WADA docházel ten "jediný správný" ideologický dech?

smilesmilesmile
Reagovat
com
Jo Halepka si uz asi na tour nezapinka smilesmile
Reagovat
IngStavinoha
pro hyeny z ITIA bohatě stačí natahovat čas
Reagovat
vavrinec
smile
Reagovat
frenkie57
Já myslím, že maximálně v lednu na AO jí máme jak znovuzrozenou.smile
Reagovat
IngStavinoha
kéžby ;-)
Reagovat
annah
Nedejbože. Ta ječela u každého úderu snad ještě víc než Sabalenka.
Příšerné.
Reagovat
jackiec
No tak na Šarapovovou, Azarenkovou a babochlapa nebo Ostapenko ve řvaní nemá.
Reagovat
annah
Asi máš pravdu. Byl to takovy malý skret, takže zvuk tomu odpovídal. Na obryni asi fakt neměla. Ale řvala vytrvale.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist