Hernych je na grandslamu poprvé ve 3. kole! Štěpánek dohrál

20. 1. 2011, 08:55
Aktuality 9
AUSTRALIAN OPEN MUŽI - Jan Hernych v 31 letech dosáhl životního výsledku. Na Australian Open po více než čtyř a půlhodinovém boji zdolal nasazeného Brazilce Bellucciho a poprvé na grandslamovém turnaji postoupil do 3. kola. Naopak dohrál Radek Štěpánek, který ztratil dobře rozehraný duel s Isnerem.
Jan Hernych

V loňské sezoně si Jan Hernych zahrál na okruhu ATP jediné utkání, které prohrál. Nedařilo se mu ani na challengerech, na nichž se pouze jednou dostal dál než do čtvrtfinále (v Jersey získal titul) a v žebříčku se tak propadl až na 241. místo.

O hlavní soutěže tak musí bojovat v kvalifikacích a tu na Australian Open koncem minulého týdne zvládl. V prvním kole pak překvapil v žebříčku o rovných dvěstě míst výše postaveného Uzbeka Istomina a v Melbourne postoupil potřetí do druhého kola.

V něm jednatřicetiletý rodák z Prahy vyzval 31. nasazeného Thomaze Bellucciho a jejich první vzájemný souboj se protáhl na čtyř a půlhodinovou bitvu. Český tenista utkání začal lépe a po vyhraném prvním setu se ujal vedení. Měl i blízko k zisku druhé, v dramatickém tie-breaku však prohrál 11-13 a začínalo se 'od nuly'.

Další dvě dějství byla podobná těm předchozím. Svěřenec trenéra Jiřího Hřebce byl stále aktivnější a ujal se vedení 2-1, jenže pak ani druhou zkrácenou hru nedokázal urvat ve svůj prospěch a o vítězi musel rozhodnout pátý set. V něm se hráč až třetí světové stovky ujal vedení 3-1, Jihoameričan se ale do utkání i díky 25 esům znovu vrátil. Definitivní brejk a rozuzlení zápasu přinesl ve 14. game, kdy se pražskému rodákovi podařilo poosmé prolomit soupeřův servis a zároveň zápas po 4 hodinách a 36 minutách ukončit.

Hernych se tak v 19. startu v hlavní soutěži grandslamového turnaje poprvé v kariéře dostal do 3. kola a v příštím vydání žebříčku si minimálně o 60 pozic polepší.

Čtvrtek v Melbourne:

Kvitová a Benešová smetly ruské soupeřky. Ve 3. kole je i Šafářová

Rozjetého Nadala vyzve domácí naděje Tomic. Vyčerpaný Nalbandian vzdal

Hra Jankovičové se zhroutila. Ostatní favoritky jdou dál

V dalším kole vyzve Robina Söderlinga, který ve dvou zápasech ještě nečelil jedinému brejkbolu a v šesti setech po svém servisu ztratil celkem jen 29 fiftýnů. Šestadvacetiletý Švéd dnes potvrdil roli favorita proti Gillesu Mullerovi z Lucemburska, kterého porazil 6-3 7-6 6-1.

Podtrhnout další parádní den českých tenistů nedokázal Radek Štěpánek. Přitom duel proti dvacátému nasazenému Johnu Isnerovi začal výborně, postupně však přebral kontrolu nad zápasem soupeř ze Spojených států. 

Dvaatřicetiletý rodák z Karviné vyhrál první set 6-4, jenže pak už nevyužil žádný ze sedmi brejkbolů a začal ztrácet. Zlom utkání přišel v desátém gamu druhé sady, kdy Isner využil první brejkbol znamenající zároveň i setbol. Český hráč pak už uhrál jen tři hry a s turnajem se rozloučil. 

Štěpánek byl na Australian Open čtyřikrát ve 3. kole, letos však nevyrovná ani své maximum. I tak si ale bodově polepší, neboť loni vypadl už v úvodním kole s Karlovičem. Až do srpna obhajuje jen něco málo přes sto bodů a pokud bude zdravý, bude žebříčkem postupně stoupat. Letos si 66. tenista světa zahrál už semifinále v Brisbane.

Šest Čechů ve třetím kole
Ve 3. kole si tak v Melbourne zahrají dva čeští tenisté - Hernych s Berdychem, a čtyři tenistky (Záhlavová-Strýcová, Kvitová, Šafářová a Benešová). Že se do boje o osmifinále dostane alespoň šest Čechů, věřil v naší anketě pouze každý desátý čtenář.

Kromě Berdycha však nyní budou všichni čelit papírovým favoritům: Hernych světové čtyřce Söderlingovi, Kvitová šesté hráčce světa Stosurové, Šafářové dvojce Zvonarevové, Záhlavová-Strýcová deváté nasazené Číňance Na Li a Benešová turnajové šestnáctce Pavljučenkovové.

 

- AUSTRALIAN OPEN MUŽI (Austrálie - Melburne, tv. povrch) -
čtvrteční výsledky českých tenistů (20. 01. 2011)

Dvouhra - 2. kolo:
Hernych (ČR) - Bellucci (31-Braz.) 6-2 6-7(11) 6-4 6-7(3) 8-6
Isner (20-USA) - Štěpánek (ČR) 4-6 6-4 6-2 6-1

Zápasy českých tenistů ve 3. kole (další případný soupeř):
Berdych (6-ČR) - Gasquet (28-Fr.) ... (Verdasco/Nišikori)
Hernych (ČR) - Söderling (4-Švéd.) ... (Tsonga/Dolgopolov)

Zápasy českých tenistek ve 3. kole (další případná soupeřka):
Kvitová (25-ČR) - Stosurová (5-Austr.) ... (Peerová/Pennettaová, Šafářová/Benešová/Zvonarevová)
Šafářová (31-ČR) - Zvonarevová (2-Rus.) ... (Benešová/Pavljučenkovová)
Benešová (ČR) - Pavljučenkovová (16-Rus.) ... Šafářová/Zvonarevová)
Záhlavová-Strýcová (ČR) - Na Li (9-Čína) ... (Azarenková/Scheepersová)

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
Vzhledem k postaveni v zebricku v televizi Honzu clovek moc nevidi,ale opravdu udery ma super,ale vetsinou nezvaldne konce zapasu. Byl schopny i prohrat ,kdyz vedl 2'0 o to vice gratulace a mile prekvapeni, jak zvladl dve tezka utkani. Hlavne to dnesni,vsechna cest. No dalsi kolo bude urcite i unaVENY, ma uz v nohach 5 zapasu a na to urcite neni zvykly z nizsich soutezi.Aby to nedopadlo jako s Davidem,
Reagovat
smazaný uživatel
Uz se moc tesim na zapas Kvitove se Stosur. Ocekavam velikou bitvu o postup a je skoda ze na sebe narazily uz ted. Ale pokud bude Petra hrat svuj tenis a hlavne to zvladne v hlave tak vidim sance velice optimisticky. Myslim ze Petra se konecne srovnala a to predevsim v hlave (snura 7 vitezstvi o tom snad svedci) a muzem od ni v budoucnu cekat velike uspechy. Za dva tri roky to bude nase jednoznacna jednicka (tedy pokud Pliskovky nejak rychle nevyletnou:)), vidim v ni ohromny potencial.
Reagovat
cradlerws
Mno koukam, ze Hernych na stara kolena zavalel, jeho postup jsem necekal, ale myslim si, ze ted uz to bude jeho konecna, prece jen Soderling je jina trida..nechci byt pesimista, ale myslim, ze se bez problemu da vsadit 3:0 na sety. Jinak me mrzi Stepanek, ten mel nato postoupit, ale v poslednich svou setech uz Isner jasne herne dominoval. Komu verim na alespon ctvrfinale jsou Berdych a Kvitova, ikdyz oba maji celkem tezke soupere ted. Jinak pro zajimavost muzete mrknout na moje stranky http://cradletenis.webnode.cz/
Reagovat
smazaný uživatel
nadhera hernychu hral jsi skvele!!!ted uz nemas proti robinovy co ztratit tak go go go
Reagovat
Twofinger
Honza si postup po pravu vydrel. Skvely vykon a zaslouzeny postup do tretiho kola.
Reagovat
misoSK
Co ten Radek dnes vyvadzal? do stavu 4:5 v 2.sete naprosto dominoval pri podani, vobec nekazil a odvtedy sa uplne vytratil z kurtu, zacal kopit chybu za chybou
Reagovat
smazaný uživatel
Fantazie, až 241.tenista světa a je mezi 32 nejlepšími, to je úspěch jako hrom!! A navíc vzhledem k těm dvěma těsně prohraným setům v TB si Honza postup do 3.kola rozhodně zasloužil!
Reagovat
gambon
solidní výsledek!!!
Reagovat
smazaný uživatel
ten radek je fakt trouba,ale honza fakt super
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist