Kvitová a Benešová smetly ruské soupeřky. Ve 3. kole je i Šafářová

20. 1. 2011, 05:07
Aktuality 17
AUSTRALIAN OPEN ŽENY - Na letošním Australian Open se prosazuje česká tenisová škola. Do třetího kola postoupilo šest Čechů, z toho čtyři ženy. Jednička Petra Kvitová si dnes poradila s Ruskou Čakvetadzeovou a Iveta Benešová smetla nasazenou osmnáctku Kirilenkovou. Ze souboje krajanek postoupila Šafářová, jež zdolala Zakopalovou. Pokud však chtějí do osmifinále, musí překvapit velké favoritky.
Iveta Benešová

Kvitová vyzve Stosurovou
Petra Kvitová
vyhrála i své sedmé utkání v nové sezoně. Vítězka turnaje v Brisbane zatím v Melbourne neztratila jediný set, když dnes v prvním vzájemném střetnutí vyzrála na bývalou světovou pětku a čtvrtfinliastku Australian Open Annu Čakvetadzeovou.

Za celé utkání, které se hrálo na odlehlém kurtu číslo 18, ztratila česká hráčka pouze jedinkrát své podání a za 75 minut vyhrála 6-4 6-3. 

"Čakvetadzeová sice spadla na žebříčku, ale v poslední době už se zase drápe nahoru a byl to opravdu boj. Moje hra jí navíc vyhovovala, o to více je dnešní výhra cennější," řekla Kvitová serveru iDNES.cz. 

V Melbourne poprvé panovalo opravdu letní počasí a hrálo se pod paprsky slunce. Pro Kvitovou znamenala změna určitý problém a necítila se úplně v pohodě. "Během hry to bylo dobré, ale v pauzách mezi balony jsem se musela rozdýchávat a během přestávek i několikrát vstříknout vzduch do úst," řekla hráčka trpící astmatem.

Ńa Australian Open tak rodačka z Bílovce postoupila poprvé do 3. kola. V něm vyzve domácí nasazenou pětku Samanthu Stosurovou, která nedovolila zaváhání proti Rusce Duševinové. 

Kvitová by se tak měla dočkat prestižního a pečlivě sledovaného souboje v Rod Laver Areně. Mohla by tak navázat na Barboru Záhlavovou-Strýcovovou, jež už včera rozesmutnila australské fanoušky, když na centrálním kurtu porazila domácí Dokicovou.

Kvitová má však už úspěšnou generálku v Rod Laver Areně za sebou, neboť společně dnes s Holanďankou Michaelou Krajicekovou porazily 6-0 7-5 jedenáctý nasazený pár Schiavoneová/Stubbsová. Česká tenistka si tak ve čtyřhře připsala teprve třetí vítězný zápas na okruhu WTA.

Benešovou čeká Pavljučenkovová
Skvělou formu má v Melbourne Parku také Iveta Benešová. Sedmadvacetiletá rodačka z Mostu nejprve ztratila jediný game s Medinaovou a dnes smetla 6-1 6-3 i osmnáctou nasazenou Marii Kirilenkovou

Česká tenistka s ruskou soupeřkou předchozí dva vzájemné zápasy na antuce hladce prohrála, dnes ale v Margareth Court Arena dominovala ve všech statistikách. I díky 24 vítězným úderům si vypracovala patnáct brejkbolových příležitostí, z nichž pěti využila, Sama podání neudržela pouze jednou. Levou rukou hrající hráčka korunovala jistý výkon esem při mečbolu.

Čtvrtek v Melbourne:

Hernych je na grandslamu poprvé ve 3. kole! Štěpánek dohrál

Rozjetého Nadala vyzve domácí naděje Tomic. Vyčerpaný Nalbandian vzdal

Hra Jankovičové se zhroutila. Ostatní favoritky jdou dál

"Tenis jsem měla vždycky ráda, ale teď mě baví dvojnásob. Hlavně díky tomu, že jsem vyléčila zranění a momentálně mě nic nebolí," radovala se sedmadvacetiletá hráčka. "Především mi šly dobře nohy, od začátku jsem měla zápas pod kontrolou a cítila jsem znovu úderovou jistotu. Nejvíc jsem si ale dneska pomohla servisem, šel mi opravdu dobře a ani nepamatuju, kdy jsem dala šest es," pochvalovala si. "Už mám opravdu něco za sebou, takže z těchto zkušeností můžu čerpat. A cítím, že i celkově dozrávám."

Benešová na Australian Open postoupila podruhé do 3. kola, na grandslamech celkem počtvrté. O premiérové osmifinále se utká s další nasazenou Ruskou Anastasií Pavljučenkovovou, se kterou loni ve dvou zápasech neuhrála ani set. Nicméně podobnou historii zápasů měla i proti Kirilenkové.

Devatenáctiletá Pavljučenkovová v Melbourne stejně jako česká tenistka vyhrála obě své utkání ve dvou sadách. Dnes si poradila dvakrát 6-2 s Němkou Barroisovou. 

Šafářová zkusí překvapit Zvonarevovou
Další úspěšný den českého tenisu podtrhla ještě zápas Lucie Šafářová, jež uspěla v souboji s krajankou Klárou Zakopalovou.

Česká bitva přinesla tenis plný dlouhých a kvalitních výměn od základní čáry, ale také festival ztracených servisů. Zatímco brněnská rodačka o něj přišla osmkrát, soupeřce ho vzala hned desetkrát.

Diváci nakonec viděli napínavou koncovku. Šafářová ve třetím setu vedla 4-2, ale Zakopalová otočila a za stavu 5-4 podávala na postup. Jenomže od té chvíle získala v následujících třech gamech jen tři míče a Šafářová se radovala z vítězství po proměněném mečbolu přesným forhendem do rohu. 

Berdychova přítelkyně Šafářová je na Australian Open potřetí ve třetím kole, přičemž před čtyřmi lety si v Melbourne zahrála i čtvrtfinále. Zopakovat tento výsledek ale bude těžké, protože její příští soupeřkou bude světová dvojka Vera Zvonarevová.

Finalistka posledních dvou grandslamů, jež hraje o premiérové titul, se po turnaji může v případě postupu do finále stát teoreticky poprvé světovou jedničkou. Dnes ale musela zabojovat proti devatenáctileté Bojaně Jovanovské ze Srbska, která se nebojácnou a agresivní hrou ujala vedení 1-0 na sety. Pak ale začala čím dál více chybovat a ruská favoritka duel bez problémů otočila. 

Šafářová se se Zvonarevovou utká poprvé. Pokud by překvapila, může v osmifinále narazit na Benešovou. I případné čtvrtinále, z oblasti snů, by mohlo nabídnout čistě český duel proti Kvitové.

Skvělý turnaj Češky odstartovaly i ve čtyřhře. Včera první kolo zvládly se svými partnerkami Šafářová, Zakopalová a Uhlířová. A dnes se dařilo i dalším. Mimo již zmíněné Kvitové jdou dál jedny s favoritek Květa Peschkeová se Slovinkou Srebotnikovou, čerstvé šampionky ze Sydney Záhlavová-Strýcová s Benešovou a Hlaváčková s Hradeckou,

Šest Čechů ve třetím kole
Ve 3. kole si tak v Melbourne zahrají čtyři české tenistky - Záhlavová-Strýcová, Kvitová, Šafářová a Benešová, a dva tenisté (Hernych a Berdych). Že se do boje o osmifinále dostane alespoň šest Čechů, věřil v naší anketě pouze každý desátý čtenář.

Kromě Berdycha však nyní budou všichni čelit papírovým favoritům: Kvitová šesté hráčce světa Stosurové, Šafářové dvojce Zvonarevové, Záhlavová-Strýcová deváté nasazené Číňance Na Li, Benešová turnajové šestnáctce Pavljučenkovové a Hernych světové čtyřce Söderlingovi,

 

- AUSTRALIAN OPEN ŽENY (Austrálie - Melburne, tv. povrch) -
čtvrteční výsledky českých tenistek (20. 01. 2011)

Dvouhra - 2. kolo:
Kvitová (25-ČR) - Čakvetadzeová (Rus.) 6-4 6-3
Šafářová (31-ČR) - Zakopalová (ČR) 6-3 6-7(2) 7-5
Benešová (ČR)
- Kirilenková (18-Rus.)

Zápasy českých tenistek ve 3. kole (další případná soupeřka):
Kvitová (25-ČR) - Stosurová (5-Austr.) ... (Peerová/Pennettaová, Šafářová/Benešová/Zvonarevová)
Šafářová (31-ČR) - Zvonarevová (2-Rus.) ... (Benešová/Pavljučenkovová)
Benešová (ČR) - Pavljučenkovová (16-Rus.) ... Šafářová/Zvonarevová)
Záhlavová-Strýcová (ČR) - Na Li (9-Čína) ... (Azarenková/Scheepersová)

Zápasy českých tenistů ve 3. kole (další případný soupeř):
Berdych (6-ČR) - Gasquet (28-Fr.) ... (Verdasco/Nišikori)
Hernych (ČR) - Söderling (4-Švéd.) ... (Tsonga/Dolgopolov)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

17
Přidat komentář
smazaný uživatel
Dostavam se az nyni ke komentari. Vsechny prispevky jsem peclive precetla a plny souhlas.Sledovala jsem Ivetu ajen jsem zasla a uzivala si. S jakou samozrejmosti a lehkosti ji priskakovaly fiftynky. zadna nervozita, proste si ten zapas uzivala. Mela i pekne obleceni, proste po vsech strankach super zazitek. Bylo by dobre kdyby ji to vydrzelo Psychika ji drive dosti srazela. Ostatni zapasy jsem nevidela, jen vysledky.Petra uzasne, take si myslim, ze prepla na vyssi rychlost, To uz neni nahoda ta super snura vitezstvi. Tak snad z te osnactky na centr to nebude moc sok,ale ma za sebou zde i ctyrhru. Dalsi cesky zapas jsem favoritku nemela, Asi to tak melo dopadnout,tak at Lucka zkusi jeste stesti.Holky diky.
Reagovat
smazaný uživatel
Zápas Lucky s Kláýrou byl nakonec podstatně kvalitnější, než jaký jsem očekával (obával jsem se, že obě budou z tohoto zápasu nervozní a kupit chyby za chybou). Zejména druhý set byl podle mě velmi kvalitní a pohledný tenis.

Samozřejmě, zápas si prohrála Klára sama, kt. rozhodně herně měla na to, aby Lucku porazila, a to popř. už ve dvou setech (první měla dobře rozehraný). Daleko lépe se pohybuje a ve výměnách od základní čáry holt Lucku přehrává.

Překvapilo mě, že Lucka nebyla (ještě) víc agresivní na returnu. Po zápase mě taky šokovlo, že Luck měla úspěšnost prvního podání tuším 63 %, přitom subjektivním odhadem bych max. tipoval tak 50 %. Její první podání však Kláře očividně příliš starostí nedělalo. Jestli se chce Lucka stát konzistentně hráčkou první dvcítky, musí urgentně zlepšit servis tak, aby vytvářel předpoklady pro její nátlakovou hru. Protože přiznejme si na rovinu, i kdyby výrazně zlepšila pohyb ze strany na stranu, zřejmě nikdy nebude hráčkou, kt. by úspěšně a konzistentně mohla s kvalitními hráčkami vyhrávat výměny od základní čáry, kdy se hráčky honí ze strany na stranu.

Co se týče Kláry, lehkost, s jakou dává winnery zleva zprava, je přímo fenomenální. Škoda jejího servisu -- při takovém podání je víceméně zázrak, že se (při dnešní podobě tenisu) drží v rozmezí 30. a 40. místa, resp. je to výtečné vysvědčení toho, jak tuto slabinu dokáže ostatními silnými stránkami své kry aspoň zčásti kompenzovat. Ale škoda, kdyby měla podání aspoň jako Lucka :-) (a nebyla tak trochu "headcase"), mohla to dotáhnout hoidně daleko. V ruce to má totiž neskutečně.
Reagovat
smazaný uživatel
Ivetě proti Pavljučenkové věřím. Bude to boj, ale může postoupit. Daleko těžší to bude mít Kvitová. Kdyby nic jiného, tak jí čeká domácí naděje. Ale určitě to taky nevidím tak černě. Petra je dost rozjetá a zahrát určitě umí. Vídím i šance pro Šafářovou, i když ne nijak vysoké :-)
Reagovat
smazaný uživatel
No, záleží na tom, zda bude schopná se přiblížit svému dnešnímu výkonu, nebo ne. S Pavlyuchenkovou to ale každopádně bude asi podstatně těžší zápas než s Mari Kiri, páč má lepší servis a hraje podstatně tvrdějc.

Co se týče zápasu Petry se Samanthou Stosur, jsem na něj náramně zvědavej. Bylo by hezké, kdyby Petra vyhrála, ale šanci vidím tak 35 ku 65. Chce to mj. báječně servírovat a returnovat, čehož Petra schopná je, ale uvidíme. Každopádně zápas z RG z roku 2008, kdy Petra Stosurovou deklasovala 6:2, 6:1, se nejspíše opakovat nebude. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Mě se Stosur líbila minulý rok na RG. Tam předváděla skvělé výkony až na finále. Máš pravdu, jednoznačný zápas to nebude určitě ani z jedné strany. Čekám třísetovou bitvu.
Reagovat
smazaný uživatel
Ivčo.Hrála jsi výborně!!! Děkujem.Martas a Bobeš Most
Reagovat
smazaný uživatel
Tak nakonec to dokázal:) Congratulations..:) A ještě Radek by mohl obrátit zápas a bylo by to dokonalé..:)
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda Radka, ale ještě mu to asi chvilku potrva nez se vrati do sve uplne formy ale Hernych ten me velice prevkapil. Abych rekl pravdu tak uz sem mel obavy ze po druhrem prohranem TB to psychycky nezvladne a padne ale klobouk dolu. Urcite musi citit ohromnou ulevu ze to doklepl jinak by ho to asi hodne mrzelo.
Reagovat
smazaný uživatel
Paráda! Zápas Ivety jsem viděl od začátku a Marii prakticky ve všech směrech přehrála, hrála opravdu výborně. Už i samotný rozdíl v breakových příležitostech hovoří za vše.
Co mě ale moc nemile překvapilo, tak je skutečnost, že zápas semifinalistky Wimbledonu Petry Kvítové proti bývalé 5. hráčce světa Chakvetadze dali organizátoři až na kurt číslo 18, ze kterého nebyl žádný stream, přitom na tento zápas jsem se moc těšil a rozhodně si zasloužil mnohem důstojnější kurt. To nasazování zápasů na jednotlivé kurty asi nikdy nepochopím. No pokud postoupí podle papírových předpokladů Stosur, tak moc držím pěsti, aby ji Petra na centru rozmetla:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Mně to taky dost štvalo s tím kurtem č. 18 (a absencí streamu), ale na druhou stranu oba zápasy se hrály do značné míry souběžně, takže nakonec možná bylo lepší, že jsem se plně soustředil na sledování jednoho zápasu a u druhého jsem jen průběžně checkoval skóre.

Jinak Iveta byla fantastická, napadá někoho z váýs zápas, kdy by hrála ještě lépe (a to je vážně míněná otázka, já jsem zas tolik jejích zápasů neviděl)? Dnes byla po všech stránkách úžasná.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, přesně tak, také si říkám, že kdyby byl stream ze zápasu Petry Kvítové, tak bych pravděpodobně dal přednost právě tomuto zápasu a připravil bych se tím pádem o možná životní zápas Ivety.
Ať přemýšlím, jak přemýšlím, tak mě opravdu nenapadá žádný zápas, který by mohl směle konkurovat, co se týče výkonu, tomu dnešnímu. A to navíc Maria nehrála vůbec špatně.
Ted už se moc těším, jak si bez jakýchkoliv emocí užiji zápas Lucky Šafářové proti Kláře Zakopalové a samozřejmě pevně věřím v úspěch Radka proti Isnerovi :-)
Reagovat
smazaný uživatel
JJ, a to ještě hraje Hernych a dle skore si i přes prohranej napínavej tiebreak ve třetím setu nevede špatně. :-))

Komu to přeješ spíš, Lucce, nebo Kláře? :-)) Já té, kt. bude mít větší šanci v dalším kole -- ovšem Jovanovska zatim Zvonarevu doslova likviduje.
Reagovat
smazaný uživatel
No Honza Hernych mě už postupem z kvalifikace do 2.kola hlavní soutěže moc mile překvapil a i dnes proti Bellucimu potvrzuje, že rozhodně patří na mnohem vyšší místa ve světovém žebríčku, než akutálně je. Pevně věřím, že ho výborné výkony na AO nakopnou v této sezoně k postupu do TOP 100, tedy na místa, kam podle mého názoru patří. Jen škoda toho těsně prohraného TB v 2. setu, ale zato teď zkušeně zvládl set třetí..Tak snad ten zápas ve 4.setu už úspěšně dorazí :-) Následný zápas proti(pravděpodobně)Soderlingovi by byla paráda!
Jinak já v zápase Lucky proti Kláře fandím hlavně dobrému tenisu :-))
Co se týče zápasu Bojany proti Zvonareva, tak tam Jovanovski v prvním setu hrála jako z jiné planety :-D A to má přitom pouze 19 let, takže potenciál jako blázen :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Hernych hraje fakt skvěle, potvrdil break a má našlápnuto k vítězství. Jinak musím uznat, že tenhle Grandslam je jeden z nejlepších z pohledu českých hráčů. Na www.australianopen.com je i statistika zemí a Česká Republika vede! Mimochodem i ve čtyřhrách si vedeme velmi dobře..;)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to je jenom fajn ze to letos zatim z ceske strany vychazi velice dobre:))....
Skoda u Hernycha toho TB ve 4. setu, ale snad ho to nezlomi a zkusi stim ted neco vymyslet v patym setu.
Zapas Ivety sem nevidel a ani by me nenapadl nejaky jeji oslnivy vykon z minulosti ktery by mohl prekonat dnesek (tedy aspon jak o tom referujete:))
A mezi holkama fandim vic Klare ale to jenom proto ze se mi vic libi:) jinak je mi to naprosto jedno a at postoupi ta co se dostane pak dal:)
Reagovat
dabelsobul
Mě napadá snad jen rok 2009 v Miami a tak trochu v Tokiu.

Loni sice titul ve Fesu, ale tam byla slabsi konkurence. V Montrealu po slusnem vykonu porazila Jankovicovou.

Ale s letosnim Melbourne se muze rovnat asi jen to Miami.
Reagovat
smazaný uživatel
Iveta Mariu pěkně převálcovala, když už Maria měla vypadnout, tak jsem i rád, že to je s Ivetou, protože je to sympaťanda a za ten skvělej výkon si to zasloužila... Maria nehrála špatně, ale nehrála ani svůj top tenis, navíc Iveta se krásně vyspala, dávala skvělý údery k lajnám, forehand, beckhand, servis, všechno tam padalo, jak by mělo, vypadá to, že je ve formě, teď to ještě potvrdit proti Nastě... Maria si zápas nezasloužila vyhrát a tak to i dopadlo, nehrála špatně, ale Iveta byla o level někde jinde, brejky využívala skoro jak nic, Maria jakoby nevěděla co hrát...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist