Hernych je ve čtvrtfinále i v Newportu, chystá se na Hewitta

10. 7. 2013, 21:44
Aktuality 4
ATP NEWPORT - Jan Hernych na trávě v americkém Newportu porazil ve třech setech dvacetiletého Jacka Socka na druhém turnaji po sobě postoupil do čtvrtfinále. V něm vyzve bývalou světovou jedničku a loňského finalistu Lleytona Hewitta.
Jan Hernych

Jan Hernych se letos představil na třech turnajích ATP na trávě a ve všech prošel jak kvalifikací, tak minimálně prvním kolem hlavní soutěže. A v Newportu dokonce český tenista stejně jako v Hertogenboschi postoupil již do čtvrtfinále. Po Chorvatovi Pavičovi si dnes poradil i s domácím Jackem Sockem, kterého zdolal 6-3 4-6 6-4.

190. hráč světa Hernych, který v neděli oslavil 34. narozeniny, se se Sockem utkal poprvé v kariéře a v úvodním setu uspěl díky lepší hře v klíčových momentech. Dokázal odvrátit pět brejkbolů a využil ten jediný, co mu o 100 mít lépe postavený soupeř nabídl. V druhé sadě sice prohrál servis dvakrát a přišel o ni, ale v třetí rychle vedl 5-1 a navzdory komplikacím v závěru ji vyhrál 6-4.

O první semifinále od února 2009 se Hernych utká s bývalou světovou jedničkou Lleytonem Hewittem, který je v Newportu čtvrtým nasazeným. S australským veteránem hrál Hernych šestkrát a dokázal mu jen dvakrát vzít set. Poslední vzájemný duel už je však více než čtyři roky starý. 

Loňský finalista Hewitt se letos v Newportu znovu prezentuje dobrými výkony a cestou mezi osmičku nejlepší tak ještě neztratil set. Po krajanu Ebdenovi si poradil hladce 6-2 6-1 i s Indem Prakashem Amritrajem.

"Cítím, že jsem hrál dobře hlavně v klíčových momentech. Tenis na trávě takový je. Někdy pouhé dva nebo tři míčky mohou změnit celý zápas," komentoval jednatřicetiletý Hewitt.

Newport čeká souboj Isner - Karlovič
Už 12 zápasů v řadě v Newportu neprohrál domácí John Isner. Druhý nasazený Američan si ve druhém kole poradil 6-0 7-6 s Francouzem Adrianem Mannarinem, kterému před dvěma týdny kvůli zranění levého koleba vzdal už po dvou gamech zápas ve Wimbledonu.

Ve čtvrtfinále dvojnásobného obhájce titulu Isnera čeká souboj dvou vysokých tenistů s dělovým servisem proti Ivu Karlovičovi. Na trávě se utkají poprvé, v celkové bilanci vede 2-1 Chorvat, který poslední duel na antuce v Houstonu vyhrál ve třech tie-breacích.

"Hlavní věcí pro mě bude soustředit se a udržet si servis co nejvíc to půjde. Může to být zápas, který rozhodne jeden míček," řekl 19. hráč světa Isner.

Čtyřiatřicetiletý Karlovič, který hraje na prvním turnaji od dubnové hospitalizace kvůli meningitidě. ve druhém kole zdolal 6-4 1-6 6-3 Kanaďana Vaska Pospisila. Tomu nepomohla ani 'výhra' 9-7 na esa.

"Byl jsem unavený. Cítil jsem se fyzicky dost vyšťavený, protože jsem byl dlouho dobu mimo. Teď bude každý zápas těžký, ale doufám, že kolísavých výkonů bude každým týdnem čím dál méně," řek Karlovič. "Vůbec jsem nevěděl, jestli se vrátím, takže teď z toho mám dobrý pocit, protože se vůbec nestresuju."

V dobrých výkonech na oblíbené trávě pokračuje i v Newportu Nicolás Mahut. Francouzský tenista, který před WImbledonem v Hertogenboschi získal jako kvalifikant svůj premiérový titul na okruhu ATP, porazil 6-2 6-4 domácího přemožitele nasazené jedničky Querryho Tima Smyczeka a letos tak vyhrál už 12. ze 14 utkání na trávě. 

O semifinále se Mahut utká s Michalem Przysieznym, který pokračuje v dobrých výkonech polských tenistů na travnatých dvorcích. Poté, co si minulý týden ve Wimbledonu zahráli čtvrtfinále Lukasz Kubot s Jerzym Janowiczem, se devětadvacetiletý Przysiezny dostal teprve podruhé do čtvrtfinále podniku ATP. Ve druhém kole porazil šampiona z roku 2009 Rajeeva Rama a bude usilovat o premiérové semifinále.

- ATP 250 NEWPORT -
(Spojené státy, tráva, 519.775 dolarů)
středeční výsledky (10. 07. 2013)

Dvouhra - 2. kolo:
Hernych (ČR) - Sock (USA) 6-3 4-6 6-4
Isner (2-USA) - Mannarino (Fr.) 6-0 7-6(7)
Sijsling (3-Niz.) - Sugita (Jap.) 6-3 6-4
Hewitt (4-Austr.) - Amritraj (Indie) 6-2 6-1
Przysiezny (Pol.) - Ram (8-USA) 2-6 7-5 6-3
Karlovič (Chorv.) - Pospisil (Kan.) 6-4 1-6 6-3
Russell - Kuznetsov (oba USA) 6-3 6-4
Mahut (Fr.) - Smyczek (USA) 6-2 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

4
Přidat komentář
tommr
škoda, že si letos nemoh zahrát i v kvalifikaci na Wimbledon - nejspíš by tam taky uspěl ... :)
Jinak jsem si včera všim, že v Newportu mají zajímavě uspořádaný kurty - jsou tam tři těsně vedle sebe a mají společný lajny. Mě by to jako hráče asi dost rušilo ...
Reagovat
smazaný uživatel
Snový souboj Karlovič-Isner!
Reagovat
Fandina
k postupu. Hewitt bude těžké sousto. Držím pale a přeji úspěch. Honzo ... pojď pojď pojď
Reagovat
gambon
snad to klapne, Leyton tedko výkonnostně je nahoru dolu. Zejména se servisem má tedko výraznější problémy! Zápas Karloviš/Ilsner bych si zahrál 3 tibreaky :) vypíše to někdo ze sázkovek?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist