Hurkacz v Miami porazil Sinnera a je prvním polským šampionem Masters

4. 4. 2021, 20:54
Aktuality 57
ATP MIAMI - Čtyřiadvacetiletý Hubert Hurkacz vyhrál i své třetí finále na hlavním okruhu. V Miami porazil teprve 19letého Jannika Sinnera, který si finále na Masters rovněž zahrál poprvé, a stal se prvním polským šampionem podniků Masters. Triumfem na Floridě, kde letos vyhrál všech deset zápasů a v Miami navázal na lednové prvenství v Delray Beach, si navíc zajistil premiérový posun do Top 20.
Profily hráčů
Hubert Hurkacz (© AFP)

Hubert Hurkacz byl favoritem jen ve svém úvodním zápase na turnaji s domácím Denisem Kudlou, přesto dokázal vyřadit i Denise Shapovalova, Milose Raonice, členy elitní desítky Stefanose Tsitsipase a Andreje Rubljova a v dnešním finále přehrál 7-6(4) 6-4 Jannika Sinnera.

Úvodní dějství nejmladšího finále na Masters od Montréalu 2009 a teprve čtvrtého v historii mezi hráči figurujícími mimo Top 30 žebříčku bylo z obou stran velmi nervózní, plné nevynucených chyb a jako na houpačce. Hurkacz získal úvodní tři gamy, ovšem Sinnerovi se podařilo skóre srovnat, a dokonce měl možnost úvodní set dopodávat. Servis však ztratil čistou hrou a ve zkrácené hře byl silnější Hurkacz.

Sinner nervozitu setřásl až za stavu 0-4 ve druhé sadě, kdy odvracel brejkbol, a nervy naopak dostihly Hurkacze. Italskému mladíkovi se podařilo snížit na 3-4, ale Hurkacz se vzpamatoval a další výraznější komplikace už nepřipustil.

Hurkacz parádně využil absence Big 3 a stal se prvním polským šampionem turnajů Masters. Ve finále těchto podniků v minulosti bojoval pouze Jerzy Janowicz a před devíti lety v Paříži neuspěl.

Aktuálně 37. tenista světa je žebříčkově nejhůře postaveným vítězem Masters od Paříže 2005, kde se radoval Tomáš Berdych. Rodák z Vratislavi je čtvrtým hráčem, kterému se premiérovou trofej z Masters podařilo ukořistit v Miami (Andre Agassi 1990, Novak Djokovič 2007, John Isner 2018).

Čtyřiadvacetiletý Hurkacz, jenž letos na Floridě vyhrál všech deset zápasů (v lednu ovládl Delray Beach) a zvládl i své třetí finále na akcích ATP, se v žebříčku poprvé objeví v Top 20, konkrétně na 16. místě.

Devatenáctiletý Sinner naopak ve svém třetím kariérním finále a rovněž prvním na Masters o svou finálovou neporazitelnost přišel. Nejmladší finalista Masters od roku 2005 a vítěz letošní generálky v Melbourne také vylepší své žebříčkové maximum, v pondělí bude 21. hráčem světa. I Sinner, který hrál hlavní soutěž na Masters teprve potřetí, byl ze své země teprve druhým finalistou těchto podniků, předloni na antuce v Monte Carlu triumfoval Fabio Fognini.

• ATP MASTERS 1000 MIAMI •
USA, tv. povrch, 6.680.000 dolarů
nedělní výsledky (4. 4. 2021)
• Dvouhra - finále •
Hurkacz (26-Pol.) - Sinner (21-It.) 7-6(4) 6-4
• Čtyřhra - finále •
Mektič/M. Pavič (2-Chorv.) - Evans/N. Skupski (Brit.) 6-4 6-4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

57
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
jb007
Hubert jezdil jako kluk trénovat k trenéru Petru Němečkovi do Tanvaldu. Takže na něm máme trochu český podíl. Ať se mu daří!
Reagovat
paddy
Jó Petr Tanvald, na to se nezapomíná smile

https://www.youtube.com/watch?v=xeaiTtat9J8
Reagovat
FulnekUltras
smile
Reagovat
turista
Hurkacz velká gratulace! Jen tak dál. Polský tenis jde nahoru.
Reagovat
svetova.dvojka
Už se těším na návrat Djokoviče a Nadala v Monte Carlu...
Jsem zvědav, jak na tom po tak velké pauze budou herně...
Reagovat
Patik
Klasicky predsa..Djokovič bude dolaďovať..Nadal top forma..
Reagovat
EllNino
Super :))

Jen tak dál, snad se letos dočkáme nových vítězů ve větším počtu :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ak by som videl fotky, ci tváre 100 ludi a na zaklade toho by som mal urcit jedného, ktory urcite nie je Talian, asi by to bol Sinner :)

Strasne si prajem aby si ma niecim ziskal, pretoze podla mna bude z mladých tenisovo najlepší a vysledkovo najuspesnejsi. Mladý vek a vyhoda tretej generácie nastupujúcej po legendách tomu, ktorej je Sinner clenom, tomu urcite napomôže.

Ale zatiaľ nič. Ticho. Nebaví ma moc jeho tenis, to je základny kameň úrazu. Herne mi pripomina Berdycha. Celé to podčiarkuje aj takým nevýrazným posobenim na kurte bez nejakej výraznejšej emócie, chýba tomu drive.

Takze k Sinnerovi si hladám cestu, zatial neuspesne.
Reagovat
sojka1
u me male, bezvyznamne plus... :-)) az na toho Berdu, jeho udery byly velmi elegantni, ale zase chapu, ze nekoho tu estetika proste tolik neoslovi... jo a taky nevim, jestli bude Janicek nejuspesnejsi... ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych a estetika. To je pre mna teda velmi kuriózne slovné spojenie, nieco na sposob Južný Severný Pól :)
Reagovat
EllNino
Čistě stylově - velice čisté provedení bez pohybů navíc, krásně založené údery, na pohled pro mě celkem zážitek ... že byl stylem předvídatelný, to už je věc druhá ... i když nebýval, v začátcích, byly tam náznaky síťaře, bohužel u toho nezůstal ...
Reagovat
sojka1
to on nepobere.... ;-)
Reagovat
Mr.Pink
proto prave uprednostnuje nadala pred fedexem
Reagovat
smazaný uživatel
A neni estetika tak trochu subjektivna zalezitost?..

Čo tak pobrat tento úplny zaklad, hm?
Reagovat
sojka1
FH, estetika je kategorie.... ale na tom neni nic spatneho.... ja zas nepobiram jine veci.... :-))
Reagovat
smazaný uživatel
To sa vobec nevylučuje s tým; že subjektivita tam má svoje pevné miesto.

Ano, ved vidim :)
Reagovat
sojka1
jenze co, ze.... :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Vidím soječku s kridlami albatrosa :)
Reagovat
Marduch
Cca do příchodu Krupy se na Toma pěkně koukalo. Měl sice vypadky, ale zároveň mohl klepnout kohokoli, když mel den. To se pak změnilo.
Reagovat
sojka1
Krupu vnimam velmi presne (poznala jsem ho okamzite i na Barune) a dost jsem o jeho vlivu premyslela. Nic neni v okamziku vzniku (vstupu) uplne jednoznacne... my uz vidime ty kariery, nam je hej... takze ted Linda, no tak uvidime... ;-)
Reagovat
Marduch
V čem vidíš Krupuv vliv na hru TB?
Reagovat
Mr.Pink
ale sojka ma pravdu, jeho udery mely vysokou technickou kvalitu, krasne se na nej divalo
Reagovat
sojka1
bylo to navic umocnene jeho vyskou, moc hezka podivana... :-)
Reagovat
Mr.Pink
tady uz citim dvojsmysl, ja se vzdy zajimal jen o jeho hru :)
Reagovat
sojka1
:-))
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak treba pro mne zase spojeni uzivatel Forehand a tenis je hodne cynicke az absurdni, spojeni :D neco jako medved na bruslich...

Jiste...Pro mne trebas sledovani Berdycha nebylo az takovym "estetickym" zazitkem jako Brown na trave :D a nasel bych zajimavejsi hrace...Ale tady ten tvuj horizont, neprekrocil jedno sidlisko...:)

Slova asi nemaji vyznam, nebo neco vubec psat... jen tu necham pro uzivatele TP video, prave s Berdychem, takovy pruvodni material :) a kazdy si ten obrazek udrla sam...

https://www.youtube.com/watch?v=bkbI_S-lJ80
Reagovat
Vlk-v-trave
a jeste neco pro fajnsmekry:)

https://www.youtube.com/watch?v=sPTuyDu2xPY

jsem nasel, a fajn, ze je na YT cely zapas.
Reagovat
Marduch
To byly časy. Tehdy ještě TB netahal za sebou dva pulmetrovy špalky místo stehen..
Reagovat
sojka1
a nehral alibisticke udrzovaci berdychy na kriz... vzdycky jsem si je vysvetlovala jako plan "B", ktery ovsem presel casem az necekane do krve.... :-)
Reagovat
Marduch
Na tenhle téčkový virus u lepších hracu mám teorii. V prvních kolech proti horším hráčům to funguje, protože to je preventivní strategie proti vypadnutí třeba při blbym dnu, přičemž ten horší souper i tak občas pokazí a v součtu to na vyhru stačí. Průšvih nastává, když se z toho častým pouzivanim stane návyk a tím padem to hráč jako autopilot používá i ve velkých zápasech, protože při hře s rizikem se najednou cítí nekomfortne.. Jestli tohle třeba nakonec nemohla byt příčina tě opevovane Tomovy konzistence.. Á la pravidelny účastník GS čtvrtfinále..
Reagovat
Marduch
Totiž přijde mi, že i u nás v Djokolandu se s tím občas potýkáme :-)
Reagovat
sojka1
tak problemy Djokolandu me miji naprosto, ale ta teorie spatna neni a myslim, ze jsem ji tu i kdysi patricne rozvedla... je to tak, misto rizika sichr a nestesti je hotovo... :-(
Reagovat
EllNino
trochu mi to přijde (přišlo) trochu i u Karolíny, podobné ... na horší to stačí (stačilo), na lepší jen někdy a spíš ne ...
Reagovat
sojka1
stara dobra znama cesta "nejmensiho odporu".... jen asi ne nejvetsiho uspechu.... :-)
Reagovat
Mr.Pink
v tom hraje roli i povaha cloveka a vek. cim je hrac starsi, tim vic se musi do toho rizika nutit. nekde to zminoval i roger
Reagovat
sojka1
tak cim jsem starsi, tim je to blizsi i mne, jasnacka... :-)) rozhodujici faktor je samozrejme osobni naturel cloveka, vzdycky jsem tu unavovala svoji predstavou a naslednym tvrzenim, ze clovek je prave takovy, jaka je jeho hra... mozna to prilis dramatizuju ale... ;-) :-))
Reagovat
Mr.Pink
ano, ja s tim tvrzenim souhlasim, neco na tom je.
Reagovat
sojka1
odpozorovano... ;-) i amatersky tenista si svoji herni sablonu prenasi do pracovniho prostredi, nesmirne zabavne... :-))
Reagovat
Mr.Pink
zabavne je to u tenisu, ale v kolektivnich sportech to az takova zabava neni :)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Naopaksmile
Reagovat
smazaný uživatel
Kamosko, ty si len rozpravkár..a opat si to potvrdil. Akurat s tym rozdielom, ze tentokrat som tvoj prispevok precital az do konca :)
Reagovat
Vlk-v-trave
sok:D

Ale staci kliknout do tech dvou linku, ten druhy te asi nepotesi, je to na trave, ale ten prvni link je k zamysleni (vzhledem k tematu), bez nejakych tech mych rozpravok:)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Měl bys po vlčím způsobu probudit Pellu, vypadá to, že ještě hibernujesmile
Reagovat
Vlk-v-trave
Kvido od silvestra 2020 probudil v sobe abstraktni poeticke myslenky, ktere maji silny vliv, nejen na jeho abstraktni servis, ale celkove jeho hru:)
Evidentne ho muze probudit pouze wimbledonska trava, ale na druhe strane musi stat servisman:D
Bude to tezke ho dostat do reality... a pokud ani trava nepomuze, tak je mozne, ze zautoci na svuj slusny rekord 0 vitezstvi v jedne sezone na okruhu ATP.
Bohuzel si to ale letos uz zkazil tim jednim vitezstvim v Australii... :D
Takze spis aby se pripravil dobre na pristi sezonu.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ten rekord je doufám z loňska, kdy se toho moc neodehrálosmile A servismana potřebuje, aby ho pořádně trefil a probudil?smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Ten rekord je uz dost stary, po tomhle rekordu v nejakem zapase dokonce zkolaboval...se nevedelo, co s nim je...az po kolapsu a rozhodovani, zda s tim nesekne, se dostal konecne do rukou dobreho fyzia, a zacal tzv. Bahia Blanca zazrak, z uplneho pekla az do QF W.
Par kariernich zajimavosti.
0 viteznych zapsu na okruhu ATP.
1 bezvedomi na kurtu
zavedeni zahlasovani jestrabu na chybu nohou.
ultimatne chaoticka delka uderu (bohuzel tady uz vysel celkem ze cviku, skoda...)
kvidovska zatacka
pellovka, cili ultimatni insajdout bh., jen skoda, ze hodne z toho jde do autu.
pellova disneovka, cili takovy parkur, z parku pro deti leti na kurt na zapas.
No a povestne mexiko... cili cesta automobilem z Mexika do NY na USO...(v tom roce tam dosel nejdal a hral nejlepe co pamatuji)

Tak mohl bych pokracovat dale, ale vypichl jsem jen par prikladu... takovy nactrt...

to by byl delsi seznam nez vsechny Fedexovy rekordy:)

pekna je pellova nadalovka, cili pujceni tenisek behem Masters od Nadala :D, cimz zapas prohral, zajimavosti je, ze z rozbitou teniskou mu to slo lepe, po vymene Nadal otocil cely zapas...

rikam kniha by se dala psat... proste periferie je bohata na paradni pribehy:)

Aneb jak to rikal cesky genius Cimrman, uz se nechci vratit mezi tu bohatou pakaz, cili nejake ty nudne zbohatle hrace B3 dost mijim.:D Nic pro mne.
Reagovat
smazaný uživatel
Plně tě chápu. Už žádná jetset society nuda. Sice nese znaky nevyzrálého tenisty, když si vezme tenisky od soupeře, což je ještě horší než servírovat míčem z chybného prvního servisu vráceného soupeřem. Ale důležité je, že má své silné stránky - docela by mě zajímalo, co se dělo v rámci té road storysmile Myslím, žes někde psal, že jel s parťákem.
Každopádně máš s giginem kuráž a velké srdcesmile
Reagovat
Vlk-v-trave
Jel tehdy z Diegem, a pokud se nemylim, tak jeste tam byl fyzio.

Proste si projeli kus mexika, staty,... rekneme takova spartanska priprava:)

Udelali jen par fotek, a po tom, co dorazili do NY tak hlavne relaxovali :D
pred zapasy...

Slusne si zpestrili turnajovou pripravu. Pochopitelne predstava, ze tohle delaji hraci v top100 normalne, je ciste sci-fi.

Periferie je super.

Takovy Tim Smyczek... na YT mas hafo videi s Fedexem, Nadalem, Djokem, takove ty dojaky, jak se nekde jako hezky chovaji atd.

Ale pouze Tim Smyczek, co si tak pamatuji, uznal moznost opakovani servisu Nadalovi v rozhodujici chvili v TB na AO... na to nema ani nejen ta B3, ale pomalu cela top100.

jooo mozna Isner, ktery se byl schopen dohadovat s Nounim v rozhodujici chvili, aby dal moznost Davidovi Nalbandianovi jestraba, famozni chvile, protihrac se dohaduje s empajrem, aby doprcic dal sopuperi moznost jestraba :D a jeste mu empajr hrozi warningem...:D Tomu rikam sporstmenship...

Periferie forever! Jak stim dobrym, tak tim zlym...

Jako kdo by se netesil na travarskou sezonu, jak je moznost videt Browna v akci:) Jasn ze se lidi tesi, zaplni tribuny, pochopitelne fans B3 tak max. na co se zmuzou je dehonestace (cest vyjimkam)

Az B3 odejde, zadna krize tenisu nebude, spis krize jejich fans :P
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile Dustin už je taky na ústupu. Skóre s Rafou ho bude určitě hřát do konce života, ale obávám se, že už nic podobného nezopakuje. Na trávě by ale aspoň nějaké to kolo v MD dát mohl...
Reagovat
smazaný uživatel
Neklikám na linky, nezaujima ma to. Ale vdaka za tipy.
Reagovat
Vlk-v-trave
Strach ma velke oci:)
Reagovat
Nola
Jannik pochadza z Juzneho Tirolska, oblast na hranici s Rakuskom, podla mna je jeho prvym jazykom nemcina, jeho vyzor tomu aj odpoveda, Taliani su pocerni clapi, Fogna, Matteo....

nakoniec som vitaza uhadla po vypadnuti Zvereva :D
Reagovat
svetova.dvojka
Co na to říci, ještě že už je konec...
Reagovat
FulnekUltras
jak pro koho smile
Reagovat
Nola
mas pravdu, Jannik sklamal, hral napravo´, nalavo, buchal do toho ako sialenec, ma skvele udery, ale jeho super hral pestrejsi tenis, pockal si na chyby a hral inteligentejsie, trofej ide zasluzene k nasim susedom
Reagovat
turista
Souhlasím.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist