Hvězda zítřka, na kterou ale nikdy nedošlo. Proč Veselý nedokázal prorazit?

25. 4. 2022, 14:10
Aktuality 34
Byl juniorskou světovou jedničkou a respekt vzbuzoval nejen svou dominantní hrou, ale také parametry. Na výšku dva metry, k tomu víc než devadesát kilogramů síly, kterou soupeřům prezentoval prostřednictvím precizní levačky. Jiří Veselý (28) měl být českým tenisovým následovníkem Tomáše Berdycha, jenže v žebříčku ATP se nikdy nedostal výš, než do čtvrté desítky. Proč?
Profily hráčů
Jiří Veselý

Petra Kvitová, Barbora Krejčíková, Lucie Šafářová, Karolína Plíšková, Barbora Strýcová, Kateřina Siniaková... elitních českých tenistek z poslední dekády vyjmenujete mnoho a mnoho. A netřeba moc šmátrat v paměti. S muži je to ale horší.

Veselý měl být tím, kdo bude mezi světovou špičkou reprezentovat české barvy a bojovat s nejlepšími hráči světa. Minimálně takový byl před lety jeho vstup na scénu.

Před 11 roky se stal vůbec prvním Čechem, který ve dvouhře ovládl juniorské Australian Open. Ve svých devatenácti letech byl nejmladším hráčem v první stovce žebříčku ATP a v roce 2013 byl oceněn titulem Hvězda zítřka. Jenže na ten hvězdný zítřek vlastně nikdy nedošlo.

"Všichni mě sledovali a já nedokázal udělat další krok. Je dobré být úspěšný v mladém věku, ale musíte na to být připraveni, což jsem nebyl," vzpomínal Veselý během únorového turnaje v Dubaji.

Narazil tak na citlivé téma, a tím je přechod sportovce z juniorského věku mezi dospělé. Mediální tlak, boj s vlastní hlavou, očekávání okolí i samotného hráče či pověst, kterou si sportovec vytvoří a následně se snaží potvrdit. To je várka faktorů, kterou mnohdy divák u obrazovky nevidí.

Ale každý jeden z nich určuje směr, kterým se kariéra hráče bude ubírat. Ta Veselého je plná výkyvů. Šokující vítězství dokáže vytáhlý rodák z Příbrami vyměnit za porážku, po které člověk kroutí hlavou. "Všechno je v hlavě. Asi chybí trochu tah na bránu. Je to na něj moc i fyzicky, myslím si, že už mívá problémy, když sehraje pár dlouhých zápasů za sebou. I fyzicky by mohl být připravený lépe," řekl nedávno v rozhovoru pro Aktuálně.cz bývalý český tenista Jiří Hřebec.

Někdejší pětadvacátý hráč světa naráží na výše zmíněný turnaj v Dubaji, na který se musel nejprve probít z kvalifikace. Tam se totiž v akci objevil ten Veselý, který tak dominoval v juniorech. V prvním kole ve dvou setech přehrál 22. hráče žebříčku Marina Čiliče. Následoval ještě o čtyři příčky lépe postavený Roberto Bautista, muž s perfektním fyzickým fondem. Stačilo 78 minut a Veselý smetl i jeho.

Pak přišel na řadu samotný Novak Djokovič, na kterého měl Veselý (jako jeden z mála mužů celé tour) celkem pozitivní vzpomínky. Když ho v roce 2016 porazil v Monte Carlu, šlo o jeho první vítězství proti hráči z TOP 10 v kariéře. V Dubaji na něj navázal, také Srba vyklepl ve dvou setech, a to 6-4 7-6.

"Jde o to, jaký chtíč po vítězství v sobě zrovna má a jak se chytí. V kvalifikaci měl problémy, bylo to těsné, ale když člověk kritické momenty zvládne, nabere sebevědomí. S Djokovičem hrál výborně, dokonce zvládal i dlouhé výměny, byl ochotný je hrát, stíhal. Dobré to bylo," chválil jedenasedmdesátiletý Hřebec.

Po světové jedničce ještě úspěšně abolvoval i třísetovou bitvu s Kanaďanem Denisem Shapovalovem a Veselého jízdu utnul až Andrej Rubljov. Ve finále. Svět zase chvíli očima někdejšího talentu vypadal růžově. "Nějak zásadně mě to nepřekvapilo, víme, že tenis hrát umí," připomněl Hřebec.

Českému tenistovi se hodně ulevilo, sám po návratu mezi stovku nejlepších hovořil o výstupu z temnot. O druhé části kariéry. Výsledek z Dubaje hodnotí dokonce i výš, než dvě předchozí vítězství na turnajích kategorie ATP. S chutí hodil za hlavu rok 2021, ve kterém měsíce bojoval s covidem a jeho následky, které se projevovaly hlavně těžkým dýcháním a nedostatkem energie.

A když se mu vrátila, znovu zasáhla vyšší moc. V srpnu měl totiž tenista autonehodu, zdemoloval luxusní vůz, ve kterém navíc vezl ženu a dvě děti. Všichni naštěstí vyvázli bez vážnějších zranění, ale i to byl bod, který herní rozjezd znovu pozastavil.

"Nemám moc rád, když se říká, že výkon dělá hlavně hlava. Každý výkon má čtyři části, a to kondici, techniku, taktiku a hlavu. Nejlepší je, když jsou tyto atributy v rovnováze. Když máte čistou hlavu, můžete do jisté míry jinou část nahradit. Pokud ale hlava nejde, ovlivní vás to, i když jste třeba fyzicky dobře připraveni," řekl pro server ŽivotvČesku.cz mentální kouč David Vavruška.

V Dubaji evidentně Veselý všechny čtyři části skutečně propojil, turnaj pro něj znamenal oživení kariéry, o které podle svých slov hlavně po vypadnutí v 1. kole Australian Open sám začínal pochybovat. Teď chtěl konečně prorazit.

"Pokud teď využije toho, co se mu povedlo a přenese si to dál, bude hrát dál s chutí, mohlo by se mu to povést. Klidně to ale může být jen výkřik do tmy," popisoval po Dubaji Hřebec. A bohužel měl pravdu.

Rychlá stopka přišla hned v dalším utkání. Po parádním tažení v Dubaji se Veselý vydal na turnaj kategorie Challenger do Itálie a hned v prvním kole ztroskotal na Chorvatovi Ninovi Serdarušičovi, až 184. hráči světa. A to hladce, dvakrát 2-6.

Hřebec navíc vidí i další problém, a tím je tenistova fyzická kondice. Údajně má nadváhu a klidně by mohl deset kilogramů shodit.

Mohla by lepší fyzička znamenat i větší sebevědomí a konstantnější výkony muže, který to nejvýše dotáhl na 35. místo žebříčku ATP? A dozvíme se ještě vůbec někdy odpověď na tuto otázku?

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport

Komentáře

34
Přidat komentář
makro99
kurz 2,71 ??
Reagovat
makro99
ne jako na titul.. proti tomu bolivijskymu kvalifikantovi..
Reagovat
makro99
jasně už to de dolu - 2,57
Reagovat
Krisboy
Dáš ho?
Reagovat
Krisboy
A co ten Thiem, už se vzchopí, nebo dostane zase na řiť?
Reagovat
makro99
no pokud nezačne jezdit po challengerech, tak moc lepších losů asi nepotká...
Reagovat
makro99
7:5 ve třetím :)
Reagovat
makro99
už to zas letí nahoru.. hmm, tam musí být nějaký insider informace... J1rka je na tu stravu docela citlivej..
Reagovat
Alien
Jirko?
Reagovat
Frick
Zůstane nejlepším hráčem, co se narodil někdy mezi roky 1986 a 1999
Reagovat
Frick
Porovnejte si to, kolik se mezitím narodilo tenistek stejně dobrých jako on.

Bára S., Lucka, Nicole, Petra, Karolína P., Katka, Bára K., karolína M., Markéta
Reagovat
Frick
..nebo lepších. Samozřejmě - relativně k pohlaví.
Reagovat
misa
Tak to je urážka pro řadu žen z toho seznamu :)
Reagovat
Vlk-v-trave
Clanek napechovany relativismem, bez nejake pridane hodnoty...:)))

J1rka prorazil snad jako nikdo jiny. Nejlepsiho hrace dekady Djokovice si vodi po kurtu jak male dite, kdy se mu zachce,... co ma potom vic a komu jeste dokazovat... Dost spatne se genialnim hracum hleda motivace v plytkym tenisovym rybniku. Vzdyt jde o nejslabsi eru tenisu vubec... Dost tezko se prorazi neco, co neklade odpor:)
Je az smutne videt, jak se takovy genius nudi na okruhu, nebot nema moznost prokazat vic jak 40-50% svych kvalit a nakonec kudy z nudy, tak zkousi i extremni exoticke podniky a turnaje, na kterych by se svetova spicka rozplizla jak zaba hozena do michacky.

Musi prijit nejaka lepsi No.1, aby to melo pro nej vubec smysl, ale jak se koukne na ten material, co je k dispozici, tak to muze byt cekani na Godota.

#VeselyForver
Reagovat
FandimRF
hvězda zítřka? Spíš tragéd současnosti.
Reagovat
paddy
Hřebec se mýlí
s Djokovičem se držel v dlouhých výměnách jen kvůli toho, že Djokovič má teď stejnou fyzičku jako Jyrka smile

Djokovič fyzicky odpadl s Fokinou a Rublevem, což řekl navíc on sám
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Kvůli tomu - nikoli tohosmile
Kvůli komu, čemu 3.pád, nikoli 2.pád.
Ledaže by se jednalo o moravskoslezský krajový zvyksmile
Reagovat
paddy
to mi připomnělo jedno skloňování smile

1.p. kdo,co - kund.a
2.p. koho,čeho - kundy
3.p. komu,čemu - kundě
4.p. koho,co - kundu
5.p. oslovujeme,voláme - kundo líná
6.p. o kom,o čem - o kundě
7.p. s kým,s čím - s kundou
8.p. do koho, do čeho - do piči
Reagovat
paddy
zajímavé, že pouze 1. pád je zde zakázané slovo, a zbytek prošel bez problémů smile
Reagovat
FulnekUltras
neprofláknutá oáza svobody projevu stále žije ;-)
Reagovat
paddy
a rozhodně nesmí chybět hit všech diskoték smile smile
https://www.youtube.com/watch?v=AEbksaOlqiY
Reagovat
PetaM
Proč? Protože pan Veselý je spíše slečna Veselá a s tím těžko na ATP prorazíš ...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nevěřím, že je transgendersmile
Reagovat
Hornych
prosím o radu, jak je možno v současné době sledovat Chalengery? Sledoval jsem je na webu ATP Livestream a tam to nějak přestalo fungovat, děkuji
Reagovat
Fandina
https://www.atptour.com/en/atp-challenger-tour/challenger-tv

Tohle je na stránkách ATP. Snad to funguje.
Reagovat
Hornych
Díval jsem se na Lehečku, chození na síť po naprosto nepřipravených míčích a potom se diví a rozčiluje, že ten náběh nedopadne dobře.
Reagovat
Dobry-den
Ano, hlava je problém. Ale možná budeme hrabat prstíčkem, až skončí, neboť jeho nástupce pan Lehečka předvádí v poslední době mentální kolapsy takřka v každém zápase...smile
Reagovat
Krisboy
Však on nám na French Open ještě ukáže! smile

Po Dubajské jízdě potřebuje tříměsíční odpočínek a pak na to zase vlítne. Ale shodit by mohl, to je pravda.

Já mu budu fandit až do konce kariéry, případně do začátku třetí světové války. Záleží, co nastane dříve.

smilesmile
Reagovat
George_Renel
Je pohodlný, k pohodovému životu mu příjmy stačí a víc vlastně nepotřebuje. Pomalu se chystá na konec karéry, někde si otevře pár kurtů a bude vysmátý.
Reagovat
Mikhardio
Proč ? Asi proto, že jedno chodidlo má výrazně delší, než-li to druhé smile
Reagovat
Patik
tá titulná fotka a celkovo ten jeho výraz tváre..to je čistý...

https://i.kym-cdn.com/entries/icons/original/000/035/360/unga.jpg
Reagovat
Mantra
jako nekrolog smile

No a že je vyžranej, to víme už min.3roky, jen by musel být soudnej a ti páprdové okolo něj mu to měli říct narovinu už dávno... tím bych začal, aby se mohl trochu po kurtu hýbat a pak řešit ostatní. Za rok je v cajku, ještě má trochu času, ale myslím, že už je prostě línej. Má hroznou sílu, ale bojí se jí použít... smile Netáhlo - https://www.youtube.com/watch?v=RF4l9E4Vvko
Reagovat
JohnB
Hele, nechci rýpat, ale proč se tady bolduje přímá řeč a jinde ne? A proč nezačíná uvazovkami dole, jak je to češtinsky správně?
Reagovat
Ondřej.Jirásek
testujeme ;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist