Je možné srovnávat Alcaraze s teenagerem Nadalem? Počítají se trofeje i seznam zranění

25. 4. 2023, 17:00
Téma 4
Ještě neoslavil dvacáté narozeniny a už se stihl stát světovou jedničkou. V neděli v Barceloně získal devátý kariérní titul, přičemž už šestý na antuce. Carlos Alcaraz je Španěl a ne nadarmo se o něm mluví jako o nástupci Rafaela Nadala. Jenže mladík z El Palmaru tato slova slyší nerad. Srovnání s krajanem a tenisovou ikonou se chce vyhýbat.
© Profimedia

"Ne, nechci nikoho nahrazovat," vyprávěl Alcaraz nedávno v Barceloně, kde opanoval prestižní turnaj, jenž Nadal před ním vyhrál dvanáctkrát. Poslední dvě prvenství už ale patřily tenisovému princi. "Vyhrál jsem titul, ale měl jsem štěstí, že tu ty poslední dva roky Rafa nebyl," dodal. Lze vnímat jeho respekt k veteránovi, kterému letos v červnu bude už 37 let.

Zatímco tenisoví fanoušci věří, že se Rafael Nadal dá zdravotně dokupy alespoň pro Roland Garros, všude se objevují srovnání toho, jak Alcaraz kopíruje Nadalovu kariéru. Samozřejmě, spousta indicií je podobná, oba jsou Španělé, oba úspěšní už v mladém věku a oba bohužel už na začátku kariéry bojují se zdravotními problémy.


Nejmladší světová jednička
Až do loňského září se ještě nikdy v historii nestalo, aby se jedničkou žebříčku ATP stal teenager. Po posledním grandslamovém US Open ale vystoupil na prestižní místo na výsluní právě Alcaraz. Bylo mu 19 let, 4 měsíce a 7 dnů. Pokud se budete ptát, kdy se to povedlo dnešním hvězdám, tak vězte, že Nadalovi i Federerovi až v jejich 22 letech. Djokovič se poprvé stal světovou jedničkou až ve chvíli, kdy mu bylo 24.

Nejmladším číslem jedna byl dlouhých 21 let Australan Lleyton Hewitt (20 let, 8 měsíců a 23 dnů), před ním chviličku držel primát Marat Safin (20 let, 9 měsíců a 24 dnů). Dalším v pořadí je pak John McEnroe, ten v roce 1980 stanul na vrcholu rankingu ve věku 21 let a 15 dnů.

Byla to jedna fantastická sezona, která udělala z Alcaraze zjevení. Aktuálně pomalu končí éra velké trojky a je tu mladík, který dává naději, že tenis bude zase mít novou globální superstar.


Tituly pro teenagery
Ve chvílích, kdy Alcaraz postupuje do jednoho finále za druhým, je třeba připomenout statistiky z Nadalovy rané éry. Rafa stihl do svých dvacetin vyhrát 16 turnajů a jen ve dvou finále prohrál. Impozantní bilanci mu pokazil hned v prvním boji o titul Slovák Dominik Hrbatý a později Roger Federer, obě porážky utrpěl na tvrdém povrchu. Pak tu ovšem byla ještě antuka, tedy povrch, na kterém Nadal finále neprohrával. Ta byla od prvních zápasů jeho doménou.

To je také okolnost, která odlišuje Alcaraze od Nadala. Carlos má aktuálně bilanci 9 vyhraných finále proti třem prohraným. A všechny tři nezdary přišly na antuce. Vycházející hvězdu shodně ve třísetových bitvách udolali Lorenzo Musetti, Jannik Sinner i Cameron Norrie.

"Je zřejmé, že Alcaraz je tenista, který umí hrát všude. Nemyslím si, že by mu vyloženě seděla antuka," soudí trenérská tenisová ikona Patrick Mouratoglou. "To Rafa je hlavně antukář. Naučil se být dobrý i na jiných površích, ale původně byl opravdu antukovým hráčem. To je odlišuje," dodává.

Svým vyjádřením ale Mouratoglou strhl bouři na sociálních sítích. Nadal je pro spoustu tenisových fanoušků posvátnou osobností. "Už když bylo Nadalovi 20 let, tak hrál finále Wimbledonu, několik finále Masters na hardu a dvakrát vyhrál Roland Garros. Alcaraz má jedno US Open, jedno Masters na antuce a dvě na hardu a žádný Wimbledon, tak si z těch informací vezměte, co potřebujete," objevilo se v jedné z odpovědí na Mouratogloův vzkaz na Twitteru.

Dodatkem byla také zmínka o Nadalově kariérním grandslamu. Ten je doposud nejmladším mužem otevřené éry, kterému se to povedlo. Zisk všech čtyřech grandslamů zkompletoval ve chvíli, kdy mu bylo 24 let.


Ach, to zdraví...
Sice se to téma příliš nezmiňuje, ale relativně podobná je raná kariéra Nadala a Alcaraze i v četnosti odhlášených turnajů a zdravotních problémů. Nadal byl už od mládí velmi náchylný na zranění. Ve své kariéře nějaké utrpěl téměř v každé sezoně.

Už když mu bylo 17 let, v roce 2003, zranil si loket během tréninku v Manacoru a chyběl kvůli tomu na plánovaném prvním grandslamu v kariéře – Roland Garros. O rok později si v Estorilu zlomil zápěstní kůstku a následovaly dva měsíce pauzy, které ho donutily vynechat opět Roland Garros, Wimbledon i olympijské hry v Aténách. V roce 2005 si zranil levou nohu a byl mimo hru tři měsíce včetně závěrečného Turnaje mistrů.

Problémy se zdravím provázely Nadala dál, nešlo o to, jestli byl teenager, pomalu dospíval nebo se pomalu stával veteránem. Jednou to bylo koleno, jindy chodidlo levé nohy, příště zase záda. Vzhledem k fyzické hře a obrovské rotaci úderů trpělo navzdory obdivuhodné muskulatuře celé jeho tělo.

Ani Alcaraz to ale nemá se zdravím ideální. Také ještě nedovršil dvacet let a na lékařské kartě najdeme dost zápisů. V září 2021 skrečoval kvůli svalovému zranění čtvrtfinálový duel na US Open s Felixem Augerem-Aliassimem. Od podzimu 2022 přišla hned čtyři zranění. Nejdříve sezonu ukončil předčasně kvůli natrženému břišnímu svalu, další trable přišly před Australian Open, kdy si v tréninku při skluzu za míčkem poranil nohu. Před startem antukové sezony pak laboroval s páteří i rukou.

Možná nejsou Alcarazova zranění tak závažná a jen je na sebe poněkud opatrnější a řeší raději drobné problémy prevencí. To Nadal v prvních letech své kariéry hrál opravdu nadoraz.


Výměna stráží
Tak jako tak, navzdory zraněním, jsou oba tenisté ze sluncem zalitého Španělska schopni své trable vyléčit, regenerovat a znovu a znovu vyhrávat třeba i grandslamové trofeje.

Psal se duben 2005, když osmnáctiletý Rafael Nadal prolomil dveře Top 10 a od té chvíle v ní neuvěřitelných 934 týdnů, až do března 2023, navzdory již zmíněným zraněním, zůstal. Nikdo jiný kromě Martiny Navrátilové se takovou šňůrou v tenisovém světě pyšnit nemůže.

Alcaraz se do desítky dostal v dubnu 2022, také mu bylo 18 let a také z ní ještě nevypadl. Ale právě ona konstantní výkonnost a dlouhověkost, jakou měl Nadal, pro něj bude zřejmě tou nejtěžší výzvou. Zatímco on je na začátku cesty a má za sebou jeden úspěšný rok, Nadal těch výjimečných sezon měl sedmnáct.

I na vzájemné zápasy zatím vede 2-1 Rafael Nadal. Ten hlavně v prvním utkání těžil ze zkušeností a vyjukanému Alcarazovi povolil v roce 2021 v Madridu jen tři gamy. Další dva zápasy se musely rozhodnout až ve třetí sadě a poslední vzájemný zápas už slavil Alcaraz, dokonce na antuce. Tenisový svět by si ale jistě přál, aby se příště potkali v nějakém důležitém finále. Snad k tomu ještě dojde.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport / Tomáš Rambousek

Komentáře

4
Přidat komentář
Grape
Koukám že okurková sezona je v plném proudu...
Tohle opravdu nelze srovnávat. smile
Reagovat
Krisboy
Tohle ještě nic není. Jsou lidé, kteří jsou schopni srovnávat současné hráče např. s Laverem nebo Borgem smile
Reagovat
Krisboy
Devatenáctiletej Alcaraz by devatenáctiletýho Nadala smetl s kurtu. Samozřejmě za předpokladu nejlepší formy a plného zdraví obou.
Na zdraví! smile
Reagovat
Amputace
Na rozdíl od 19ti letého Djokoviče či Federera, kteří by se k němu ani nedostali v pavouku.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist