K Mácháči se vrací turnaj ITF. Letos i s Šafářovou či finalistkami French Open

13. 6., 13:58
Aktuality 11
S dočasně se navrátivší Lucií Šafářovou či finalistkami juniorského Roland Garros Terezou Valentovou a Laurou Samson se od 24. do 30. června uskuteční v Doksech a Starých Splavech obnovený turnaj ITF W75 Macha Lake Open. Dotace turnaje činí 60 tisíc dolarů (zhruba 1,37 milionu korun). Turnaj se koná po roční přestávce poté, co ho vloni bývalé vedení Českého tenisového svazu (ČTS) přesunulo pod jiným názvem do Říčan u Prahy.
Lucie Šafářová (© Profimedia)

Sedmatřicetiletá Šafářová obdržela od pořadatelů divokou kartu a u Máchova jezera si zahraje vedle dvouhry i čtyřhru po boku neteře Anny Dvořáčkové. Pro pětinásobnou grandslamovou vítězku ze čtyřhry a bronzovou olympijskou medailistku z Ria de Janeiro 2016 to bude příprava na červencový turnaj WTA Tour 250 Prague Open na Spartě. Tam Šafářová obnoví spolupráci s bývalou partnerkou z vítězných grandslamových turnajů Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou.

Letošního ročníku Macha Lake Open se v týdnu wimbledonské kvalifikace zúčastní tenistky z 15 zemí. V listině přihlášených jsou vedle dalších Češek Aleny Kovačkové či Julie Štruplové řecké reprezentantky z Poháru Billie Jean Kingové Valentini Grammatikopuluová a Sapfo Sakellaridiová, bývalá hráčka elitní padesátky Rebecca Petersonová ze Švédska, Amandine Hesseová a Selena Janicievicová z Francie, Srbka Dajana Radanovičová či Maja Chwaliňská z Polska. Nechybějí ani tenistky z Koreje, Bulharska, Ukrajiny nebo tři mladé ruské a běloruské rodačky Julia Avdějevová, Jelena Pridankinová a Kristina Dmitruková.

V hlavní soutěži dvouhry bude startovat 32 tenistek a ve čtyřhře 16 párů. Z dvoudenní kvalifikace dvouhry postoupí do hlavního pavouku osm tenistek.

Vloni se měl turnaj Macha Lake Open uskutečnit v polovině června v České Lípě, ale krátce před zahájením ho bývalý prezident ČTS Ivo Kaderka a bývalý manažer svazu pro pořádání mezinárodních turnajů Vojtěch Flégl přesunuli pod jiným názvem do Říčan. Jelikož ředitel turnaje Ronald Wawrečka informoval zpravodaje Radiožurnálu o výši finančních dotací na turnaj ze strany ČTS, podnik se ocitl v nemilosti u v současnosti trestně stíhaných bývalých funkcionářů svazu.

Mezinárodní turnaj Macha Lake Open se začal hrát v roce 1993 jako patnáctitisícový ženský satelit ITF a po patnácti letech skončil z ekonomických důvodů. V roce 2017 ho s vyšší dotací obnovil spolek z Doks. Mezi vítězkami figurují například Slovenka Anna Karolina Schmiedlová, dvakrát uspěla Barbora Krejčíková a v roce 2021 vyhrála současná světová osmička Čeng Čchin-wen z Číny. Naposledy ovládla turnaj v roce 2022 Sára Bejlek.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

11
Přidat komentář
Mantra
Je jak nastydlej had. By potřebovala tak 5kg nahoru
Reagovat
PTP
Nádobíčko v kalhotách má pořádný
Reagovat
Krisboy
Podle těch reklam na plachtě za ní je to fotka z roku 2020...
Reagovat
Pe3k
Nechť to tam Šafinka vyhraje celé
Reagovat
misa
Reagovat
Krisboy
Lucka na Mácháči?!?!
Jedem!
Reagovat
com
Na Machaci muze jezdit jen Siniakova
Reagovat
PTP
Deblová parťačka navíc snad nebude Katce vadit
Reagovat
Krisboy
Řeč je o Mácháči, ne o Machacovi.
Reagovat
PTP
Pleki má čerstvou zlatou medaili z MS, tak ho musí Lucka trumfnout v Doksech
Na fotce vypadá nádherně, ty rozpuštěný vlasy ... smile
Reagovat
Jan
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist