Karolína Plíšková se po 20 měsících loučí s trenérem Saschou Bajinem

11. 7. 2022, 16:49
Aktuality 47
Karolína Plíšková po dvaceti měsících ukončila spolupráci s německým trenérem Saschou Bajinem. Pod jeho vedením si zahrála finále Wimbledonu 2021, právě londýnský turnaj v letošním roce byl ale i jejich poslední společnou akcí.
Profily hráčů
Sascha Bajin a Kar. Plíšková (© AFP)

Sascha Bajin se stal trenérem Karolíny Plíškové v listopadu roku 2020, kdy figurovala na 6. místě žebříčku WTA. Krátce po zahájení spolupráce sice česká tenistka na jeden týden vypadla z Top 10, ale následně v roce 2021 postoupila do finále na turnajích v Římě, Wimbledonu a v Montrealu a posunula se na třetí příčku rankingu.

"Se Saschou jsme na začátku vyzkoušeli novu filozofii tenisu. Snažili jsme se do mé hry přidat několik nových prvků a vím, že to celé zafungovalo velmi dobře. Celkově to bylo skvělých 20 měsíců s několika vzestupy a pády. Nejpamátnějším okamžikem naší společné cesty pak byla chvíle, kdy jsem si po pěti letech zase zahrála grandslamové finále. Sascha mě hodně naučil a chci mu poděkovat za všechny ty měsíce dřiny, podpory a obětavosti," ohlíží se Karolína za spoluprací s bývalým trenérem.

Přípravu na novou sezónu bohužel narušila nepříjemnost v podobě zlomeniny pravého předloktí a Karolína tak nuceně vynechala úvodní grandslam v Austrálii. Na kurty se vrátila až v březnu a od té doby bývalá světová jednička zvítězila jen v devíti z dvaceti zápasů. Pouze na dvou turnajích vyhrála více než jedno utkání, jejím největším úspěchem je semifinále ze Štrasburku.

A tak před US Open Series, kterou by měla zahájit na začátku srpna v San Jose, přichází nový impuls.

"Rozhodli jsme se udělat změnu, další nový impuls. Cítili jsme, že má hra už se výrazně neposouvá. Bohužel, všechno má své limity a všechno jednou končí," vysvětluje Karolína.

"Bylo mi velkou ctí a potěšením, pracovat s Kájou. Je mi líto, že jsem jí nemohl pomoci více, ale jsem velmi vděčný, za to, že jsem ji mohl připravovat a poznat ji také o něco více jako člověka. V její profesi i v životě jí přeji jen to nejlepší," sdělil Sascha Bajin, který spolupracoval i se Serenou Williamsovou a k dvěma grandslamovým titulům dovedl Japonku Naomi Ósakaovou.

Bajin vydržel na horké trenérské židli u Plíškové souvisle nejdéle od Jiřího Vaňka, který Plíškovou za dva a půl roku dovedl mimo jiné do finále US Open 2016.

Novým kondičním koučem je Jez Green
Společně s Bajinem opouští tým české jedničky i kondiční trenér Marino Bašič. Na jeho místo nastoupí britský odborník Jez Green, který v minulosti připravoval Andyho Murrayho, Tomáše Berdycha, Dominica Thiema nebo Alexandra Zvereva.

Pod vedením Greena se už Plíšková ve Španělsku chystá na americké betony. Před US Open má v plánu podniky v San Jose, Torontu, Cinncinati a New Yorku.

Jméno svého nového tenisového trenéra by měla oznámit příští týden. Vítězka 16 turnajů WTA ve dvouhře čeká na další titul od ledna 2020.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Livesport

Komentáře

47
Přidat komentář
Krisboy
A co takhle Lendl, ten by jí zvednul mandle. Ale ten se vlastně vrátil k Sirovi, nebo ne?
Reagovat
Blondie
Čekala jsem, že sezónu spolu dokončí...
Reagovat
FulnekUltras
lemra lounská rádoby "světová" smile
Reagovat
com
jojo, jedina ceska svetova smile
Reagovat
TML
Co třeba Jaromír Soukup? Tenistka Jaromíra Soukupa smile I když ten trénuje teď jinou křepelku smile
Reagovat
misa
Chyba není v trenérech.
Reagovat
Fandina
Proč chyba? Je to každého věc, kdo bude jeho trenér. Nebyl úspěch, tak si vyberu někoho jiného.
Reagovat
Blondie
Karolína ale neříká, že je chyba v trenérovi.
Reagovat
paddy
Výživná diskuze na sport.cz, je tam už veseleji než tady smile

- někdo radil si vzít Mouratoglua, jiný to spíš vidí na Oldu Kaisera
- mnoho lidí psalo, že se má zbavit Hrdličky
- nebo má zkusit hrát druhou rukou, ale to prý zkoušela její sestra a lepší to nebylo
"Prý ji nutil běhat... :-)" "To si dovolil hodně"

Olda by byl určitě dobrý kondičák smile
https://www.youtube.com/watch?v=Ad8YZ5ea-1g&t=319s

https://www.sport.cz/diskuze/tenis-dalsi-radikalni-krok-pliskove-konci-i-trener-bajin-3481974
Reagovat
Liverpool22
Podle mojí subjekce je ideální trenér pro Káju Stefan Edberg - pod jeho vedením bych věřil, že může GS ještě vyhrát. Je třeba si uvědomit, že velká slabina Káji je pohyb na kurtu a jeden ze způsobů jak tuto slabinu eliminovat je, že se bude více tlačit k síti - hrát styl servis-volej. Pokud srovnáme Káju a letošní vítězku Rybakinu, tak jsou si hodně podobné, vše mají založeno na servisu, jsou obě jako ledové královny, ale zásadní rozdíl je v pohybu na dvorci, kdy Rybakina se výborně pohybuje - v dětství dělala gymnastiku a krasobruslení z čehož nyní v tenise hodně profituje.
A závěr je, že pokud chce Kája vyhrát GS, tak jedna z cest je zkusit hrát styl servis-volej a hrát na větší riziko - toto bylo opět vidět v zápasech Rybakiny, která např. po prohraném setu s Ajlou maličko přitlačila, šla do většího rizika - je to kontrolované riziko a toto je cesta k úspěchu - k vítězství na GSsmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smileTak tak, měly hrát se ségrou víc deblů, aby si v zápasech natrénovala voleje a servisy. Ona prostě nebude tou hráčkou, co by jezdila po BLsmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Mohla by kouknout na nějaký zápas Sukový.smile
Reagovat
Liverpool22
smile ano - inspirovat se může u Sukové, Šmídasmile, Štěpánka, Edberga, Beckera, Raftera....Takže může po večerech koukat na youtube jak to v budoucnu hrát.....
Reagovat
makro99
Vsechno hraci/hracky minulyho stoleti.. Tenis od te doby malinko zrychlil.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
máš pravdu. Ale hráčky zas určitě rychleji běhajísmile Asi jde hodně o to rozklíčovat, kdy k té síti po servisu vyběhnout. Zkrátka, ne po každém.
Reagovat
makro99
no zrovna u karolíny bych si tím běháním nebyl úplně jistej..:) o víkendu dávali na čt Graf-Navrátilová finále Wimbl 89 - to se jim to na tu síť chodilo, když dvě best hráčky dekády uměly z BH akorát slajzovat... stačilo nahodit míček do BH a běžet si pro bod :)
Reagovat
Marduch
Maluješ si to jak pohádku. Dnes na chození na síť není ve výměně dostatek času, nejen díky moderním raketám létají míče rychleji a defenzivní hra je díky skvělé fyzické trénovanosti hráček úplně jinde. Na siť se dnes chodí defakto při trestuhodně krátkém balonu soupeře a i tak na to musí mít hráč skvělý odhad pro situci a obratnost.
Reagovat
Marduch
* jen při trestuhodně krátkém balonu
Reagovat
lars
Stika by pravdepodobne lonskou Barty neporazila
Reagovat
Drzymalski
Finále Wimbledonu.To je slušná bilance za necelé dva roky. Bajin je určitě lepší trenér než Vaněk.
Reagovat
Blondie
Nula titulů.
Kolik za Vaňka? Finále GS u něj má taky.
Reagovat
Mantra
si udělal ve svém CV těžký škraloup a vůbec bych se nedivil, kdyby odchod inicioval on smile
Reagovat
Nola
to su kecy zase, trener berie za svoju pracu plat, je to vlastne zamestnanec, kazdy trener musi byt stastny, ak ma koho vobec trenovat....

ja ked vidim toho predosleho, co bol sparingom Andyho Murraya a robil si zasluhy na jeho vysledkoch a potom trenoval dvoch hracov naraz Stana a Kaju robi sa mi nevolno a navyse sedi v hracskej rade.... naopak Bajin bol najsympatickejsi trener Kaji, po Vankovi
Reagovat
Mantra
Jenže Valverdu je úplně stejnej jak Bajin. Ten dělal asistenta Muratoglu. Náhodou trefil noname Naomi kdyz byla normalni a v laufu a pak už konečná. Píšu to o Valverdovi dlouho. Ten zničil Berdycha i Wavru. Zkasiroval Hrdlicky a nic. Bažin zničil Kikinu a zkasiroval Hrdlicky. Nyní s tím co může leda asistovat nebo paberkovat. smile
Reagovat
Blondie
Neměl náhodou Bajin u Hrdliček prachy nastavené na výsledky? Mám dojem, že ano. Jasně, základ určitě měl, ale...
Reagovat
PetaM
No ty kráso. Ta je roztrenérovaná jak kdejaká šlapka. Jako dobrý. A přitom už pomalu do důchodu ... Tak kolik jich ještě stihne vystřídat? 2-3?
Reagovat
Alien
Já vím, že Bojingovi odlehlo!
Reagovat
vladka
Přesně..spíš by se Kája měla zamyslet nad sebou, jestli teda ještě umí a smí sama myslet...
Reagovat
tmora
Podle mě Sasha je nafouklá bublina, škoda že Patrick Mouratoglou už trénuje Halep, to bych si dovedl představit..
Reagovat
Liverpool22
Už roky mám jiného favorita a to je Mates Wilander. Mates je dlouhodobě do Káji udělanej - hlavně v roce 2016 při jízdě na USO Káje dost fandil. Takže už tehdy jsem tipoval, že Kája osloví Matese. Bohužel v něčem Kája dost připomíná Berdycha, že má svojí hlavu a nenechá si poradit viz. kritika Gorana na adresu Tomáše, že s ním je to těžké - něco mu radit....
Reagovat
GaelM
Na druhou stranu Tomáš Berdych na kurtu nikdy nepůsobil tak zdechle a bez chuti se hýbat, jako Karolína každý druhý zápas. Možná si nenechal poradit nějaké novinky, ale dával tomu vždy 100 %.
Reagovat
Liverpool22
Ano - pohyb na kurtu je jedna ze slabin Káji. Já však narážel hlavně na to, že Kája by se mohla v určitých pasážích zápasu více tlačit na síť a přesně tohle radil Goran Tomášovi, ale on měl svojí hlavu.
Z tohoto pohledu by byl pro Káju ideální trenér Stefan Edberg - jeho rukopis byl vidět na hře Rogera Federera, kdy se více tlačil k síti a snažil se hrát na 2-4 údery. Prostě např. Federer i vzhledem k věku si nemůže pinkat např. Novakem cca 4hodiny, ale musí více riskovat, chodit na síť.... A podobně musí uvažovat Kája.....
Reagovat
lars
T.B. mel lepsi postavu pro pohyb
Reagovat
tommr
škoda že to Karolíně s Bajinem nevyšlo. Byl to od ní dobrej tah, ale čáru přes rozpočet jim udělala ta zlomenina. Obávám se že ted už Karolíně nepomůže nikdo ...
Reagovat
Krisboy
20 měsíců? Není to rekord? smile
Reagovat
JohnB
Ta to meni jak Hanychova svy partnery. Za chvili ji bude muset trenovat Kamilos snad.
Reagovat
Nola
rafaeoli
Reagovat
George_Renel
com
Reagovat
com
dekuji za duveru, ale me by si nemohla financne dovolit smilesmile
Reagovat
vavrinec
To chápu pane come, vy jako trenér musíte být za všechny peníze!!!
Reagovat
Fandina
:DDD
Reagovat
Blondie
smilesmilesmile
Reagovat
Fandina
Přece ji miluješ, trénoval bys bez placení. smilesmilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile Káje jen fandí, ale miluje Petrusmilesmile
Reagovat
Fandina
Díky za opravu, to mi nedošlo. smile Tisíckát :DDD. smilesmile
Reagovat
Blondie
Je to tak smile Kvitovic!
Reagovat
tommr
to bych ani neřek. Rozhodně nemění trenéry častěji než je ve WTA obvyklé. Některé hráčky ukončují spolupráci i s trenéry kteří je dovedli na vrchol (Raducanu, Kontaveit). Ukončení spolupráce v okamžiku kdy se dlouhodobě nedaří je naprosto logiký tah ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist