Karolína Plíšková si poradila s Tomljanovicovou a doplnila v osmifinále US Open Krejčíkovou. Kvitová prohrála se Sakkariovou

4. 9. 2021, 19:35
Aktuality 78
US OPEN - Karolína Plíšková si dnes na US Open i s pomocí 20 es poradila s Ajlou Tomljanovicovou, kterou porazila už pošesté v řadě, a po dvou letech si zahraje osmifinále US Open, v němž doplnila Barboru Krejčíkovou. Petra Kvitová po výkonu plném chyb jasně nestačila na Marii Sakkariovou, přemožitelku Kateřiny Siniakové z předchozího kola.
Karolína Plíšková (© AFP)

Karolína Plíšková se nedávno ve Wimbledonu probojovala až do finále, zlomila krizi, zvedla si sebevědomí a stále touží po premiérovém grandslamovém triumfu. Česká jednička, která po koronavirové pauze hrála už čtyřikrát finále, ale na první titul od loňského ledna stále čeká, na US Open patří k největším favoritkám.

Do závěrečného grandslamu sezony vstoupila hladkým vítězstvím nad Caty McNallyovou, ovšem s další domácí nadějí Amandou Anisimovovou sehrála parádní dramatickou přestřelku, v níž dokonce likvidovala mečbol. Dnes podobné drama nepřipustila, Ajlu Tomljanovicovou za necelou hodinu a čtvrt přehrála 6-3 6-2 a vyhrála s ní už šestý souboj v řadě.

Plíšková se v posledních dvou kolech neskutečně rozservírovala. Proti McNallyové trefila osm es, s Anisimovovou jich nastřílela 24 a dnes rovných 20, přestože na podání se dostavila jen devětkrát. V úvodním setu Australance chorvatského původu nabídla pět brejkbolů, ale všechny odvrátila esem a díky jednomu brejku šla do vedení. Ve druhé sadě už byla na servisu suverénní a soupeřčin prolomila dvakrát.

"Nastupovala jsem se sebedůvěrou. Podávala jsem opravdu dobře, ještě líp než minule, což mi docela pomohlo. A myslím, že jsem hrála velice slušně i zezadu," řekla Plíšková.

Češka zvládá turnaj i bez svého kouče Saschi Bajina, který nedostal do USA víza a je doma v Německu. S Plíškovou komunikují na dálku. "Mrzí mě, že tady nemůže být, ještě když jsem ve druhém týdnu," řekla tenistka a dodala: "Dávám mu kredit, protože tyhle výkony jsou jeho práce. Na něčem jsme pracovali a není to tak, že tu týden chybí a najednou se mi daří."

Plíšková si osmifinále US Open zahraje po dvou letech a celkově popáté. V něm finalistka ročníku 2016 narazí na finalistku letošního French Open Anastasii Pavljučenkovovou a zabojuje o první newyorské čtvrtfinále od roku 2018. Česká jednička ve vzájemné bilanci vede 6-2, jenže poslední dvě střetnutí prohrála.

"Je to šikovná hráčka bez slabiny Musím ji přehrát, čekat na chyby proti ní není cesta. Ale hraju tady dobře, takže šance určitě je," řekla lounská rodačka.

Ruska vyhrála 6-1 6-4 derby s Varvarou Gračevovou, do druhého týdne amerického grandslamu postoupila po dlouhých deseti letech a bude útočit na vyrovnání svého maxima na turnaji.

Petra Kvitová na své poslední generálce v Cincinnati chytla velmi dobrou formu a bez ztráty setu přehrála Madison Keysovou, Veroniku Kuděrmetovovou i Ons Džabúrovou. Ve čtvrtfinále však musela kvůli žaludečním potížím vzdát.

Nadějně to vypadalo i na US Open, kde si po velmi dobrých výkonech poradila s Polonou Hercogovou i krajankou Kristýnou Plíškovou. Jenže dnes proti Marii Sakkariové spáchala dvojnásobek nevynucených chyb oproti vítězným úderům, prohrála jasně 4-6 3-6 a řecké jedničce dovolila srovnat vzájemnou bilanci na 3-3.

Kvitová se k oběma brejkbolům dostala v jednom gamu, a to za stavu 2-1. V dalším průběhu zápasu už servis soupeřky neohrozila a sama na podání celkem třikrát zaváhala, naposledy v závěrečném gamu, a Sakkariové nabídla deset brejkbolových příležitostí.

Kvitová v hlavní soutěži US Open startovala počtrnácté, na sedmou účast ve druhém týdnu ale nedosáhla a neobhájila loňské osmifinále. Přesto má stále teoretickou šanci, že se po skončení závěrečného grandslamu sezony vrátí do elitní desítky světového hodnocení. Letos se na grandslamech ani jednou nedostala do druhého týdne, na US Open byla nejdále.

"Ona hrála lépe než já, o tom není pochyb. Zasloužila si vyhrát, skoro nic nezkazila. Snažila jsem se, ale nedala mi moc šancí. Měla jsem dvě, ale bylo těžké je využít. Nepodávala jsem nejlépe, trošku jsem bojovala se sluncem a stínem, viděla míč hůře. Bojovala jsem, snažila se a doufala, že se ještě v koncovce něco povede, ale nepovedlo se," řekla Kvitová.

Sakkariová, přemožitelka Kateřiny Siniakové z předchozí kola, bude o své druhé čtvrtfinále na grandslamech bojovat s předloňskou šampionkou Biancou Andreescuovou. Premiérový vzájemný souboj se odehrál letos v Miami a po parádní bitvě nakonec slavila Andreescuová.

Jednadvacetiletá Kanaďanka po dlouhé době odehrála vítězný zápas bez jakéhokoli dramatu. Předloňská šampionka US Open bez ztráty podání smetla 6-1 6-2 lucky losera Greet Minnenovou a postoupila do osmifinále. V hlavní soutěži amerického podniku velké čtyřky tak vyhrála i desátý duel a zahraje si své druhé osmifinále na největších podnicích.

Již včera mezi nejlepší šestnáctku postoupila Barbora Krejčíková a zítra ji čeká střetnutí se Španělkou Muguruzaovou.

• US OPEN •
New York, USA, tv. povrch, 57.500.000 dolarů
sobotní výsledky (4. 9. 2021)
• Dvouhra - 3. kolo •
Kar. Plíšková (4-ČR) - Tomljanovicová (Austr.) 6-3 6-2
Sakkariová (17-Řec.) - Kvitová (10-ČR) 6-4 6-3
Rogersová (USA) - Bartyová (1-Austr.) 6-2 1-6 7-6(5)
Andreescuová (6-Kan.) - Minnenová (Belg.) 6-1 6-2
Šwiateková (7-Pol.) - Kontaveitová (28-Est.) 6-3 4-6 6-3
Bencicová (11-Švýc.) - Pegulaová (23-USA) 6-2 6-4
Pavljučenkovová (14-Rus.) - Gračevová (Rus.) 6-1 6-4
Raducanuová (Brit.) - Sorribesová (Šp.) 6-0 6-1
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

78
Přidat komentář
smazaný uživatel
Jako musím za včerejšek pochválit Karolínu. Ten 1st serve byl brutální, sypala tam esa jak Izzy.
Reagovat
tommr
ty esa byly opravdu spektakulární a trochu to zastínilo ten fakt, že Karolína byla včera dobrá i v mezihře a dokonce se na její poměry dobře pohybovala ... smile
Reagovat
Mantra
Zatím jsem naše holky odhadnul bez chyby.

Zítra ráno bude bohužel out Barbora. Jedinej důvod bude právě fakt, že hraje v tom čase. Jinak si myslím, že hrát tak kolem 21hod našeho času, tak by vyhrála B.
Reagovat
aape
Já myslím že tak jasné to není, Bára si na Mugu věří, unavená nebude, věřím, že to vyjde
Báro, pojď! smile
Reagovat
com
smilesmilesmile Na Tomljanovic umi.. Ale ted nastane zlom.. Doufam, ze uz treti porazku za sebou s Nastou si odpusti.. Dokonce sme se zbavily do potencionalniho SF Bartyovky, takze.. :)
Reagovat
tommr
přál jsem si pro Karolínu Grachevovou, ale i Pavlyuchenkovou by měla porazit. Třetí prohru za sebou s takovou soupeřkou bych asi jen těžko rozdejchával ...
Reagovat
smazaný uživatel
V 1. setu Ash mimo kurt (17 chyb).
Pak zdánlivě pohoda: 6:1 a 5:2, ale nedostala se ani k jednomu mečbolu.
Shelby po prolomení Ashlina podání na 5:3 hecovala publikum i sebe.
Za stavu 4:4 v tb měla Ash na raketě vítězný míček, ale páska ho poslala do autu.
Krásná gratulace u sítě.
Letos 5. vzájemný zápas. Shelby vítězství přeju. V osmifinále je jediná Američanka!
Na zápas s Emmou se těším. Víc budu přát Shelby, ale potěší i postup Emmysmile
Reagovat
Dobry-den
Bartyová předvedla ještě větší kolaps než Osakaová, 5:2 a servis ve třetím. smilesmilesmile
Reagovat
asgard33
Out,out,slajzlbába out.Ušáci z toho mají předčasné Vánoce,dalším hráčkám hlavně z horní poloviny se otvírají netušené možnosti a já jsem rád,že konečně začne normální ženský turnaj.
Reagovat
lars
Barty vykon mimo top10
Reagovat
vergus
Teď doufat, že se Shelby nerozklepe a diváci ji poženou
Reagovat
lars
pri MB se nerozklepala a dobre podala
Reagovat
blixa
Zatím hraje prd, ale moc nevěřím, že to pustí. Ash je hrozně úporná, ta to ještě otočí.
Reagovat
brixner
No a vidíš more - nevotočila to!
smilesmilesmile
Reagovat
tommr
relativně pohodové vítězství nad oblíbenou soupeřkou. Karolína opět skvěle podávala: 20 es v devíti servisních hrách je fantastický číslo ... smile
V dalším kole jí každopádně čeká Ruska. Doufám, že to bude Gracheva ... smile
Reagovat
HolyMotors
Tak nakonec to bylo celkem v suchým. Karolína hraje parádně. Ale ranařky ji celkem vyhovují, problém má s jinymi styly (Barty, Halep, atd). Tam se bude lámat chleba. Ale s touhle hrou může jít daleko. Hlavně ten servis je neuvěřitelnej.
Reagovat
Fransoas
Hlavně že to zvládla ve svou setech a pošetřila trochu vlče sil.
Reagovat
RFanousek
No, servis šlape. 20 es za dva sety, to je úctyhodné.
Reagovat
Dobry-den
20 es za 2 relativně rychlé sety. smile Pohoda. smile
Reagovat
tommr
Karolína odehrála v zápase 9 her na podání tzn. že průměr na hru má přes dvě esa! smile
Reagovat
RFanousek
Dvojchyba
Eso
Dvojchyba
Eso

A soupeřka jen chodí ze strany na stranu smile
Reagovat
Jon61
Dvojchyb dala v tom gamu tři, Karlína zřejmě riskuje, neboť pokud dala slabší druhý servis, tak často pak šel bod za Ajlou. Ale set už má Karolína doma.
Reagovat
HolyMotors
Ale ty dvojchyby, to potěš koště teda. Dát jich 5 za 4 gamy je síla. Naštěstí to dokáže vynahradit esama a ty důležitý míče jdou za tím za ní. Snad to vydrží.
Reagovat
HolyMotors
Kája - Alja zatím parádní tenis z obou stran. Některé výměny neskutečné. Zdá se, že to Kája nebude mít vůbec jednoduchý.
Reagovat
EllNino
Pojetim, energii, stylem uderu mi hrozne pripomina Li Na :) Ten zaverecny forehand po lajne, na sekundu jsem byl zpet o dekadu :)

Kdyby mela jeji karieru, nezlobil bych se
Reagovat
Mr.Pink
presne, take ji tam vidim. li na a trochu ana ivanovic
Reagovat
SydneyOpen
https://www.usopen.org/en_US/scores/schedule/schedule13.html Bára night session na AAS, pěkná zkušenost no a na zrovna na to nemá Mugu dobré vzpomínky smile 4.kolo USO 2017.
Reagovat
smazaný uživatel
Emma má formu.
Sara má kanára.

Vítej v top 100, Emmosmile
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
sojka1
Emma ma moc.... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Emma má kouzlo ;-)

(Na osmifinále se těším.)
Reagovat
blixa
Ale prd.
Ema má mísu. Máma má Emu. Ema mele maso.

Ty ses v tý první třídě moc neučil ! smile
Reagovat
smazaný uživatel
Hele, Ema na TP chybí.
Emmy jsou tu asi 4, jedna dokonce jako příjmení.
K to u ještě Gemma ;-)
Reagovat
paddy
špatně, tady se dlouho používalo

Ema má mísu
máma mele maso
Novak mele Toma
smile smile
Reagovat
paddy
nově

Ema, slitování nemá smile
Reagovat
smazaný uživatel
A navíc: blixa má Igu (a Kotě).
Reagovat
blixa
A co prdelka moje ? Ta je vosk ? smile
Reagovat
wenceslao
správně je:
My máme maso.
Rus má mísu.
Dáme maso na mísu.
Ó my se máme.
Reagovat
Ela-fon-isi
A Rus nám ho sežere!
Reagovat
EllNino
Oooo, my se máme
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
horska.kraslice
Demolice, Sara ST rozebraná na součástky. Za stavu 6:0, 5:0 sice vrhla všechny síly k odvrácení druhého kanára, ale o byla jen labutí píseň.
Porážka Markéty ve Wimbledonu byla přece jen mírnější....
Reagovat
Dobry-den
Petřin ústup ze slávy tedy plynule pokračuje. Prohra se Sakkariovou není ostuda, ba naopak, bylo by pro mě spíše překvapením, kdyby dneska Petra vyhrála. smile

Snad postoupí aspoň Karolína, mít ve 4. kole jen Báru by bylo zklamání. smile
Reagovat
smazaný uživatel
Emmka si tu uhekanou vracecku krasne maze na chleba
Reagovat
EllNino
Vyborna smile
Reagovat
Pe3k
Včera tu nějaký homo psal, že se zamiloval do Alkatraze, no já do Emmy smile
Reagovat
smazaný uživatel
nedivim se, krasna holka
Reagovat
Ela-fon-isi
Jdu si pustit ze záznamu, čím E.R. Hydru udolala.
Reagovat
tommr
já doufám, že se na to podívá i Muška ... smile
Reagovat
EllNino
Muška neni zdrava
Reagovat
SydneyOpen
A kdo ví jestli vůbec někdy bude smile
Reagovat
Mr.Pink
ale tohle tommra vubec nezajima, on si proste musel rypnout. u bary ho take nezajimaly nazory jinych, ze uz bara musi byt unavena
Reagovat
darek.vrana
No a ještě bych si rýpnul, jak tady všichni nedávno vyváděli, jak mohla s touhle hráčkou prohrát Markéta.
Reagovat
tommr
doufám, že se Tomljanovic emocionálně vyčerpala u zápasu Berrettiniho a Karolína tak s ní bude mít lehkou práci ... smile
Reagovat
Mantra
Kolik vona těch tenistů Ajla už vobjela vlastně?
Reagovat
Fransoas
Dnes naprosto zaostávala v porovnání na servisu.Urputná snaha vyústila v množství nepřesností.Ani pověstný levácký servis jí nepomohl do lepší herní pohody.Bylo to jednoznačné pro řeckou střelkyni.
Reagovat
turista
Hrát proti babochlapovi je těžká věc.
Reagovat
lvicek
Po ocku jsem sledovala zapas Peti a to byla zas jednou hruza... Vim, ze jste tu chvalili jeji prvni zapas, ten jsem nevidela, a jen se jednou koukam, tak takovahle sprcha :/. Peta byla cely zapas totalne mimo, celou dobu konzistentne davala outy 10-20cm za caru. Neni mi jasne, ze nedokaze aspon na chvili ubrat, kdyz vidi, ze vsechno jde ven. A drtiva vetsina tech outu byla tesna - casto jsem si na obrazovce rikala, ze to mozna bylo dovnitr a pak zaznel out. Naopak Sakkari vesele ostrelovala lajny, i tim lobem a dalsimi. Neni mi jasne, ze po tom vsem, co si prozila a jake ma zkusenosti a uspechy, ze si nedokaze trochu vycistit hlavu a hrat s nadhledem, aspon nekdy... Chtela bych jeste videt nejake jeji super zapasy!! Snad nekde v hale?
Reagovat
com
hmmm to je zas zdržovačka.. misto aby hrala Karolina v 9 zas bude hrat tak o pulnoci smile Takze vysledky az rano smilesmile
Reagovat
paddy
až ti bude 15, pak ti rodiče dovolí zůstat vzhůru přes půlnoc smile
Reagovat
tommr
jj taky to vidím na začátek někdy o půlnoci. Ti chlapi to zdržujou snad schválně. Hra na tři vítězný by se měla na GS zrušit ... smile
Reagovat
Jon61
Na tři vítězné sety by se mohlo hrát až semifinále a finále. A při hře na na dva vítězné by se třetí set hrál tie-break jako mají ve Wimbledonu, od stavu 12:12. Před Karolínou má hrát ještě Iga s Anett, to může být tříseťák.
Reagovat
tommr
tak od chlapů je konečně pokoj a holky to ukončí do dvou hodin i kdyby měly hrát tři sety. Takže začátek zápasu Karolíny by moh být někdy okolo půl dvanácté našeho času ...
Reagovat
dadaft
Kdepak.
Reagovat
tommr
neříká se mi to lehko, ale Petra už přestává být proti top-hráčkám konkurenceschopná ... smile
Reagovat
vladka
smile
Reagovat
drabona
rozhodně není třeba ještě odepisovat, chybí jí dostatečný počet zápasů k načerpání herní jistoty. Letošní sezona byla dost nevyrovnaná, není jediná s těch třicátnic, která si to musela prožít, /např.Kerberová/
Reagovat
frufru77
To je už řádně opelichaná lvice - opět rány za každou cenu (přes 20 nevynucených chyb z forhendu), nejistota, až skoro komická snaha vymetat rohy z jasných pozic (což jí nikdy nešlo). Ta malá řecká "Rambo" Řekyně nehrála nijak oslnivě, ale tvrdě, mnohem jistěji a výborně podávala
Reagovat
vladka
smile
Reagovat
vojta91
Královna nevynucených chyb opět nezklamala.smile
Reagovat
Mantra
Chce to děti a konec.smilesmile
Reagovat
com
no je pravda, ze treba o Cibuli, nebo Wozniacki sem teda uz pekne dlouho neslysel smile
Reagovat
Mantra
A ty snad máš na ně telefon, že by ti cinkly, že je na Bermudach blbý počasí a poslalo se dítě?
Reagovat
com
smilesmile
Reagovat
EllNino
Říkals, že nebudeš rejpat, za trest dneska určitě prohraje i Líná Noha smile
Reagovat
com
jenze to platilo pod tamtim clankem, takze sem z obliga smilesmile
Reagovat
EllNino
to teda neplatilo, máš smůlu smile zkazil sis to sám
Reagovat
Mantra
Vona nepohraje, ale to neznamená, že by com nemohl ubrat v sračkách
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist