Kdo nejvíce prorazil na Australian Open? Mezi šesticí vybraných jsou dva Češi

2. 2. 2023, 12:24
Téma 19
V rámci letošního ročníku Australian Open prorazilo hned několik tenistů a tenistek. A nemusí se ve všech případech jednat jen o mladé naděje. Oficiální stránky úvodního grandslamu sezony zveřejnily šest největších průlomů, třetinu z nich tvoří česká želízka v ohni, a to 17letá Linda Fruhvirtová a o čtyři roky starší Jiří Lehečka.
© Český tenisový svaz

Na koho by si měli dát tenisté a tenistky v letošním roce pozor a koho možná za nějaký čas uvidíme v nejvyšších patrech žebříčků a vyhrávat ty největší turnaje? Kdo by mohl ve zbytku sezony zamíchat papírovými předpoklady? Oficiální web Australian Open vybral tři ženy a tři muže, kteří v uplynulých dvou týdnech v Melbourne Parku nejvíce prorazili.


Linda Fruhvirtová
Sedmnáctiletá Češka se netají tím, že chce být světovou jedničkou a vyhrávat grandslamy. Osmifinálová účast na Australian Open by jí mohla dodat potřebné sebevědomí, aby jednou na své cíle dosáhla. Její parádní tažení ukončila až v tu dobu letos neporažená Donna Vekičová, kterou teenagerka dostala do tří setů.

"Rozhodně to pro mě byl velmi pozitivní turnaj. Myslím si, že tady budu mít v následujících letech další šance uspět. Určitě mi to ukázalo, že mám hru na postup do čtvrtfinále grandslamu. Zároveň vím, na čem zapracovat, abych se sem vrátila silnější."

Fruhvirtová si uvědomuje, že je zatím na ženském tenisovém okruhu relativně neznámou hráčkou. "Každým zápasem si mě soupeřky více načtou. Já se ale budu snažit se pořád zlepšovat, aby nezáleželo na tom, jak moc mě znají."

Média začala Lindu a o dva roky mladší Brendu, která na Australian Open debutovala na dospělých grandslamech a prošla tříkolovou kvalifikací, přirovnávat k sestrám Williamsovým. Starší z talentovaných sester si ale myslí, že je takové srovnání velmi předčasné a nikde není psáno, že budou tak úspěšné jako Američanky.


Lin Zhu
Ke svému šestému startu v hlavní soutěži Australian Open nastoupila coby 87. hráčka světa a senzačně se prokousala až do svého premiérového osmifinále na grandslamech. Do něj rozhodně nevedla jednoduchá cesta, Číňanka se musela pár dní před 29. narozeninami vypořádat se světovou šestkou Marií Sakkariovou a 32. nasazenou Jil Teichmannovou.

"Tenhle výsledek mi samozřejmě dodal spoustu sebevědomí. Mnohem více si teď věřím, že můžu hrát lepší tenis," řekla po osmifinálové porážce s dvojnásobnou šampionkou Viktorií Azarenkovou.

Vítězství nad Sakkariovou bylo jejím prvním skalpem Top 10, všech šest předchozích soubojů se členkami elitní desítky prohrála. "Trvalo mi to dlouho, než jsem uspěla," neskrývala slzy štěstí. "Byly tam vzestupy i pády. Někdy myslím na to, že nejsem dost dobrá a měla bych ukončit kariéru," svěřila se.

Zhu ale nechce zůstat u jednoho kvalitního výsledku. "Potřebuju jich během jedné sezony posbírat více, nechci aby tenhle byl jediný." To se jí zatím daří. Hned na první zastávce po parádním vystoupení v Melbourne je v Hua Hinu už ve čtvrtfinále.


Katie Volynetsová
Jednadvacetiletá Američanka vyhrála v Melbourne Parku pět zápasů a z kvalifikace se podívala až do třetího kola hlavního losu. Navíc zaskočila světovou devítku Veroniku Kuděrmetovovou a slavila svůj premiérový skalp Top 10.

Kalifornská rodačka, jejíž rodiče emigrovali z Ukrajiny do Spojených států, se začala věnovat tenisu chvíli poté, co s bílým sportem začal její bratr.

Vítězství nad Kuděrmetovovou v Margaret Court Areně si bude vážit a pamatovat do konce života. "Nikdy předtím jsem před tak početným publikem nehrála. Nečekala jsem, že budu mít v Austrálii takovou podporu. Po výhře jsem měla husí kůži, když jsem slyšela, jak mi fandí."

Do Australian Open vstupovala ze 113. místa žebříčku, nyní je na 96. příčce a bude chtít zlepšeného rankingu využít na následujících turnajích.


Jiří Lehečka
Jeho postup až do čtvrtfinále letošního Australian Open je o to působivější, že na všech čtyřech loňských grandslamech vypadl hned v prvním kole. Jednadvacetiletý rodák z Mladé Boleslavi si vyšlápl na nasazenou jednadvacítku Bornu Čoriče, jedenáctku Camerona Norrieho a šestku Félixe Augera-Aliassimeho a nad jeho síly byl až čtvrtý hráč světa a pozdější finalista Stefanos Tsitsipas.

"Možnost zahrát si čtvrtfinále Australian Open, na jednom z největších kurtů na světě, je pro mě velké privilegium. Moc jsem si to užil, publikum bylo super a aréna úžasná. Je to jeden z nejkrásnějších stadionů na světě," neskrýval nadšení po premiérovém vystoupení v Rod Laver Areně.

I tak pro něj skončilo letošní Australian Open malým zklamáním, na tiskové konferenci totiž litoval, že nedokázal proti Tsitsipasovi využít ani jeden z osmi brejkbolů. Tato zkušenost mu však hodně dá a teď už ví, že klíčem k úspěchu v nejdůležitějších momentech je trpělivost.

Lehečka, který se stal prvním českým čtvrtfinalistou majorů od Tomáše Berdycha na Australian Open 2018, si navíc po svém grandslamovém průlomu výrazně polepšil v žebříčku. Nyní okupuje 39. místo a poprvé figuruje v Top 50.


Ben Shelton
Dvacetiletý Američan si debut v hlavní fázi grandslamů odbyl na loňském US Open a v Melbourne tak absolvoval svůj teprve druhý start. A ten se mu povedl náramně. Po cestě do svého prvního čtvrtfinále na nejvyšším okruhu vyřídil čtyři soupeře a ztroskotal až na krajanovi Tommymu Paulovi.

"Byla to skvělá zkušenost. Z výsledku mám samozřejmě radost, tohle bylo moje první Australian Open," řekl úřadující vítěz domácího univerzitního šampionátu, pro něhož bylo australské léto vůbec prvním profesionálním vystoupením mimo domácí turnaje.

Shelton koketuje s myšlenkou, že by rád spojil profesionální tenisovou kariéru se studiem na univerzitě. "Rozhodně jsem předčil svá očekávání. Nejen tenisově, ale také fyzicky, dokázal jsem tu vyhrát čtyři zápasy na tři vítězné sety."

Přitom se mohl s úvodním grandslamem roku rozloučit hned v prvním kole, v němž likvidoval mečbol Zhizhen Zhanga. Další pětisetovou bitvu sehrál v osmifinále s krajanem Jeffreym Johnem Wolfem. "Dokázal jsem si, že zvládnu s kvalitními soupeři i pět setů. To je pro mě obrovské pozitivum nejen herně, ale i psychicky."

Nyní se chce zaměřit na to, aby byl úspěšný i na dalších površích. Na antuce odehrál jen sedm profesionálních utkání (5-2, vše na ITF) a na trávě se dosud na dospělých turnajích nepředstavil.


Jeffrey John Wolf
Wolf je podobně jako jeho krajan a přemožitel Ben Shelton jedním z mála, kteří svůj debut v hlavní fázi Australian Open dotáhli až do osmifinále. Čtyřiadvacetiletému Američanovi, který před vstupem mezi profesionály reprezentoval Ohio State University, se na grandslamech daří. Na US Open 2020 a 2022 se podíval až do třetího kola.

A další výborné výkony předváděl v Melbourne Parku, kde bez větších problémů vyřadil domácího Jordana Thompsona, nasazenou třiadvacítku Diega Schwartzmana i krajana Michaela Mmoha.

"Jsem velmi spokojený, jak jsem tu hrál. Snad na tom můžu stavět. Potřebuju se nadále zlepšovat a být ještě silnější," řekl rodák ze Cincinnati, jenž turnaj začínal jako 67. muž pořadí a parádním výsledkem si zajistil debut v Top 50.

Za jeho zlepšením údajně stojí i to, že vidí své krajany stoupat žebříčkem. "Předháníme se a tím si vlastně pomáháme. Je výhodou, když nás do ciziny vyrazí víc, máte alespoň s kým trénovat."


Magda Linetteová
Australian Open ji sice mezi vybrané nezařadilo, ale podle nás si minimálně zmínku zaslouží. Třicetiletá Polka totiž poprvé došla do grandslamového osmifinále a nakonec jí vystavila stopku až v semifinále pozdější šampionka Aryna Sabalenková.

Rodačka z Poznaně přitom byla outsiderkou proti Anett Kontaveitové, Jekatěrině Alexandrovové, Caroline Garciaové i Karolíně Plíškové.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

19
Přidat komentář
Mantra
tohle mě pobavilo smile

fakt netuším, kde ho vyhrabali a proč, to mi hlava nebere:

Pavlásek:

https://www.idnes.cz/sport/tenis/davis-cup-adam-pavlasek-ctyrhra-portugalsko.A230202_163011_tenis_pls
Reagovat
Mantra
specialista na čtyřhru prý smilesmile
Reagovat
EllNino
No singl už hrát nemůže, tak se specializuje jen na debl
Reagovat
Mantra
no jasně, ale výsledky? na to ani google nestačí (nadsázka), abych našel jeho nějaké aktuální výsledky... čím se živí? točí někde pivo nebo v lepším případě dělá někde recepčního v posilovně a míchá steroid drinky? tvl. ten toho trenéra musel taky vykouřit, to jinak není možná
Reagovat
EllNino
Po operaci a pomerne rychle se dostal do stovky zebricku, bude moct hrat GS, takze aspon neco, kdyz singl kvuli zdravi nezvladne
Reagovat
Mantra
no dobře, dám si ho do hledáčku, ale myslím, že to taková hitparáda nebude...
Reagovat
Ereinion
TOP 100 ve čtyřhře asi uživí, na GS jsou celkem zajímavý prize money i v deblu
Reagovat
jackiec
Tak do té stovky se dostal díky challengrům, atp turnaje natož GS s Jebavým nehraje.
Reagovat
Ereinion
zatím...když už je ve stovce, tak GS určitě odmítat nebude
Reagovat
jackiec
Ostřílený reprezentant???(5 startů v DC)
Aha, no možná to bylo myšleno v juniorechsmile
Reagovat
Dobry-den
Proslavil ho hlavně vztah s Kvitovou.

Málokdo tady asi věděl, že je to ještě aktivní hráč...
Reagovat
GaelM
Což o to, kvalitní český deblista chybí na okruhu už skoro 10 let a bylo by super, kdyby se zase nějaký začal prosazovat. Umístění v top100 není špatný základ, je mu teprve 28 let. Takový Filip Polášek se začal v deblu prosazovat až hodně po třicítce a dneska je to grandslamový vítěz.

Ale v článku teda hodně pobavil zmínkou, že hraje turnaje ATP. Za celý loňský rok zahrál celé DVA a dohromady na nich uhrál jediný zápas smile Měl by se zeptat Jirky Lehečky jak to vypadá na grandslamu, mazák smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Podle mě to bude nový šoumen, něco jako Nick Kyrgios, ovšem s horší úderovou technikou....)
...uvidíme, jak se popasuje výletník s prvním úspěchem.
Každopádně jeho školní výlet dopadl nadočekávaní asi dobře až nečekaně...dobře...
Reagovat
Vlk-v-trave
Asi velká naděje, je třeba vnímat její věk, a to, že nejsme v dobách Hingis... ale asi oprávněně je k ní přirovnávaná jestli jde o překvapení turnaje...
Hodně škoda te Vekič, mohlo to být QF, ale i tak došla hodně daleko...
Reagovat
tommr
spíš škoda tý Zidansek. Na AO dosáhla mnohem víc než se čekalo. Škoda je že to nedokázala potvrdit v Hua Hin ...
Reagovat
Vlk-v-trave
Za mně asi Jirka... ten Upset s FAA byl prostě skvělý... krom toho hraje velmi atraktivní tenis:)
Zahrál také dobrý zápas s Cameronem...
Reagovat
Vlk-v-trave
Vlk se dostal do článku na TP... a dokonce 4 odstavce!!!
...zapisuji si tento významný den do denníčku:) 2.února 2023, čas 12:24.

Pochvalná notka pana Onřeje Jiráska za dobré výkony, které jsme předvedli Melbourne Parku, dokonce s Vlčí citací.
Prorazili jsme také v zemi, ze které pochází Lendl, která leží někde snad blízko Vídně... to je snad větší úspěch, než to vítězství s tím Diegem...

#VlkReznik
:D
Reagovat
Krisboy
Nejvíce prorazil Ježíš. Stal se GO21stCENTURYem. smilesmile

Ale J2rka taky dobrý! smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Ten je už proražený:)

Krom toho jak říká Alize, je z jiné Planety, takže se nepočítá:)))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist