Krejčíková podlehla Tomljanovicové a wimbledonské osmifinále neobhájila. Skončila i Kvitová

2. 7. 2022, 14:17
Aktuality 60
WIMBLEDON - Barbora Krejčíková osmifinále ze svého loňského debutu ve Wimbledonu neobhájila. Ve 3. kole neudržela vedení proti Australance Ajle Tomljanovicové a prohrála ve třech setech. Mezi šestnáctku nejlepších neprošla ani dvojnásobná šampionka Petra Kvitová, jež podlehla Španělce Paule Badosaové.
A. Tomljanovicová a B. Krejčíková

Vítězka loňského Roland Garros z dvouhry i čtyřhry Barbora Krejčíková prohrála se 44. hráčkou světa Ajlou Tomljanovicovou první vzájemný zápas po dvou hodinách hry 6-2 4-6 3-6.

"Celý zápas jsem hrála dobře. Porážka mě mrzí, ale beru to pozitivně. Můj tenis se zlepšuje zápas od zápasu. A to, že přijde nějaká prohra, se prostě stane," řekla Krejčíková webu Tenisový svět.

Šestadvacetiletá Krejčíková, kterou během roku přibrzdilo zranění lokte a následné onemocnění koronavirem, vstoupila do utkání s o tři roky starší soupeřkou lépe. V úvodu prolomila hned třikrát její servis a získala za 32 minut první set.

Australanka se však v druhé sadě při svém podání zvedla a Krejčíková už nedostávala tolik možností. Za stavu 4-5 česká hráčka čelila dvěma setbolům, před kterými si vyměnila raketu. První ještě odvrátila, druhý už ne a v letošním Wimbledonu poprvé ztratila set.

Před rozhodující sadou si rodačka z Brna dala chvíli pauzu a odešla z kurtu. Za stavu 1-2 si vyžádala zdravotní pauzu, nechala si ošetřovat chodidlo a v šestém gamu přišla o servis.

V napínavé koncovce sice Krejčíková měla za stavu 3-5 dva brejkboly, díky nimž se mohla vrátit do hry, ty ale nevyužila. Naopak Tomljanovicová proměnila první mečbol a bude ve Wimbledonu bojovat o druhé čtvrtfinále za sebou.

"Ona je dobrá hráčka, loni tu byla ve čtvrtfinále. Postupně se začala zlepšovat a já začala dělat víc chyb. Na konci druhého setu se to špatně sešlo. Udělala jsem moc chyb, dala jí víc jednodušších míčů zadarmo a ona mě pak brejkla," uvedla Krejčíková.

Před rozhodující sadou si rodačka z Brna dala chvíli pauzu a odešla z kurtu. Za stavu 1-2 si vyžádala zdravotní přestávku, nechala si ošetřit chodidlo a v šestém gamu přišla o servis. "Jelikož musím hrát v botách staré značky, mám docela sedřená chodidla. Nové boty jsme ještě nestihli doladit. Nejvíc ladíme velikost, přesněji délku," vysvětlila Češka.

Tomljanovicová v osmifinále narazí na Francouzku Alizé Cornetovou, která senzačně vyřadila světovou jedničku Igu Šwiatekovou.

Petra Kvitová v letech 2010 až 2014 ve Wimbledonu nechyběla ve čtvrtfinále a ročníky 2011 a 2014 přetavila ve své dva grandslamové tituly. Od posledního triumfu ale byla jen jednou v osmifinále, letos vypadla ještě o kolo dříve.

Ve třetím kole 32letá Češka nestačila na světovou čtyřku Paulu Badosaovou ze Španělska, které ve druhém vzájemném střetnutí podlehla 5-7 6-7.

Proti o osm let mladší Španělce měla vývoj prvního setu ve svých rukou. Po úvodním brejku vedla 5-3, Badosaová ale výsledek otočila. V koncovce prolomila Kvitové dvakrát servis a sadu získala.

"Kdybych vyhrála set, mohl být zápas úplně jinačí, takže mě mrzí, že jsem ten gem nedotáhla. Nicméně už před tím jsem na servisu tahala za kratší konec. Paula začala od prvního brejku líp returnovat a tlačila mě. I když jsem podala dobře, ona dostala míč zpátky. Ale ten set jsem mohla dotáhnout, o tom žádná," uvedla Kvitová.

Také ve druhém dějství měla dvaatřicetiletá Češka blízko k úspěchu. Neproměnila ale ani jeden z devíti brejkbolů a utkání dospělo do zkrácené hry. V ní po dvou hodinách a sedmi minutách vyhrála její soupeřka v poměru 7-4.

Kvitové nepomohlo ani 34 vítězných úderů, zároveň zaznamenala 31 nevynucených chyb. Česká tenistka po utkání také přiznala, že ji limitovalo zranění ruky.

"Před Eastbourne mi zase nateklo zápěstí, udělal se mi v něm zánět. Už asi čtrnáct dní beru léky a hrála jsem pod prášky proti bolesti. Není to nic příjemného. Říkala jsem si, že to nějak překonám, což se asi i stalo. Někdy jsem možná ruku neměla tak silnou, jak bych chtěla, viklala se mi raketa, ale na to jsem od operace ruky zvyklá, takže mě to nepřekvapilo. Nicméně mě to štvalo," dodala Kvitová, která po návratu domů bude zdravotní stav řešit s doktory.

"Petra je velkou šampionkou, na trávě je to jedna z největších výzev. Cítím se teď neuvěřitelně. Poprvé jsem tady hrála v roce 2014 jako juniorka, takže jsem ji tehdy viděla na živo. Asi si tedy umíte představit, co pro mě dnešní zápas a znamená," radovala se Badosaová.

24letá Španělka postoupila do osmifinále grandslamu popáté v kariéře, ve Wimbledonu obhájila maximum z loňského roku. O vyrovnání maxima z loňského French Open si zahraje s další bývalou šampionkou Simonou Halepovou (h2h 0-1).

Vítězka z roku 2019 Halepová ve Wimbledonu neprohrála již 10 zápasů a 16 setů v řadě. Dnes Rumunka přehrála 6-4 6-1 Polku Magdalenu Fręchovou.

Z Čechů ve dvouhrách pokračuje už jen Marie Bouzková, která v pátek postoupila do svého prvního grandslamového osmifinále.

• WIMBLEDON 2022 •
Velká Británie / Londýn, tráva, 40.350.000 liber
sobotní výsledky (02. 07. 2022)
• Dvouhra žen - 3. kolo •
Badosaová (4-Šp.) - Kvitová (25-ČR) 7-5 7-6(3)
Tomljanovicová (Austr.) - Krejčíková (13-ČR) 2-6 6-4 6-3
Cornetová (Fr.) - Šwiateková (1-Pol.) 6-4 6-2
Martičová (Chorv.) - Pegulaová (8-USA) 6-2 7-6(5)
Anisimovová (20-USA) - Gauffová (11-USA) 6-7(4) 6-2 6-1
Halepová (16-Rum.) - Frechová (Pol.) 6-4 6-1
Rybakinová (17-Kaz.) - Qinwen Zheng (Čína) 7-6(4) 7-5
Tanová (Fr.) - Boulterová (Brit.) 6-1 6-1
• Čtyřhra - 2. kolo •
Collinsová/Krawczyková (USA) - Bouzková/Mihalíková (16-ČR/SR) 6-1 6-3
• Smíšená čtyřhra - 1. kolo •
Shuai Zhang/Mahut (3-Čína/Fr.) - Hradecká/Escobar (ČR/Ekv.) 6-3 6-4
• Dvouhra juniorek - 1. kolo •
Bartůňková (3-ČR) - Mertová (Tur.) 6-0 6-4
Klimovičová (16-ČR) - Lakiová (Řec.) 6-2 7-5
Daubnerová (4-SR) - Šalková (ČR) 1-6 6-4 7-6(9)
Xuová (10-Kan.) - Tomajková (ČR) 7-6(5) 1-6 6-3
McDonaldová (Brit.) - Štruplová (ČR) 7-5 6-1
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

60
Přidat komentář
peggy
Ta Krejcikova to je ufnukanec,ostatní hrají krasne oblečené a ona v teplacích.At da jiz rozum do hlavy.
Reagovat
Mony
smile
Reagovat
EllNino
Žádný smile
Reagovat
EllNino
Reagovat
GaelM
Všechny!
Reagovat
GaelM
Velká škoda, když člověk vidí, jak se ten pavouk vyprazdňuje... ale asi to ještě po zranění na víc není smile Snad půjdou daleko aspoň s Katkou v deblu.
Reagovat
Nola
sledovala som iba 1.set, ale Iga sa snazila hrat ako na antuke, sice som neverila, ze to Cornet da, ale ona tak, nejak nici sny sampionkam FO, tusim Serenu takto vyskolila v minulosti....
Reagovat
Liverpool22
neviděl jsem nic - jen rozhovor s Alize. Bohužel 4 super zápasy současněsmile
Reagovat
Nola
v prvom sete viedla Alizee 3:0, mala dokonca vyhodu na 4:0 a to nezahrala jediny prvy servis, Iga hrala ako na antuke, ak by Cornet padal prvy servis tak je vymalovane v prvom sete ovela skor
Reagovat
Nola
vzala jej 2 x servis v rade a svoj nedokazala podrzat...
Reagovat
Liverpool22
smile
Reagovat
Pavlis
Iga se dnes vyházela. Tak je vidět, že svět je normální. Ale bylo to krásné.
Reagovat
Liverpool22
smile další skvěle zvládnutý zápas. 19letá kladivářka z Číny se držela, ale opět rozhodla dominance a chladnokrevnost na servisusmilesmile
Reagovat
SpacialRecognition
Hraje hodně dobře smile
Reagovat
EllNino
Halep nevyhrála 10 zápasů v řadě ... co prohra s Haddad Maia?
Reagovat
lars
ve Wimblu
Reagovat
hanz
Na co leze dopředu, když to tam neumí?
Reagovat
misa
i na třetím letošním grandslamu ve 4. kole. Rád tuhle hráčku vidím zpátky na cestě do špičky.

Od základní čáry je schopná vyvinout obrovský tlak jak z forhendu, tak i bekhendu (oproti Gauff měla z obou stran navíc 10 mph v rychlosti úderů, 50 % ze všech úderů hrála v kurtu), když ve druhém a třetím setu srazila počet UE, nebylo o výsledku pochyb. Oproti loňské sezoně výrazně zlepšila podání.
Reagovat
EllNino
Snad bude čtvrtfinále s Petrou :)
Reagovat
peggy
Od Krejcikove se to dalo čekat,že se dá nedostane.smile
Reagovat
Krisboy
Zato od Plíškové se čekalo víc, než druhý kolo, nebo to je v pořádku?
Reagovat
hanz
Plíškovic je ztracenej případ už dávno, nechápu, kdo může věřit, že vyhraje GS, to by se muselo naráz odhlásit 127 hráček a Plíšková tam zbejt sama.
Reagovat
SydneyOpen
Gauff tak šup do třetího smile Tour skončí až tak za hodinu
Reagovat
hanz
Zase čekačka! Vyhodit obě dvě, šup do letadla!
Reagovat
Blondie
Mám ještě dotaz - nemá TM příležitost udělat něco jako WC? Mám dojem, že se o tom tady na TP mluvilo, ale že se to moc nevyužívá. Neumím si představit, že bych pořádala turnaj pro nejlepší a jen kvůli rozhodnutí WTA mi chyběli vítězové Wimbledonu. Nemohou vyhlásit, že ti mají automaticky účast jistou?
Reagovat
Blondie
*udělit
Reagovat
misa
WC dostane Raducanu smile
Reagovat
milik254
TM pořádá WTA
Reagovat
Krisboy
Myslím, že vítězky GS mají účast na TM jistou bez ohledu na to, kdyby kromě toho neuhrály už ani bod a do osmičky se nevešly.
Reagovat
milik254
Tak to se pleteš. Takové pravidlo u WTA není
Reagovat
Krisboy
Vždyť ja se nehadám, tak asi teda ne, no... a není to třeba v ATP?
Reagovat
SydneyOpen
Na WTA Elite Trophy WC udělit mohli a udělili ale na TM prostě platí na nejlepší osmička v race
Reagovat
Krisboy
Teď jsen to četl na wiki - účast má garantovanou prvních 7, o osmé účastnici mohou rozhodnout WTA, ale tato možnost není v praxi využívána. Takže vítězka GS účast jistou nemá, ale nemá ji ani osmička. Čuně aby se v tom vyznalosmile
Reagovat
vavrinec
Ano, je to tak vítězka GS nemá žádnou preferenci. To bývalo v ATP, ale myslím, že teď už to tak taky není.
Reagovat
vavrinec
Jistotu má jen prvních sedm. Teoreticky by mohla být na osmé místo uplatněna WC, ale ještě nikdy v historii se to nestalo.
Reagovat
lars
Aut :)
Raducanu loni nehrala TM
Reagovat
smazaný uživatel
+ Sloane před 5 lety taky ne.
Reagovat
EllNino
Kim 2009 taky ne
Reagovat
vergus
WC na Masters udělit můžou, ale nevím, že by se to někdy stalo. Samozřejmě, že vítězka turnaje by ji za současné situace měla získat, pokud nebude v Race do top 8.
Je ale zajímavé, že když jsem se ještě před turnajem v Eastbourne zmínil o tom, že kdyby se Petra nějakým způsobem v Londýně urvala a došla až k titulu a nakonec by ji odmítli paradoxně jako nejférovější hráčce udělit WC na Masters, tak mě tady skoro považovali za blázna smile
Reagovat
Blondie
Ona ale taky nikdy nenastala situace, kdy se neudělovaly body, ne?

Neumím si představit, že by poslední postupující na osmém místě měla třeba 3 400 bodů, zatímco vítězka Wimbledonu 3 000 bodů... a nejela by, ačkoliv za normálních okolností by měla 5 000 :/

Jestli je na nějaké situace ta možnost WC stavěna, tak na tuhle. Za mě teda, samozřejmě!
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Drzymalski
Ryba asi tenhle špil neměla prohrát. Ajla byla v první sadě na ručník. Strašná úroveň! Oboustranně. Ale jak už to bývá přišel zlom. Nevěřil jsem že Ajla je schopná zahrát winer. A ejhle! Ryba pak zkusila vše. Včetně zdržování. Asi míří zase tam, kde byla do loňska.
Reagovat
tommr
Bára je prostě po tom zranění poloviční podobně jako Karolína Plíšková ... smile
Dneska odehrála solidně jen první set a pak už se na kurtu až do konce zápasu ploužila jako živá mrtvola. Chybí kondice i herní praxe ... smile
Ted jen doufám, že nevyšplouchne Katku a neodstoupí pod nějakou záminkou z debla ...
Reagovat
EllNino
Tenhle Wimbledon je prostě problémový, motivace jsou samozřejmě finance, ale jinak je to takové, sice postupuji, ale mám prd a stejně se propadnu ...

Dneska to bylo stejně jako v těch předchozích třísetových prohrách s Parry a Kostyuk ... a poslední dobou takhle prohrává i Karolína Plíšková ... je to prostě těžké, zase zpět nasednout do rozjetého vlaku, bude to chtít hodně práce ještě u obou

Wimbledon tedy letos stejně jako na ostatních turnajích zase nic moc z českého pohledu, a je to vlastně jedno celkem, hlavní obhajoby příjdou
Reagovat
misa
Je to tak. Sluníčková Maruška sice říká, že jí absence bodů vůbec nevadí, ale mě to štve. Soupeřky porazila na cestě do 4. kola dobré a nedostane nic.

Bára ještě nemá po dlouhé pauze a kovidu zápasovou kondici. Ten třetí set vypadala dost unavená.
Reagovat
misa
WTA ještě pořádá příští týden dvě akce WTA125, takže tenistky na těch akcích mají naději přeskočit některé tenistky z nižších pater žebříčku, přestože odehrály výborný grandslam smile
Reagovat
EllNino
Fakt absolutní Absurdistán
Reagovat
Liverpool22
smile já tomu říkám bramboračka - v tom bude takovej hokejsmileviz. Anetka Kontaveit bude na 2. místě což je haluz.smile
Reagovat
Drzymalski
Vyhrála vloni několik turnajů za sebou s teď z toho žije.
Reagovat
Drzymalski
Nevěřím že někdo při zápase myslí na body do žebříčku. Ve Wimblu! V ženském tenisu je současná špička výkonnostně nevyrovnaná. Přibývá hráček z druhé Dokonce třetí stovky které jsou schopné prorazit. Viz Tanová, Boulter, Dart aj.
Reagovat
EllNino
Při zápase určitě ne, ale celkově prostě ten turnaj znehodnotili, celkem zbytečně ...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Úplně zbytečně potrestali ty, co za nic nemůžou. Nebo po ich snad chtěli, aby Wimbledonu vynechali. Za tohle rozhodnutí by mělo pár bafuňářů vyletět.smile
Reagovat
tommr
souhlasím. Vedení AELTC by mělo odstoupit ... smile
Reagovat
milik254
Radši odstup ty, satane
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak oni ty body nesebrali a navíc je Wimbledon spíš rodinný podnik než bafuňářská záležitost jako v případě ATP a WTA.
Reagovat
SydneyOpen
rusáky vyloučilo IIHF, IAAF, FIFA, UEFA, FIBA, ISU, IBU, FIS.. ale jen WTA a ATP s tím musí mít problém, úplně zbytečně roze.srali celé bodování letošní sezóny.
Reagovat
Krisboy
smile
Reagovat
Drzymalski
Když USA v 1998 roze.ralo bombami YUG, okupovalo a odtrhlo Kosovo, bez mandátu OSN, někdo americké sportovce odněkud vylučoval? Trochu dvojí metr, není-liž pravda?
Reagovat
annah
smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist