Šok ve Wimbledonu: Dominantní Šwiateková končí už ve 3. kole na Cornetové!

2. 7. 2022, 18:40
Aktuality 63
WIMBLEDON - 6 turnajů a 37 zápasů neporažená Polka Iga Šwiateková roli největší favoritky Wimbledonu nepotvrdila. Světová jednička končí už ve třetím kole po nečekané porážce 4-6 2-6 s Alizé Cornetovou. 32letá Francouzka si o druhé grandslamové čtvrtfinále, kterým by vyrovnala své maximum z letošního Australian Open, zahraje v odvetě za loňské vyřazení s Australankou Tomljanovicovou.
Iga Šwiateková (© AFP)

Iga Šwiateková od poloviny února ovládla 6 turnajů včetně Roland Garros, ve čtvrtek vyhrála 37. zápas v řadě, postarala se o nejdelší vítěznou sérii v tomto století a vyrovnala se Martině Hingisové, jež tolik triumfů za sebou zaznamenala jako dosud poslední hráčka v roce 1997.

Ve Wimbledonu ale svou úžasnou formu v zisk třetího grandslamového titulu nepřetaví. Dvojnásobná vítězka French Open skončila nečekaně už ve 3. kole, v němž podlehla v prvním vzájemném střetnutí 4-6 2-6 Francouzce Alizé Cornetové.

V úvodu zápasu 21letá Polka přišla dvakrát o podání a do hry o úvodní set se už nevrátila. Na začátku druhé sady se sice dostala do vedení 2-0 a 40-15, ale pak chybující favoritka prohrála 11 míčků v řadě a rytmus už nenašla. V posledních pěti gamech uhrála jen tři fiftýny a neobhájila loňské osmifinále.

"Co můžu říct? Vím, že jsem nehrála dobře. Nebyla jsem si jistá svou taktikou a ona to jako dobrá hráčka výborně využila. Nepředvedla jsem dobrý výkon," uznala Šwiateková. "Obvykle, když se vracím do zápasu, mám nějaký plán a vím, co změnit. Teď jsem nevěděla, byla jsem zmatená. A na trávě jde všechno hrozně rychle," konstatovala.



Juniorská vítězka Wimbledonu z roku 2018 Šwiateková v zápase spáchala 33 nevynucených chyb, zatímco Cornetová jen 7 a přitom trefila 16 vítězných úderů. Světovou jedničku Franncouzka porazila počtvrté v kariéře, předtím se jí to povedlo pokaždé proti Sereně Williamsové, kterou v roce 2014 zaskočila třikrát během osmi měsíců. Poprvé právě ve 3. kole Wimbledonu.

"Nemám slov. Pamatuju si, jak jsem tady takhle stála na tomto kurtu po zápase se Serenou Williamsovou," usmívala se šťastná Cornetová. "Iga je strašně milá a samptická dívka, takže mi je vlastně líto, že jsem ji porazila."



32letá Cornetová, jež hraje 62. grandslamový turnaj v řadě, čímž vyrovnala rekord Japonky Ai Sugijamaové, se do osmifinále grandslamu dostala posedmé v kariéře a podruhé ve Wimbledonu (2014). Poprvé v něm uspěla až letos na Australian Open, kde vypadla ve čtvrtfinále.

"Určitě hraju jednu ze svých nejlepších sezon. Cítím se fyzicky skoro skvěle. Jsem šťastná, že jsem se dostala do druhého týdne. Mám tu velkou motivaci a moc si to užívám," dodala bývalá světová jedenáctka a aktuálně 37. hráčka žebříčku.

O vyrovnání grandslamového maxima si Cornetová zahraje proti Ajle Tomljanovicové (h2h 2-2), které může oplatit porážku z loňského ročníku. Australanka dnes rovněž vyřadila vítězku French Open, když otočila souboj s Barborou Krejčíkovou.

Do osmifinále se při wimbledonské premiéře dostala také další francouzská tenistka Harmony Tanová. Nečekaná přemožitelka sedminásobné šampionky Sereny Williamsové z úvodního kola dnes deklasovala dvakrát 6-1 domácí tenistku Katie Boulterovou, jež ve čtvrtek ukončila naděje loňské finalistky Karolíny Plíškové. Čtyřiadvacetiletá Tanová přitom poprvé na okruhu WTA vyhrála tři zápasy za sebou.

115. hráčka žebříčku Tanová zahájila svůj první londýnský grandslam strhující bitvou s Williamsovou, jež ve Wimbledonu hrála první turnaj po roční absenci. Na cennou výhru navázala proti Španělce Saře Sorribesové a dnes vyřadila za pouhých 52 minut Boulterovou. Jejím dosavadním maximem na grandslamu bylo druhé kolo.

O postup do čtvrtfinále se utká s Američankou Amandou Anisimovovou. Turnajová dvacítka vyřadila osmnáctiletou finalistku Roland Garros Coco Gauffovou. Anisimovová nad jedenáctou nasazenou soupeřkou, která po vydařeném vystoupení v Paříži patřila do okruhu favoritek na zisk titulu, zvítězila 6-7 6-2 6-1.

• WIMBLEDON 2022 •
Velká Británie / Londýn, tráva, 40.350.000 liber
sobotní výsledky (02. 07. 2022)
• Dvouhra žen - 3. kolo •
Badosaová (4-Šp.) - Kvitová (25-ČR) 7-5 7-6(3)
Tomljanovicová (Austr.) - Krejčíková (13-ČR) 2-6 6-4 6-3
Cornetová (Fr.) - Šwiateková (1-Pol.) 6-4 6-2
Martičová (Chorv.) - Pegulaová (8-USA) 6-2 7-6(5)
Anisimovová (20-USA) - Gauffová (11-USA) 6-7(4) 6-2 6-1
Halepová (16-Rum.) - Frechová (Pol.) 6-4 6-1
Rybakinová (17-Kaz.) - Qinwen Zheng (Čína) 7-6(4) 7-5
Tanová (Fr.) - Boulterová (Brit.) 6-1 6-1
• Čtyřhra - 2. kolo •
Collinsová/Krawczyková (USA) - Bouzková/Mihalíková (16-ČR/SR) 6-1 6-3
• Smíšená čtyřhra - 1. kolo •
Shuai Zhang/Mahut (3-Čína/Fr.) - Hradecká/Escobar (ČR/Ekv.) 6-3 6-4
• Dvouhra juniorek - 1. kolo •
Bartůňková (3-ČR) - Mertová (Tur.) 6-0 6-4
Klimovičová (16-ČR) - Lakiová (Řec.) 6-2 7-5
Daubnerová (4-SR) - Šalková (ČR) 1-6 6-4 7-6(9)
Xuová (10-Kan.) - Tomajková (ČR) 7-6(5) 1-6 6-3
McDonaldová (Brit.) - Štruplová (ČR) 7-5 6-1
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

63
Přidat komentář
Martin15716
Viděli jste jak hraje teď Garcia? Ta to vyhraje, Francouzkám se tady letos daří.
Reagovat
Rafaeoli25
Mohla by.
Reagovat
Martin15716
Tak už ne.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Francouzky mají s Češkami mizernou bilanci. Teď zas o něco mizernější. I tip redakce byl proti Carolinesmile
Reagovat
Rafaeoli25
Šok to při vší úctě není. Porážka už jednou přijít musela, zase tak geniální a neprůstřelná Iga není a kde jinde k tomu mělo dojít než na jejím nejslabším povrchu. Navíc Cornet už mnohokrát sehrála vyrovnané bitvy s favoritkami. To, jak byla favorizována ve Wimbledonu na začátku předchozích výsledků, bylo dost nepatřičné. Porazit jí tam mohla i Halep, Badosa a další.
Reagovat
Liverpool22
smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Reagovat
paddy
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Vlk-v-trave
Cornet
Tomljanovic
Rybka
Martic
Badosa
Halep
Anisimova
Tan
Bouzkova
Garcia
Mertens
Jabeur
Maria
Ostapenko
Watson
Niemeier

Toz, ja si myslim, ze to je vsechno uz jasne:D
Jedna z nich to bude urcite.
Reagovat
vergus
Od toho 4. kola by se GS měly fakt znova přelosovat, to není možný aby v jedné rundě byly zápasy Jabeur-Mertens, PBG-Halep a na druhé Watson-Neimeier a Anisimova-Tan
Reagovat
Mony
Vypadá to na skvělé finále Tanova - Bouzkova
Reagovat
Mony
I když s Jábou v QF se asi hodně zapoti
Reagovat
Liverpool22
Finále snů by bylo: Rybakina:Bouzková - dvě blondýny ve finále, ale to se nestane - varinata B Martič - Bouzková což je realné ještě méně.
Reagovat
Mony
Pikantní by bylo, kdyby, si to rozdaly ne ve vodě, ale na trave Ryba s Žábou
Reagovat
Liverpool22
smile
Reagovat
misa
Řada hráčů nadává na pomalou trávu ve Wimbledonu, Marie ji samozřejmě chválí :)

https://www.tenisovysvet.cz/article/detail/16270--zmena-je-zivot-rychle-kurty-na-wimbledonu-zapomente-shoduji-se-teniste
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile mně přišlo šílené, když tam někdo dokáže vybrat oba vymetené rohy. Ano, nemám obranářství moc rád a v tenisu ještě výrazněji než v pingpongu. Tam je to opravdu styl a vybroušená technika, zatímco v tenisu je to spíše běhání a
vracení jakkoli a skutečně kvalitních obranářek je asi jako prstů na jedné ruce.
Reagovat
misa
hrála na trávě se zánětem v zápěstí. To se u ní opakuje už nějak často.
https://www.tenisovysvet.cz/article/detail/16274--sedm-vyher-navzdory-zanetu-v-zapesti-hrala-jsem-pod-prasky-odtajnila-kvitova
Reagovat
Tomas_Smid_fan
to jsem si při těch kvitovkách říkal, že snad nemá cit v ruce a ejhle...
Ne, že by jindy kvitovky nehrála, ale tentokrát jich bylo víc a až neuvěřitelný.
Reagovat
Blondie
Držím pěsti Ons a Simoně.
A samozřejmě Marušce, ale tam to na titul fakt nevidím :D
Reagovat
SydneyOpen
Přesně, Maruška nebo Ons. Proboha hlavně ne Tan smile
Reagovat
annah
Kdokoliv, jen ne ječicí Halepka...
Reagovat
lars
Proc ne Tan ?
Reagovat
vavrinec
Ríkal jsem dva týdny před Wimbledonem, že by tu neměla startovat, měla by si odpočinout a připravit se na hardy. Bohužel, povinnost světové jedničky jí zřejmě nedovolila nehrát. Škoda.
Reagovat
Grape
To není o povinnosti. Proč by proboha vynechávala největší turnaj na světě? smile
Reagovat
vavrinec
Protože je mladá a potřebuje ještě hodně odpočinku, vytrvalost roste věkem, protože na trávě moc neumí a pravděpodobnost neúspěchu je hodně velká? Obávám se, že trávařka z ní nikdy nebude a důvod startu na Wimbledonu pro ni vždy bude hlavně společenská povinnost.
Reagovat
Nola
snad sa nebude chovat ako Naomi a vypustat turnaje, ktore jej nesedia, trebars Masha nikdy nemilovala antuku a naucila sa na nej hrat, aj Iga sa moze naucit hrat na trave, ved aj antukarka Simona sa naucila....
Reagovat
vavrinec
No právě že ona určitě velké turnaje vypouštět nebude. Z mého pohledu je to minimálně do 25 let velká chyba. Všeobecné nucení top hráček k účasti na všech velkých turnajích je obrovská chyba. Hráčky by měly hrát ročně o hodně turnajů méně. Já bych naopak počet účastí na velkých turnajích zastropoval na nějakém rozumném čísle. Všechny top hráčky jsou permanentně přetížené a pomalu je problém najít nějakou, co nehraje s bandážemi.
Reagovat
Nola
ale tento rok to mohla fakt vypustit, ziadne body do rankingu, mohla si vymysliet zranenie, ako Naomi..... Wimbledon je najvacsi tenisovy chram a takto ho etablischment znehodnotil...
Reagovat
Nenela
Vzdyt uz neni zadna teenagerka, vek na ucast na mnoha turnajich rozhodne ma. Proste prohrala, to je cele
Reagovat
papucRF
Mele blbosti,uplny trouba!Ztrata casu takovemu i...tovi neco komentovat!
Reagovat
paddy
BOOM
Swiatek's 37-matches winning streak is ended by Cornet

https://www.youtube.com/post/UgkxUc403U7B1v60dNRNtRm0wctL9lPCMYpq
Reagovat
Drzymalski
Po jednom z favoritů turnaje Hurkaczovi, generátoru ukrajinských es, vyfičela i světová jednička Światek, která asi chyběla ve škole když se probírala ukrajinská genocida Poláků na Volyni ve 30. a 40.letech. Karma bývá obvykle zdarma, dziecaki.
Reagovat
hanz
Na co sem furt taháte historii? Každý národ má nějaký vroubek, někdo větší, někdo menší. Tak už s tím dejte pokoj. Tady se sportuje.
Reagovat
Drzymalski
Zrovna tihle dva politiku do tenisu vtáhli. Máš ale pravdu. Finito. Jdeme na tenis.
Reagovat
lars
A jak ji vtahla I.S. ?
Reagovat
Nola
politiku do tenisu vtiahol etablischment a tito dvaja nemozu inak, potrebuju sa uzivit tenisom...
Reagovat
smazaný uživatel
Jakože Iga by se neuživila tenisem, kdyby nepodpořila Ukrajinu?
Reagovat
Nola
pisem o oboch Poliakoch, nie iba o Ige.... iste by sa uzivili aj bez tenisu, ale nie tak ako im to tento najlepsie plateny sport jednotlivcov umoznuje....
Reagovat
smazaný uživatel
Píšeš hlouposti.
Oba se živí tenisem a oba úspěšně.
To ty kvůli podpoře Ukrajiny vidíš rudě.smile
Reagovat
Nola
to si zargumentoval na jednotku smile
Reagovat
Ondrej2280
Asi tak:)same kecy o politike,historii a ockovaniach:) a potom Nadal:))
Reagovat
SydneyOpen
Poláci rusáky nesnáší asi nejvíc na světě, máš smůlu. No Litevci jim teda šlapou na paty, tam rusáci předvedli neskutečné prasárny
Reagovat
magnus
Tak každy ma niečo.To židia by sa mohli dodnes hnevat na nemcov za holokaust.Alžirčania na francuzov,afričania na kolonizatorov ako Belgicko,Francuzsko ale hlavne Britaniu,čo tí robili za svinstva vo svojich kolonych to je ok?Podla teba asi ano.Inak včera vyšla sprava kde poliaci ostro odsudili slova ukrajinskeho velvyslanca v nemecku,ktorý zlahčoval zločiny Banderu.Ale ukrajinci nie su nacionalisti,však?Alebo skor ukrajinsky nacionalizmus je ok aj nejaky ten extremizmus z ich strany budeme tolerovat,však su vo vojne.
Reagovat
magnus
Francuzsky sú zatial velmi uspešne.Okrem Alize je v osemfinale aj Caroline Garsia aj malo známa Tan,dufam že budu pokračovat vo vítažnom tažení.
Reagovat
Vlk-v-trave
killerka velkych hracek:)
jedna z mala, ktera dokazala zastavit Serenu, a ted si vyslapla na Igu... Tej Alize bych pral asi i nejaky vetsi uspech, ikdyz zapsat se jako mistryne upsetu v tenisu, ma asi taky slusny vyznam:)
Reagovat
EllNino
asi bude držet primát Sabine Lisicki v těch upsetech, ale Alize jí šlape na paty :)
Reagovat
Nola
Sabine bola travarka, neskutocna hracka, pamatam ako skolila Saru Errani svojimi returnami.... skoda, ze nedokazala ten W vyhrat, mala na to hru, bola favoritka, ale hlava ju nepustila
Reagovat
hanz
Tak ona Švjontek dobře věděla, proč nemá hrát na trávě před WB, tušila, že do prvního kola vyfasuje nějakou trapku a ta jí pomůže překonat rekord Sirdy. Dobře věděla, že nemá tenis na trávu a to se taky potvrdilo, stačila slušná travařka.
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby se hrálo na pilinách, tak bys exceloval ty. Místo mozku máš piliny.
Reagovat
hanz
Haha, prčopak jinak myslíš, že Švjontek nehrála dřív? V Berlíně, Eastbourne? Páč tam byla konkurence a tu ona na trávě nerada, kdyby se jednalo o anutu, tak tam maže jako první, o tom žádná. Ale přání se jí splnilo, má rekord. Může být spokojená.
Reagovat
Drzymalski
Třeba máš pravdu. Mohlo to ale být taky její ego. Ona ho měla už strašně vysoko. Myslela že trenirovka na grasu bude stačit.
Reagovat
paddy
smile smile
https://www.youtube.com/watch?v=Yx_kA2Iua4s

(uvidíme, co má farizej Simon připraveno na vyvrácení těch podvodů na FO) smile
Reagovat
Nola
myslis ake podvody teraz? zdravi hraci nemozu hrat na AO, tam sa netestovalo, na FO sa kvoli covidu nikto neodhlasil, bo sa hralo o body a trebars na W sa dobrovolne odhlasuju, bo im nestoji za to postavit sa na kurt, ked im to neprinesie ziadne body, aspon tym, co su financne uz davno za vodou, Cilic, Berrettini, aj ten Autista.... ten turnaj znehodnotili etablischment, preco sa namahat, ked by tito menovani aj tak titul neziskali smile
Reagovat
paddy
na FO se podvádělo, Cornet o tom mluvila smile
Reagovat
Nola
Cornet je jedina, ktora sa neboji, aj na AO sa nebala etablischmentu, ale je Francuzka, je pomaly na konci kariery a je jej sumak, kto jej moze ublizit, hra si svoje a kasle na mainstream, trebars Petra, chcela tancovat radsej s Federerom v roku, kedy tam kralovala spolu s Novakom, to je pre mna neprijatelne, aj ked hra Federer na trave lepsie ako Novak....
Reagovat
smazaný uživatel
Úctyhodná série.

https://www.youtube.com/watch?v=3VELptwDv0E

Věřím, že do konce sezony ještě nějaké tituly přidá.smile

Jsem zvědavý, jak ustojí tlak doma. Ve Varšavě nebude mít moc velkou konkurenci.

Sympatické bylo, že neprchla do šaten a při loučení se ještě podepisovala.smile
Reagovat
annah
Ona je totiž bezva ženská. Já jí moc fandím. Škoda, že vypadla. Doufala jsem, že talíř bude její.
Reagovat
paddy
vždyť už několik týdnů mluvím o tom, že dlouhé série končívají na GS smile smile smile
Reagovat
com
Uz ji bylo dost smilesmile
Reagovat
SwissMaestro
Konečně. Polka se může připravovat na UA exhibicismile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist