Krutá lekce pro 15letou Fruhvirtovou. S grandslamovou finalistkou uhrála jen dva gamy

2. 1. 2023, 08:24
Aktuality 37
WTA AUCKLAND - Brenda Fruhvirtová si díky divoké kartě podruhé v kariéře zahrála hlavní soutěž podniků WTA a ani tentokrát přes první kolo nepřešla. Patnáctiletá hvězdička navíc dostala drsnou lekci, v Aucklandu schytala výprask od grandslamové finalistky a nasazené trojky Leylah Fernandezové. První zápas sezony prohrála také Tereza Martincová, která neudržela vedení proti Rakušance Julii Grabherové.
Brenda Fruhvirtová

Brenda Fruhvirtová loni odehrála svou první kompletní sezonu na dospělých turnajích, vyhrála osm antukových podniků kategorie W25, předvedla sérii 27 vítězství, vypracovala se až na 128. místo žebříčku a velmi rychle se stala jednou z nejsledovanějších teenagerek na profesionálním okruhu.

Na vyšších akcích se ale zatím nijak výrazně neprosadila a i své druhé vystoupení v hlavních soutěžích na nejvyšší tour zakončila hned v prvním kole. Patnáctiletá Češka prošla loni v únoru kvalifikací v mexické Guadalajaře a na úvod hlavní fáze nestačila dvakrát 2-6 na grandslamovou šampionku Sloane Stephensovou.

Smůlu na los měla také v Aucklandu, kde startovala na divokou kartu. A i tentokrát dostala drsnou lekci, s finalistkou US Open 2021 a nasazenou trojkou Leylah Fernandezovou uhrála v každém setu jen jeden game. Mladší z talentovaných sester byla od prvního míče pod tlakem a agresivní a hlavně přesné hře o pět let starší Fernandezové vzdorovala na rychlém povrchu a s minimem zkušeností marně. Kanaďanka téměř nechybovala a Fruhvirtová si musela většinu míčů vybojovat sama.

Stejně jako loni si vstup do sezony neosladila vítězstvím ani Tereza Martincová. 28letá Češka prohrála 7-5 1-6 2-6 s o dva roky mladší Rakušankou Julií Grabherovou.

V prvním setu 71. hráčka světa Martincová celkem třikrát smazala manko brejku a proti 82. ženě žebříčku WTA se ujala vedení. Ve druhé sadě bylo utkání za stavu 1-3 z pohledu české hráčky přerušeno deštěm a zhruba hodinová pauza více prospěla Grabherové.

Martincová sice vstoupila do rozhodujícího dějství brejkem, ale nepotvrdila ho a dobře rozehrané utkání nakonec ztratila.

V Aucklandu Martincovou čeká ještě čtyřhra po boku Rumunky Eleny Gabriely Ruseové. Před Australian Open je přihlášena ještě do Hobartu, kde by měla začínat v kvalifikaci.

Další dvě Češky v Aucklandu zahájí novou sezonu v úterý. Linda Fruhvirtová bude čelit britské vítězce US Open 2021 Emmě Raducanuové a Karolína Muchová nastoupí proti Číňance Xiyu Wang.

42letá Venus Williamsová má první výhru po 19 měsících
První vítězství od Wimbledonu 2021 si připsala bývalá světová jednička Venus Williamsová. 42letá americká veteránka, která loni odehrála jen čtyři zápasy a všechny prohrála, porazila 7-6 6-2 o 21 let mladší krajanku Katie Volynetsovou a přerušila sérii šesti porážek.

O první čtvrtfinále od srpna 2019 si sedminásobná grandslamová šampionka Williamsová, která dostala divokou kartu na letošní Australian Open, zahraje s Číňankou Lin Zhu (h2h 1-0).

Nejvýše nasazenými jsou Američanky Cori Gauffová a Sloane Stephensová.

• WTA 250 AUCKLAND •
Nový Zéland, tv. povrch, 259.303 dolarů
pondělní výsledky (2. 1. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Fernandezová (3-Kan.) - B. Fruhvirtová (ČR) 6-1 6-1
Grabherová (Rak.) - Martincová (ČR) 5-7 6-1 6-2
Lin Zhu (Čína) - Brengleová (6-USA) 4-6 7-6(6) 6-4
Marinová (8-Kan.) - Gálfiová (Maď.) 6-3 7-6(3)
Bonaventureová (Belg.) - McNallyová (USA) 5-7 6-4 6-4
V. Williamsová (USA) - Volynetsová (USA) 7-6(4) 6-2
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

37
Přidat komentář
GaelM
Udělala by nejlíp, kdyby si na AO střihla i juniorku, aby se trochu rozehrála na tvrdém povrchu. A po návratu z Austrálie asi zahájit antukovou sezónu s cílem prorazit na RG. Tam už by mohla mít šanci i v tomto věku, když nebude mít smůlu na los.
Reagovat
misa
Pro Leylu jen trénink. Letos se snad vrátí do top 20.

Brenda na úroveň dobrých WTA hráček v 15 letech absolutně fyzicky nestačí, vypadá jako dítě (což i je).
Reagovat
EllNino
No zrovna Leylah nemá zrovna dospělácký kukuč :)) Ale ránu má skvělou
Reagovat
misa
Ale nějaké svaly má :)
Reagovat
makro99
:) no to jo, dětštější výraz, aby člověk pohledal...
Reagovat
misa
Novinář Knap z MF Dnes (iDnes) o Leyle psal, že je Kanaďanka s andělskou tvářičkou, což souhlasí smile Ale jinak má přiměřené osvalení a tělo dospělé ženy.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
tak Kanaďanka jenom občanstvím, jinak na její andělské tváři není kanadského zhola nicsmile
Reagovat
EllNino
A jak vypada typicky Kanadan?
Reagovat
makro99
Inuita... něco jako eskymák.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To je sice zajímavá otázka, nicméně Ekvádorec s Filipínkou coby rodiče se přeci jen dají za kanadský model počítat jen těžko.smile Řekněme, že by k němu měl mít blízko kdokoli, kdo má alespoň jednoho rodiče native nebo s GB případně FR předky. Třeba moje teta, Kanaďanka:) má předky z GB a narodila se v Kanadě.
Reagovat
paddy
jako Shapovalov smile
Reagovat
EllNino
Přesně :)))))
Reagovat
peek
nebo jako Vasek Pospisil smile
Reagovat
makro99
tak ne, Leylah už je prý stará..:) říkala:
https://sport.aktualne.cz/tenis/citim-se-stara-zasla-hvezda-nad-vekem-fruhvirtove-mladickou/r~cd5c42e88a8611edba5b0cc47ab5f122/
Reagovat
makro99
to je zase extrémní srovnání, zdravá Fernandez je na hardu hráčka minimálně top 15, finalistka GS.. Brenda první, druhý takovýto zápas, všechno nové, takže ty reálné rozdíly se tady přifukují...
Reagovat
makro99
Na druhou stranu zpětně zase zajímavé srovnání se ségrou. V porovnáních většinou podceňpvaná Linda dostala v 15ti stejnou WC šanci v Charlestonu a soupeřku víceméně podobného formátu (Cornet) ve své permiéře za 3 hodiny uštvala a postoupila až do čtvrtfinále.. za mě v tomto ohledu jeden z nejpozoruhodnějších výsledků za posledních 10 možná 15 let..
Reagovat
GaelM
Úžasný výsledek to tehdy byl, bez debat. Ale porovnávat se to úplně nedá. a) Cornet není Fernandez + b) Cornet ten zápas skrečovala, kdo ví jak by to dopadlo třeba den poté + c) Linda tehdy byla sice talentovaná, ale neznámá hráčka skoro bez rankingu. Brenda je ve stejném věku těsně za branami top100, vítězka X turnajů, i když menších a na antuce. Tu už nikdo nepodcení.
Reagovat
darek.vrana
Tak s Cornet hrála Brenda vyrovnaně už ve 13.
Reagovat
makro99
tak hrát exhibici na 4 gamy a WTA v Charlestonu je trošku někde jinde..
Reagovat
pumpier1
To že je supr je reklama aby získala sponzory. Zatím má pouze upěchy na turnajích v tramtarijích převážně na antuce , kde stačí dobře běhat a vracet , jelikož úroveň ženského tenisu klesá tak, nějaké body připlují. Sestry Fhurvirtovi se vyhýbají Evropě a českým hráčkám
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Antonínek No2smilesmile
Reagovat
EllNino
Nevadí, zkusila si to :)
Reagovat
makro99
No je to takový trošku nešťastný paradox, že obě ty WC na WTA dostala na hard - což jsou taky její kompletní vystoupení na hardu za poslední rok :)
Reagovat
tommr
dneska toho bylo na Brendu trochu moc: neoblíbenej povrch, těžká soupeřka a zřejmě i nervozita z první velký akce. To všechno se promítlo do špatnýho výkonu s pro ní nezvykle velkým počtem laciných chyb. Nakonec mohla být ještě ráda že si v obou setech uhrála aspon jednu hru a vyhnula se tak potupným kanárům ...
Nezbývá než doufat že se z toho rychle oklepe a že to na její psychice nezanechá žádný stopy ...
Reagovat
frenkie57
Brenda by potřebovala na tom hardu trávit určitou část treningového času, aby mu víc přivykla a byla schopna víc soupeřkám zatápět. Je to nejčastější povrch na okruhu WTA, takže se tomu v budoucnu stejně nevyhne. Ale dobrý, dneska dostala naložíno, ale neva, každá zkušenost se počítá. Teď zpátky na ITF a začít vystrkovat růžky na W50 a W60.
Reagovat
tommr
teď jí čeká kvalda na AO která asi bude rozhodující pro její další program. Pokud by tam vybouchla podobně jako tady v Aucklandu tak by asi návrat na ITF byl nezbytnej ...
Reagovat
EllNino
Ale tak proč hned vybouchla, někde ty zkušenosti posbírat musí a tohle jí může jedině pomoct zjistit, jak na tom je, ITF turnaje to nejsou
Reagovat
makro99
no, taky nechápu, jak 15letý talent s rankingem 1000+ může na turnaji WTA, kde dostane mimořádnou WC, "vybouchnout"? :)
Reagovat
tommr
nezaspal si trochu? Ranking 1000+ měla Brenda na začátku lonskýho roku a od tý doby se dostala až na současné 132.místo ...
Reagovat
makro99
jo, ale v trochu jiným sportu... víš, kolik vyhrála v životě zápasů na hardu? v hlavní soutěži si z hlavy nevzpomenu ani jeden, a to ani na ITFku.. měla tam loni dvě tři výhry v kvaldách...
Reagovat
GaelM
O kterém talentu s rankingem 1000+ se tu bavíme? smile
Reagovat
makro99
ja myslím, že program je do značné míry danej, tím že Brenda má pořád značný omezení počtu turnajů - díky rankingu se otevřela šance zahrát si na AO, což je sen a meta každého začínajícího hráče, a k tomu její tým sehnal, i díky ségře, velmi atraktivní přípravu v Aucklandu;
ale pak bych čekal, že si dá Brenda spíš tréningovou pauzu a bude se soustředit na hlavní antukovou sezónu, kde je už v 15 letech konkurenceschopná a bude se snažit uspět na WTA; dostat se do kvaldy by už neměl být problém a věřím, že nějaká WC se taky objeví, třeba v Charlestonu :)
Reagovat
tommr
turnajový omezení nehrajou u Brendy žádnou zásadní roli. Po AO jí do jejích 16.narozenin (2.4) ještě zbydou dva turnaje a od dubna jí začne platit limit pro 16-leté který jí umožní hrát dalších až 16 turnajů (12 je základní sazba + 4 navíc za postavení v žebříčku) ...
Reagovat
frenkie57
Díky za užitečné info, nad tímhle jsem zrovna dumal, kolik WTA turnajů bude moci letos hrát.
Reagovat
makro99
takže myslíš, že bez turnajovýho omezení by hrála za víc jak dva měsíce do narozek jen 2 turnaje?
Reagovat
tommr
a proč by jich měla hrát víc?
Po AO si dá chvíli pauzu, pak nejspíš IW a Miami a od dubna si už může vybírat turnaje skoro bez omezení ...
Reagovat
makro99
nejčastější, ale taky s daleko největší zátěží pro zdraví... takže postupně; důsledná antuková strategie v 15ti, 16ti mi přijde velmi rozumná..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist