Kumstát uzavřel debut na majorech porážkou ve finále v Melbourne. K triumfu mu nepomohlo ani 25 es

27. 1., 06:32
Aktuality 23
Jan Kumstát (17) se mohl stát teprve druhým českým šampionem chlapecké juniorky na Australian Open, v Melbourne Parku v minulosti kraloval pouze Jiří Veselý před 13 lety. Talentovaný český teenager ve finále nastřílel 25 es, přesto svému japonskému vrstevníkovi Reiovi Sakamotovi (17) nakonec podlehl 6:3, 6:7, 5:7. Posledním českým vítězem chlapecké dvouhry na grandslamech je tak stále Jonáš Forejtek na US Open 2019.
Kumstát zakončil debut na grandslamech prohrou ve finále Australian Open (© AFP)

Kumstát – Sakamoto 6:3, 6:7, 5:7

Zatímco mezi dívkami od začátku sezony 2020 braly juniorský titul na grandslamech Linda Nosková na French Open 2021 a Lucie Havlíčková o rok později ve stejném dějišti, na chlapeckého šampiona Česko čeká od Jonáše Forejtka, který se radoval na US Open 2019.

Jan Kumstát se mohl stát při svém debutu na grandslamech teprve druhým českým juniorským šampionem na Australian Open, kde v minulosti kraloval pouze Jiří Veselý v roce 2011. Předloni si finále v Rod Laver Areně zahrál Jakub Menšík, ale po téměř čtyřhodinové bitvě padl a musel centrální dvorec kvůli křečím opustit na vozíčku.

Další z českých náctiletých talentů, jenž se loni podílel na triumfu v juniorském Davisově poháru, zasypal nyní 12 zápasů neporaženého Reie Sakamota celkem 25 esy a využil obě brejkbolové šance. Ovšem ani to na titul nestačilo.

Kumstát získal za půlhodiny úvodní sadu, jenže ve druhém setu, který nenabídl jedinou brejkbolovou příležitost, jasně prohrál tie-break 2:7. V rozhodujícím dějství nedovolil japonskému soupeři potvrdit brejk a v 11. hře, v níž vedl už 40:0, odvrátil tři brejkboly. Na ten čtvrtý však vyrobil svou třetí dvojchybu a jeho protivník utkání zakončil čistou hrou na servisu.

Čtvrtý nasazený Sakamoto je bez ohledu na pohlaví prvním japonským šampionem juniorské dvouhry na Australian Open. Ze země vycházejícího slunce naposledy ovládl chlapeckou juniorku na grandslamech Šintaro Močizuki ve Wimbledonu 2019.

Neúspěšně o titul bojovali na letošním Australian Open také další čeští junioři. Ve finále čtyřhry prohráli Petr Brunclík i Julie Paštiková.

 

Jamrichová – Jonesová 6:4, 6:1

Renáta Jamrichová ovládla loni na Australian Open dívčí čtyřhru a letos si z Melbourne Parku odveze trofej pro šampionku juniorské dvouhry. Šestnáctiletá Slovenka ve finále za hodinu hry smetla 6:4, 6:1 domácí Emerson Jonesovou a potvrdila roli nasazené jedničky.

Ve dvouhře dívek na grandslamech naši sousedé triumfovali poprvé přesně po devíti letech. Na Australian Open 2015 zvedla nad hlavu trofej pro šampionku Tereza Mihalíková.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

23
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
bogo
Dobrý deň priatelia tenisu, vie mi niekto povedať, či juniori (-ky) dostávajú na týchto veľkých turnajoch aj nejaké finančné odmeny ? Nikde som sa to nedozvedel...Ďakujem.
Reagovat
Nola
ja by som tieto zapasy juniorov nebrala vobec vazne, ked si pozriem kolko chalanov a dievcat vyhralo juniorku na GS a v dospelakoch o nich nebolo vobec pocut........

taky Rafa a Novak tusim nevyhrali ziadny juniorsky GS, u bab som to nekontrolovala, prechod k dospelakom byva velmi zlozity...... nasej Renate gratulujem a vy nemusite byt smutni, prave kvoli tomu, ze juniorsky GS nema ziadny vplyv na karieru medzi dospelymi
Reagovat
GaelM
To že spousta juniorů nezvládne přechod do dospělých ještě neznamená, že je juniorský GS k ničemu. Těm, kteří na úspěch mezi dospělými mají ty správné předpoklady a ukážou se vítězstvím v juniorce, to může otevřít mnoho důležitých dveří... A těm, kteří na to třeba nedosáhnou, to aspoň dá zážitky na celý život. Kdo o sobě může říct, že si zahrál finále turnaje v Rod Laver areně?
Reagovat
Mac
Ve druhém setu za stavu 4-4, 0-15 , kdy japoncik pod tlakem a nervózní, byla možnost ho dorazit. Bohužel přišly 2 dárečky a soupeř zpátky v sedle... snad se poučí...
Reagovat
hanz
Zklamání, bilance našich v tomto roce ve finále 0:4.
Reagovat
GaelM
Jirka Lehečka je vosk?

Neviděl bych to tak černě, tolik účastí ve finále už před koncem ledna je vynikající start roku.
Reagovat
Krisboy
J2rka zklamal a fanoušci už na něj zapomněli.
Reagovat
hanz
Na toho jsem úplně zapomněl...
Reagovat
farr
Reagovat
Mantra
Japonec byl silnější hlavou - ten předposlední gem? 40-0 a odevzdal to achjo
Reagovat
Ronnyx
Tentokrát si nemyslím, že to bylo hlavou... Tady se ukázalo, že Kumstáta zvlášť ke konci zápase držel jen servis, ve výměně byl jasně horší.
Kdyby to bylo hlavou, nezvládl by ty 3 BB odvrátit servisem.
Reagovat
Ronnyx
Ve finále bohužel výkon Kumstáta jen o servise, v prvním setě občas byla ještě srovnatelnost výměň.
Od druhého setu šel ten výkon dolů, Kumstáta v podstatě držel jen servis, na jeho výšku bych čekal větší razantnost úderů.
Postupem zápasu to bylo horší i se servisem.
Kdybych neviděl předchozí dva zápasy, řekl bych si, že se dostal do toho finále jen díky svému servisu.
Naštěstí tomu tak není, jeho údery především po čáře mají svoji kvalitu, nutné bude zapracovat na své fyzické zdatnosti a posílení těla, to však ví i jeho trenér, který právě již zmíněné nedostatky uvedl jako důvod proč by zatím měl zůstat Kumstát v juniorech.
Reagovat
GaelM
Je to dobře, že ještě zůstane v juniorech. Není kam spěchat, každý není Kuba Menšík, aby mohl už jako teenager fyzicky i mentálně konkurovat elitě ATP. Však se dočká, když bude makat, servismani to mají vždycky dobré
Reagovat
hanz
No, jestli servismani to mají dobré nevím, když se podívám na kariéru Jirky Nambr Van
Reagovat
EllNino
2x skalp Djoka, 2 tituly ATP, 4. kolo Wimby, nejake ty top 10 skalpy a do 40. mista v ATP, myslim, ze by to Kumsty bral vsema deseti :))
Reagovat
hanz
No, stejně Jirku Nambr Van, že si to spíš objížděl pro many než pro potěchu ze hry... De facto se ukázal jen na WB, jinak šeď a bída celou kariéru...
Reagovat
baba
nevadí, jediný český zástupce , co AO junior vyhrál, byl J1rka, takže je vlastně dobře, že ani Jakub, ani Jan zatím nejdou v jeho šlépějích. Ani Jonáš se zatím nepochlapil, takže raději prohrát teď a vyhrávat u dospěláků....
Reagovat
EllNino
Jako az vyhrajou dva tituly ATP a budou v zebricku kolem tricitky, tak je muzes zacit srovnavat s Veselkou
Reagovat
Mantra
na to jak a co hraje a hrál je to úspěšná kariera a na slamech se uměl a umí hecnout - i když je to už jen labutí píseň, tak uměl potrápit i porazit nejlepší
Reagovat
GaelM
Co tituly a žebříček... ale bilance 2:0 s Djokerem! To je to, o čem bude jednou vyprávět vnoučatům
Reagovat
GaelM
Škoda, bylo to blízko. Na servisu fakt třída, dokázal si jím mnohokrát pomoct, nejen esy, ale i dalšími snadnými body. Má super rychlost i umístění a funguje mu i ve vypjatých momentech, za to by se nemusel stydět ani zkušený dospělý tenista. Return a dlouhé výměny slabší, tam byl Japonec evidentně šikovnější a to mu nakonec pomohlo k titulu.

Nešlo si u toho nevzpomenout na nedávné finále Kuby Menšíka, v hodně aspektech se ten zápas podobal. Tak doufejme, že jméno Jan Kumstát brzo taky uvidíme stoupat vysoko. Těším je v jeho podání na další juniorské GS. Především na Wimbledonu se proti jeho servisu bude každému soupeři hrát hodně špatně
Reagovat
Liverpool22
Škoda no ale roste nám další naděje - servis má Honza fakt výborný
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist