Kvitová o obratu: Body jsem nepočítala. Snad mě to posílí do dalších bojů

4. 10. 2020, 09:43
Aktuality 20
Petra Kvitová nepočítala míče a nepřemýšlela o tom, že musí otočit vývoj úvodní sady v zápase třetího kola Roland Garros. S Leylah Fernandezovou prohrávala 1-5 a čelila setbolu. Snažila se hrát trpělivěji, chytřeji, chodila si víc pro voleje a nakonec se radovala z výhry ve dvou setech.
Profily hráčů
Petra Kvitová (© AFP)

Kvitová většinou bývá útočící a bodující hráčkou. Tentokrát to ale byla osmnáctiletá Kanaďanka, která ostrými údery českou favoritku tlačila. "Hrála skvěle, výborně se pohybovala a chytila hodně míčů," ocenila Kvitová soupeřku.

Za dvacet minut prohrávala 1-5 a zdálo se, že první set je ztracen. Svěřenkyně kouče Jiřího Vaňka ale odvrátila setbol a převzala otěže utkání. "Našla jsem cestu a svoji hru, což nebylo snadné. Byla jsem trpělivá a pak hrála i chytřeji," řekla.

Prodrala se z 1-5 na 7-5, ale prohlásila, že vývoj neotáčela. "Snažila jsem se být ve hře v každé výměně. Nepočítala jsem body, jen hrála. Začala jsem líp podávat, což mi dodalo sebevědomí," uvedla Kvitová. Nakonec k obratu přeci jen dodala: "Z jedna pět už se mi to dlouho nepovedlo. Doufám, že mě to posílí do dalších bojů."

Pomohla si také úspěšnými náběhy k síti a uspěla třináctkrát z patnácti výpadů. Mimo jiné povedeným volejem za síť odvrátila první setbol v úvodní sadě. "Tady je to nutnost," poukázala na náročné chladné a deštivé podmínky v Paříži, které ztěžují ukončování výměn. "Skoro to nejde, proto je potřeba chodit na síť. Mohla jsem i víckrát, ale musí mě pustit hlava. Musím na tom zapracovat," řekla Kvitová.

Mladou Kanaďanku ocenila, třeba za bojovnost. Fernandezová například při jedné výměně upustila raketu a i bez ní chtěla běžet po míči. Po utkání se u sítě smála a s Kvitovou si povídala. "To bylo roztomilé. Jenom víc takových holek na tour. Je to milé, chovala se hezky. Určitě o ní ještě hodně uslyšíme," míní dvojnásobná wimbledonská vítězka.

Na antuce Kvitová oslavila 90. výhru v hlavní soutěži mezi elitou. "Devadesát je hezký číslo a budu se snažit přidat jednadevadesáté vítězství," řekla. Přitom klouzavý povrch nepatří mezi její nejoblíbenější. "Na antuce jsme vyrůstala, ale v zimě jsem hrála v hale a tráva a tvrdý mi sedí víc," řekla.

V cestě do čtvrtfinále jí stojí Shuai Zhang. I Číňanka je podle Kvitové příjemná osoba. "Pořád se směje a jsem ráda, že se utkáme druhý týden na grandslamu," řekla rodačka z Fulneku. "Máme podobný styl, půjdu zase bod po bodu .

Dosud Kvitová nenarazila v pavouku na žádnou nasazenou hráčku. Nejdříve by ji mohla potkat až v semifinále. "Koukám jen na další kolo, nestuduju los, abych měla čistou hlavu. Vím, že tady dokážu hrát dobře, což je pro mě důležité," řekla.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

20
Přidat komentář
Krisboy
V poho, Petro. Body ti počítal com smile
A ani u toho nedutalsmile
Reagovat
misa
má 104 výher na antuce. Aspoň v něčem je zatím před Petrou :)
Reagovat
FulnekUltras
Ať ruka vydrží. To je vlastně celé. smile
Reagovat
Fransoas
Zajímavý moment,kdy nepočítala body.Za toho stavu nevěděla kdy set skončí.Někdy je lepší se na to nezaměřovat.Tím jak se zabývala jen svojí hrou,tak to přestala sledovat.
Reagovat
FulnekUltras
aspoň přibližně to určitě sledovala ;-) - ale jít každý balon zvlášť bývá většinou nejlepší
Reagovat
smazaný uživatel
Peťa zitra první zapas na centru!
Reagovat
PetaM
Super :) Takže se odehraje i při dešti, to je docela úleva :) Tedy, jen pokud Petra vyhraje :D :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak! :))
Střecha by nebyla na škodu. Dneska hnusně foukalo.
Reagovat
tommr
jenže ta střecha není vzduchotěsná takže před větrem asi moc neochrání ...
Reagovat
smazaný uživatel
trochu to snad pomůže, navíc zitra by mělo pršet.
Reagovat
com
zitra bude smile a Kvitova udela smile a ja budu skakat radosti smile
Reagovat
smazaný uživatel
Vždyť my víme! A když měl zitra, tak středu, nebo pátek....smile
Reagovat
lvicek
Hlavne, at mu nadseni vydrzi az do soboty! To potrebujeme!
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
tommr
cestu do semifinále má Petra opravdu krásně umetenou. Takový losy se na GS musí využívat ... smile
A vůbec bych se nedivil kdyby na Petru nečekaly nasazený hráčky ani v případným semifinále a finále. Dneska už vypadly Halepka a Bertenska a ani zbývající nasazený hráčky nemají postup zdaleka jistej ... smile
Reagovat
EllNino
no ... takže stejně jako ostatní nasazené může vypadnout Petra ... turnaj otevřený snad jako nikdy :)
Reagovat
tommr
u Petry by mě víc překvapilo kdyby nevypadla a tu nabídnutou šanci využila ... smile
Reagovat
Jan
Jak to pokračovalo až do 1:5, už jsem byl smířený s tím, že vypadne.
Reagovat
tommr
já byl smířenej s tím, že první set ztratí a bude muset zápas pracně otáčet. Jsem moc rád, že to zvládla ve dvou setech a nějaký síly zase ušetřila ... smile
Reagovat
lvicek
Ja jsem si predtim odpoledne nez zacaly jen tak v duchu rikala "At to vyhraje ve dvou setech, na skore nezalezi." no ze to vezme tak doslova me nenapadlo :D.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist